Firma de avocatura Enescu&Cuc a declarat ca multi dintre clientii lor, toti din afara tarii, intentioneaza sa dea in judecata sau chiar au intentat procese dezvoltatorilor imobiliari pentru ca nu si-au respectat angajamentele din contracte, legate de termenele de finalizare si calitatea apartamentelor. Unul dintre dezvoltatorii vizati, Platinum Group, a declarat pentru HotNews.ro: "Din cauza cash-flow-ului negativ, a trebuit ca dezvoltatorii sa aduca mai multi bani, in conditii defavorabile, intr-o perioada dificila. Si au adus. Nu au cerut acest lucru clientilor". In plus, reprezentantii Platinum Group precizeaza: "Strainii care vor sa rezilieze contractele aveau planuri sa revanda apartamentele dupa ce sunt gata. Si-au dat seama ca nu le pot revinde mai scump, fiindca preturile au scazut".

Avocatii de la firma Enescu&Cuc au explicat pentru HotNews.ro ca zeci de clienti straini pe care ii consiliaza sufera pierderi din cauza nerespectarii angajamentelor contractuale de catre dezvoltatori.

Unii clienti vor da in judecata dezvoltatorii iar altii deja au intentat procese, a spus Mihai Cuc, partener la firma de avocatura. Intre ansamblurile imobiliare vizate, avocatul a mentionat Planorama, Melbourne Residence, MRI Residence, Vitan Towers.

"Sunt mai multe categorii de probleme, de la neconstruirea completa a imobilului, pana la intarzierea predarii apartamentelor si calitatea constructiilor".

Spre exemplu, a mai spus acesta, intarzieri mari sunt la Planorama si la MRI Residence. La cea din urma, "din 2007 pana in prezent nici macar nu a fost obtinuta autorizatia de construire".

Despre Vitan Towers, avocatul a spus ca "se construieste cu intarziere, dar macar se construieste".

Unele probleme vor incerca sa fie rezolvate prin negociere, astfel incat sa nu se ajunga in instanta, acolo unde exista posibilitatea unei intelegeri.

Ce spun dezvoltatorii

Reprezentantii Platinum Group, care realizeaza complexul Vitan Towers au declarat pentru HotNews.ro: "Intarzierile sunt de cateva luni, dar Platinum Group nu construieste un singur bloc, ci 4. Doua dintre blocuri sunt deja gata, A si B, intarzieri fiind pentru urmatoarele doua cladiri, C si D. Nici unul dintre clientii care au vrut sa se mute imediat nu este afectat de aceasta situatie.

Cei din faza doi au fost relocati in faza 1 si se vor muta luna viitoare. Strainii care vor sa rezilieze contractele aveau planuri sa revanda apartamentele dupa ce sunt gata. Au platit 25% la inceput si acum si-au dat seama ca nu vor putea vinde mai scump, pentru ca pretul apartamentelor a scazut", au transmis reprezentantii dezvoltatorului imobiliar.

Motivele intarzierilor, potrivit Platinum Group, tin de faptul ca nu sunt vanzari de mai bine de un an, iar clientii au platit in avans 25%, pe cand dezvoltatorii trebuie sa investeasca 75%. "Din cauza cash-flow-ului negativ, a trebuit ca dezvoltatorii sa aduca mai multi bani, in conditii defavorabile, intr-o perioada dificila. Si au adus. Nu au cerut acest lucru clientilor", a transmis dezvoltatorul pentru HotNews.ro

Reprezentantii Platinul Group au mai spus ca sunt clienti care reziliaza contractele chiar daca dezvoltatorul si-a indeplinit obligatiile. "Dezvoltatorii au construit in perioada in care costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel iar bancile au incetinit creditarea".

"Asadar, nu avem probleme cu clientii care si-au cumparat apartamente in care sa locuiasca, ci doar cu cei care au cumparat pentru investitie si criza le-a zadarnicit planurile. Pentru acestia, nu intarzierea de cateva luni este cauza", a mai transmis Platinum Group.

Nota:HotNews.ro a solicitat puncte de vedere si celorlalti dezvoltatori mentionati de catre reprezentantul casei de avocatura, dar nu a primit raspuns pana la ora publicarii articolului. Vom actualiza articolul cu raspunsurile lor deindata ce acestea vor fi primite.