Guvernul a pregatit un proiect de lege care stabileste ca proprietarii de case nationalizate care au redobandit sau achizitionat locuinta prin Legea 112/1995 cumpara si terenul aferent, detinut de primarii, operatiuni din care estimeaza ca va obtine 4 miliarde lei, din care 3 miliarde lei in 2010, anunta Mediafax.

"Chiriasii care au dobandit sau dobandesc proprietatea apartamentelor cumpara de la unitatile administrativ teritoriale terenurile din proprietatea privata a acestora, aferente apartamentelor respective. In cazul in care unitatea locativa este compusa din mai multe apartamente, face obiectul vanzarii si cota parte de teren aferenta spatiilor cu destinatie comuna", se arata in proiectul mentionat.

In document se stabileste totodata ca "se supun obligatiei chiriasilor, mostenitorii acestora si cumparatorii subsecventi".

Pretul de vanzare al terenului va fi stabilit la valoarea de piata, pe baza unui raport de evaluare intocmit de evaluatori autorizati si aprobat de consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Nu vor fi vandute terenurile aflate in procedura de revendicare administrativa sau judiciara.

Un miliard de euro

"In actuala situatie de criza, vanzarea acestor terenuri reprezinta o sursa de venit care ar echilibra balanta bugetara a unitatilor administrativ teritoriale. Procedura a fost discutata la nivel politic si s-a decis sa fie introdusa in programul anticriza, pentru cresterea veniturilor bugetare", au declarat surse ministeriale.

Guvernul estimeaza ca din aceasta tranzactie va obtine la bugetul local, in 2009 si 2010, un plus de patru miliarde lei (aproximativ un miliard de euro), din care trei miliarde de lei anul viitor.

Drept sau obligatie?

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au aratat ca, pana in prezent, proiectul de lege nu a fost transmis institutiei in vederea formularii de observatii, dar au precizat, referitor la nuanta imperativa a textului (care face referire la "obligatia chiriasilor"-n.r.), ca, potrivit dreptului comun in materia contractelor civile, contractul de vanzare-cumparare se incheie prin consimtamantul partilor, acordul de vointa intre parti fiind intotdeauna necesar, cu exceptiile prevazute de lege.

Ei explica astfel ca, necunoscand motivele care au stat la baza elaborarii propunerii legislative, nu pot preciza daca s-a dorit sa se instituie dreptul sau obligatia proprietarilor de a cumpara terenul aferent.

Legea 112/1995 a permis fostilor proprietari sa primeasca in natura, prin retrocedare, imobilele trecute in proprietatea statului dupa 6 martie 1945. Imobilele nerestituite in natura au fost cumparate de chiriasii titluari de contract.

Terenurile aferente au ramas insa in proprietatea privata a primariilor, locatarii avand doar drept de folosinta asupra acestora.