Piata imobiliara a avut un nou moment fierbinte in week-end-ul trecut, cind in Piata Constitutiei din Bucuresti s-a desfasurat Targul Imobiliar National (TiMOn). Reduceri de 20% pana la 40% din preturile de catalog au ramas prea piperate pentru cei mai multi clienti, in ciuda sperantelor dezvoltatorilor ca programul Prima Casa ar putea dezmorti piata.

Pina la acest moment nu au fost centralizate informatiile despre numarul de contracte incheiate la tirg, dar cei mai multi dintre vizitatori au reclamat preturile "nejustificat de mari, in conditii de criza".

Un pret de mijloc este 1.000 euro metrul patrat. Aceasta in conditiile in care inainte de criza, un metru patrat, in aceleasi conditii, costa circa 1.400 euro. De exemplu, pentru un apartament de trei camere de 183 mp in complexul rezidential Atlantis Residence din cartierul Pantelimon, cumparatorul trebuie sa achite 1.000 euro/mp.

"Lucrurile au inceput sa se miste, am inceput sa simtim o schimbare, mai ales ca bancile sunt acum mai flexibile", isi facea curaj Razvan Marinescu, sales manager la Atlantis Residence. Potrivit acestuia, au fost vandute circa 50% din apartamentele din complex, ritmul fiind de doua apartamente pe luna. Atlantis vine si cu un bonus: cei care vor cumpara apartamente pana pe 15 octombrie, vor putea primi gratuit locul de parcare.

Un pic mai ieftin, 990 euro/mp, costa apartamentele de la Ambiance Residence din Baneasa. "Super oferta!", spun reprezentantii acestuia, mai ales ca in oferta intra si locul de parcare. George Marga, administratorul Ambiance Residence, recunoaste ca vanzarile merg destul de "slabut", chiar daca preturile au scazut de cand a inceput criza cu aproximativ 30%. In aceste conditii, se pune problema inchirierii apartamentelor. Pana acum, au fost vandute jumatate din apartamente.

Oferta speciala pentru "Prima Casa": Apartamente mai mici, preturi cu 20% mai scazute

Unii dezvoltatori considera "Prima Casa" o sansa de a mai scapa de apartamentele nevandute. Pentru un apartament in ansamblul rezidential "Athos" din orasul Voluntari, a fost lansata chiar si o oferta speciala, care expira pe 30 septembrie, si care consta intr-un discount de 5%. O garsoniera semifinisata de 48 mp costa 49.500 euro, iar una finisata ajunge la 53.900 euro.

La doua camere nefinisate pe un spatiu de 78 mp, pretul este de 76.450 euro, iar finisate 82.500 euro. Un apartament de trei camere de 81 mp nefinisat costa 78.540 euro, iar cel finisat 84.700 euro. In acest complex rezidential sunt scoase la vazare apartamente mai spatioase, insa si pretul este, evident, mai mare.

La Residence Fortuna, care se afla pe Soseaua Alexandriei, incepand din iulie, au fost vandute apartamente numai prin programul "Prima Casa", sustine Cristina Popova, reprezentant vanzari. Potrivit acesteia, in cladirile finalizate 80% dintre apartamente sunt deja contractate, iar in cele aflate in constructie, au fost vandute in proportie de 10%. Observand cererile mari prin programul "Prima Casa", dezvoltatorul a hotarat sa construiasca apartamente cu suprafete mai mici si preturi cu 20% mai scazute. Astfel, o garsoniera de 41 mp suprafata utila va fi vanduta cu 39.970 euro, un apartament de doua camere pe 64,4 mp cu 64.265 euro, iar un apartament de trei camere pe 72 mp cu 72.336 euro.

Dezvoltator: Vom scumpi daca se redreseaza piata si cresc costurile

Alti dezvoltatori considera ca vin cu preturi sociale pentru apartamente de lux. Este cazul complexului Avangarde Rezidential din Drumul Taberei. Stefan Unchiasu, general manager, este foarte optimist si spune ca se vor vinde apartamentele in proportie de 100%, chiar daca in acest moment doar "10-20% din cereri se concretizeaza". Pana acum, din cauza crizei, preturile au scazut cu 20 pana la 40%. Complexul este inca in stadiu de constructie, fiind vandute 25 de apartamente din cele 400 cate urmeaza sa fie date in folosinta.

Stefan Unchiasu crede ca preturile la apartamente ar putea fi ajustate in sensul cresterii, in functie de cum se redreseaza piata si de costuri. Dar pana atunci, dezvoltatorul ofera garsoniere cu preturi incepand de la 42.500 euro, apartamente de doua camere cu 52.000 euro, penthouse cu trei camere cu 90.000 euro si apartamente de patru camere cu 100.000 euro. Parcarile sunt gratuite.

La complexul rezidential "Lac de Nuferi, situat intre orasul Chitila si Padurea Mogosoaia, preturile au scazut cu 40% de la inceputul anului, fapt pentru care apartamentele au fost vandute in proportie de 80% pana acum. "La inceputul anului, erau vandute 30%", a spus Raluca Valeanu, reprezentant vanzari. Aici, in urma cu cateva zile s-a reusit vanzarea primului apartament prin "Prima Casa". Un apartament de doua camere de 75,25 mp suprafata totala costa 73.000 euro, iar unul de trei camere cu 110, 26 mp ajunge la 95.000 euro.

Scumpire de 2% in aceasta luna

Dezvoltatorul de la Greenfield din Baneasa vine cu oferta speciala pentru "Prima Casa", dar si pentru a doua casa. Un apartament de doua camere de 54 mp costa 54.500 euro, iar unul cu trei camere de 83 mp costa 87.000 euro. Pentru oferta "A doua casa", sunt date spre vanzare apartamente de trei camere de 106 mp cu 121.000 euro si apartamente de patru camere de 139 mp cu 166.000 mp. "Mai avem 100 de apartamente de vanzare din 600", potrivit Florinei Grigoras, director de marketing.

Pentru casele din complexul Green CitY, situat in comuna 1 Decembrie, au fost reduse preturile cu 20%. "Noi am inceput sa construim chiar cand a inceput criza. Am inceput cu alte preturi decat cele de acum care sunt cu 20% mai mici", a afirmat Daniel Timaru, broker. Potrivit acestuia, piata a inceput sa se miste, fapt pentru care si preturile au crescut usor, luna aceasta, cu 2%. O casa la alb costa 108.324 euro, iar una la rosu in interior 85.000 euro fara TVA. Pentru o casa finisata, cumparatorul trebuie sa dea de la 117.130 euro pana la 135.575 euro.

In complexul Cosmopolis din Tunari, preturile pe mp pornesc de la circa 1.000 si ajung la aproape 2.000 euro. Chiar daca preturile nu sunt pentru orice buzunar, dezvoltatorul incearca sa atraga clienti si prin "Prima Casa". In complexul rezidential Vitan Platinum Towers, din Mihai Bravu, un apartament de doua camere costa 81.000 euro, trei camere 110.000 euro, blocul fiind inca in faza de constructie.

La licitatia olandeza a fost vanduta o locuinta din sase

Timon a utilizat in premiera un instrument de marketing inedit: licitatia olandeza pentru sase locuinte: o garsoniera in Bucuresti, una in Costinesti, doua apartamente cu doua camere, precum si unul cu trei camere in Capitala si un apartament cu doua camere in Sinaia.

La licitatia al carei amfitrion a fost actorul Emil Mitrache s-a vindut doar o garsoniera, la pret de 31.200 euro plus TVA 5%, in Prelungirea Ghencea. Pretul de de pornire fusese 33.000 euro plus TVA 5%.