Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a informat bancile ca nu va mai primi dosare pentru inscrierea in Programul "Prima Casa" incepand cu data de 1 ianuarie 2010, a declarat pentru NewsIn presedintele Fondului, Aurel Saramet. Motivul este acela ca Guvernul nu a aprobat niciun act care sa fixeze noul cadru legal pentru program, in 2010.

"Nu am primit pana acum nicio instiintare de la Guvern, referitor la modificarea programului si la noul cadru al acestuia pentru 2010. in lipsa unui astfel de act, am informat bancile ca nu mai primim noi dosare de credite de la 1 ianuarie 2010. Noi am lucrat la Hotararea de Guvern cu ministrul finantelor, am trimis si o scrisoare la Finante, insa actul trebuie aprobat de Executiv", a afirmat Saramet.

Totodata, el a aratat ca plafonul de un miliard euro pentru programul "Prima Casa", aprobat initial pentru 2009, trebuie realocat astfel incat sa poata fi folosit si in 2010.

Pana in prezent, Fondul a dat garantii in valoare de circa 480 milioane euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", restul de 520 milioane euro din plafon ramanand astfel neutilizate inca.

"In total, am primit circa 11.500 de cereri pentru credit pana in prezent. Numarul acestora a variat, au existat zile in care am primit 110, dar si zile in care am primit cate 180 de cereri. in total, am utilizat aproximativ 480 milioane euro din plafonul aprobat", a spus presedintele Fondului.

Noul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat saptamana trecuta ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu numai sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si CE.

"Programul Prima Casa ar putea fi modificat, in conditiile in care are o sustinere strict pentru piata imobiliara, si ar putea sustine si sectorul constructiilor. Astfel de programe exista in Europa si cred ca-l putem modifica (pe cel din Romania, n.r.). Avem un plafon neutilizat si-l putem folosi pentru a incuraja mai ales constructia de locuinte", a spus el.