Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Persoanele care au dobindit cota-parte dintr-o locuinta prin mostenire vor putea intra in programul Prima Casa - Ministerul de Finante si Fondul National de Garantare

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2009, 16:05 Economie | Imobiliar


Irina Constantinescu si Simona Muresan
Foto: HotNews.ro
Despre rezultatele Programului Prima Casa au discutat online cu cititorii HotNews.ro Irina Constantinescu - Director executiv, Fondul National de Garantare pentru IMM, si Simona Muresan, sef birou datorie guvernamentala interna, directa si garantata din Ministerul Finantelor. Cei doi oficiali au declarat ca persoanele care au dobindit cota-parte dintr-o locuinta prin mostenire vor putea intra in programul Prima Casa cind proiectul legislativ votat deja de Camera Deputatilor va fi promulgat si publicat in Monitorul Oficial.

Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

Citeste si:

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 emil manta

  Domnule Ministru,Stiu ca acest program,prima casa,a fost conceput pentru a stopa caderea preturilor la apartamente,insa vi se pare normal acest lucru?
  1. Daca doreati sa stimulati cumpararea de locuinte noi,de ce nu ati scos legea pentru apartamentele nu mai vechi de 5 ani?Acum,nici apartamente nu se cumpara,insa nici nu ati stimulat economia,ci numai ati reusit sa opriti pentru moment scaderea preturilor.Foarte urat din partea dumneavoastra.
  2. Si cum credeati dumneavoastra ca veti stimula vanzarea de locuinte cu un plafon de 60.000 de euro,in contextul in care locuintele noi costa mult mai mult?
  3. De ce nu anuntati esecul acestei legi?Pentru ca de fapt,aceasta lege este unul dintre marile esecuri ale guvernarii.

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   1. Prin implementarea Programului s-a urmarit dinamizarea activitatii de creditare pentru persoanele fizice in scopul dobandirii primei locuinte raspunzand astfel unei necesitati de ordin social.
   2. Plafonul individual de garantare este expresia unei medii a preturilor de vanzare la nivel national. Conform statisticilor, media garantiilor acordate la nivel national este de 42.000 de euro, situandu-se astfel sub suma maxima garantata.
   3. Consideram ca implementarea Programului in primele 4 luni de aplicare reprezinta un succes avand in vedere acordarea unui numar de 8.300 de garantii de stat in valoare de circa 350 milioane euro.

 • Întrebarea nr. 2 aliababwa

  1. exista o intentie de prelungire a programului ? (parca ar trebui sa se termine in decembrie)
  2. exista o intentie de schimbare a valorii maxime a sumei creditate ?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   1. Plafonul garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului pentru anul 2010 va fi stabilit prin HG care ar trebui adoptata de Executiv pana la sfarsitul anului.
   2. Asa cum am precizat anterior garantia medie acordata este sub suma maxima, deci nu este nevoie de o crestere a acesteia in conditiile stabilitatii pietei imobiliare.

 • Întrebarea nr. 3 BOBO

  1..spuneti-mi , va rog , de ce nu se da credite si la cei care lucreaza in strainatate cu contract de munca pe perioada determinata ( lucreaza in constructie de 3 ani, la aceeasi firma, si dupa cite am inteles , in spania, foarte rar in constructie se fac contacte de munca pe perioada nedeterminata chiar si pentru spaniolii de acolo) ,
  2 - nu va pare ca prin acest program sustineti tot persoanele care au salariu mare si care oricum reuseau sa-si ia o casa in rate fara sa se implice in programul prima casa?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Programul nu intervine in conditiile de acordare a creditelor de catre banci ci stabileste alte criterii de eligibilitate pentru potentialii beneficiari, decat nivelul veniturilor si categoriile de venituri.
   Activitatea de creditare se desfasoara pe baza normelor de creditare ale bancilor participante in program, in cadrul carora sunt stabilite categoriile de venituri care pot fi luate in considerare, in functie de profilul si clasa de risc.

 • Întrebarea nr. 4 Bogdan C

  Constructorii si persoanele fizice din Cluj(de ex.) sunt foarte reticenti la cumpararea unui imobil prin Prima Casa datorita duratei foarte lungi a aprobarii creditului. Exista vreo metoda pentru reducerea timpului necesar aprobarii dosarului?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Incepand cu luna septembrie, circuitul acordarii garantiei intre Fondul de Garantare si banci s-a redus pana la un timp de 5 zile, fiind comasate mai multe etape in acordarea garantiei fata de circuitul stabilit initial. Cazurile in care termenul de 5 zile nu este respectat de datoreaza documentatiilor care necesita corectii, completari, modificari.

 • Întrebarea nr. 5 Andrei

  Domnule ministru, cand aveti de gand sa reganditi conditiile eligibilitatii in "Prima Casa" pentru tinerii ce au mostenit automat o parte din imobilul parintilor ?
  Am un parinte decedat si prin succesiune mi s-a acordat 1/8 din apartamentul parintilor mei. Desi se vrea a fi un program social, aceasta conditie ma limiteaza la a avea dreptul la un credit cu conditii mai bune decat cele existente acum . Am adresat aceeasi intrebare la Secretariatul General al Guvernului si mi s-a raspuns ca se are in vedere modificarea normelor metodologice in vederea acordarii eligibilitatii si celor aflati in situatia mea. Aveti noutati in acest sens ?

  Multumesc.

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   In sedinta Camerei Deputatilor din 3 noiembrie a fost aprobat un amendament sustinut de MFP, care permite participarea in Program si a persoanelor care au dobandit cote parti din locuinta prin mostenire. Dupa promulgare, legea urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.

 • Întrebarea nr. 6 Vlad

  De ce statul sustine speculantii din banii platitorilor de taxe si nu lasa piata sa dicteze pretu real al imobilelor? De ce statul, prin aceasta actiune, baga in datorii familii care nu isi permit sa cumpere locuintele la pretu aceasta si prelungesc bula imobiliara si creeaza un alt focar de criza, similar celui din SUA

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Pretul imobilelor este reglat prin mecanismul cererii si ofertei.

 • Întrebarea nr. 7 stan patitu

  Avind in vedere ca numai 5% din dosarele aprobate sunt pentru case noi credeti ca aceasta mareata actiune a guvernului are vre-o importanta in diminuarea efectelor negative ale crizei?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Asa cum am raspuns la intrebarea nr.1, prin implementarea Programului s-a urmarit dinamizarea activitatii de creditare pentru persoanele fizice in scopul dobandirii primei locuinte raspunzand astfel unei necesitati de ordin social.

 • Întrebarea nr. 8 Paganel

  1. Cât durează analiza dosarului pentru aprobarea creditului în vederea achiziţionării unui apartament nou? Această perioadă s-a redus faţă de primele săptămâni de aplicare şi, daca da, care este timpul minim necesar acestei analize?
  2. Se poate oferi un număr de telefon accesibil celor care depun dosare, ca ei să obţină detalii?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   1. Am raspunsa la una din intrebarile anterioare.
   2. Nr de telefon la care se pot obtine informatii privind stadiul aplicatiilor transmise fondului de catre banci este 021 311 99 89.

 • Întrebarea nr. 9 Claudiu

  De ce dureaza atat de mult analiza dosarelor la Fondul National de Garantare? Din cate stiu eu de la banca de la care vreau sa obtin creditul, intr-o saptamana, maxim doua, banca isi da acordul in legatura cu evaluarea si acordul financiar. Din acest moment este trimis dosarul la Fondul National de Garantare unde sta foarte mult. Stiu cazuri in care o persoana a stat doua luni sa isi obtina creditul. Si eu sunt in asteptarea unui credit Prima Casa. Zilele urmatoare se va trimite si dosarul meu la FNG. Eu am reusit sa obtin de la proprietar 3 luni de zile timp in care sa ii dau restul banilor. Sper ca este suficient.
  Sa stiti ca din cauza duratei foarte mare dintre momentul in care este semnat antecontractul pana in momentul incheierii actului final de vanzare-cumparare multi vanzatori refuza din start colaborarea cu persoane care doresc sa cumpere prin intermediul acestui program. Din cauza aceasta foarte multi oameni pierd acel avans necesar incheierii antecontractului.
  Va multumesc!

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Am raspuns deja la aceasta intrebare

 • Întrebarea nr. 10 enoon

  Buna ziua,

  1. Cat credeti ca mai dureaza pana se epuizeaza fondurile?
  2. Va mai fi continuare? Alta transa de fonduri?
  3. Sunteti de acord ca daca se termina programul si nu se mai suplimenteaza fondul de garantare piata imobiliara moare de tot (avand in vedere perioada dificila care urmeaza)?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   1. Din plafonul alocat initial de 1 miliard de euro, pentru anul 2009, s-a utilizat pana in prezent circa 35%, deci fonduri exista.
   2. Asa cum am raspuns la intrebarea nr.2, plafonul garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului pentru anul 2010 va fi stabilit prin HG care ar trebui adoptata de Executiv pana la sfarsitul anului.

 • Întrebarea nr. 11 Flo

  Buna ziua

  Care credeti ca vor fi repercursiunile in timp , avand in vedere ca dobanda se compune printre altele si din Euribor care, evident in anii urmatori va creste; nu cumva ratele vor creste semnificativ?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   EURIBOR a fost utilizata ca indicator reper intrucat reprezinta ratele medii ale dobanzilor pentru imprumuturile in euro de pe piata interbancara, a carei evolutie este imprevizibila.

 • Întrebarea nr. 12 ana

  Doamna Director,
  din cate ati anuntat, analiza dosarului la FNG dureaza maximum 5 zile. Banca mi-a depus dosarul inca din data de 3 noiembrie, suntem in 17 nov. si nu am primit niciun rezultat, trecand astfel 10 zile lucratoare.
  Multumesc in a da un raspuns cu privire la timpul real al analizei unui dosar!

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Va rugam sa ne contactati la numarul de telefon pus la dispozitie anterior pentru a va furniza mai multe informatii legate de acest dosar.

 • Întrebarea nr. 13 anonim

  Doresc sa achizitionez o casa la rosu( doar interiorul este la rosu, exteriorul este finalizat) prin acest program...dar bineinteles ca nu se poate, deoarece casa tb sa fie finalizata pentru a putea primi banii. De ce? Aceasta casa se poate ipoteca...si daca pot primi un credit ipotecar normal de ce statul nu vrea sa accepte case la rosu? Ca si valoarea casa se incadreaza in suma de 60.000 euro. Care e diferenta dintre o casa care o cumperi la rosu si un apartament vechi pe care il cumperi si apoi il renovezi total (pereti, intalatii etc)? Cum vreti sa stimulati economia daca tot apartamente vechi se cumpara?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Pentru achizitionarea unei locuinte aflata in faza de constructie este necesar ca aceasta sa fie intabulata in Cartea funciara, respectiv sa fie efectuata receptia.

 • Întrebarea nr. 14 ionica

  Sotul are un imobil dinaintea casatoriei. Putem aplica impreuna pentru PRIMA CASA?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Analiza aplicatiei persoanelor care indeplinesc criteriile de eligibilitate (in acest caz dv., si nu sotul) se realizeaza in conformitate cu normele bancii.

 • Întrebarea nr. 15 gigi

  Ne puteti spune care ar fi cel mai bun scenariu de urmat pentru a evita neplacerile in cazul acestui tip de credit?
  Si ma refer la mai multe aspecte:
  1. durata mare pana este aprobat creditul. Ce putem face? La notar se poate specifica in antecontract cu 2 luni de valabilitate DAR si cu posibilitate de amanare daca totusi raspunsul de la banca nu soseste in 2 luni?
  2. problema cu evaluarea imobilului? Scenariu: ma inteleg cu proprietarul la 65.000 euro, dar vine evaluatorul si spune ca imobillul face 55.000 EURO. Restul de 10.000 ar trebui sa-i aduc eu; ori eu nu am aceasta suma disponibila. Ca orice om, nu sunt dispus sa pierd nici un ban. Iar in cazul scenariului de mai sus, eu as pierde banii dati la antecontract. Ce pot face in acest caz?
  3. Exista o zona publica unde pot sa vizualizez evaluarile facute pana la acest moment de catre evaluatori in cadrul acestui program?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   1. Recomandam sa va conformati cerintelor finantatorilor cu maxima operativitate deoarece analiza dosarului se realizeaza numai dupa ce documentatia este completa.
   2. Evaluarea se realizeaza de catre experti agreati de banci, ca o conditie pentru aprobarea dosarului. Totusi, in vederea stabilirii valorii reale a proprietatii este bine sa aveti deja o evaluare a imobilului inaintea semnarii anecontractuluii.
   3. Evaluarile sunt realizate in conformitate cu normele ANEVAR si sunt proprietatea beneficiarului, nu sunt documente cu caracter public.

 • Întrebarea nr. 16 Radu

  Ce se intampla cu avansul dat de cumparator la intocmirea precontractului in momentul cand se va intrerupe subit programul Prima Casa?
  Nu credeti ca ar fi bine sa se stie data limita la care se va incheia acest program? asta pentru a proteja cumparatorul de pierderea avansului!

  Multumesc!

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Nu se are in vedere o intrerupere subita a programului. In plus, in practica, pe acest tip de programe, orice intrerupere presupune dispozitii tranzitorii care vor reglementa si situatii de genul celor descrise de dv.

 • peter

  Ce o sa faca MF cu casele alea "executate"? Devine agent imobiliar? Le face cadou la functionari? Le vinde (la ce pret)?
  O sa trebuiasca sa platim tot noi, pt asa-zisul "program"?

 • Întrebarea nr. 18 valentina

  care este durata medie de aprobare a unui dosar pentru contractarea acestui credit?

  de asemenea, care este rata aprobarii cererilor de catre banci?

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   Durata de aprobare a unui dosar de credit depinde de fiecare banca. Evaluarea dosarelor depuse la Fond dureaza maximul 5 zile lucratoare.

 • Întrebarea nr. 19 mircea

  Buna ziua!

  Doresc sa achizitionez un apartament prin acest program. Am un SRL si neavand o alta locuinta proprie ma gandesc sa inregistrez in viitor sediul social al firmei la adresa respectiva.
  Voi putea primi un acord de la Fond (sau cine va aparea in extrasul CF) pt aceasta? La cine trebuie trimisa o asemenea cerere?

  Multumesc.

  • Irina Constantinescu si Simona Muresan

   In cuprinsul legislatiei privind Programul nu exista obligativitatea obtinerii unui astfel de acord, ci doar interdictia de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.
   Pe de alta parte, intervin normele pentru creditare ale bancii care sunt prevazute in contractul de credit pe care il semnati.

 • Irina Constantinescu si Simona Muresan

  Am raspuns la o intrebare anterioara in legatura cu evolutia EURIBOR.

8922 vizualizari

 • prima casa (Luni, 16 noiembrie 2009, 16:43)

  emil manta [anonim]

  Domnule Ministru,Stiu ca acest program,prima casa,a fost conceput pentru a stopa caderea preturilor la apartamente,insa vi se pare normal acest lucru?
  1. Daca doreati sa stimulati cumpararea de locuinte noi,de ce nu ati scos legea pentru apartamentele nu mai vechi de 5 ani?Acum,nici apartamente nu se cumpara,insa nici nu ati stimulat economia,ci numai ati reusit sa opriti pentru moment scaderea preturilor.Foarte urat din partea dumneavoastra.
  2. Si cum credeati dumneavoastra ca veti stimula vanzarea de locuinte cu un plafon de 60.000 de euro,in contextul in care locuintele noi costa mult mai mult?
  3. De ce nu anuntati esecul acestei legi?Pentru ca de fapt,aceasta lege este unul dintre marile esecuri ale guvernarii.
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:08)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui emil manta

   1. Prin implementarea Programului s-a urmarit dinamizarea activitatii de creditare pentru persoanele fizice in scopul dobandirii primei locuinte raspunzand astfel unei necesitati de ordin social.
   2. Plafonul individual de garantare este expresia unei medii a preturilor de vanzare la nivel national. Conform statisticilor, media garantiilor acordate la nivel national este de 42.000 de euro, situandu-se astfel sub suma maxima garantata.
   3. Consideram ca implementarea Programului in primele 4 luni de aplicare reprezinta un succes avand in vedere acordarea unui numar de 8.300 de garantii de stat in valoare de circa 350 milioane euro.
 • prelungire program (Luni, 16 noiembrie 2009, 17:15)

  aliababwa [anonim]

  1. exista o intentie de prelungire a programului ? (parca ar trebui sa se termine in decembrie)
  2. exista o intentie de schimbare a valorii maxime a sumei creditate ?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:12)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui aliababwa

   1. Plafonul garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului pentru anul 2010 va fi stabilit prin HG care ar trebui adoptata de Executiv pana la sfarsitul anului.
   2. Asa cum am precizat anterior garantia medie acordata este sub suma maxima, deci nu este nevoie de o crestere a acesteia in conditiile stabilitatii pietei imobiliare.
 • de ce nu se da credite ......... (Luni, 16 noiembrie 2009, 17:49)

  BOBO [anonim]

  1..spuneti-mi , va rog , de ce nu se da credite si la cei care lucreaza in strainatate cu contract de munca pe perioada determinata ( lucreaza in constructie de 3 ani, la aceeasi firma, si dupa cite am inteles , in spania, foarte rar in constructie se fac contacte de munca pe perioada nedeterminata chiar si pentru spaniolii de acolo) ,
  2 - nu va pare ca prin acest program sustineti tot persoanele care au salariu mare si care oricum reuseau sa-si ia o casa in rate fara sa se implice in programul prima casa?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:22)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui BOBO

   Programul nu intervine in conditiile de acordare a creditelor de catre banci ci stabileste alte criterii de eligibilitate pentru potentialii beneficiari, decat nivelul veniturilor si categoriile de venituri.
   Activitatea de creditare se desfasoara pe baza normelor de creditare ale bancilor participante in program, in cadrul carora sunt stabilite categoriile de venituri care pot fi luate in considerare, in functie de profilul si clasa de risc.
 • operativitatea programului (Luni, 16 noiembrie 2009, 18:09)

  Bogdan C [anonim]

  Constructorii si persoanele fizice din Cluj(de ex.) sunt foarte reticenti la cumpararea unui imobil prin Prima Casa datorita duratei foarte lungi a aprobarii creditului. Exista vreo metoda pentru reducerea timpului necesar aprobarii dosarului?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:27)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan C

   Incepand cu luna septembrie, circuitul acordarii garantiei intre Fondul de Garantare si banci s-a redus pana la un timp de 5 zile, fiind comasate mai multe etape in acordarea garantiei fata de circuitul stabilit initial. Cazurile in care termenul de 5 zile nu este respectat de datoreaza documentatiilor care necesita corectii, completari, modificari.
 • Eligibilitate mostenitori ? (Luni, 16 noiembrie 2009, 18:42)

  Andrei [anonim]

  Domnule ministru, cand aveti de gand sa reganditi conditiile eligibilitatii in "Prima Casa" pentru tinerii ce au mostenit automat o parte din imobilul parintilor ?
  Am un parinte decedat si prin succesiune mi s-a acordat 1/8 din apartamentul parintilor mei. Desi se vrea a fi un program social, aceasta conditie ma limiteaza la a avea dreptul la un credit cu conditii mai bune decat cele existente acum . Am adresat aceeasi intrebare la Secretariatul General al Guvernului si mi s-a raspuns ca se are in vedere modificarea normelor metodologice in vederea acordarii eligibilitatii si celor aflati in situatia mea. Aveti noutati in acest sens ?

  Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:30)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   In sedinta Camerei Deputatilor din 3 noiembrie a fost aprobat un amendament sustinut de MFP, care permite participarea in Program si a persoanelor care au dobandit cote parti din locuinta prin mostenire. Dupa promulgare, legea urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.
 • Bula (Luni, 16 noiembrie 2009, 19:59)

  Vlad [anonim]

  De ce statul sustine speculantii din banii platitorilor de taxe si nu lasa piata sa dicteze pretu real al imobilelor? De ce statul, prin aceasta actiune, baga in datorii familii care nu isi permit sa cumpere locuintele la pretu aceasta si prelungesc bula imobiliara si creeaza un alt focar de criza, similar celui din SUA
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:31)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Pretul imobilelor este reglat prin mecanismul cererii si ofertei.
 • PRIMA CASA (Luni, 16 noiembrie 2009, 21:32)

  stan patitu [anonim]

  Avind in vedere ca numai 5% din dosarele aprobate sunt pentru case noi credeti ca aceasta mareata actiune a guvernului are vre-o importanta in diminuarea efectelor negative ale crizei?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:34)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui stan patitu

   Asa cum am raspuns la intrebarea nr.1, prin implementarea Programului s-a urmarit dinamizarea activitatii de creditare pentru persoanele fizice in scopul dobandirii primei locuinte raspunzand astfel unei necesitati de ordin social.
 • Întrebări... (Luni, 16 noiembrie 2009, 21:53)

  Paganel [anonim]

  1. Cât durează analiza dosarului pentru aprobarea creditului în vederea achiziţionării unui apartament nou? Această perioadă s-a redus faţă de primele săptămâni de aplicare şi, daca da, care este timpul minim necesar acestei analize?
  2. Se poate oferi un număr de telefon accesibil celor care depun dosare, ca ei să obţină detalii?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:35)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paganel

   1. Am raspunsa la una din intrebarile anterioare.
   2. Nr de telefon la care se pot obtine informatii privind stadiul aplicatiilor transmise fondului de catre banci este 021 311 99 89.
 • durata analizei Fondului National de Garantare (Luni, 16 noiembrie 2009, 22:05)

  Claudiu [anonim]

  De ce dureaza atat de mult analiza dosarelor la Fondul National de Garantare? Din cate stiu eu de la banca de la care vreau sa obtin creditul, intr-o saptamana, maxim doua, banca isi da acordul in legatura cu evaluarea si acordul financiar. Din acest moment este trimis dosarul la Fondul National de Garantare unde sta foarte mult. Stiu cazuri in care o persoana a stat doua luni sa isi obtina creditul. Si eu sunt in asteptarea unui credit Prima Casa. Zilele urmatoare se va trimite si dosarul meu la FNG. Eu am reusit sa obtin de la proprietar 3 luni de zile timp in care sa ii dau restul banilor. Sper ca este suficient.
  Sa stiti ca din cauza duratei foarte mare dintre momentul in care este semnat antecontractul pana in momentul incheierii actului final de vanzare-cumparare multi vanzatori refuza din start colaborarea cu persoane care doresc sa cumpere prin intermediul acestui program. Din cauza aceasta foarte multi oameni pierd acel avans necesar incheierii antecontractului.
  Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:36)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   Am raspuns deja la aceasta intrebare
 • 3 Intrebari (Marţi, 17 noiembrie 2009, 9:42)

  enoon [anonim]

  Buna ziua,

  1. Cat credeti ca mai dureaza pana se epuizeaza fondurile?
  2. Va mai fi continuare? Alta transa de fonduri?
  3. Sunteti de acord ca daca se termina programul si nu se mai suplimenteaza fondul de garantare piata imobiliara moare de tot (avand in vedere perioada dificila care urmeaza)?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:39)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui enoon

   1. Din plafonul alocat initial de 1 miliard de euro, pentru anul 2009, s-a utilizat pana in prezent circa 35%, deci fonduri exista.
   2. Asa cum am raspuns la intrebarea nr.2, plafonul garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului pentru anul 2010 va fi stabilit prin HG care ar trebui adoptata de Executiv pana la sfarsitul anului.
 • intrebari grele (Marţi, 17 noiembrie 2009, 10:04)

  unu_de_aiurea [anonim]

  Ce estimati ca s-ar fi intamplat cu pretul pietei deca nu exista programul "Prima casa"? (daca ar fi mai jos decat acum, cam cu cat %)

  Ce previziune vedeti pentru piata imobiliara din Romania in viitorul apropiat ?

  Cine a initiat acest program ? A fost introdus la presiunea investitorilor(sponsorilor) imobiliari ? Au reusit macar o parte dintre ei(dumneavoastra) sa isi faca exitul din piata imobiliara cat timp aceasta este inca sus ?

  De ce statul sustine acum bula imobiliara, dar cand aceasta se umfla nu a facut nimic sa limiteze exagerarile ? Daca prin creditarea excesiva s-a ajuns la criza actuala, nu vi se pare ca incurajarea creditarii excesive nu este o solutie pentru rezolvarea acestei crize?

  Va multumesc.
 • diverse.... (Marţi, 17 noiembrie 2009, 10:43)

  Flo [anonim]

  Buna ziua

  Care credeti ca vor fi repercursiunile in timp , avand in vedere ca dobanda se compune printre altele si din Euribor care, evident in anii urmatori va creste; nu cumva ratele vor creste semnificativ?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:44)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   EURIBOR a fost utilizata ca indicator reper intrucat reprezinta ratele medii ale dobanzilor pentru imprumuturile in euro de pe piata interbancara, a carei evolutie este imprevizibila.
 • analiza dosar FNG (Marţi, 17 noiembrie 2009, 10:46)

  ana [anonim]

  Doamna Director,
  din cate ati anuntat, analiza dosarului la FNG dureaza maximum 5 zile. Banca mi-a depus dosarul inca din data de 3 noiembrie, suntem in 17 nov. si nu am primit niciun rezultat, trecand astfel 10 zile lucratoare.
  Multumesc in a da un raspuns cu privire la timpul real al analizei unui dosar!
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:46)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Va rugam sa ne contactati la numarul de telefon pus la dispozitie anterior pentru a va furniza mai multe informatii legate de acest dosar.
 • case la rosu (Marţi, 17 noiembrie 2009, 11:49)

  anonim [anonim]

  Doresc sa achizitionez o casa la rosu( doar interiorul este la rosu, exteriorul este finalizat) prin acest program...dar bineinteles ca nu se poate, deoarece casa tb sa fie finalizata pentru a putea primi banii. De ce? Aceasta casa se poate ipoteca...si daca pot primi un credit ipotecar normal de ce statul nu vrea sa accepte case la rosu? Ca si valoarea casa se incadreaza in suma de 60.000 euro. Care e diferenta dintre o casa care o cumperi la rosu si un apartament vechi pe care il cumperi si apoi il renovezi total (pereti, intalatii etc)? Cum vreti sa stimulati economia daca tot apartamente vechi se cumpara?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:48)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Pentru achizitionarea unei locuinte aflata in faza de constructie este necesar ca aceasta sa fie intabulata in Cartea funciara, respectiv sa fie efectuata receptia.
 • proprietar (Marţi, 17 noiembrie 2009, 12:14)

  ionica [anonim]

  Sotul are un imobil dinaintea casatoriei. Putem aplica impreuna pentru PRIMA CASA?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:52)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionica

   Analiza aplicatiei persoanelor care indeplinesc criteriile de eligibilitate (in acest caz dv., si nu sotul) se realizeaza in conformitate cu normele bancii.
 • descriere pasi (Marţi, 17 noiembrie 2009, 12:30)

  gigi [anonim]

  Ne puteti spune care ar fi cel mai bun scenariu de urmat pentru a evita neplacerile in cazul acestui tip de credit?
  Si ma refer la mai multe aspecte:
  1. durata mare pana este aprobat creditul. Ce putem face? La notar se poate specifica in antecontract cu 2 luni de valabilitate DAR si cu posibilitate de amanare daca totusi raspunsul de la banca nu soseste in 2 luni?
  2. problema cu evaluarea imobilului? Scenariu: ma inteleg cu proprietarul la 65.000 euro, dar vine evaluatorul si spune ca imobillul face 55.000 EURO. Restul de 10.000 ar trebui sa-i aduc eu; ori eu nu am aceasta suma disponibila. Ca orice om, nu sunt dispus sa pierd nici un ban. Iar in cazul scenariului de mai sus, eu as pierde banii dati la antecontract. Ce pot face in acest caz?
  3. Exista o zona publica unde pot sa vizualizez evaluarile facute pana la acest moment de catre evaluatori in cadrul acestui program?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:00)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   1. Recomandam sa va conformati cerintelor finantatorilor cu maxima operativitate deoarece analiza dosarului se realizeaza numai dupa ce documentatia este completa.
   2. Evaluarea se realizeaza de catre experti agreati de banci, ca o conditie pentru aprobarea dosarului. Totusi, in vederea stabilirii valorii reale a proprietatii este bine sa aveti deja o evaluare a imobilului inaintea semnarii anecontractuluii.
   3. Evaluarile sunt realizate in conformitate cu normele ANEVAR si sunt proprietatea beneficiarului, nu sunt documente cu caracter public.
 • pierdere avans din precontract (Marţi, 17 noiembrie 2009, 12:42)

  Radu [anonim]

  Ce se intampla cu avansul dat de cumparator la intocmirea precontractului in momentul cand se va intrerupe subit programul Prima Casa?
  Nu credeti ca ar fi bine sa se stie data limita la care se va incheia acest program? asta pentru a proteja cumparatorul de pierderea avansului!

  Multumesc!
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:04)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Nu se are in vedere o intrerupere subita a programului. In plus, in practica, pe acest tip de programe, orice intrerupere presupune dispozitii tranzitorii care vor reglementa si situatii de genul celor descrise de dv.
 • ce o sa faca MF? (Marţi, 17 noiembrie 2009, 13:07)

  peter [anonim]

  Ce o sa faca MF cu casele alea "executate"? Devine agent imobiliar? Le face cadou la functionari? Le vinde (la ce pret)?
  O sa trebuiasca sa platim tot noi, pt asa-zisul "program"?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:08)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui peter

   Se urmeaza prevederile Codului de procedura fiscala in ce priveste executarea silita a sumelor platite in urma executarii garantiilor de stat.
 • durata (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:16)

  valentina [anonim]

  care este durata medie de aprobare a unui dosar pentru contractarea acestui credit?

  de asemenea, care este rata aprobarii cererilor de catre banci?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:10)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentina

   Durata de aprobare a unui dosar de credit depinde de fiecare banca. Evaluarea dosarelor depuse la Fond dureaza maximul 5 zile lucratoare.
 • ... (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:16)

  Adrian [anonim]

  As dori sa intreb in ce se va transforma aceasta oferta "Prima casa" peste 3 - 5 ani, cand EURIBOR-ul o sa-si revina? Chiar daca acuma ma bucur pt oferta statului sa reusesc sa scot un imbrumut cu rata de 280 - 350 euro . luna, dar in timp? unde poate ajunge acest euribor in scurt timp?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:11)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Am raspuns la o intrebare anterioara in legatura cu evolutia EURIBOR.
 • Aprobare ulterioara de la Fond (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:18)

  mircea [anonim]

  Buna ziua!

  Doresc sa achizitionez un apartament prin acest program. Am un SRL si neavand o alta locuinta proprie ma gandesc sa inregistrez in viitor sediul social al firmei la adresa respectiva.
  Voi putea primi un acord de la Fond (sau cine va aparea in extrasul CF) pt aceasta? La cine trebuie trimisa o asemenea cerere?

  Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:15)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   In cuprinsul legislatiei privind Programul nu exista obligativitatea obtinerii unui astfel de acord, ci doar interdictia de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.
   Pe de alta parte, intervin normele pentru creditare ale bancii care sunt prevazute in contractul de credit pe care il semnati.
 • impactul alegerilor asupra programului (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:33)

  Iulia [anonim]

  Acest program este o sansa reala pentru tineri. Eu vreau sa imi iau casa prin acest program. Stiu ce imi permit si stiu cat de greu mi-ar fi fost inainte sa imi iau o casa. Nu inteleg, insa, de ce vorbiti despre apartamente noi, acestea sunt un moft, noi nu avem bani de asa ceva. Este ca si cum ati facilita achizitionarea produselor de lux...ceea ce, sincer, mi se pare un paradox. Desigur, si mie mi-ar placea un apartament spatios si luminos, dar daca nu imi permit..ma bucur pentru un apartament de 50 m in Crangasi.

  Felicitari celor care au initiat acest program si sper sa il tina cat mai mult. Ma intreb insa:


  * cum va influenta rezultatul prezidentialelor existenta acestui program
  * in cazul in care se intrerupe acest program, ce se intampa cu dosarele aflate deja la Fondul de garantare? sau...cele aprobate de banca, in curs de trimitere catre fondul de garantare?

  Multumesc& ganduri bune!
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:16)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulia

   Am raspuns la intrebarea nr.16
 • Obtinere credit (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:37)

  florin [anonim]

  Buna ziua!

  Un dosar complet, care ajuns in data de 16 nov. cate zile sta la FNG?
  Raspunsul vine la Banca?
  Exista o lista unde poti sa te gasesti daca primesti creditul?
  Am gasit un apartament si avem precontract pana la sfarsitul lunii decembrie a.c.
  Credeti ca pana la sfarsitul anului, dosarele depuse in luna noiembrie la FNG vor primi creditul?

  Multumesc!
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:17)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Da, raspunsul se transmite bancii. Termenul maxim de evaluare la Fond este de 5 zile. Puteti primi informatii despre dosar la numarul mentionat anterior.
 • risc pierdere avans (Marţi, 17 noiembrie 2009, 14:57)

  sorina [anonim]

  ce se intampla cu avansul platit proprietarului in cazul intreruperii subite a programului? cum ne putem proteja de aceste situatii?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:17)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorina

   Am raspuns la intrebarea nr.16
 • conditii (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:17)

  MIHAELA [anonim]

  ma incadrez in programul prima casa daca in urma unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager sunt proprietar de drept al unui imobil din momentul semnarii contractului, dar in fapt doar dupa incetarea din viata a fostilor proprietari?
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:20)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui MIHAELA

   Daca la momentul depunerii cererii transferul dreptului de proprietate a operat, nu indepliniti unul dintre criteriile de eligibilitate fiindca sunteti proprietarul unei locuinte.
 • risc pierdere credit (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:23)

  Cristina [anonim]

  Pentru prima data tinerii isi permit sa cumpere o locuinta in rate. Pentru prima data am avut o speranta ca putem sa ne luam o locuinta. Avansul ne punea cele mai mari piedici. De unde sa facem rost 15-20 000 de euro. Intrebarea mea este: Care este riscul ca dupa alegeri sa fie intrerupt programul? Cat de mare e riscul ca dupa alegeri sa nu mai primim creditul, daca dosarul este complet si trimis deja la FNGCIM? Ma intereseaza foarte mult pentru ca urmeaza saptamana aceasta sa ne trimita banca dosarul la fondul de garantare.
  • raspuns (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:23)

   Irina Constantinescu si Simona Muresan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   Am raspuns la intrebarea nr.16
 • Cat dureaza? (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:38)

  Marius [anonim]

  Buna ziua

  Am depus actele la banca in data de 20 octombrie, iar banca mi-a zis ca in 2 saptamani am raspunsul. Dupa ce m-au dus cu vorba am aflat ca de-abia in data de 16 noiembrie banca mi-a depus dosarul la fond. Avand in vedere ca imi expira antecontractul in data de 24 noiembrie, credeti ca am vreo sansa sa nu pierd banii de antecontract?. Va multumesc din suflet
 • promisiune de garantare (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:41)

  Andrei [anonim]

  Am obtinut de la BCR si FNG o promisiune de garantare valabila pt 18 luni, pt o locuinta aflata in stadiul de constructie. Daca locuinta nu se finalizeaza pana la sf anului 2009, dar se incadreaza in cele 18 luni, credeti ca mai poate interveni vreo problema? Mentionez ca am platit si comisionul de 0,15% catre FNG. Multumesc. Andrei
 • donatie (Marţi, 17 noiembrie 2009, 15:57)

  erikka [anonim]

  bunicii mei au donat mie si fratelui meu o casa la tara undeva in provincie. conform prevederiloe programului prima casa,eu nu pot beneficia de un credit prin programul prima casa. vi se pare corect? se are in vedere o modificare a actului normativ in acest sens?
 • Stiti ca la Prima Casa se cer spagi? (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:25)

  Dan [anonim]

  Sunteti la curent cu faptul ca la Programul Prima Casa se cer spagi de catre angajatii bancii si pentru ca la fondul de garantare dosarul sa-si urmeze cursul normal altfel ar ramane in urma?

  Angajatii bancilor care participa la Prima Casa au ajuns sa-si faca de cap si i-au cerut cumparatoarei mele spagi pentru ca dosarul sa primeasca aviz pozitiv cu toate ca actele sunt in regula, dar ar fi durat mult mai mult.

  De ce nu faceti controale? Fara cunostinte in sistem, adica la banca sau la fondul de garantare sunt foarte putine sanse ca dosarul tau sa fie analizat in timp util si sa ti se dea aviz pozitiv.

  Cumparatoarea apartamentului meu a trebuit sa dea cam 3000 euro in spagi la diversi functionari ca sa poata lua un imprumut de 50.000 euro garantat de stat prin prima casa. Vi se pare un lucru normal? Sa dai spagi ca sa devii dator pe zeci de ani din viata ta?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by