Doar 19,5% din dosarele aprobate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru achizitionarea de locuinte prin Programul "Prima Casa" sunt pentru apartamentele constuite dupa 2008, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele institutiei, Aurel Saramet. Pana luni, prin acest program fusesera aprobate peste 1.200 de dosare, de la opt banci.

"Aseara (luni - n.r.) la ora 20.00 erau 1.213 de dosare aprobate de la opt banci. Cele mai multe sunt de la BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank. 19,5% din acestea sunt pentru locuintele construite dupa 2008", a spus Aurel Saramet.

Acesta a precizat ca in ultimile trei zile FNGCIMM a primit aproximativ 160 de noi dosare, iar daca acest ritm va continua fondul de un miliard de euro pus la dispozitie se va epuiza in circa 10 luni.

Din cele peste 1.200 de dosare, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu doua camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere si case.

Asociatia constructorilor, nemultumita de program

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca au fost deja cumparate 1.000 de locuinte prin Programul "Prima Casa", adaugand ca se creeaza premizele deblocarii sectorului constructiilor.

Reprezentantii constructorilor se declara insa nemultumiti de actualul program si reproseaza Guvernului ca banii nu au fost directionati exclusiv pentru construirea de locuinte noi, lucru care ar fi impulsionat cu adevarat revenirea sectorului.

"Din punctul de vedere al industriei, acest program nu ne multumeste deoarece majoritatea locuintelor achizitionate sunt vechi. Ne asteptam ca banii injectati de Guvern sa fie destinati proiectelor noi care sa dinamizeze sectorul constructiilor. Noi am solicitat in nenumarate randuri ca programul "Prima Casa" sa fie destinat aproape in exclusivitate constructiei de locuinte, si nu achizitionarii de locuinte mai vechi sau mai noi sau aflate in diverse stadii de executie", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.