Consilierii generali se pregatesc sa traga ultimele tunuri imobiliare cu o zi inainte de schimbarea Legii urbanismului. Pe ordinea de zi de miercuri, 30 septembrie, a sedintei de Consiliu General a Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla nu mai putin de 54 de Planuri Urbanistice Zonale, dintre care circa 90% nu ar mai putea fi aprobate pe noua lege care interzice aprobarea ridicarii unor constructii mai mari de 20 la suta fata de cat era aprobat prin Planul Urbanistic General.

Pe vechea Lege a urbanismului, derogarile de la Planul Urbanistic General erau fara limita. Daca regulamentul prevedea pe un teren construirea unei cladiri de 2 etaje, investorii puteau cere si construirea unui turn de 40 de etaje si aveau toate sansele ca proiectul sa li se aprobe.

„Majoritatea sunt derogari nesimtite de la Planul Urbanistic General, legea de construire a orasului, sau interventii in zonele istorice ale orasului, care nici macar nu au aviz de la Ministerul Culturii. Spre exemplu, pe strada Uranus, de la o inaltime de 10 metri cat era prevazuta in regulament, prin Planul Urbanistic Zonal se cer 42 de metri si nu are aviz de la Cultura. La fel pe str. Alexandru Constantinescu, nr. 19, unde de la o inaltime de 10 m, se ajunge la 21 de metri. De asemenea, 90 la suta dintre PUZ-urile care se afla pe ordinea de zi nu au prevazute locuri de parcare”, a declarat Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti.

La randul sau, Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, a declarat ca majoritatea proiectelor care se afla maine pe ordinea de zi nu au aviz de la Ministerul Mediului. „De exemplu, PUZ-ul de pe strada Meteorologiei se afla in aceasta situatie. A venit abia ieri la Ministerul Mediului pentru aviz”, spune acesta. De asemenea, ONG-urile s-au plans de lipsa de transparenta a Consiliului general si de faptul ca investitorii care fac constructii noi nu planteaza verdeata 30 la suta din suprafata terenului pe care se construieste, asa cum prevede legea.

Pe ordinea de zi se afla si proiectul omului de afaceri Costica Constanda, prin care acesta cere aprobare pentru construirea unor blocuri de sapte etaje in Satul Francez, cu doua nivele mai inalte decit a hotarit instanta. Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca indicatorii urbanistici au ramas aceiasi, schimbindu-se doar inaltimea.

La ultima sedinta de Consiliu, care a avut loc vineri, 25 septembrie, consilierii PSD si PNL au parasit sala inainte de votarea PUZ-urilor, astfel ca nu a fost intrunit cvorumul necesar votului. Cearta dintre consilierii PDL vs. PSD-PNL a pornit de la proiectul lui Constanda.

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu de miercuri, 30 septembrie, se afla si patru proiecte care introduc in legalitate constructii care au fost ridicate partial fara autorizatie. „Este vorba de Primaverii 55, unde de la 13 metri cat prevede regulamentul s-a construit o cladire de 30 de metri. In aceeasi situatie mai sunt: PUZ str 11 iunie, nr. 51, PUZ Bd. Gheorghe Sincai-Lanariei, PUZ str. Menuetului nr.4”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei spune ca, desi acesti investitori au incalcat legea, au primit aviz urbanistic de intrare in legalitate deoarece legea este permisiva. „Proiectele aveau toate avizele. Trebuia sa le prezentam in Consiliu”, a declarat acesta.

In cazul in care un investitor construieste o casa fara autorizatie sau adauga etaje in plus unei constructii, legea indica demolarea sau intrarea in legalitate. In circa 99 la suta din cazuri, instanta decide insa intrarea in legalitate, incurajand astfel de practici.

Calin Murg, presedintele de sedinta al Consiliului general, a declarat ca cele 54 de Planuri Urbaistice Zonale au fost puse pe ordinea de zi pentru ca beneficiarii acestor proiecte sa nu se adreseze instantei si sa aiba castig de cauza fiindca proiectele nu au fost luate in discutie de CGMB.

„Noi am pus pe ordinea de zi toate PUZ-urile care au avizele legale si au iesit din dezbatere publica. Consiliul are obligatia sa le ia in discutie. Asta nu inseama ca le vom vota pe toate. Nici pe departe. Nu vrem sa se mai repede cazul Constanda”, a spus Murg.

Miercuri, reprezentantii mai multor ONG-uri vor protesta in fata Primariei Capitalei si vor cere consilierilor sa nu aprobe Planurile Urbanistice Zonale care sunt excesive sau incalca legea. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Salvati Bucurestiul, dintre cele 54 de PUZ-uri la 36 avizele de urbanism au fost semnate de Gheorghe Patrascu, actualul arhitect sef al Capitalei, 8 de fostul arhitect sef, Adrian Bold, 7 avize au fost date de Bold si revizuite de Patrascu, unul a fost semnat de Liviu Dobre, arhitectul sef adjunct, si doua proiecte nu au avize.

In anul 2006 au fost aprobate 133 de Planuri Urbanistice Zonale, in 2007, 122, in 2008 pana la venirea lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei 100, iar dupa venirea acestuia pana in prezent - 182 de PUZ-uri.