Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a aprobat 1.200 de cereri de garantare pentru achizitia de locuinte prin programul Prima Casa, din cele aproximativ 1.700 depuse pana la sfarsitul lunii august, potrivit datelor institutiei citate de NewsIn. Diferenta o reprezinta dosarele aflate in analiza sau cele care necesita completarea documentatiei.

Valoarea solicitarilor de garantare este de 67,12 milioane de euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 euro.

Bucurestiul si judetele Cluj si Constanta ocupa primele trei locuri in functie de numarul de solicitari primite. BRD-Groupe Societe Generale este banca de la care au fost primite cele mai multe solicitari de garantare, pe urmatoarele locuri situandu-se Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania, potrivit FNGCIMM.

Reprezentantii Fondului National de Garantare precizeaza ca institutia primeste aprovimativ 150 de cereri de garantare pe zi.

Fondul recomanda celor care vor sa-si cumpere o casa prin acest program sa negocieze in antecontractele de vanzare - cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei.

Termenul de analiza a solicitarilor de garantare este de cel mult cinci zile lucratoare.

In cadrul Programului "Prima Casa", dobanzile practicate de banci sunt calculate, in cazul creditelor in euro, in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de maximum 4%, iar pentru imprumuturile in lei, in functie de ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de cel mult 2,5%. Persoanele care vor sa ia un credit vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Guvernul a stabilit pentru 2009 un plafon de garantare de un miliard de euro. In program s-au inscris 19 banci.