Preturile cerute de proprietari pentru apartamentele vechi din Bucuresti scoase la vanzare in septembrie au scazut in medie cu cel putin 30%, pretul cerut pe un apartament de doua camere ajungand in prezent la pretul solicitat, anul trecut, pe o garsoniera, potrivit datelor prezentate joi de serviciul de monitorizare si statistica imobiliara, AnunturiParticulari.ro.

"Fata de anul trecut preturile au scazut in medie cu cel putin 30 de procente. Pentru o garsoniera se solicita atunci, in medie, pretul cerut la momentul actual pentru un apartament de 2 camere. In prezent pretul de strigare pentru o garsoniera este de 46.800 de euro, cu 35% mai scazut fata de perioada anului trecut. Un apartament de 2 camere era scos la vanzare acum un an cu un pret mediu ce depasea 100.000 de euro, devansand chiar si pretul actual pentru un apartament de 3 camere", se arata in analiza.

Datele anunturiparticulari.ro arata ca, in prezent, pretul mediu solicitat pentru doua camere este de 69.400 euro, cu 32% mai mic decat in luna septembrie a anului trecut. Pentru apartamentele de trei camere proprietarii au cerut in medie in luna septembrie 2009 un pret de 93.300 de euro, cu 37% mai mic decat acum un an. In cazul apartamentelor de patru camere, pretul mediu al acestora a scazut in septembrie cu 31% fara de aceeasi perioada din 2008, fiind de 130.000 euro.

Scadere drastica a numarului de noi oferte

Conform analizei AnunturiParticulari.ro, in luna septembrie numarul total de oferte de apartamente vechi scoase la vanzare in Bucuresti a fost de 2.193 apartamente, in scadere cu 1% fata de luna anterioara, insa intr-o scadere drastica fata de luna similaqra a anului trecut cand erau scoase spre vanzare 3621 apartamente.

"Fata de aceeasi perioada de anul trecut, numarul ofertelor nou aparute s-a redus drastic. In unele cazuri oferta s-a redus la jumatate. Este vorba de numarul garsonierelor care s-a diminuat cu 49%. Ofertele noi pentru apartamentele de 2 camere s-au redus cu 36%, pentru 3 camere reducerea a fost de 40% si de 16% pentru cele de 4 camere", mentioneaza analiza.

In privinta tendintei preturilor, reprezentantii AnunturiParticulari.ro spun ca in ultimele luni se asista la o stagnare, preturile oprindu-se din prabusirea rusca inceputa la jumatatea anului trecut, dar ca "nu se poate vorbi de o stabilizare, ci mai degraba de o linistire a pietei".

AnunturiParticulari.ro este un serviciu lansat in anul 2001 de compania Agentie.Net, statistica prezentata are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de proprietari de locuinta particulari in presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.