Dezvoltatorul imobiliar Mark Advent vrea sa construiasca o replica a Las Vegasului in sud-estul Kazahstanului. Proiectul se va derula pe o perioada de zece ani, iar costul final este estimat la 25-30 de miliarde de dolari, relateaza AFP.

"Vrem sa atragem turisti din intreaga lume, din China, Rusia, India, Emiratele Arabe Unite si Europa", a explicat Advent, presedintele grupului Oz, specializat in industria de divertisment.

Prima faza a proiectului, cu un cost de 250 de milioane de dolari, ar trebui sa demareze in ultimul trimestru al acestui an, si vizeaza construirea unui aeroport, in asociere cu Fraport, gestionarul aeroportului din Frankfurt.

Aeroportul, a carei inaugurare este prevazuta pentru finele anului 2011, va putea primi, in prima faza, 5 milioane de pasageri pe an, urmand ca aceasta cifra sa creasca la 25 de milioane in zece ani, sustine dezvoltatorul imobiliar american.

"Negociem cu Oz un aport de know-how si gestiunea aeroportului, dar nu vom investi fonduri. Suntem aproape de un acord", a confirmat pentru AFP Klaus Jeschke, director de proiecte la Fraport.

In zece ani, viitorul paradis al jocurilor de noroc, botezat Oz, ar urma sa fie vizitat de "15-20 de milioane de oameni anual", a adaugat Advent.

Complexul va fi construit pe o suprafata de 11.500 hectare in desertul situat la 70 de km nord de Almaty, fosta capitala a tarii. Oz va avea 25 de cazinouri, hoteluri cu o capacitate totala de 42.000 de camere, 275.000 de resedinte si 1.000 de restaurante.

Un acord in acest sens a fost semnat cu guvernul kazah in iulie 2008. In 2007, presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, inchisese toate cazinourile din tara, pentru a crea o zona speciala dedicata jocurilor de noroc.