Sorin Oprescu a somat firma Millenium Building Center sa opreasca lucrarile la Cathedral Plaza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2009, 12:14 Economie | Imobiliar


Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a somat joi firma Millenium Building Center sa opreasca lucrarile la Cathedral Plaza, imobilul de langa catedrala Sfantul Iosif, pe motiv ca autorizatia de construire a expirat. Dupa ultimele modificari legislative, Milenium Building va veni sa ceara prelungirea autorizatiei de construire Primariei Capitalei, nu Primariei de sector ca pana acum.

Autorizatia de construire in baza careia s-au efectuat lucrarile de construire la Cathedral Plaza a fost eliberata de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman pe data de 24 februarie 2006 si a expirat pe 14 iunie 2009.  

Tot joi, Primaria Capitalei a inregistrat la Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti doua cereri de chemare in judecata pentru Millenium Building Center, cerand instantei sa constate nulitatea contractelor de concesiune, prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in folosinta firmei, in 2002 si 2005, 186 mp de teren pentru construirea cladirii.

Motivul: terenul a fost concesionat fara licitatie publica, iar in acest caz contractele de concesiune sunt nule de drept deoarece se incalca Legea Administratiei publice locale. De asemenea, municipalitatea cere instantei sa-i recunoasca dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 186 mp.

Acesta nu este singurul proces pe care il are firma Millenium Building Development. Arhiepiscopia Romano-Catolica se judeca de aproape trei ani cu beneficiarul cladirii de birouri Cathedral Plaza, cerand oprirea lucrarilor si demolarea cladirii pe motiv ca autorizatia de construire nu ar fi legala, iar blocul de 70 de metri ar afecta Catedrala atat din punct de vedere estetic cat si tehnic.

Pe 25 iunie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a dat castig de cauza firmei Millenium Building Development, validand autorizatia de construire si permitand continuarea lucrarilor. Dupa decizia Curtii de Apel, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a facut o cerere de revizuire pe care instanta din Ploiesti urmeaza sa o solutioneze.
 
Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 in 24 februarie 2006. Lucrarile au fost incepute in 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti.

Millenium Building Development: Autorizatia e valabila

Reprezentantii Millenium Building Development sustin ca autorizatia de construire in baza careia au efectuat lucrarile de la Cathedral Plaza este valabila. „Autorizatia de constructie pe care o detinem este valabila pe toata durata de executie a lucrarilor, de 36 de luni, din care s-au consumat efectiv 18 luni.

Lucrarile au fost incepute in data de 9 martie 2006. In aprilie 2006, avizele au fost contestate in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti,  procedurile juridice derulandu-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte pana la solutionarea cauzei, deschisa prin decizia Curtii de Apel din 25.06.2009”, scrie intr-un comunicat de presa trimis de Millenium Building Development.

De asemenea, reprezentantii societatii spun ca actiunea Primarului General incalca o hotarare judecatoreasca irevocabila si ca se vor adresa instantei pentru a cere daune. “Acest lucru ne conduce la concluzia ca va trebui sa ne adresam instantei si sa solicitam daune in consecinta”, se mai spune in comunicat.

In plus, acestia sustin ca de la inceputul mandatului primarului lui Sorin Oprescu, Primaria Capitalei a facut mai multe controale privind legalitatea actelor si nu a descoperit absolut nici o neregularitate sau ilegalitate. “Ba mai mult, dl. Sorin Oprescu ne-a confirmat de mai multe ori corectitudinea actelor emise si ne-a felicitat atat pe noi cat si public pentru performanta proiectului”, se spune in comunicat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2480 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Tipic romanesc (Joi, 22 octombrie 2009, 12:26)

  doi si-un sfert [utilizator]

  Adica te tin baietii numai in procese si dupa aia...hop ti-a expirat autorizatia!
 • +1 (5 voturi)    
  oprescu e bun la oprit lucrarile (Joi, 22 octombrie 2009, 12:28)

  angel [anonim]

  probabil pina ia si el spaga ...cum naiba scapam de asta?
  • +2 (2 voturi)    
   spaga (Joi, 22 octombrie 2009, 12:42)

   florin [anonim] i-a raspuns lui angel

   Pai ce, de aia care au luat spaga ca sa dea autorizatiile am scapat?
  • +1 (1 vot)    
   oprescu trece la fapte mari, care deranjeaza! (Joi, 22 octombrie 2009, 18:11)

   lumi [anonim] i-a raspuns lui angel

   oprescu nu are nevoie de spaga nimanui si asta o demonstreaza prin toate actiunile sale. nu cred ca ar trebui sa contesti faptul ca a somat firma Millenium Building Development SRL pentru ca acesta nu mai avea nici macar autorizatie de constructie la zi. acum are de rezolvat neregulile lasate de videanu la primarie.si sa nu mai vorbim despre facptul ca lucrarea firmei se intinde si pe domeniu public!
 • 0 (10 voturi)    
  poate se face dreptate (Joi, 22 octombrie 2009, 12:49)

  dreptate [anonim]

  1. pentru "tipic romanesc". Arhiepiscopia a cerut din 2001 anularea PUZ. iar daca constructorul avea dreptate ar fi castigat procesul de la bun inceput, nu dupa doi ani
  2. intamplator, primarul care a facut prima concesiune se numeste Basescu iar al doilea Videanu
  3. chiar credeti ca primarul oprescu ar lua spaga in acest moment? si de la biserica catolica? trebuie sa fi ... sa faci astfel de presupuneri
  4. poate a venit timpul sa intram si noi in europa, pardon, legalitate, adica unde-i lege nu-i tocmeala
  • 0 (4 voturi)    
   Deci (Joi, 22 octombrie 2009, 13:06)

   Yov [utilizator] i-a raspuns lui dreptate

   Deci: (1) "daca constructorul avea dreptate ar fi castigat procesul de la bun inceput, nu dupa doi ani"
   - Asta e probabil cea mai imbecila fraza din istorie. Felicitari.

   (3) Biserica Catolica a cerut spaga, i s-a dat, a cerut mai mult, nu i s-a mai dat, de unde litigiul de ani de zile. De dat, e adevarat, s-ar putea sa nu dea. Niste zgarciti.
  • 0 (4 voturi)    
   dreptate (Joi, 22 octombrie 2009, 13:06)

   florin [anonim] i-a raspuns lui dreptate

   Sunt 2 Hotarari ale Senatului Romaniei si 1 Rezolutie a Parlamentului European care cer stoparea constructiei.
   Dar pe malul Dambovitei si pe la Ploiesti banu` conteaza...
   Interesul public reclama demolarea cosmeliei, interesul privat nu-si poate recupera spaga data prin 2002-2007 + profitul pe care l-ar fi realizat.
   In plus, dezastrul de la Armeneasca se pare ca s-a uitat
  • 0 (4 voturi)    
   dreptate? (Joi, 22 octombrie 2009, 13:25)

   io [anonim] i-a raspuns lui dreptate

   citeva consideratii personale.
   in multe orase din Europa civilizata exista cladiri de birouri, moderne, care coexista cu arhitectura mai veche fara nici o problema.
   am vazut asta in Viena, Paris, Frankfurt, Madrid.
   mai apoi, nu inteleg ce are primaria generala cu autorizatia de constructie pe 200mp de teren aflat geografic si administrativ pe raza unui sector.
   dupa parerea mea, PMB ar trebui sa se ocupe de problematici trans-sectoriale (cum ar fi de pilda autostrada suspendata, diversele pasaje incepute si neterminate, parcuri etc... ).
   asta e unul din primele (si singurele, in afara de cirnati si ciorbe) chestii pe care le-a facut Oparescu dupa instalare: si-a tras la el deciziile de urbanism.
   avind in vedere si numeroasele PUZ-uri si autorizatii cu cintec pe care le-a facut, este clara pentru toata lumea "directia" lui Oprescu si implicit domeniul de afaceri al sponsorilor.
   nu, ca doar nu degeaba l-au sprijinit sa puna mina pe PMB !
   • +1 (3 voturi)    
    unde la Paris ? (Joi, 22 octombrie 2009, 13:29)

    iul [anonim] i-a raspuns lui io

    Unde ai vazut tu in Paris zgarie nori in afara de cartierul modern la Defense situat la marginea Parisului !? Mai dezinformacule....
    • 0 (0 voturi)    
     iaca (Joi, 22 octombrie 2009, 15:07)

     io [anonim] i-a raspuns lui iul

     Montparnasse, centrul Pompidou, centrul Arab, etc... si nu mi le amintesc pe toate ca a trecut ceva timp de cind am fost acolo ...
     si nu am spus "zgarie nori" ci vorbeam despre coabitarea arhitecturii moderne cu cea veche.
   • 0 (2 voturi)    
    ai vazut, o lae! (Joi, 22 octombrie 2009, 15:15)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui io

    UNDE ai vazut la Viena tzepe din astea scarboase, lipite de cladiri de 10 ori mai mici decat ele? si in zone de constructii cu max 4 etaje?
    Si unde ai vazut asa "coexistenta", fara stil, fara nimic? si care, mai ales, sa blocheze TOTAL niste stradute si asa inguste si pe care traficul abia se dasfasoara?
    Hai, ne leshi?
 • -6 (8 voturi)    
  Oprescu respecta legea (Joi, 22 octombrie 2009, 12:55)

  emma tomescu [anonim]

  unde- i lege nu-i tocmeala - Oprescu presedinte!
  omul se tine de treaba, si merge pe idea ca unde este lege nu este tocmeala, daca firma respectiva nu a fost in stare sa-si faca treaba, sa vina alta si alta si tot asa, pana cand o veni o firma care chiar este in stare sa faca treaba buna.de oameni ca Oprescu are nevoie tara asta, ca sa poata sa iasa din acest colaps, in care ne-au azvarlit acesti banditi, din sistemul corupt a lui Basescu.
 • -4 (8 voturi)    
  Oprescu spune si face, aplica legea (Joi, 22 octombrie 2009, 12:58)

  didi ionescu [anonim]

  Oprescu restabileste normalitatea, pune in legalitate legea incalcata de Videanu, terenul aflat la intersectia strazilor General Berthelor si Luterana se afla in proprietatea primariei din 1929. Nu se poate ca firma spaniola sa construiasca, ilegal, pe acest teren.
 • -1 (5 voturi)    
  Oprescu face foarte bine! (Joi, 22 octombrie 2009, 13:00)

  Claudiu [anonim]

  Oprescu a procedat corect, conform legii! Cladirea Millenium se construieste pe un fond ilegal, inaintat si intretinut de Videanu si Basescu. Primarul incearca sa restabileasca echilibrul cu orice pret. Procedeaza cum ar proceda orice om corect cu simtul legii.
  • +2 (2 voturi)    
   autorizatie semnata de Chiliman, de fapt (Joi, 22 octombrie 2009, 13:28)

   tridi ionescu [anonim] i-a raspuns lui Claudiu

   @didi ionescu:
   "Autorizatia de construire in baza careia s-au efectuat lucrarile de construire la Cathedral Plaza a fost eliberata de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman pe data de 24 februarie 2006 si a expirat pe 14 iunie 2009. "
   Chiliman parca e la PNL, nu?...
 • +3 (5 voturi)    
  a inceput campania electorala? (Joi, 22 octombrie 2009, 13:04)

  lungu bogdan [anonim]

  e campanie baieti iar "catindatii" folosesc orice motiv sa apere interesele "boborului". baietii aia au o autorizatie de construire care are si avizul primariei capitalei iar o autorizatie de construire nu poate fi contestata/anulata prin vocea "energica" a primarului ci doar printr-o hotarare judecatoreasca. asa ca nu va mai uitati in gura lui oprescu ca vorbeste numai pentru fraierii care-l voteaza.
  • +2 (4 voturi)    
   pt fraierii care-l voteaza (Joi, 22 octombrie 2009, 13:28)

   bre ion [utilizator] i-a raspuns lui lungu bogdan

   autorizatia de construire a expirat la 14 iunie 2009! De ce acuma se gaseste Oprescu sa le zica ceva? Pt ca e campanie electorala. Incepe si el tare, o face pe-a durul, desi stie ca dupa ce-l voteaza fraierii, si dupa ce trece campania, iar el nu iese, o s-o lase mai moale, o sa uite. Doar o luna s-o faca pe-a durul, doar nu se rezolva nimic intr-o luna.
 • -1 (3 voturi)    
  Constructii ilegale! (Joi, 22 octombrie 2009, 13:15)

  George Pana [anonim]

  Basescu si Videanu stau in spatele ilegalitatilor acestei constructii Millenium. In mandatele acestor 2 escroci s-au infaptuit multe ilegalitatii, printre care si "donarea" terenului pentru aceasta constructie. Oprescu, vrand sa nu le dea apa la moara, someaza firma Millenium sa inceteze lucrarile ilegale. Oprescu respecta legea. Foarte bine! Din pacate, putini sunt ca Oprescu.
 • +1 (1 vot)    
  Primaria a intentat proces.. (Joi, 22 octombrie 2009, 13:27)

  Marian Damian [anonim]

  "Tot joi, Primaria Capitalei a inregistrat la Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti doua cereri de chemare in judecata pentru Millenium Building Center, cerand instantei sa constate nulitatea contractelor de concesiune, prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in folosinta firmei, in 2002 si 2005, 186 mp de teren pentru construirea cladirii. Motivul: terenul a fost concesionat fara licitatie publica, iar in acest caz contractele de concesiune sunt nule de drept deoarece se incalca Legea Administratiei publice locale. De asemenea, municipalitatea cere instantei sa-i recunoasca dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 186 mp. "

  Poate se poate asa?
 • +1 (1 vot)    
  nu ma pricep la legi dar... (Joi, 22 octombrie 2009, 13:30)

  fvb [anonim]

  mai dureaza mult pana bucurestuil va arata ca un oras normal. vreau sa zic decenii sau si mai mult.

  si asta pentru ca dupa ce ceasca s-a straduit din greu sa darame tot ce era frumos si istorie, se straduiesc acuma sa faca acelas lucru fie politicieni alesi democratic, fie oameni de afaceri, pentru care, evident, banu vorbeste.

  e adevarat ca trebuie sa progresam, sa schimbam (in bine) cat mai multe lucruri, dar parca nici sa daramam sau sa punem in pericol sau sa pitim printre blocuri de birouri, cladiri care nu merita sa li se faca lucrul asta. similar si pentru atatea peisaje frumoase altadata si pline de gunoaie acuma.
 • -1 (3 voturi)    
  Oprescu rade hotii (Joi, 22 octombrie 2009, 13:53)

  carla dumitrescu [anonim]

  Atunci cand Oprescu a promis ca va scoate scheletii din dulapuri, nu a glumit. Stim cu totii ca a facut "curatenie" la Primarie si vestea asta privind Millenium Building Center este una chiar buna. M-am saturat de constructii aparute peste noapte fara sa detina autorizatii de constructii.

  Bravo, Oprescule, rade hotii din tara asta, abia astept sa faci acelasi lucru presedinte fiind!
  • 0 (0 voturi)    
   Cine e Oprescu? (Joi, 22 octombrie 2009, 21:06)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui carla dumitrescu

   Pina acum auzisem ca ar fi medic. Acum aflu ca e barbier. Oprescienilor, nu vreti sa va hotariti? Intrebati-l si voi ce si cum pe mentorul Iliescu. Inainte sa dati buzna aici.
 • +1 (3 voturi)    
  A inceput campania "...escu" (Joi, 22 octombrie 2009, 14:37)

  Oprescu [anonim]

  Super tari comentariile facute de tagma "....escu": 'carla dumitrescu' - "didi ionescu" - "emma tomescu".
  Stimabile agent electoral, incearca si alte nume, da dovada de ceva imaginatie, creativitate .... exista si nume care nu se termina in "escu" in Romania asta. Hai ca se poate, ce naiba !
  Incearca sa bagi si ceva greseli de ortografie, ca asa poate scapi neobservat si te ia lumea drept cititor de buna credinta care-si explima si el o opinie. De asemeni, la nume, incearca si cu prima litera majuscula. Uite, Dl. George Pana, de exemplu, stie meserie, nu ca dumneata.

  Stiu si eu vorba aia mare "multi dar prosti", insa voi prea va imaginati ca TOATA lumea e proasta.
 • +1 (1 vot)    
  pai cum sa nu (Joi, 22 octombrie 2009, 15:38)

  lucian [anonim]

  de ce sa ia ala de la sector spaga vrem si noi. Ca sa se stie sunt impotriva acelei constructii. Randamentul lui Oprescu este 0 ca si autostrada lui suspendata. Un singur cuvant Penibil!
  • 0 (0 voturi)    
   Penibil? (Joi, 22 octombrie 2009, 21:08)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui lucian

   Cum adica penibil, domnule? De cel mai mare cirnat nu ai auzit?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by