Sa vedem daca asa vor sta lucrurile.
- Evolutia preturilor si a numarului de tranzactii in 2009
In acelasi timp, numarul tranzactiilor imobiliare realizate in primele 11 luni ale anului trecut a fost de 321,105, in scadere cu 29% fata de perioada corespunzatoare din 2008 si cu 31% fata de primele 11 luni din 2007, insa aceste cifre sunt influentate de programul Prima Casa, care a mai atenuat scaderea. Aceasta mentiune este cu atat mai importanta cu cat de luna viitoare, acest program va fi orientat spre locuintele noi, excluzand in mare masura tranzactiile cu locuinte vechi.
Pe de alta parte, desi numarul tranzactiilor a scazut cu “doar” 29%, impozitul incasat de notari din aceste tranzactii a scazut cu 50-60% (UNNPR nu a comunicat inca suma exacta), ceea ce inseamna ca la o valoare medie a comisionului de 2%, valoarea tranzactiilor imobiliare din 2009 a fost in jur de 6 miliarde euro, in comparatie cu ~14 miliarde in 2008 si ~18 mld in 2007.
Ce inseamna asta? Foarte putini bani rulati in imobiliare, s-au cumparat in special imobile cu valori mici iar cumparatorii au facut eforturi deosebite pentru a-si cumpara o locuinta, platind cash in majoritatea cazurilor.
Sa vedem ce s-a intamplat si cu salariile: in martie 2008, cand preturile atingeau valoarea maxima, salariul mediu brut pe economie era de 436 euro, raportul “pret pe metru patrat/salariu mediu brut” fiind de 4.72. In luna octombrie 2009, salariul era de 439 euro iar pretul pe mp de 1239, raportul scazand la 2.82.
Acum, daca luam in considerare un apartament cu doua camere cu o suprafata medie de 60 de mp, aceasta costa ~65,000 de euro in Bucuresti si in jur de 50,000 in restul marilor orase, raportul ”pret/venit brut anual” ajungand la 8.8 respectiv 7.5, cel putin dublu comparativ cu tarile avansate. De notat ca am luat in considerare un salariu cu 40% peste media nationala pentru Bucuresti, si cu 25% peste medie in restul oraselor.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.
Imi amintesc inceputul 2008, cand cumparatorii spuneau ca s-a ajuns la cel mai inalt nivel si singura directie nu poate fi decat in jos. Totusi, dezvoltatorii, au mai urcat preturile o perioada.
Raspunsul dezvoltatorilor: E economie de piata, acesta e pretul, iti convine cumperi, nu-ti convine nu cumperi.
S-au schimbat cumva regulile economiei in Romania in 2010? Nu mai e economie de piata?
Visati baieti, visati!
Dar hei, am o solutie pentru voi dezvoltatorii, daca tot credeti voi ca aceste preturi sunt reale: Vindeti intre voi!!! :)):))
de unde nu e, nici dumnezeu nu poate lua.
adica : NU E BANI !
iata ce zice articolul, raportul intre pretzurIle la imobiliare si venitul populatziei, este la jumatatea celui din mUE.
adica, din nou : NU E BANI !
adica, e piatza cumparatorului, nu a vanzarorului.
ca_case, slava domnului, este !
dar, NU E BANI !
si, precis, e vina lui basescu !
<<Raspunsul dezvoltatorilor: E economie de piata, acesta e pretul, iti convine cumperi, nu-ti convine nu cumperi.
S-au schimbat cumva regulile economiei in Romania in 2010? Nu mai e economie de piata?>>
Cand preturile au ajuns la pamant exista si posibilitatea ca ele sa sape.
NU S-AU INVATAT MINTE. NU SE VOR INVATA.
La prima cheie a economiei care probabil va veni s-au nu, se va repeta istoria imobiliara.
M-am bagat si eu in vorba, de !
Am considerat analiza pe acesti indicatori ca fiind o imagine cat se poate de reala a acestei zone dincolo de alte prezentari.
Majoritatea oamenilor politici au banii bagati(investiti) in imobiliare, ca doar de unde se scotea cel mai frumos profit in anii precedenti...
...
Nu e normal sa incerce sa isi recupereze investitiile(cu programe ca Prima Casa, si hai sa marim acum plafonul la 80k, sau si mai sus...dam oricat de mult fara avans, avem nevoie de sclavi...) ?
In acelasi timp pare si o fapta buna, deci, de ce nu ? Prin filme vedeam cu si dealerii mici de droguri iti dau la inceput pe gratis...
In rest ai dreptate....cand nimeni nu cumpara tu poti cere oricat.
Oricum paiata s-a curatat destul de mult in astia 2 ani de criza...si in principal au ramas persoanele ce pot astepta mult si bine pana isi vand proprietatile. Deci...f posibil sa creasca din moment ce preturile la mai tot ce conteaza au crescut.
Tot ce stiu e ca blocul meu a mai imbatranit cu 5 ani, de ce nu iar scade pretul ?!? E vin , se apreciaza cu varsta ?
Probabil iese de-o mamaliga cand scrii articole din astea cu cap... apar la inceptul fiecarei saptamani.
Ca-n bacul ala: Ioane ne f...m ori ne cantarim.
Pe termen lung pretul caselor creste. Implacabil.
PS nu sunt agent, dezvoltator, nu am mii de apartamente si pierd vremea pe forum sa influentez piata sau alte idiotenii din astea.
Dar nu de anul asta....cel putin nu cred.
Daca iti dadeai sema mai devreme ca preturile scad continuu , lasai din pret mult mai din vreme . Probabil ca si acum oferta ta nu este mult mai buna decit a altora din zona .
Mai lasa citeva mii daca intradevar vrei sa vinzi , si inchiriaza pentru un timp.
S-ar putea sa nu iti para rau ..
Poate la locuintele noi, datorita primei case, dar daca lumea nu o sa mai poata lua case vechi prin prima casa, nici ca se mai atinge cineva de ea.
Incet, incet scapa cumva de case...sub pretul de constructie, scad profitul, renunta la credite si le dau la banca, s.a....usor usor se limpezeste situatia
Raman restul; cum sunt eu...am 3 case in Bucuresti, toate centrale in Unirii/ Goga luate cu 20% din pretul de acum prin 2002 (asa zis minim). Nu fac business cu ele, le inchiriez sub pretul pietei ...asta pt ca mi-am dorit mereu o casa/ apartament super fara sa ma imprumut cu sume imense de la banca pentru asta. Daca piata se stabilizeaza pot sa le dau si cu 20000 daca cu 60000 iau ce imi doresc...daca nu, nu. Din experienta mea cat de cat (si cred ca am d-aia nu am investit deloc in 2007-2008) am o singura intrebare: de ce e plin de anunturi cu Dr Taberei, Militari, Berceni, s.a., in general cf II, III, suprafete mici, ani foarte vechi, preturi foarte mici sau, in cazul dezvoltatorilor, cu locatii la mama naibii(cu alte cuvinte, nu cumva e o piata de "resturi")?!?
cererea de locuinte a scazut cam cu 40%, 'livrarile' au scazut cam cu 50%. d-asta s-a stabilizat pretul pe mp.
si desi exista cerere, mult mai mica decat in anii trecuti, multi dintre potentialii cumparatori asteapta sa vada ce se intampla.
probabil pretul va creste anul asta in raport cu inflatia, ceva nesemnificativ
mai rau este ca a sarit guvernul cu taxe si impozite si cand ajungi la notariat vezi ca trebuie sa scoti din buzunar mai multi bani decat anul trecut
parerea mea e ca de aici o sa provina o mica scumpire - banii in plus care merg la statul roman
Românul câstiga 150.000 de euro într-o viata. Cât de sus este piata imobiliara?
http://www.cotidianul.ro/romanul_castiga_150_000_de_euro_intr_o_viata_cat_de_sus_este_piata_imobiliara-103506.html
Real Estate and Business Cycles: Henry George's Theory of the Trade Cycle
by Fred E. Foldvary [This paper examines the theory first proposed by Henry George (1879)]
http://www.foldvary.net/works/rebc.html
Evolutia pietei de capital in 2009 [ BET 61,7% BET-C 37,3% BET-FI 90,3% ]
http://www.kmarket.ro/000/PulsCapital574.pdf
evident in romania preturile nu se pot duce decat in sus...de disperare...disperarea dupa imbogatire rapida si cat mai usor cu putinta...la vecinii nostri la bulgari afleti oarecum intr o situatie economica mult mai bunicica sau tot la fel ca si noi, poti gasi o garsoniera si cu 10 000 de euro...ceea ce la noi este un vis...1 200 de euro pe un metru patrat e enorm..e romania...e dorinta aceasta a romanului de imbogatire...rapida...lipsa de job uri, mortalitatea, emigratia vor duce la caderea preturilor si in 2010...
Bun, se termina de dat ce mai e pe piata (asa numitele rezidentiale facute cu D-zeu stie cine ca toti munictorii buni sunt afara...Israel, s.a.) Se dau pe sub mana si executarile de la banca (probabil 30-35% din cei care au achizitionat in 2008).
Cine mai vinde dupa? teoretic dai o casa, mai pui niste bani si iei ceva mai mare/ frumos/ central/ nou/ s.a. Daca nu ai echilibru de minim 3 ani pe piata tb sa fii tampit sa mai vinzi (repet daca nu ai credite si nu ai achizitionat in perioada de varf)...pt ca s-ar putea sa iti cumperi o masina cel mult...si nu alta casa mai buna...adica la fel ca si cumparatorul risti sa ai sentimentul ca iei teapa!
De asemenea nevoia de locuinte nu e asa de mare pe cat au indus-o ei nici pe departe.
Preturile vor scade si in 2011.
Iar din criza vom iesi undeva prin 2014-2015.
Mi-e mila de cei care au devenit sclavii bancilor pentru toata viata pentru o casa pe care au platit de 20-30 de ori mai mult decat face.
Dar prostia se plateste oameni buni.
Asa este cand va luati dupa ,,prognozele,, bancherilor care v-au inselat si a nustiu carui ,,analist,, imobiliar.
Cererea face piata, daca va exita destui fraieri care sunt dornici de sclavie pe viata, preturile pot chiar sa urce mai ales ca de cealalta parte (vanzator) se afla tot un roman.
Sunt prea multi factori de decizie (politicieni, banci) care au investit in imobiliare ca sa putem spune ca pe viitor lucrurile se raporteaza la o piata libera. Se va cauta cu orice pret sa se scape de investitiile neperformante. Mai ramane de gasit fraieri. Cum fraieri sunt destui ma face sa cred ca un singur lucru mai poate aduce normalitatea respectiv epuizarea acestor fraierici fie prin trecerea in randul sclavilor fie de partea insolvabililor. Si atunci nu o sa se mai gaseasca fraieri doar eventual fraieri nesolvabili.
ALTE CAZURI
Cunosc 3 cazuri de asa zisi investitori dar nu din cei enumerati mai sus ci unul de cartier care a achizitionat 2 apart cu scop de specula dar prin imprumut cu o rata de 2000 EUR/luna. Nu a mai platit banca de peste un an. Banca nici nu ia dat cioc la usa. Parca nici nu o inte
Parca nici nu o intereseaza. Ma intreb eu ce ascunde atitudinea asta? INTERESUL CELOR enumerati mai sus. (Politicieni Bancheri). In schimb banca la depuneri scade destul de mult dobanda. Concluzia este ca toti cei care sunt cu capul pe umeri, vrand nevrand trebuie sa scoata banca din caca. Ca de de la fraierici nu mai are ce, si asteapta vremuri mai bune bineinteles pentru ea.
In TITAN Basarabiei – Nicolae Grigorescu sunt 4 Blocuri construite 2009. Nu sunt locuite. Ele sunt cumparate de investitori cu peste 200K. Cred ca puteti intelege disperarea lor. Sincer nu ma bucur dar toti acesti “investitori” au determinat aceste anomalii. Bancile ar trebuii sa treaca la executari dar nu o face. Inca din ian 2009 de asta mi-a fost frica.
Conluzie.
Piata este manipulata prin orice metode, care mai de care, sub acoperirea unor programe de binefaceri. Ma tem ca aceasta stare va fi indusa pana cand nu vor mai fi fraerici sau stocurile de case se va epuiza iar fraiericii vor fi executati si imobilele vor fi cumparate din nou de cei care cu ceva in urma erau disperati, dar de data asta la preturi fara Prima Casa. Mai ales ca statul garanteaza. Banca nu pierde nimic, politicianul scapa de case ba mai mult peste un an va achizitiona aceleasi imobile la preturi de caca. Cine pierde? Poporul Roman care mai munceste si mai are si ceva in cap.
Va salut si faceti ce credeti fiecare mai bine. Multa bafta.
Tu nu intelegi ca omul de rand nu si permite sa si ia nici o garsoniera la periferie sau vorba aia cu 2 copii nu poti sta intr o garsoniera dar in 2 camere tot la periferie...de ce nu se poate???? cu 2 salari pe care le consider eu medii... pe oras.. insemnand 10 mil de personaa. adica 20 mill.. nu poti face mai nimic..la cate cheltueli sunt..
.Stii ca in strainatate.. romanul platit cu salarul minim pe economie poate sa si plateasca impreuna cu sotia tot cu un salar minim. o casa cu 3 camere la periferie avand si copii??? unde mai spus ca pretul petrolului este cam acelasi cu cel din romania iar la un salar de ex.minim cypru 800 euro iti permite sa te plimbi cu masina nu sa ti faci doar nevoile...
Haideti sa o luam pe rand :
1 Cum au luat-o preturile in jos, nu mai cumpara nimeni, toti asteapta chilipiruri. Acum cativa ani era invers, numai disperatii vindeau ieftin, toti tineau la pret....
2. Exista o cerere constanta de apartamente pe piata insa nu s-a mai construit in ultima vreme, doar s-au terminat constructii incepute de criza. Criza in constructii va veni dupa ce se vor termina toate constructiile incepute.
3. Criza financiara : are un efect profund psihologic, dar criza imobiliarelor incepuse dinainte....
4. Fluctuatii specifice ale pietelor din alte tari ( la noi e practic doar primul val )
5. Lipsa de infrastructura a oraselor va face ca oamenii sa se bat in continuare pe zonele din orase si nu pe suburbii. Singura alternativa de scadere reala a cererii deci si a preturilor este sa avem case ieftine in suburbii...
Pana atunci, preturile s-au umflat si apoi au pocnit. Insa nu vor ajunge acolo unde vor uniii.