Burj Dubai, cel mai inalt zgarie-nori din lume, cu o inaltime de peste 800 de metri, va fi inaugurat in data de 4 ianuarie, cu o intarziere de aproape un an, au anuntat joi dezvoltatorii proiectului, citati de AFP.

Data de 4 ianuarie a fost aleasa pentru ca ea conincide cu cea de-a patra aniversare a preluarii puterii de catre seicul Mohammad Ben Rached Al-Maktum, a precizat gigantul imobiliar Emaar Properties.

Blocul a inceput sa fie construit in 2004 si ar fi trebuit sa fie inaugurat in 2008.

Burj Dubai este elementul central al unui proiect gigantesc de constructie al unui nou cartier, "Downtown Burj Dubai", in valoare de 20 de miliarde de dolari. Aici va fi construit si Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume, precum si 30.000 de apartamente.

Compania Emaar, unde guvernul din Dubai detine o participatiune de 32,5%, anuntase in aprilie 2007 ca Burj Dubai a devenit cel mai inalt zgarie-nori din lume, doborand recordul detinut pana atunci de "Taipei 101" din Taiwan (508 metri).

Costul proiectului Burj Dubai era estimat initial la un miliard de dolari.

Arhitectul acestui turn cu peste 160 de etaje este americanul Adrian Smith. Blocul va contine apartamente, birouri dar si un hotel Armani, decorat cu linia de mobila a celebrului stilist italian.

Anuntul inaugurarii apropiate a turnului intervine in momentul in care Dubai, care nu detine resurse semnificative de petrol, a fost lovit in plin de criza economica.

Preturile la imobiliare au scazut cu peste 50% din vara lui 2008 iar Emaar a anuntat pierderi de 350 milioane dolari in trimestrul II 2009.