In ultimele sase luni din acest an, preturile cerute de proprietari pentru apartamentele din Bucuresti s-au situat aproximativ la acelasi nivel luna de luna, potrivit serviciului de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro, care sustine ca preturile s-au stabilizat. Pe de alta parte, in luna octombrie din acest an, numarul total de apartamente scoase la vanzare a scazut cu 18% fata de luna anterioara, dupa ce in septembrie scaderea fusese de doar 1%.

"Fata de perioada anului trecut cand preturile scadeau de la o luna la alta chiar si cu 10 procente, putem afirma ca in momentul de fata asistam la stabilizarea preturilor pentru apartamente", sustin reprezentantii Agentie.Net, compania care administreaza serviciul AnunturiParticulari.ro.

Pretul cerut pe o garsoniera in Bucuresti, in scadere cu 33% fata de octombrie 2008

Potrivit acestora, pentru apartamentele scoase la vanzare in octombrie, proprietarii au solicitat preturi ceva mai mici decat in septembrie, dar diferentele sunt foarte mici. Astfel, in octombrie, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera a fost de 46.200 de euro (fata de 46.782 euro in septembrie), pentru un apartament de doua camere a fost de 69.300 de euro (fata de 69.389 in septembrie), pentru un apartament de trei camere pretul mediu solicitat a fost de 94.300 de euro (93.324 euro in septembrie), iar pentru patru camere 123.800 de euro (fata de 130.055 euro in septembrie). Fata de luna similara a anului trecut, pretul mediu solicitat pe o garsoniera in Bucuresti a scazut in luna octombrie din acest an cu circa 33%.

Numarul de oferte aparute pe piata si-a accentuat scaderea

Fata de luna septembrie, numarul total de apartamente scoase la vanzare s-a redus in octombrie cu 18%, pana la 1.803 apartamente. De notat ca, in septembrie, numarul total de apartamente scoase la vanzare era de 2.193 apartamente, in scadere cu doar 1% fata de luna anterioara din acest an. Comparativ cu anul trecut, numarul ofertelor aparute pe piata a scazut semnificativ. In octombrie 2008, pe piata erau scoase cu 42% mai multe oferte decat in 2009. Numarul garsonierelor nou aparute s-a redus cu 50%. Au fost scoase spre vanzare cu 40% mai putine apartamente de doua, respectiv de trei camere, iar numarul ofertelor de patru camere a scazut cu 36%.

AnunturiParticulari.ro este un serviciu lansat in anul 2001 de compania Agentie.Net, statistica prezentata are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de proprietari de locuinta particulari in presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.