Numai 57% din suprafata centrelor comerciale cu data de livrare anuntata pentru 2009 a fost efectiv finalizata in Bucuresti si numai 13% in tara, proiectele nefinalizate fiind intarziate, in asteptare sau, unele dintre ele, chiar anulate, arata o analiza a echipei de retail a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

"Aceasta diferenta enorma intre ceea ce fusese anuntat ca va fi livrat in 2009 si ceea ce s-a livrat efectiv are pana la urma un efect benefic asupra pietei deoarece s-ar fi creat un dezechilibru major in ceea ce priveste cererea si oferta de spatii comerciale, mai ales in orasele cu mai putin de 300.000 de locuitori. Acelasi fenomen il vom intalni si in 2010, cand se asteapta livrarea a doar 6 proiecte insumand 126.000 mp, din care 2 proiecte in Bucuresti", sustin oficialii Colliers International.

In 2008, mai mult de 20 de proiecte au fost anuntate pentru livrare in Bucuresti si in tara, cu un total de 835.000 mp GLA (274.000 in Bucuresti, 561.000 in tara). Datele agentiei de consultanta imobiliara arata ca din cauza scaderii increderii consumatorului final si implicit a retailerilor, dar si pe fondul imposibilitatii obtinerii de finantare pentru multe proiecte, in Bucuresti au fost livrate de la inceputul anului doar 3 centre comerciale noi - Militari Shopping Center, Grand Arena si Cotroceni Park – si o extensie a mall-ului Plaza Romania, adaugand in total 157.500 mp stocului existent.

In tara au fost finalizate centrele comerciale dezvoltate de GTC in Suceava si Piatra Neamt, sub brandul Galleria, Era Oradea si extensiile ERP Focsani si Iulius Timisoara care au adus un total de aproximativ 70.000 mp la stocul existent.

“In ceea ce priveste cele 6 centre anuntate de dezvoltatori pentru livrare in 2010, este posibil sa asistam la intarzieri pentru cateva dintre ele. Pe de alta parte, este posibil ca o parte dintre centrele comerciale ale caror lucrari au fost oprite la inceput de 2009, sa isi reia constructia in cursul acestui an. Cu toate acestea, este putin probabil sa vedem si alte livrari in 2010 in afara celor deja anuntate oficial”, a declarat Georgiana Andrei, managerul diviziei de retail in cadrul Colliers International.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.