Aflam din Ziarul Financiar ca 45% din santierele bucurestene sunt blocate. In afara de intrebarile normale - cine va suporta pierderile, la ce valoare se vor lichida, care e valoarea reala a creditelor neperformante, mai exista o intrebare care nu se pune prea des: cata valoare si cat de mult am pierdut prin creditarea excesiva in domeniul imobiliar?

Conform datelor BNR, creditarea totala pentru investitii in imobiliare este de 41,7 miliarde RON la data de 30 iunie 2009 (indicator CRBCL_IMOB). O parte din aceasta suma este ingropata in betoanele santierelor din primul paragraf, cu sanse reduse de recuperare.

Cate alte proiecte de investitii au fost ignorate din cauza creditarii disperate in domeniu? Balonul imobiliar adica valorizarea gresita a activelor imobiliare a dus la alocari eronate de resurse. In loc ca bancile sa finanteze societati viabile, care ar fi produs valoare adaugata, comportamentul de turma a facut ca creditele ieftine sa fie indreptate excesiv spre sectorul imobiliar.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.