Comisia Europeana a aprobat marti ca 435 de muncitori din Olanda, disponibilizati de catre firma locala de constructii Heijmans, sa primeasca un ajutor financiar din partea Uniunii Europene de peste 386.000 euro pentru a-si gasi o noua slujba. Banii ar urma sa vina prin intermediul Fondului pentru Ajustare la Globalizare (EGF), dar pentru aceasta trebuie sa fie de acord atat Parlamentul cat si Consiliul European. In august, Comisia a avizat un ajutor de 5,5 milioane euro in cazul a 1.300 de muncitori germani care au lucrat in fabrica Nokia de la Bochum pana cand productia a fost mutata in localitatea clujeana Jucu.

"Sectorul constructiilor s-a confruntat cu o prabusire a cererii ca rezultat a actualei crize si angajatii sai intampina dificultati, deci sunt bucuros ca decizia de astazi va ajuta fostii angajati Heijmans sa-si imbunatateasca competentele si sa revina pe piata muncii cat mai repede posibil", a declarat Vladimir Špidla, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca.

Cererea de ajutor din partea Olandei a fost facuta catre Cosmisia Europeana pe 4 august 2009 si se referea la 570 de angajati disponibilizati de catre firma de constructii Heijmans. Ajutorul financiar european va viza doar 435 dintre cei mai afectati angajati concediati si va consta in sprijin in reangajare si cursuri de instruire profesionala.

Costul total estimat al pachetului financiar necesar este de circa 600.000 euro, iar UE va acorda prin EGF 386.114 euro.

De la demararea activitatii acestui fond de ajutor european, respectiv ianuarie 2007, catre EGF s-au facut 30 de cereri de ajutor financiar in valoare totala de peste 156 milioane euro, pentru ajutorul a circa 35.300 muncitori in cadrul Uniunii Europene.