Fiecare din ei era un “expert”. Fiecare era “un mic zeu” ( in mintea lui si se mai si astepta sa fie tratat ca atare). Nimeni nu era interesat de realitate, isi creasera realitati proprii. Sub fatada companiilor serioase si a profesionistilor, mii de oameni patrunsesera si castigasera o multime de bani, cheltuind si mai multi decat castigasera. In incercarea lor de a castiga mai mult, majoritatea erau dispusi sa ofere orice informatie incorecta…(“Terenurile din zona Mogosoaia valoreaza astazi aproximativ 400 euro/ m.p., un pret de 300 fiind astfel un adevarat chilipir”… “7.000 euro/m.p. pentru o vila veche, nerenovata in Mihai Eminescu nu e mult, sunt convins ca preturile vor creste mult mai mult”…)
Clienti aproape disperati cercetau imprejurimile in cautarea unei “oportunitati”
Daca intrai intr-o cafenea sau restaurant, la 60-80% dintre mese se deschidea o harta sau erau prezentate actele unei proprietati. Unii incercau sa nu vorbeasca cu voce tare, pentru a nu fi auziti (cand detii secretul unui apartament vechi cu 2 camere din Drumul Taberei la un pret de “numai” 180.000 de euro, trebuie sa fii foarte atent, pentru ca nu cumva sa fii auzit de altcineva). Unii foloseau strategia opusa, pentru a-si face cunoscuta prezenta fata de toata lumea. Atat de multi clienti (aproape disperati) cercetau imprejurimile in cautarea unei “oportunitati” pe care sa o cumpere, gata sa creada tot ce li se spunea… pentru a nu pierde sansa lor de imbogatire.
Chiar si un anunt de genul “cumparati acest teren la acest pret (ridicol), veti construi apartamente pe care le veti vinde la acest pret (si mai ridicol), cu o rentabilitate a investitiei de 120% “ ii facea pe unii dintre oameni sa sune. Nu pentru a-l injura pe agent pentru ca mintea cu nerusinare, ci pentru a cere mai multe informatii si garantii. (Ce garantii iti pot oferi un baietel sau o fetita care abia pot spune daca un perete este drept sau nu…)
“Lingusiti-i pe proprietari, mintindu-i pe toti ceilalti”
Problema nu era faptul ca toti acesti oameni luasera decizia sa lucreze in imobiliare, ci decizia majoritatii lor sa nu respecte nimic ci doar sa caute bani usor de obtinut, gata oricand sa distruga totul pentru cativa euro in plus. Se ajunsese la cel mai de jos nivel de profesionalism in timp ce numarul de “profesionisti” imobiliari atinsese cifre de necrezut. Marea majoritate foloseau cea mai simpla tehnica: “Lingusiti-i pe proprietari, mintindu-i pe toti ceilalti”, aceasta reprezenta cheia succesului lor. Mii dintre ei au ajuns disperati sa gaseasca produsul, proprietati de tot felul, dispunand de clienti “disperati” gata sa cumpere. Si cu cat un proprietar era mai “dificil”, cu atat minteau mai mult, pentru a-si atinge scopul.
2008: Evadarea… 2009: Fuga…
Atat de multi oameni duceau vietile unor milionari… o duceau chiar mai bine decat clientii lor, cei care ii plateau! Dar cum tranzactiile au fost stopate incepand cu septembrie 2007, multi dintre “jucatori” au inceput sa isi faca griji pentru viitorul lor. Pe parcursul lui 2008, majoritatea “vedetelor temporare” din trecut au decis ca devenise prea dificil sa continue sa caute victime si s-au reprofilat. Din nefericire au fost afectati si multi dintre oamenii seriosi, tinand cont de faptul ca piata se blocase pentru toata lumea…
2009 a fost anul prabusirii. Nenumarate persoane s-au reprofilat pe alte activitati. Foarte putini au indraznit sa faca promisiuni nerealiste si toate companiile au trebui sa isi reduca activitatea. Si ce am invatat din toate acestea? Ne invata toate aceste urcusuri si coborasuri ceva?
De ce sunt atat de multi cei care inca nu cunosc principiile de baza? Doar pentru ca Libertatea nu are traininguri extensive pe aceasta tema?
Pe parcursul lui 2009 am luat decizia ca in compania mea sa imi desfasor activitatea fara agenti imobiliari. Doar prin cunostinte si colaboratori si numai pe anumite segmente de piata (pe baza rezultatelor, miscarea facuta s-a dovedit a fi corecta). Perioada s-a schimbat, clientii sunt rar de gasit si cred ca poti sa colaborezi cu altcineva, care sa reprezinte una dintre parti, dupa ce am semnat un contract cu el. Pai, nu e chiar asa. Sunt multe companii serioase ( noi colaboram cu peste 60), dar sunt inca sute care nu vor sa isi schimbe bunul si vechiul lor “stiu eu cum”…
- Chiar si acum, cand criza a atins punctual culminant, sunt prea multe companii care promoveaza proprietati false. Da, cele pe care le vedeti online la preturi foarte mici si cand sunati… “tocmai a fost vanduta, dar avem altceva”.
- Cand oamenii erau ocupati, aveau o scuza sa nu fie atenti. Acum ce ii face sa fie atat de dezinteresati in ce priveste interesul clientilor lor?
- Cum se face ca in jumatate dintre cazuri o secretara nu mai suna inapoi, sau un agent nu mai revine (chiar si in cazul asa ziselor “companii mari”)?
- Cum se face ca majoritatea inca nu au un dosar pentru fiecare dintre proprietatile lor? Proprietarii refuza chiar si acum sa prezinte documentele?
- De ce incearca ei sa umfle preturile, uneori dublandu-le, respingand sansa de a vinde la pretul normal si de a-si primi comisionul? Obisnuiau sa se scuze spunand ca au prea multi bani, asa ca nu isi putea pierde vremea. Acum? De primesc in continuare proprietati care valoreaza 1.500 de euro/m.p. la un pret de 7.000 euro/m.p. si agentii se supara daca le spun ca sunt scumpe?
- Pe ce strategie se bazeza cand refuza o colaborare pentru ca imediat sa auzim ca pur si simplu inchid afacerea?
- Cum e posibil ca in continuare sa nu stie mai NIMIC despre imobiliare? Doar pentru ca ziarul Libertatea nu are traininguri extensive pe aceasta tema? Nu a venit timpul sa ivete principiile de baza?
“Prefer sa mor de foame decat sa lucrez in stilul tau” (= sa devina seriosi)
In noiembrie anul trecut, mi s-a intamplat sa ma aflu intr-un moment foarte neplacut. Unul dintre clientii mei m-a invitat la o cafea in holul unui hotel. Cat stateam de vorba, el a observat doua persoane stand in apropiere. A rosit instantaneu, incat am crezut ca ii va exploda cravata. S-a ridicat in picioare, s-a indreptat spre cei doi tipi si a inceput sa se certe cu unul dintre ei. Acesta activa in imobiliare, si era destul de cunoscut. Am incercat sa calmez situatia, avand in vedere ca devenisem deja “atractia principala” a locatiei. Clientul meu s-a scuzat si a plecat, cerandu-mi sa reprogramam discutia pentru ziua urmatoare ( in cele din urma a cumparat o proprietate in decembrie, in una dintre cele mai palpitante tranzactii din viata mea).
M-am intors la domnul care statea cu prietenul lui. Avand in vedere ca il cunosteam, l-am intrebat despre ce fusese vorba. A inceput prin a-mi relata ceea ce eu numesc “povestea dracului” (= prostii). Cand i-am cerut seriozitate, de dragul faptului ca ne cunosteam de ceva ani, acesta a inceput sa rada. Si mi-a descris cu mandrie cum a incercat sa pacaleasca acest client in trecut, impingandu-l sa se implice in tranzactionarea une proprietati cu probleme legale majore (a carui proprietar ofera un commission imens).
“Dar imi spuneai ca ai probleme financiare serioase, esti falit. De ce nu i-ai dat cateva din proprietatile bune pe care stiu ca le ai?” Rasul lui a devenit si mai zgomotos… “Uite, eu prefer sa mor de foame decat sa lucrez in stilul tau”. Eu am zambit. “Ce vrei sa spui?” “Am muncit din greu ca sa le obtin si daca cineva vrea sa le cumpere, trebuie sa plateasca foarte bine”. “Si daca nu vinzi nimic?” “O sa ma descurc”. Am deviat discutia la fotbal, mai bine sa discutam despre Unirea Urziceni, decat sa ascult pe cineva care este mandru de lucruri de care ar trebui sa ii fie rusine.
Va rog sa imi explicati, pentru ca eu nu inteleg. Cu atat de multi profesionisti care au aceasta abordare, de ce si cum “va urca” si “va suferi schimbari rapide” piata imobiliara pe parcursul acestui an? Daca nu invatam din greselile trecutului, cum putem crea un viitor mai bun? Este suficient ca o mica parte (cateva sute) de profesionisti seriosi sa treaca peste acest fel de mentalitate si sa puna bazele cresterii de maine?
2010 va fi un an foarte dificil pentru imobiliare. Din mai multe motive. Mentalitatea este de asemnea unul dintre ele…
Pentru acest articol sau mai multe relatari din imobiliare: realinromania-blog.com
sunt nenumarate puncte contestatbile in reclama dumneavoastra, si din pacate nu am timp sa le dezbat in detaliu
1. mi-e greu sa cred ca intelegeti care e activitatea dintr-o firma serioasa, care sunt procedurile, si prin ce se deosebeste de o firma de cartier
2.agentul care reprezinta (adica este angajat de) un cumparator trebuie sa vanda o proprietate in cele mai avantajoase conditii. este ca un avocat.
3. va rog sa fiti sincer si sa mentionati daca ati fost acel agent imobiliar care in 2007 a anuntat ca va fi criza. si daca ati fost, de ce nu i-ati anuntat si pe cei din SUA.
4.de ce nu mentionati toate aspectele vietii de agent? poate pentru ca sunteti patron? un agent nu are un venit sigur, castiga doar o parte din tranzactie restul mergand la patron, poate munci la un "deal" luni sau ani fara sa aiba vreodata siguranta ca se finalizeaza. e un job al naibii de stresant, credeti-ma si foarte putini au rezistat.
5. ar trebui mentionat o data pentru totdeauna: NU AGENTII IMOBILIARI AU DETERMINAT CRESTEREA PRETURILOR, CI CUMPARATORII!! mai precis, pretul este un rezultat al raportului cerere-oferta, si pe fondul cresterii economice, a crescut foarte mult cererea.
6. trebuie sa merg la munca, nu mai am timp sa scriu...la munca, adica stiti dumneavoastra, acolo unde mint clientii ca sa-mi cumpar o masina mai scumpa. sau ca sa-mi platesc intretinerea...
dar nu are nicio legatura cu cresterea preturilor, chiar si agentii la care faceti rerire, au ca prim scop realizarea tranzactiei si nu cresterea pretului.
consider ca supraestimati influenta agentilor imobiliari asupra evolutiei real-estate-ului in romania. explicatia mea cu cerere vs oferta este in mare parte matematica si sepoate sustine oricand
Dar... ca de obicei... suntem toti o apa si un pamant! Judecam fara sa cunoastem prin prisma unui amarat care si-a batut joc de oameni. Intrebati-va... amaratul ala mai lucreaza azi? Mai cumpara/inchiriaza cineva de la el?
In ceea ce priveste partea cu comisionul de ambele parti, recunosc ca o practic (unde se poate), dar in acelasi timp recunosc ca nu e corecta! Corect ar fi ca cel care vinde/ofera spre inchiriere sa plateasca un comision, nu cel care cumpara/cauta sa inchirieze. Dar avand in vedere ca suntem in Romania si aici se merge pe principiul "Unde e 1 milion este inca 1mie" 80% din proprietari refuza sa plateasca.
In ceea ce priveste cresterea preturilor, dbroker, da-mi voie sa te contrazic un pic. Nu neaparat cumparatorii au crescut preturile, ci vanzatorii. Cum? Daca 90% apartamentele din zona X apareau la 100.000 Euro, si azi a aparut un proprietar care cerea 115.000, in maxim o saptamana nu mai vedeai nici un apartament in zona X sub 115.000 Euro.
Cumparatorul vazand trend-ul ascendent al preturilor, ce era sa faca? Sa nu-si mai ia casa? Sa astepte pana ce preturile sareau peste ce-i dadea banca? Cumpara!
Cel putin asta e parerea mea!
- doctorii opereaza doar daca le dai cadouri
- toti politistii iau spagi, deci nimeni nu plateste amenzi
- si, in principiu, cam tot ce zboara se mananca
Cerere solvabila este atunci cand vrei si ai si cu ce. Si ca sa ai cu ce trebuie sa ai venituri serioase, pentru ca bani pomana nu da nicio banca. Iar totalul astora care si vor si ai si cu ce e mult mai mic decat oferta in mom de fata, garantat. Poate ca si eu vreau un zgarie-nori in Manahattan dar asta nu inseamna ca repezint "cerere"
Asta cu preturile umflate de agenti este o minciuna in toate domeniile exista intermediari se pare ca dumneavoastra aveti frustrarea romanului fata de agent desi din text reiese ca sunteti agent. Sau e o incercare ieftina sa va promovati aia sunt excroci dar eu sunt un sfant? Dumneavoastra imflamati aiurea si uitat sa mentionati cat de excroci sunt clienti. La 30% din tranzactii nu mi se plateste comision si mi se da teapa si mie si colegilor mei. De ce nu spuneti ca imobiliarele romaesti sunt o reflectie a societatii asa e in toate domeniile (tepari) dar nu dand vina unii pe alti rezolvam problema. De aceea ma bucur ca exsita piata libera, piata va cerne profesionistii de neprofesionisti.
Oricum, tocmai m-am intors din Berlin si acolo un apartament cu 2 camere in zona centrala costa 35.000 euro. Eu cred ca aici unu la 30.000, tot in zona centrala (avand in vedere diferenta de calitate si jaful de rigoare) e la pretul corect. Reorienteaza-te si afla ca jaful nu-i o meserie!
Pu-ne mana si invata! O sa ai nevoie.....
Daca nu e asa, maine-poimaine vom vedea scris despartit chiar si "vi-ne", "cai-ne", "pai-ne", "car-ne" etc.
Dar prea ne aburesti cu exemple de unii "care moare de foame" dar care tin mai mult la stilul lor de lucru. Agentii imobiliari au fost primii care s-au adaptat la criza.
Chestie de mentalitate!
a, apropo, pentru critici, chiar in titlul articolului se face referire la comportamente, nu la dovezi sau mecanisme de piata.....comportamente, ce mult mi-as dori sa vad mai multe comentarii care sa tina cont de articol, nu de dorinta nestavilita a unora de a-si spune parerea cu orice pret.
si, in plus, imi confirma ce vad si eu, lucrand in bransa de aproape 3 ani (sic!)..
1. cum sa te oblige un agent imobiliar prin contract sa nu negociezi cu cumparatorul ? ii spui in fata cumparatorului cat e pretul si gata. ce sa-ti faca agentul imobiliar...sa-ti ia boii de la bicicleta? povesti de adormit copii...
2. nu agentul imobiliar stabileste pretul. un imobil costa in functie de cerere si oferta.daca e cerere mare si oferta mica pretul e ridicat. daca e oferta e mare si cererea mica pretul e coborat. agentul imobiliar poata sa se dea si cu capul de pereti .daca faci o oferta vanzatorului si o accepta, agentul imobiliar isi ia comisionul din pretul de vanzare stabilit de parti. atat si nimic mai mult. prost e cine da nu cine cere...
3.piata imobiliara e ciclica in toata lumea civilizata. astazi e sus, maine e jos sau invers. pentru investitori e bine sa cumpere cand pretul e mic si sa vanda cand pretul e mare. pentru cei care au nevoie de o casa, acestia cumpara cand au nevoie, nu cand e bine. daca au norocul sa cumpere cand e ciza o iau ieftin daca au ghinionul sa o cumpere cand peturile au crescut o iau scump.asta e peste tot in europa si in america.
4. ca preturile vor fi la toamna 300 euro pe mp....asta e o inventie. poate in ferentari, confort 2, ultimil etaj, fara imbunatatiri si cu restante la intretinere.
5. casa este si va fi un lux pentru saraci. peste tot e la fel...
Dragul nostru John, preturile imobilelor au fost stabilite de dezvolatorii inteligenti (eventual straini) in cardasie cu tovarasii capitalisti din banci (eventual cumparate de straini). Noi romanii, fiind mai istoriceste mai golani, am prins imediat ideea: nu lasa bizonul sa plece cu banul in buzunar!
Mai pe scurt, dezvoltatorul propunea un pret foarte mare iar banca se angaja sa ia imobilul in garantie la acea valoare. Asa ca ori il finanta direct pe "dezvoltator", ori dadea credite cumparatorilor. Evident, de platit platea bizonul autohton, pe care voi il vopseati cat puteati, asa-i?
Din pacate pentru oamenii foarte inteligenti (care numeau sutele de mii de euro "betze") a venit o zi in care bancile n-au mai putut sustine balonul. M-am uitat sa vad valorile la care vand bancile celebrele imobilele si m-a bufnit rasul.
Daca nu aveti sustinerea celorlalti hoti, nu puteti escroca fraierii, asa-i? Trebuie sa fie inca un bandit pe teava ca sa mearga...
Aflati de la mine ca niciodata n-o sa mai fie piata imobiliara asa cum ati cunoscut-o, niciodata!
Nu vad nici o diferenta intre voi si aia care-mi vand la teveu cutite minune si aspiratoare minunate...
Si acum e cerere, doar ca la un nivel mai redus al pretului: de ce nu se manifesta mana invizibila? de ce nu se ajusteaza si acum preturile stimabile stefan gheorghiu? De ce nu coboara ele pana la nivelul cererii solvabile?
Te-au invatat la cursurile alea Amway de ce?
:))
Ce face acest om este doar o pledoarie pentru munca bine facuta, pentru respectul fata de clienti, pentru o atitudine cinstita si realista in afaceri imobiliare (dar pana la urma orice fel de afaceri)
Cam multi firme care lucreaza in domeniu refuza a se vada in descrierea facuta de grec, dar din pacate asta a fost realitatea anilor 2005-2009
Daca vrea cineva sa afle mai multe, poate sa citeasca blog-ul acestui domn aici:
http://www.realinromania-blog.com/
E bine scris, cu nerv, cu convingere si chiar cu umor :)
In ordinea de idei a articolului cred ca problema este prost pusa. Cei care intretin aceasta piata a preturilor umflate artficial sunt investitorii imobiliari ( companii multinationale)ajutati de mediul bancar. Conex de acest monopol al investitorilor profita si agentiile imobiliare mai putin sau mai mult serioase si mai apoi si agentul care in Romania e departe de profesionist. Comisioanele tranzactionale sunt mari in orice parte a Europei chiar daca se justifica sau nu. In Germania, de exemplu , se invart in jurul a 3 chirii lunare pentru o proprietate inchiriata , platibile numai de catre cel ce inchiriaza. Agentul are insa temele temeinic facute. De altfel o mare parte din agentiile imobiliare sunt deschise sub tutela bancilor.
Lasand la o parte comisioane din ambele parti (practic trebuie sa ai chiria pe 3 luni in cazul inchirierii + o lun apentru agent???????!!!), ni s-a intamplat sa avem o intelegere dupa care agentii sa revina cu o crestere de comision si alte balarii (explicatia: avem alt client care vrea apartamentul la pret de x% mai mare, ne iese comision mai mare).
Asa ca, pentru cei care au agentii imobiliare: ma indoiesc ca stiti ce inseamna profesionalism in domeniu.
Relativ la pustanii de 24 de ani care faceau mii de euro fara sa ridice un deget, doar ca piata mergea... din nou, alta mare aberatie.
Totul e aberatie, articolul e foarte la obiect si actual.
Si sa ne mai plangem ca nu ne merge noua bine, toata lumea incearca sa scoata orice banut de la oricine, so give me a break cu profesionalism si justitie in Romania...
Stiti cam care este activitatea unui agent imobiliar, dnule Serban dupa ce afla IN MARE cam ce cautati dumneavoastra? Si o sa va explic de ce am scris IN MARE cu majuscule. 1. cauta in baza de date cateva apartamente conform cerintelor dumneavoastra. 2. da n telefoane sa afle cat mai multe detalii 3. va suna sa va transmita informatiile. 4. suna iar de cateva ori ca sa stabileasca vizionarile . 5. vine cu dumneavoastra la vizionari, plus alte conexe.
Si ca sa revin la de ce am scris "IN MARE" cu litere mari... ati cautat un an si jumatate un apartament? Clienti ca dumneavoastra am intalnit si eu... carora nu le placea culoarea la var, sau care vedeau o zgarietura pe usa si nu le convenea... sau gresia nu avea culoarea potrivita... sau robinetul de apa calda era in dreapta si nu in stanga!!! Sincer... mi se par de-a dreptul prosti agentii care si-au pierdut timpul cu dumneavoastra. E anormal sa stai mai mult de 2-3 luni sa-ti cauti un apartament. Si credeti-ma ca lucrez in domeniul asta de 7 ani.
1. nu am cautat in ziare (tocmai va raspund via internet)
2. intotdeauna am dat foarte multe detalii legat de ce vreau
3. toate ofertele proveneau din 2-3 site-uri publice pe internet
4. faptul ca da n telefoane (de ce n? doua sint suficiente) nu ma incalzeste deloc atat timp cat nu afla mai multe decat mine in 5 minute de discutie cu propietarul
Da, este anormal sa cauti mai mult de 2-3 luni, eu am cautat un an si jumatate din doua motive principale:
1. Agenti ca dumneavoastra m-au facut sa-mi pierd timpul ducandu-ma in tot felul de maghernite pe care cereau 200.000 de euro.
2. Nu am gasit ce doream (culoarea faiantei si un robinet stricat nu sint impedimente).
Am cumparat anul trecut in august un apartament in orhideea gardens, negocierea a durat fix 10 minute, iar pretul nu a fost mic deloc (peste 180.000). De la vizionare la semnarea contractului au trecut fix 48 de ore.
Mai jos va spun ce servicii astept de la un agent imobiliar pentru un comision de 3000-7000 de euro:
1. Sa fi vazut inaintea mea imobilul si sa fi facut macar niste fotografii.
2. Sa aiba copii dupa actele de propietate si sa le verifice macar sumar.
3. Sa fie in masura sa-mi spuna cat ma va costa intretinerea, elemente legate de structura si istoricul cladirii, unde pot parca (daca pot), vecini, mijloace de transport, alte facilitati, incoveniente, etc.
4. in cazul in care nu am toti banii pe loc, sa fie in masura sa-mi dea un cost estimativ al finantarii.
5. sa poata sa-mi ofere contra cost un designer de interior sau un arhitect pentru eventuale modificari.
6. sa nu incerce sa ma duca la vizionari ce nu corespund brief-ului prezentat.
IN MARE, cam asta astept de la un agent profesionist.Nu cred ca costurile unei agentii cresc dramatic. Asa cum spuneati si dumneavoastra, tine de profesionalism. Cu respect.
In al doilea rand... nu exista padure fara uscaturi. Si stiu ca in mare aveti dreptate. Sunt multi clienti care cer ceva, iar agentii le ofera cu totul si cu totul altceva
Dar ca sa va raspund tot punctat:
1. E imposibil ca un agent sa mearga la toate imobilele inainte si sa le faca fotografii. Practic vorbind. Chiar daca teoretic, asa ar fi cel mai bine.
Pe de alta parte... am avut clienti care au pierdut apartamente bune, pe ce motiv? Ca au intarziat la vizionari 15 minute!
2. E foarte greu sa obtii copii dupa actele de proprietate. S-au facut extrem de multe magarii de catre asa-zisi agenti imobiliari, oameni pierzandu-si casele. Foarte, foarte putini proprietari sunt de acord sa dea copii dupa actele de proprietate
3. Aveti dreptate in tot ceea ce solicitati aici, cu o singura exceptie: vecinii. Ca agent imobiliar nu poti sa te duci la fiecare usa invecinata sa vezi cum sunt vecinii. In cel mai bun caz... ai incredere in ce-ti spune vanzatorul. Iar vanzatorul fiind in 99% din cazuri un roman.. vrea sa-si vanda imobilul.. va dati seama cam ce-ar putea spune.
4. Un agent imobiliar nu reprezinta o institutie financiara. In cel mai bun caz poate negocia in numele dumneavoastra o alta modalitate de a achita intreaga suma.
5. asta e discutabila... nu e imposibil.
6. aici nu am ce sa comentez... e o cerinta perfect normala.
Sper ca raspunsurile mele au fost cat de cat elocvente. Va doresc o seara placuta in continuare,
Cu respect,
Marius
Punctual :
1. Daca agentul nu vede cu ochiul lui, cum poate sa stie doar din povestiri ca ce-mi ofera corespunde cerintelor mele? Cred ca asa apare problema de la punctul 6. Personal, cred ca imobile mai putine in portofoliu dar documentate, pot aduce tranzactii mai multe.
2. Am un exemplu concret : Gasisem un apartament mare si frumos la un pret corect. Am batut palma si abia la notar am aflat ca in istoricul de propietate aparea o donatie. Problema este ca nici o banca nu acorda credit in aceste situatii, indiferent de bonitatea clientului. Am pierdut 3 saptamini... Cred ca propietarul trebuie sa puna la dispozitia agentului copii dupa acte, altfel nu ar trebui sa va pierdeti timpul.
3. Corect, informatii sint mai greu de luat despre vecini.
4. Agentul nu trebuie sa fie institutie financiara :). Este suficient sa stie un nivel al dobanzilor, conditii de creditare ale bancilor, etc.
5. si 6. ok.
Cred ca in conditiile in care piata a devenit mult mai dura, diferenta se va face prin calitatea serviciilor.
1. Sunt cazuri in care un agent a fost la acel imobil poate cu alt client. Caz in care v-ar putea oferi toate informatiile de care aveti nevoie. Sau... in acelasi timp... in speranta ca POATE va convinge la fata locului prin diferite tertipuri sa-l achizitionati. Ce e corect... macar niste fotografii, si tot ar fi cat de cat ok.
2. Va cred... am trecut si eu printr-o experienta asemanatoare. E frustrant. Dar credeti-ma pe cuvant... foarte, foarte multi refuza sa dea actele. In cel mai bun caz, sunt de acord sa vina ei personal cu ele la notar si/sau banca.
4. Nu are cum sa le stie. In cel mai bun caz, daca dumneavoastra solicitati acest lucru el se poate interesa. Pe mine, de exemplu, un telefon in plus nu ma deranjeaza sa dau daca intr-adevar vreau sa fac niste bani. Dar voi afla informatii.. IN MARE, GENERALE. Pentru ca situatiile difera, stiti foarte bine, de la client la client (ma refer aici la relatia cu banca).
Corect... in occident, agentii imobiliari lucreaza cu bancile. Exista contracte de parteneriat, colaborari, etc. Punctul dumneavoastra de vedere e unul cat se poate de corect, raportandu-ne la situatia din vest. Dar... traim in Romania. Si asta spune tot.
O zi placuta in continuare!
Da-mi voie sa te dezamagesc, dar nu voi intra in faliment asa usor cum crezi tu!
2. detalii ce tin de localizare si cu anunturile false... da, aici aveti dreptate, nu pot contesta acest lucru!
Nu am investit in boom-ul economic (2007-2008) pentru ca orice om cu cultura economica decenta trebuia sa isi dea seama ca un randament de 25% pe an e similar cu Caritas/ FNI/ s.a.
Cred ca se da vina pe cine nu trebuie...nu cred ca cineva a pus pistolul la tampla cuiva sa dea 100.000 eur la p-ta resita pe un apartament decent poate in Tokyo de 48 mp utili, bloc din '79.
Iar comision de 3% nu am platit niciodata (fiind implicat in 2 tranzactii medii e drept acum cativa ani buni), am negociar iar un 1-1,5% maxim a fost tot ce am oferit...
este de ajuns sa intalnesti pe unul nepregatit ca sa ajungi la concluzia "agentii imobiliari din Bucuresti sunt oribili, si mari escroci.".
si este intr-adevar de neconceput pentru ca in aceasta tara, cu atatea domenii de activitate, toti ceilalti sunt profesionisti.
Lacomia a ajutat la aceasta crestere nebuna..
caz concret:
vand teren cu 42 e/mp
peste 2.5 ani am oferta pe acel teren de! , dee!, deeee!, 340 e/mp URAAAA< URAAAA, URAAA.
Proprietarul NU vinde deoarece tre' sa plateasca la stat 3% si nu 2% daca mai asteapta juma' de an)
Profesionistii stie :)
intrebare 1:
DAca exista cerere pe acel teren de ce sa NU il vand?
intrebare 2
Chiar mai conteaza ca, comisionul meu era 10% din suma avand in vedere ca in zona terenurile costau 400 e/mp?
intrebare 3: de ce nu a vandut nenea in cauza la un profit de ...nici nu imi vine sa calculez ca ma enervez...minte clara de afacerist versat sau LACOMIE? Banii obtinuti din tranzactie puteau fi securizati in alte plasamente :)
CONCRET fratilor (sau stimati clienti proprietari sau cumparatori) banutii nu se fac in rahova sau ferentari, de frustrati ce isi manaca de sub unghii e plina lumea...
Oricine din vehementii de aici ar fi platit 6% agentului daca obtinea o reducere fata de PRETUL PIETEI de 10%, dar, deh, au negociat ei de la 65 000 la 63500, ca tot romanul stie joaca...
Apropos, am 15 an experienta in imobiliare, dezacordurile si literele mici sunt puse aiurea pt carcotasi :) (multumesc), NU conduc Q7 ci masina de 15.000 e pt ca nu vad ratiunea economica ce se zbate dincolo de un ML alb, iar clientii mei pot spune MUULTE despre mine, dar in nici un caz ca nu au fost reprezentati profesional.
Succes domnilor si nu ma loviti prea tare...
Adevarul doare
Am o singura intrebare: sa fie vorba de (deja) celebrul Ilias Papageorgiadis care - intr-un interviu acordat de curand Wall-Street - enunta unul dintre principiile de baza, incluse in topul celor mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un manager despre imobiliare, si care suna cam asa?
"Daca in schimb managerul joaca rolul chiriasului, atunci el trebuie sa fie constient de oportunitatile pe care le are si sa fixeze propriile reguli, tinand cont insa ca totul are o limita. „Proprietatile de top, cladiri de birouri clasa A sunt si vor fi intotdeauna mai scumpe decat cladirile de clasa B”, subliniaza Papageorgiadis." ????? Asta face parte din top cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un manager despre imobiliare? Vai de mama clientilor domniei sale, daca o exista specia asta...
Halal circarie de Fanar... Rusine HotNews... Imi placeati, dar prea multa lipsa de discernamant cu advertorialele astea de 2 lei pe post de guest posts.
Ce spui tu mey? In septembrie 2007 si pana la jumatatea lui 2008 se cumpara in disperare. Tu cred ca vrei sa te joci cu mintile noastre baietica!
WTF?
Pe cati i-a tepuit asta in momentul venirii sale in Romania? Se prezenta ca mare investitor, ce sta pe zeci de milioane, gata sa cheltuiasca doar sa faca un profit bun...
Contracte de colaborare cu agentii de renume-rupte, angajati nemultumiti, atitudine de Fanar atoatestiutor, plin de el, aroganta...
PS nici macar nu a terminat o facultate!!! (Nu in state sau in CB cum fac grecii cu bani, nu estul Europei ca ceilalti, NICIUNA!!!)