AnunturiParticulari.ro: Preturile cerute de proprietari pe apartamentele din Bucuresti au scazut in medie cu peste 24% in ianuarie
Fata de luna ianuarie a anului trecut, pretul mediu solicitat de proprietarii din Bucuresti pentru garsoniere a scazut cu 26,2%, de la 57.594 euro la 42.467 euro, in cazul apartamentelor de doua camere pretul mediu solicitat a scazut cu 24,1%, de la 90.870 euro la 68.902 euro, iar in cazul apartamentelor de patru camere cu 25,7%, de la 168.061 euro pana la 124.832 euro.
Totusi, in comparatie cu 2006, preturile sunt in continuare mult mai mari. In 2006, pretul mediu solicitat pentru garsoniere era de 32.332 euro, pentru doua camere se cerea in medie 49.000 euro, pentru apartamentele de trei camere 62.647 euro, iar pentru apartamentele de patru camere se cerea in medie 100.346 euro.
INS promite un indice oficial al pietei imobiliare pana in trimestrul doi din 2010
La sfarsitul lunii trecute, Vergil Voineagu, presedintele INS, declara pentru HotNews.ro ca institutia si-a luat un angajament catre Eurostat, biroul european de statistica, pentru lansarea unui indice oficial al pietei imobiliare in trimestrul al doilea din 2010.
Oficialul INS a precizat ca in realizarea acestui indice cu preturi pe piata imobiliara, Institutul National de Statistica colaboreaza cu Banca Nationala si cu notarii.
"Am facut un proiect pilot, insa datele pe care le-am obtinut nu au fost foarte consistente. Colaboram cu notarii, cu Banca Nationala, dar e nevoie de calcule relativ sofisticate. Cat priveste data de la care vom putea anunta acest indice, va marturisesc ca avem depus un angajament la Eurostat potrivit caruia vom lansa indicele pietei imobiliare in trimestrul al doilea din 2010", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.
Lansarea unui indice imobiliar oficial a fost anuntata de INS pentru 2010 inca de la sfarsitul lui 2008.
AnunturiParticulari.ro este un serviciu lansat in anul 2001 de compania Agentie.Net, statistica prezentata are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de proprietari de locuinta particulari in presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
decat un logan, mai bine un apartament de 2 cam in centrul orasului....
continuati sa visati... pentru ca daca logica nu exista macar vise sa fie
Apartamentele sunt supraevaluate, clar.
Vor mai scadea preturile, dar nu vor fi niciodata mai mici de 1000 de euro/m2 in zona ultracentrala, 700 euro/m2 in zona 2 si 3-400 in 3.
Never ever. Mi-am luat apartament recent, dupa primul val de ieftiniri si sunt convins ca vor mai scadea preturile, dar nu va exista nici un crash al pietei imobiliare, nu atata timp cat avem in fruntea tarii jucatori activi la bursa imobiliara...
se naste o intrebare legitima, daca e asa de mare cererea, pana acum unde stateam toti?
in vest nu se calculeaza 'pretul corect' si pretul pe car iti permiti sa-l platesti. o locuinta este ieftina daca o poti plati cu veniturile pe 2 ani.. scump daca ajungi sa o platesti cu veniturile pe mai mult de 8 ani.. rezonabila daca o platesti in 4 ani.
la noi a fost un val de scumpiri impins de o angajatii tineri din multinationale cu salarii ceva mai mari. erau tineri, deci puteau sa ia credite pe 30 de ani si lipsiti de cultura economica, deci dadeau oricat sa indeplineasca visul parintilor.. sa aiba casa lor..
au fost cativa care au profitat de ei, dar acei cativa si-au facut banii si au trecut mai departe.. au ramas fraierii care au cumparat pe varf de crestere si companiile mari care veneau oricum din tari unde concurenta era prea mare.
desi e greu de acceptat, acum potentialii cumparatori au salarii semnificativ mai mici, dar asteptari mai mari.. vom vedea cat pot sa stea pe bara si unii si altii.. ca nu s-au nascut prea multi copii dupa 89, deci nu e nici o presiune din partea generatiilor care acum trec de 18 ani.
e greu oricum de stabilit un pret mediu pt ca difera foarte mult veniturile din capitala fata de provincie, difera foarte mult veniturile pe ramuri ale economiei.. daca o familie cu venituri de 4-5000 ron isi permite un ap cu 2 camere aia cu 1-2000 ce sa faca? sa-si ia un cort sa-l puna pe terasa blocului? oricum cutia aia de chibrituri cu 2 camarutze nu este o locuinta adevarata...
Consider o greseala sa cumperi cind preturile scad..
Incerci sa te convingi prietene ca nu ai gresit , mai vorbim la anul pe vremea asta ..
Important e doar ca sunt mai scumpe acum decat in 2011 si mult mai scumpe acum decat in 2012...
Populatia e in scadere...si ma indoiesc ca cei plecati la munca afara isi doresc sa se intoarca in orasele mizere din Romania...
Actualmente se vad numai apartamentele pe care proprietarii, in lipsa de bani, vand la orice pret numai sa scape de aceste poveri fiscale si nu numai.
Dupa mine u apartament intrun bloc vechi de trei camere ar trebui sa fie undeva pe la 20.000 de euro, iar intrun bloc nou ... fara pret, deoarece blocurile noi sunt puse cu furca, construite cu zilieri si cu materiale aduse din cine stie ce vagauna industriala, care nu a auzit de calitatea materialelor si care nu au auzit ca acestea vor cadea primele la un eventual cutremur!
PS: Nu locuiesc in apartament nou (deocamdata) si nici nu am de vanzare.
Mai pe romaneste, daca ajunge la pretul asta, imagineaza-ti cam care ar fi situatia per ansamblu (nivel de trai, s.a.) nu te raporta strict la pretul unei case amarate...nu ar fi deloc bine cum crezi...
Acum serios vorbind, povestea cu imobiliarele e veche, tine de economie/ situatie financiara/ s.a.
Candva se preciza ca fluctuatia e sub forma de S, la intervale de 5-10 ani. In situatia actuala, cine are bani, trebuie sa fie suficient de destept incat sa identifice perioada in care preturile sunt la un minim sa ii zicem maxim si....sa nu creada vreo secunda ca orice cumpara merita (adica degeaba gasesti momentu daca investesti in Zabrauti, Ferentari)...
Acum 2 ani 1 euro il gaseai mult mai usor/ ieftin pe piata ...acum are o valoare mult mai mare per total (forta de munca e mai ieftina, auto, si orice alte "investitii").
Raman la opinia ca cine stie intr-adevar ca are totusi proprietati de valoare si nu e presat de credite...nu va vinde pe nimic...adica in urmatorii minim 3 ani in opinia mea
Sa le pastreze sanatos...
Incearca insa, macar o zi, sa vezi ce e pe piata de vanzare (exceptand ansamblurile noi unde fie locatia nu e ok, fie nu stii cum sunt facute, fie ambele sau toate sunt ok dar la preturi de iti intepeneste maxilaru cand il auzi). Iti spun eu: cf 2 si 3, Berceni si Dr Taberei cat mai limitrof, blocuri in jur de anii '80 sau inainte, s.a.m.d. Daca gasesti ceva cat de cat...s-a dat, dar mai avem ceva similar...bomba de fapt.
Nicaieri in lume cu pretul a 2 masini medii (sa zicem logan) nu poti sa-ti cumperi un apartament. Ce a fost anii 2000-2002 cind lumea traia intr-un apartament de 10 000 dar avea masina de 50 000 e aberatie tipic romaneasca si nu cred ca o sa se mai repete. Pretul de vindaze depinde de situatia economica precum si de manipularea pietei. In America se considera ca un apartament este accesibil daca pretul este sub 3 venituri medii familiare brute pe an. In Buc venit mediu net e undeva la 600 pe familie. Daca mai compensam cu cca 20% taxe ajungem la un pret gen 25 000 euro pt 2 camere ca fiind accesibil populatiei. Pe piata americana raportul variaza intre 3.5 in orasele mici sau afectate de criza si 9.5 (Vancouver, NY) in orasele scumpe. Echivalentul variantei scumpe ar fi la noi cca 70-75 000 euro pt un 2 camere. In maj oraselor mari europene nu gasesti rapoarte sub 5 adica un fel de 40 000 euro pt 2 amere.
Inclin sa cred ca pretul mediu nu va scadea sub 40-50 000 pt 2 camere.
2. punem pariu ca la chinezi sunt destule orase unde poti cumpara un apartament mai ieftin decat un singur logan?
3. de ce ne compari cu 'majoritatea oraselori mari europene'? ti se pare ca avem acelasi nivel de trai, aceeasi calitate a aerului? acelasi numar de mp spatiu verde pe cap de locuitor? aceeasi infrastructura....
singurul motiv care urca si tine preturile sus sunt investitorii speculativi.. acea specie de paraziti care profita de pe urma semenilor.. castiga fara sa produca nimic si daca n-ar exista sau ar fi eutanasiati ne-ar merge un pic mai bine..
2. china e departe. totusi acolo masina medie e bicicleta iar ei au imprumuturi pe 2 generatii. Nu cred ca vrei asa ceva.
3. am comparat factorul de accesibilitate calculat dupa veniturile populatiei, aerul respirat e irelevant, in final conteaza veniturile , cererea si oferta. Una peste alta daca nu-ti place aerul de Buc esti liber sa-l incerci pe cel de Brasov sau Londra. Londra are cele mai scumpe case un apartament ceausist situat la aceeasi distanta de centru ar fi acolo cam 300 -800 000 lire. Nici la veniturile lor nu e vesel deloc, ca atare isi cumpara mai departe de unde poti sa faci lejer peste 1 oara cu metroul pina in centru.
Pretul e dat de cerere si oferta, mai conteaza enorm dobinda bancara precum si daca dobinda scade sau creste, sporul de populatie care sincer nu stiu cum e pe Bucuresti sau raportul pret apartament /chirie luata.
Investitori speculativi sint peste tot in lume, la ei mult multi ca la noi.