Cu ceva timp in urma, scriam ca Prima Casa reprezinta un “succes care intrece si cele mai pesimiste asteptari“, justificandu-mi atitudinea prin faptul ca in primele doua saptamani, au fost aprobate doar 11 dosare.

Iata ca la mai bine de o luna de la startul acestui program, devine tot mai clar ca Prima Casa nu va avea nici pe departe succesul sperat de autoritati si bancheri. Astfel, conform Ziarului Financiar, pana in acest moment au fost aprobate putin peste 450 de dosare, in timp ce alte 138 sunt in curs de aprobare la Fondul de Garantare a Creditelor. Valoarea medie a unui credit a fost de 41.860 de euro, cu 26% mai mica fata de suma maxima de 57.000 de euro.

Daca luam in considerare suma medie a creditelor acordate pana acum, rezulta ca plafonul de un miliard de euro este suficient pentru acordarea a aproximativ 24.000 de credite. Comparati acest numar cu cele 600 de dosare aprobate sau in curs de aprobare, si aveti imaginea completa a “succesului” de care se bucura acest program.

De ce nu are succes Prima Casa?

Din acelasi motiv pentru care imobiliarele au avut un succes nebun in ultimii ani - sentimentele oamenilor si perceptia lor asupra pietei imobiliare. Pana anul trecut, aproape toti specialistii recomandau investitiile in imobiliare drept o cale sigura de imbogatire, sustinand ca preturile vor creste multi ani de acum inainte. Cu totii cunoastem persoane care au cumparat pamant sau imobile doar pentru ca “asa fac toti cei care au ceva bani pusi deoparte”, fara sa isi faca nici un calcul economic, fara sa se intrebe de ce cresc preturile si daca aceasta crestere se bazeaza pe ceva.

Insa, orice exces al pietei intr-o anumita directie, mai devreme sau mai tarziu genereaza un exces in cealalta directie. Acum, investitia in imobiliare este considerata una dintre cele mai proaste posibile, preturile scad permanent si nimeni nu stie unde si cand se vor opri. Lacomia de pana in 2007 a fost inlocuita de frica, iar aceasta frica nu va disparea peste noapte, indiferent de ofertele cu care vor veni bancile, sau de programele de stimulare a pietei cu care va veni guvernul.

Succesul cel mult mediocru de care se bucura programul Prima Casa nu este determinat de dobanzile practicate, de atitudinea bancilor sau de mediul economic, ci de frica potentialilor clienti ca vor face o afacere proasta daca vor cumpara ACUM. Acesta este si motivul pentru care clientii nu se inghesuie sa ia un credit.

Acelasi imobil care pana anul trecut parea ieftin la 70.000 de euro acum pare extrem de scump la 50.000, iar perceptia oamenilor asupra pietei imobiliare nu se va schimba in urmatoarele 6-12 luni. Atat timp cat la nivel psihologic potentialii clienti nu vor fi convinsi ca este bine sa faca o achizitie imobiliara, preturile caselor si apartamentelor nu vor creste, nici macar nu se vor opri din scadere.

Iar pana cand trendul negativ al preturilor nu se va sfarsi, nici acest program nu se va transforma intr-unul de succes.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.