Ultimele 54 de tunuri imobiliare legale: sedinta decisiva la Consiliul General Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 29 septembrie 2009, 18:49 Economie | Imobiliar


Consilierii generali se pregatesc sa traga ultimele tunuri imobiliare cu o zi inainte de schimbarea Legii urbanismului. Pe ordinea de zi de miercuri, 30 septembrie, a sedintei de Consiliu General a Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla nu mai putin de 54 de Planuri Urbanistice Zonale, dintre care circa 90% nu ar mai putea fi aprobate pe noua lege care interzice aprobarea ridicarii unor constructii mai mari de 20 la suta fata de cat era aprobat prin Planul Urbanistic General.

Pe vechea Lege a urbanismului, derogarile de la Planul Urbanistic General erau fara limita. Daca regulamentul prevedea pe un teren construirea unei cladiri de 2 etaje, investorii puteau cere si construirea unui turn de 40 de etaje si aveau toate sansele ca proiectul sa li se aprobe.

„Majoritatea sunt derogari nesimtite de la Planul Urbanistic General, legea de construire a orasului, sau interventii in zonele istorice ale orasului, care nici macar nu au aviz de la Ministerul Culturii. Spre exemplu, pe strada Uranus, de la o inaltime de 10 metri cat era prevazuta in regulament, prin Planul Urbanistic Zonal se cer 42 de metri si nu are aviz de la Cultura. La fel pe str. Alexandru Constantinescu, nr. 19, unde de la o inaltime de 10 m, se ajunge la 21 de metri. De asemenea, 90 la suta dintre PUZ-urile care se afla pe ordinea de zi nu au prevazute locuri de parcare”, a declarat Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti.

La randul sau, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, a declarat ca majoritatea proiectelor care se afla maine pe ordinea de zi nu au aviz de la Ministerul Mediului. „De exemplu, PUZ-ul de pe strada Meteorologiei se afla in aceasta situatie. A venit abia ieri la Ministerul Mediului pentru aviz”, spune acesta.  De asemenea, ONG-urile s-au plans de lipsa de transparenta a Consiliului general si de faptul ca investitorii care fac constructii noi nu planteaza verdeata 30 la suta din suprafata terenului pe care se construieste, asa cum prevede legea.

Pe ordinea de zi se afla si proiectul omului de afaceri Costica Constanda, prin care acesta cere aprobare pentru construirea unor blocuri de sapte etaje in Satul Francez, cu doua nivele mai inalte decit a hotarit instanta. Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca indicatorii urbanistici au ramas aceiasi, schimbindu-se doar inaltimea.

La ultima sedinta de Consiliu, care a avut loc vineri, 25 septembrie, consilierii PSD si PNL au parasit sala inainte de votarea PUZ-urilor, astfel ca nu a fost intrunit cvorumul necesar votului. Cearta dintre consilierii PDL vs. PSD-PNL a pornit de la proiectul lui Constanda.

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu de miercuri, 30 septembrie, se afla si patru proiecte care introduc in legalitate constructii care au fost ridicate partial fara autorizatie. „Este vorba de Primaverii 55, unde de la 13 metri cat prevede regulamentul s-a construit o cladire de 30 de metri. In aceeasi situatie mai sunt: PUZ str 11 iunie, nr. 51, PUZ Bd. Gheorghe Sincai-Lanariei, PUZ str. Menuetului nr.4”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei spune ca, desi acesti investitori au incalcat legea, au primit aviz urbanistic de intrare in legalitate deoarece legea este permisiva. „Proiectele aveau toate avizele. Trebuia sa le prezentam in Consiliu”, a declarat acesta.

In cazul in care un investitor construieste o casa fara autorizatie sau adauga etaje in plus unei constructii, legea indica demolarea sau intrarea in legalitate. In circa 99 la suta din cazuri, instanta decide insa intrarea in legalitate, incurajand astfel de practici.

Calin Murg, presedintele de sedinta al Consiliului general, a declarat ca cele 54 de Planuri Urbaistice Zonale au fost puse pe ordinea de zi pentru ca beneficiarii acestor proiecte sa nu se adreseze instantei si sa aiba castig de cauza fiindca proiectele nu au fost luate in discutie de CGMB.

„Noi am pus pe ordinea de zi toate PUZ-urile care au avizele legale si au iesit din dezbatere publica. Consiliul are obligatia sa le ia in discutie. Asta nu inseama ca le vom vota pe toate. Nici pe departe. Nu vrem sa se mai repede cazul Constanda”, a spus Murg.

Miercuri, reprezentantii mai multor ONG-uri vor protesta in fata Primariei Capitalei si vor cere consilierilor sa nu aprobe Planurile Urbanistice Zonale care sunt excesive sau incalca legea. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Salvati Bucurestiul, dintre cele 54 de PUZ-uri la 36 avizele de urbanism au fost semnate de Gheorghe Patrascu, actualul arhitect sef al Capitalei, 8 de fostul arhitect sef, Adrian Bold, 7 avize au fost date de Bold si revizuite de Patrascu, unul a fost semnat de Liviu Dobre, arhitectul sef adjunct, si doua proiecte nu au avize.

In anul 2006 au fost aprobate 133 de Planuri Urbanistice Zonale, in 2007, 122, in 2008 pana la venirea lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei 100, iar dupa venirea acestuia pana in prezent - 182 de PUZ-uri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3531 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  manifestatie (Marţi, 29 septembrie 2009, 18:52)

  marian [anonim]

  maine trebuie mers in nr mare in fata primariei si facut protest. De fapt... vorbesc degeaba, nu le pasa, nu ne pasa...
 • +3 (3 voturi)    
  PROTEST DE LA 11 (Marţi, 29 septembrie 2009, 19:22)

  Alex [anonim]

  Putem sta indiferenti in timp ce se trimite la gunoi istoria, identitatea si demnitatea noastra de bucuresteni.

  Sau putem lupta! Noi alegem a doua varianta – miercuri, ora 11, in fata Primariei.

  Toata lumea sa vina in negru, va fi o actiune speciala ;-)
  http://aicibucuresti.wordpress.com/
  • -1 (1 vot)    
   haha (Miercuri, 30 septembrie 2009, 11:47)

   c [anonim] i-a raspuns lui Alex

   le vor vota la ora 10 :))
 • +4 (4 voturi)    
  bisnitari + administratie (Marţi, 29 septembrie 2009, 20:43)

  x [anonim]

  trebuie sa intelegem ca ambele parti sunt cu musca pe caciula :atat cei care imping proiecte fantasmagorice in locuri nepotrivite, cat si cei care avizeaza. primar cine este acum? Oprescu? a avizat PUZ-uri cat altii in 2 ani? procentual parte din acestea sunt la fel de gresite.

  si nenea Oprescu "se gandeste la candidatura pentru Presedentie"? pentru ca a facut ce?
  • +4 (4 voturi)    
   finantatorii lui Oprescu (Marţi, 29 septembrie 2009, 22:04)

   mihaela [anonim] i-a raspuns lui x

   Pentru ca in intersectia de la Piata Muncii unde erau 'doar' doua chioscuri-florarii inainte sa vina el, acum sunt cel putin 6!!!! De o calitate indoielnica, si de o utilitate asisderea! Dar probabil ca mafiotii rromi ai florilor cotizeaza pe masura la domnul doctor!
 • +3 (3 voturi)    
  SA NE MOBILIZAM! (Miercuri, 30 septembrie 2009, 0:15)

  adrian [anonim]

  Miercuri de la ora 11 organizam un miting vizavi de PMB, pe trotuarul de la Cismigiu. Va fi un miting de presiune pentru cele 54 de PUZ-uri supuse votului de la ora 12. Atasez o situatie cu cele care afecteaza patrimoniul si comentariile lui Adrian Balteanu la sfirsitul mailului.

  In afara de PUZ-uri, eu consider ca e si o chestiune de onoare. Nu cred ca e admisibil, dupa ce au luat in 2008 cu copy-paste din Pactul pentru Bucuresti in programele lor electorale acum sa ne interzica accesul in sala de sedinta, sa ne controleze prin bagaje de bannere la intrare, sa ne dea cuvintul la sfirsitul sedintei desi noi cerusem sa vorbim inainte de PUZ-uri. Mai mult, colegul nostru Alex Binescu a fost scos pe sus de jandarmi pentru ca a protestat ca nu i s-a dat cuvintul la momentul potrivit, desi se indrepta singur spre iesire.
  ............ ......... ......... ......... ...


  Ca noutati mai importante (dar atasat ai mai multe noutati): PUZ-Nuferilor e pe un sit arheologic, fara sa se ceara aviz de specialitate, PUZ Ion Slatineanu nr. 14 nu a fost pus pe pagina "dezbatere publica" a www.pmb.ro (de fapt este inca postat la sectiunea "in lucru la comisii").

  PUZ-Gh. Manu este aiurea pentru ca desi are aviz de specialitate, avizul se refera doar la parcela ce a generat PUZ, iar in plansa de reglementari e desenata o cladire in afara acestei parcele.

  Am trecut doar PUZ-urile care mi s-au parut cu imact mare asupra patrimoniului cultural. E posibil insa sa imi fi scapat unele.

  Nu apare in tabel, pentru ca nu are legatura cu patrimoniul culural clasat, iar eu doar dupa acest fel de PUZ-uri m-am uitat atent, dar am vazut o neregula in el, PUZ - Spatarul Preda, care propune la str.Progresului niste locuinte colective P+9 prea inghesuite.

  Tot asa, nu apare in tabel, sint trei PUZ ce au legatura cu calea ferata care nu au aviz de la SNCFR: Regulamentul General de Urbanism defineste o „zona de protectie a infrastructurii feroviare” cu o latime de „100 m masurata de la limita zonei
  • -2 (4 voturi)    
   la munca bai puturosilor (Miercuri, 30 septembrie 2009, 12:39)

   T L G [anonim] i-a raspuns lui adrian

   da basescu ce a facut in acei 4 ani negri care a facut numai smecheri la primaria capitalei.videanu bordureanu ce a facut in mandatul trecut?au frecato toti si sau certat intre ei care sa dea mai multe tepe.oprescu.oprescu e un primar serios care isi vede de treaba lui.nu va mai legati de doctor asa aiurea ca nu aveti dreptate.bafta doctore la cotroceni.
 • 0 (2 voturi)    
  Si asta cica se gandeste sa fie presedinte! (Miercuri, 30 septembrie 2009, 11:44)

  domino63 [anonim]

  Handi asta?
  Sa fim seriosi!
  Mai degraba ar fi militar, pentru ca la cate tunuri da, vad ca nu/i mai ajunge Bucurestiul.
  Sa vezi parade cu mosi craciuni, carnati pe toate strazile... Ce placere pe el s/o dea unei tari intregi pe la nas. Primarul "urca dealul" se viseaza presedinte! Poate de bloc... de desen!
 • -2 (4 voturi)    
  corectitudine (Miercuri, 30 septembrie 2009, 11:58)

  fanica [anonim]

  eu am incredere in primar asa ca sunt sigur ca deciziile pe care le va lua or sa fie corecte.cat despre fatalaii care vor sa se duca sa faca protest:unde draq a-ti fost 4 ani cand videanu a nenorocit capitala?
 • +1 (3 voturi)    
  tun (Miercuri, 30 septembrie 2009, 11:59)

  grigore [anonim]

  "Artileristii" din cadrul consiliului general trebuie impuscati in fata primariei de catre primarul Sorin Oprecu. Niste canalii cu culori politice schimbatoare isi bat joc de locuitorii Bucurestiului. Ar trebui sa fie toti independeti precum Oprescu.
 • 0 (0 voturi)    
  nu e vorba de nepasare... (Joi, 1 octombrie 2009, 11:38)

  uber [anonim]

  din partea cetateanului. E vorba de faptul ca toate manifestatiile si petitiile care sunt initiate isi au punctul de pornire online. Ca sa faci miscari adevarate de populatie cred ca trebuie antamate si alte cai de comunicare cu cetateanul plictisit al Bucurestiului. Nu toti au internet si cred ca multi dintre cei care ar putea face ceva (chiar si cu simpla prezenta) nu aud de aceste manifestatii. Vorba lansata pe internet atinge putine categorii de oameni. Cred ca se poate face o informare mai generoasa si prin alte metode.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by