Campania "Nu distrugeti Bucurestii de altadata"

Grigore Mora, nr. 15, o alta bijuterie arhitecturala din perioada interbelica, a sfarsit sub lama buldozerului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2010, 19:02 Economie | Imobiliar


Casa din Grigore Mora 15, marcata ca nedemolabila in studiul de detaliere a zonelor protejate, a fost demolata
Foto: Romulus Bena
O alta bucatica  din Bucurestii de altadata a fost rasa de pe fata pamantului. Este vorba despre o casa construita in perioada interbelica, pe strada Grigore Mora, nr. 15. Desi imobilul se afla in zona protejata si, conform regulamentului, se putea interveni doar partial pe el, Primaria sectorului 1 a semnat autorizatia de desfiintare pe 24 decembrie 2009. Chiar in ajunul Craciunului.

Mai mult, dupa modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, din data de 16 octombrie 2009, autorizatiile de constructie pe zonele protejate trebuie eliberate de Primaria Capitalei, nu de Primariile de sector. Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, spune insa ca institutia era in drept sa emita aceasta autorizatie.

„Daca cetateanul a depus cerea de eliberare a autorizatiei inainte de data de 16 octombrie, aceasta este rezolvata de unitatea la care a fost depusa, in acest caz de Primaria Sectorului 1”, a explicat acesta. Referitor la faptul ca pe aceasta constructie se putea interveni partial, insa nu putea fi demolata in intregime, Alex Ichim nu ne-a furnizat nicio informatie. Acesta a acuzat doar lacunele legislative, care duc la distrugerea orasului.

Casa din Grigore Mora 15 demolata
Casa din Grigore Mora 15 demolata
Foto: Romulus Bena
Conform Planului Urbanistic pentru Zonele Protejate, aceasta casa face parte din Parcelarea Mornand, care are valoare de protectie maxima. „Cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea. Grad de protectie maxim. Se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor”, scrie in acest studiu.

Bucurestiul vechi, distrus de lacunele legislative

Aproape in fiecare saptamana prezentam demolarea sau distrugerea unei case din Bucurestiul vechi. Acest lucru este posibil atat din cauza lacunelor legislative, cat si din cauza nerespectarii brumei de legislatie pe care o avem. Desi se discuta de ani buni de completarea Legii monumentelor si de finalizarea studiilor de zone protejate, care ar pune la adapost multe dintre casele vechi, care acum nu au nicio protectie, nimeni nu a facut absolut nimic. Cel putin prin nepasare si ignoranta, rezultand o complicitate a celor care ar trebui sa apere interesul public cu samsarii imobiliari.

HotNews.ro va prezinta principalele lacune legislative care au reiesit din cazurile pe care le-am prezentat pana acum:

    * monumente de importanta nationala sunt lasate sa se autodemoleze pentru a face loc unor constructii noi. Din nefericire, pana acum nicio instanta nu a dat vreo sentinta care sa-i condamne pe acesti proprietari, desi Legea 422/2001 spune clar ca distrugerea unui monument constituie infractiune. Cel mai elocvent exemplu este Moara lui Asan, monument de clasa A, care este mutilat zilnic. Desi aceasta situatie este cunoscuta de mai bine de 5 ani si au fost facute mai multe sesizari la Politie si nu numai, pana acum nu s-a intamplat nimic. Aceasta problema trebuie lamurita pentru ca autorii mutilarii monumentelor sa fie pedepsiti si astfel sa fie descurajat fenomenul.

    * zeci de case din zonele protejate sunt demolate, acestea fiind lipsite de orice protectie. Numai in ultimele luni au fost puse la pamant cateva constructii foarte valoroase: bd. Aviatorilor, nr. 92, str. Roma, nr. 46, Eremia Grigorescu, nr. 1, iar acum Grigore Mora, nr. 15 (desi aceasta casa era inventariata si se putea interveni doar partial pe ea). In urma cu patru ani, Primaria Capitalei a inceput un studiu de detaliere a zonelor protejate. Astfel, fiecare imobil era inventariat si capata un grad de protectie in functie de valoarea sa (grad de protectie ridicat-nedemolabil, grad de protectie mediu-se poate interveni partial, grad de protectie scazut-se poate demola). Prima etapa a acestui studiu,  pentru 12 zone din cele 98 de zone protejate din oras, a fost aprobata la inceputul anului trecut. Din nefericire, din informatiile pe care le detinem, acest studiu nu a mai fost continuat pentru restul de 86 de zone protejate. Si chiar daca se va continua, in ritmul acesta, pana va fi continuat,  nu va mai ramane mare lucru de protejat. Solutia ar fi ca autoritatile centrale sa impuna primariilor un termen limita pana la care aceste studii sa fie finalizate. Fara aceste studii, primariile nu il pot impiedica pe proprietar sa demoleze o casa care nu este monument, dar se afla intr-o zona protejata.

    * monumentele individuale sunt recunoscute de instante, dar ansamblurile de monumente nu. Astfel, cladirile din aceste ansambluri nu beneficiaza de protectie. Aceasta situatie am intalnit-o la Policlinica Batistei. Aceasta problema trebuie lamurita din punct de vedere legislativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10016 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Ministerul Culturii (Marţi, 9 februarie 2010, 19:28)

  Tudor [anonim]

  Mai inutil ca niciodata. De ce nu se ocupa de rezolvarea lacunelor legislative? Poate pentru ca dansii sunt ocupati cu altceva? Cu ce?
  Pacat de Bucuresti, va ajunge un fel de Rotterdam sau de New York copiat si de prost gust. Nu stiu sincer ce s-a intamplat cu arhitectii nostri, ca numai la constructii timpite le sta mintea. O sa vina vremea cand ne vom deplasa numai printre sticla si fier. Viitor luminos... Ce nu a reusit Ceausescu, din pacate duc la indeplinire acesti oameni goi si fara simt istoric, estetic, moral, fara mandrie nationala, fara patrimoniu de valori sau de constiinta.
  • +7 (7 voturi)    
   Sebi (Marţi, 9 februarie 2010, 20:32)

   Hehe [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   Stai ca pana la Rotterdam sau New York e cale lunga. Crezi ca zgarie-norii de Bucuresti inghesuiti unii intr-altii o sa aiba vreodata macar o valoare functionala, ce sa mai zic estetica? Eu as vedea mai degraba un nou Ferentari, mai mare si mai durabil, dar tot la fel de aberant. Daca te uiti la pozitionarea in spatiu a noilor cladiri, ai impresia ca Bucurestiul e in mijlocul unei depresiuni intramontane de maxim 10kmp!
  • +5 (5 voturi)    
   - (Marţi, 9 februarie 2010, 21:36)

   rontzaila [utilizator] i-a raspuns lui Tudor

   si totusi, de ce prima chestie de care ne plangem este incapabilitatea statului? de ce nu facem ceva concret noi, "societatea civila", astfel incat sa presam statul sa functioneze asa cum ne-am dori?
  • +2 (2 voturi)    
   Rott (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:23)

   vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui Tudor

   macar cei din Rotterdam au scuza ca in urma bombardamentului nu au mai ramas in picioare decat 3 cladiri (catedrala, posta si primaria). dar noi?
 • +14 (14 voturi)    
  Solutie simpla (Marţi, 9 februarie 2010, 19:29)

  Jim cel negru [anonim]

  Am vazut in Anglia un caz :cineva a construit o casa noua intr-un cartier,si a daramat un zid,ca apoi sa il reconstruiasca,cu alt tip de caramida.De retinut ca acest zid era principal ,toata cosntructia vilei depindea de el.Au termiant aia lucru,si avenit comisia de la primarie si le-a spus daramati zidul si folositi caramida din anii x si de culoare y ,deorece acel zid era protejat si nu trebuia daramat..Aia sa cada pe spate,ca trebuia sa darame practic jumatate de vila ca sa aplice ce au zis cei de la comisie.Crede-ti ca nu au daramat jumatate de vila si nu au pus caramadida x ?Ei bine legea monumentelor in Anglia si in general ce tine de constructii este foarte drastica si se respecta frate.Cum spuneam bineinteles ca au daramat jumatate de vila si au facut ce le-au zis si asta intr-un timp record,deaorece zilnic curgeau penalitati sau amenzi ceva de genul asta.deci nu mergea ca tergivesau lucrurile.Au trecut pe loc la executatre.Deci se poate dar la noi sunt interese mari ,de nu se aplica legea.
  • +2 (2 voturi)    
   asta da masura (Marţi, 9 februarie 2010, 20:40)

   bizon [anonim] i-a raspuns lui Jim cel negru

   Asa ar trebui facut si la noi; aici se lasa sa moara multe multe cladiri de o frumusete rara si unicate in felul lor. chiar nimeni dintre parlamentari nu doreste sa salveze casele minunate?
  • +1 (1 vot)    
   interesele (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:15)

   Ioana Munteanu [anonim] i-a raspuns lui Jim cel negru

   Dar la aia (englezi, francezi...), n-or exista interese? Trebuie sa presam foarte, foarte tare, pina cind vor incepe sa aplice legea si la noi. Cit de cit, pe la ANI, pe la DNA au inceput sa se mai plimbe potentatii. Cit de cit, se mai misca ceva in justitie. Pai sa se miste si in domeniul asta. Nu avem voie sa obosim tipind, strigind, acuzind, pina ne va auzi cineva... Sa darime ce au facut, sa reconstruiasca!
 • +4 (6 voturi)    
  Solutie simpla (Marţi, 9 februarie 2010, 19:29)

  Jim cel negru [anonim]

  Am vazut in Anglia un caz :cineva a construit o casa noua intr-un cartier,si a daramat un zid,ca apoi sa il reconstruiasca,cu alt tip de caramida.De retinut ca acest zid era principal ,toata cosntructia vilei depindea de el.Au termiant aia lucru,si avenit comisia de la primarie si le-a spus daramati zidul si folositi caramida din anii x si de culoare y ,deorece acel zid era protejat si nu trebuia daramat..Aia sa cada pe spate,ca trebuia sa darame practic jumatate de vila ca sa aplice ce au zis cei de la comisie.Crede-ti ca nu au daramat jumatate de vila si nu au pus caramadida x ?Ei bine legea monumentelor in Anglia si in general ce tine de constructii este foarte drastica si se respecta frate.Cum spuneam bineinteles ca au daramat jumatate de vila si au facut ce le-au zis si asta intr-un timp record,deaorece zilnic curgeau penalitati sau amenzi ceva de genul asta.deci nu mergea ca tergivesau lucrurile.Au trecut pe loc la executatre.Deci se poate dar la noi sunt interese mari ,de nu se aplica legea.
  • +5 (7 voturi)    
   La ei se poate (Marţi, 9 februarie 2010, 20:15)

   Una [anonim] i-a raspuns lui Jim cel negru

   Diferenta e ca Anglia nu este condusa de o haita de gangsteri politici (unii la prima generatie in pantofi), ci de oameni responsabili....de aia la ei se poate si la noi nu.
   • +2 (2 voturi)    
    in state au si ei niste vechituri de 100 ani (Marţi, 9 februarie 2010, 21:07)

    suna@msn.com [anonim] i-a raspuns lui Una

    din lem. urite...dar se atinge cineva de ele? hahaha...pai la noi e veselie. si cum spuneam baieti, cine face primul lista...cine a distrus mai mult? normal ar fi ca toti ca semneaza sa stie ca intr-o zi ii paste puscaria sau dreptatea. iar aia care fac legile? pai citi infractori sint in parlament, nu au vazut inchisorile. pestele de la cap miroase
 • +9 (9 voturi)    
  NUMELE celor care au semnat (Marţi, 9 februarie 2010, 19:34)

  razvan si vidra [anonim]

  si asta conteaza: numele celor din primarie care au semnat, scrise mare si puse pe niste pancarte.

  poate unii au copii si o sa li se faca rusine de rusinea alora. macar 1%, si tot conteaza.

  plus ca vecinii si parintii o sa inteleaga exact de unde au masini si case atat de babane din leafa lor amarata de bugetari.

  apoi, poate o sa inteleaga si ANI si politia, manca'o'ar mama pe ea de politie care ne apara pe noi de rele...
  • +3 (3 voturi)    
   Ma raliez (Marţi, 9 februarie 2010, 22:05)

   lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui razvan si vidra

   ... Acestei propuneri!
   Ar fi intr-adevar extrem de util in a lasa generalitatile deoparte si a veni cu lucruri concrete: numele celor responsabili cu incalcarea legilor in primul rand, fie ei din aparatul functionaresc, politic sau din mediul privat (pers. fizice sau firme, administratorii lor). Poate ca cercetarea jurnalistica ar trebui sa treaca dincolo de constatari, la actiune.
   Vis-a-vis de Scoala Centrala, o firma greceasca, Raptis Kavouras, a cumparat casele de pe str Icoanei, numerele 2-8. Pe site-ul lor (http://www.rk-development.com/index.php?lang=erom) e marcata ca data de incepere a executiei lucrarilor de construit birouri/imobile: 2010. Despre distrugerea patrimoniului istoric, de memorie, cultural si arhitectural al Bucurestilor nu se mentioneaza nimic...
   Si, iarasi: care primar al Bucurestiului de dupa 90 este nascut, crescut, culturalizat in Bucuresti?!?...
  • +1 (1 vot)    
   Numele (Miercuri, 10 februarie 2010, 10:49)

   Catiusa [anonim] i-a raspuns lui razvan si vidra

   Autorizatiile de construire/desfiintare sunt semnate de primarul de sector, respectiv dl Andrei Chiliman, si de arhitectul sef. Pentru zonele protejate, la baza acestor autorizatii de construire sta si un aviz de la Directia pentru Cultura Culte si Patrimoniu a Municipiului Bucuresti. In acest caz nu am vazut acest aviz, deci nu stiu daca exista sau nu. Asa cum scrie in articol, domnii de la sectorul1 nu au vrut sa-mi dea mai multe informatii.
 • +2 (6 voturi)    
  greseala (Marţi, 9 februarie 2010, 19:35)

  just_me [anonim]

  Pls, nu mai puneti virgula intre numele si nr. strazii. Nu e corect, iar jurnalistii ar trebui sa fie primii care stiu asta.
 • +12 (12 voturi)    
  un film prost (Marţi, 9 februarie 2010, 19:48)

  bai [anonim]

  bai frate da pe-astia chiar nu-i opreste nimeni... avem si noi cateva case mai frumoase si-n loc sa ne mandrim...

  ce mama dracu, parca suntem intr-un film prost... toata lumea urla ca nu e bine, scriem / citim articole si nu se intampla nimic

  hai dracu sa le spargem geamurile la case, la masini la ceva

  stam asa si ne lamentam, astia nu stiu de frica nimanui
  • +7 (7 voturi)    
   Prost gust (Marţi, 9 februarie 2010, 20:42)

   V [anonim] i-a raspuns lui bai

   Avem in Bucuresti o gramada de conace dragute - nu zic superbe, ca nah, in comparatie cu ce e prin viena si paris suntem departe- dar oricum cele mai frumoase pe care le gasesti la noi in tara. Si prostii astia de bogatani romani, in loc sa le cumpere si sa le restaureze, prefera sa arunce bani cacalau sa-si construiasca niste viloace la fel de urate ca si ei. Sa nu-mi tranteasca mie explicatii de genul ca n-au bani- de parca la corbeanca sau snagov terenul e pe gratis- sau ca nu merita investitia, sau ca nu pot fi la fel confortabile (de parca nu exista solutii technice). Macar ciocoii vechi erau mai rafinati, astia au ramas tot niste taranoi!
  • +5 (5 voturi)    
   'film prost' e diminutiv. 'parca' nu e potrivit (Marţi, 9 februarie 2010, 21:02)

   crap [anonim] i-a raspuns lui bai

   romania traieste de 20 de ani un nou cosmar, cel al sperantelor calcate in picioare. banu' gros al oricarui marlan trece peste lege, ca peste bun simt si respect nici nu are rost sa mai discutam, ar aduce a SF. responsabilitatea pana la urma nu e a marlanului, si nici neaparat a legislatiei, ci a nemerniciei celor ce se manjesc si se folosesc de asemenea lacune ptr a aproba demolarile. la asta se reduce totul.
  • +3 (3 voturi)    
   nu e film, e realitate (Marţi, 9 februarie 2010, 21:08)

   suba [anonim] i-a raspuns lui bai

   si cum spuneai? organizeaza si hai.
   • +1 (1 vot)    
    hai sa ne organizam (Miercuri, 10 februarie 2010, 8:08)

    bai [anonim] i-a raspuns lui suba

    Incercam ceva pe forum?

    Nu trebuie multi :)
  • -2 (2 voturi)    
   te astept (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:27)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui bai

   am daramat 2 case de patrimoniu din 2007 pana acum, ambele in proprietatea mea, prin cumparare drepturi litigioase si restituire in natura, pe care am ridicat un 2s+p+5+6 tehnic si un s+p+8+9 tehnic. si eu cat si colegii mei de breasla citim cu multa buna dispozitie si satisfactie articolele dvs. cat si comentariile cititorilor dvs. celor care vor sa ne sparga sparga geamurile la case aflati ca sunt cu tamplarie de stejar, 3 straturi de geam si 2 folii de antiefractie, iar un geam de S class sa stii ca se sparge greu - trebuie sa tii ranga in ambele maini cand dai in el. de asemenea va semnalam si prezenta unor hartii roz in portofelele noastre, hartii ce directionate catre domnii responsabili cu mentinerea ordinii maselor din care faceti voi toti parte o sa vedeti cat de frumos e sa zbori pe scarile sectiei de politie si la iml sa vi se dea numai 1 zi de ingrijire medicala (deci nu e penala vatamarea corporala suferita de dvs) pentru diferite fracturi ale membrelor. ne putem consola cu gandul ca cu o mana rupta nu mai ai aceeasi vioiciune in a sparge geamuri si a face poze cu case daramate. somn usor, scrieti voi pe internet si faceti cate poze doriti ca noi tot ne vedem de treaba.
   • +1 (1 vot)    
    Vin! (Joi, 11 februarie 2010, 10:45)

    Romulus [anonim] i-a raspuns lui tudor

    Tudore, am si eu o intrebare: tu esti pe bune? Sau te bagi in seama aiurea? Daca esti pe bune, e mai grav decat daca ai fi comentat fara rost...
   • +1 (1 vot)    
    si ce sa facem tudore? (Joi, 11 februarie 2010, 12:35)

    bai [anonim] i-a raspuns lui tudor

    tu n-ai inteles ca nu oamenii care ridica casele sunt de vina, sau oricum nu initial :)... aia fac ce vor

    in naivitatea mea cred ca undeva pe prcursul actelor le trebuieste o stampila, a unui functionar care n-are S classe... e un amarat care crede c-o sa se imbogateasca cu cateva mii de euro...

    acolo ar trebui sa lucram... la oamenii cu stampile
 • +6 (6 voturi)    
  rugaminte (Marţi, 9 februarie 2010, 20:32)

  ION I [anonim]

  daca tot publicati atatea articole de ceva vreme in coace despre aceste demolari si cazuri, ati cerut si exprimarea punctului de vedere al ministerelor / primariile etc.? daca da, va rog sa le publicati, sa vedem si noi daca implicarea se rezuma doar la aceste articole si, daca nu, ce la poate capul si pielea celor responsabili.

  multumesc.
 • +5 (5 voturi)    
  Modalitati de actiune? (Marţi, 9 februarie 2010, 20:35)

  aaragn [utilizator]

  Nu lacunele legislative sunt problema, ci clasa indivizilor care se preteaza la astfel de fapte. Oricat de buna ar fi legislatia, tot vor gasi ei ceva...

  Cred ca sunt bune sugestiile de mai sus - trebuie aflat cine anume a autorizat, cine sunt superiorii directi si daca erau in cunostinta de cauza. E bine ca exista cai formale de atac, dar acestea, in fata unui grup de interese organizat, nu au intotdeauna succes. Si atunci raman caile informale, care nu reprezinta altceva decat o reactie fireasca a comunitatii impotriva acestui gen de acte. Nu vorbesc de violenta, dar publicitatea agresiva ar fi un prim pas.
 • -6 (10 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 9 februarie 2010, 20:55)

  demolez [anonim]

  nene, lasand la o parte toate eufemismele astea cu monument istoric alea alea, eu daca as avea o casa d-asta as face la fel (sau as incerca sa gasesc portite sa fac la fel)

  ce, imi dati bani voi astia ce va dati pe spate cu de grija monumentelor, ca sa o renovez si sa va placa cand treceti pe acolo? aveti voi grija de ea? imi da statul bani sa intretin monumentul? ha?

  o dau jos si imi fac ce vreau cum vreau; bine, sa zicem ca pot fi obligat sa-mi fac o anume fatada, cu firide, ingerasi, capete de leu si copii d-aia care se p*sa, ca sa fie in stilul ala de acu 100 de ani, asta mi se pare ok dar in rest frate, avem pretentii de monumente si de bucuresti vechi dar suntem rupti in fund.

  trebuie sa invatati ca obrazul subtire se tine cu cheltuiala; pana atunci sa mergem mai inchisi asa
  • +5 (5 voturi)    
   IQ 0 (Marţi, 9 februarie 2010, 23:13)

   aaragn [utilizator] i-a raspuns lui demolez

   "Suntem rupti in fund" pentru ca ne comportam ca manelistii la Luvru. Pentru cine se plangea ca in Romania nu exista acumulaj istoric: uite ca exista, dar e pe dos. Aruncam ce e bun si pastram gunoaiele.
   Crezi ca nu exista bani in Romania pentru a restaura case? Glumesti? Cati bani se pierd din fondurile europene, cati bani delapideaza oligarhia post-ceausista, cati bani se arunca de catre primari analfabeti pentru pomeni electorale ?

   In al doilea rand, intelegi gresit notiunea de proprietate. Atunci cand proprietatea "ta" e purtatoarea unui bagaj cultural a carui importanta trece de un prag dat, nu e numai proprietatea ta, ci si a comunitatii. Poti sa dispui de ea, dar supunandu-te unor reguli. Altfel, notiunea de patrimoniu nu are sens.

   Probabil ca pentru tine acest bagaj cultural nu e decat un moft pe care si-l permit snobii cu bani din tarile civilizate. Nu realizezi ca bogatia acelora e o consecinta a acumularilor culturale si nu sursa lor.
  • -2 (2 voturi)    
   TE FELICIT (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:33)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui demolez

   Te felicit stimate domn pentru modul de a gandi si pentru personalitatea ta. cei de aici uita ca statele europeene ofera bani si programe gratuite pentru proprietarii de case si castele vechi din strainatate pentru a face lucrarile de mentenanta si de conslidare ORI DE CATE ORI ESTE CAZUL pentru imobilele in proprietatea privatilor. Plus ca se incalca dreptul de libera dispozitie a proprietarului fata de bunul sau. E casa dvs. si aveti drept de viata sau de moarte asupra ei,
 • -6 (10 voturi)    
  din doua rele (Marţi, 9 februarie 2010, 21:17)

  Andrei [anonim]

  Daca analizam la rece, realitatea e ca o astfel de casa nu mai este locuibila din punct de vedere al sigurantei. Ca sa pastrezi arhitectura, singura solutie pe care o vad eu este ca o daramni si sa o faci din nou, la fel cu cea veche.
  Astfel de situatii sunt o groaza in zona garii de nord, dar eu nu vad alta solutie decat o darami.
  E adevarat ca cineva profita mai mult decat ar trebui de pe urma unor astfel de situatii, dar oricum ai pune problema astfel de case tot trebuie daramate.
  Iar eu unul, sunt de parare ca decat sa ramana asa pana cad singure ( si mai cad si pe cineva) si sa arate bucurestiul jalnic, mai bine le dam jos.
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 10 februarie 2010, 11:32)

   diablo [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   De restaurare ai auzit? Chiar daca e veche se poate restaura si devine chiar locuibila pentru multi ani.Prin alte tari cum crezi ca se face? Doar n-au construit aia numai din piatra ...
  • -2 (2 voturi)    
   AI PERFECTA DREPTATE, FELICITARI (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:46)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   zona Garii de Nord pe cat de valoroasa e ca pret al terenului pe atat de multe imobile insalubre si darapanate are - ochiometric apreciind trebuie demolata 100%. ne trebuie totusi un primar ieftin ca pret ca sa putem rade tot de pe acolo, dar zina are si unele parti unde nu prea iti permiti sa faci blocuri mai mare de sa zic un p+6 (FARA SUBSOL) pentru ca e sol calcaros si mai ales pentru ca sunt tot felul de constructii in subteran de interes public ce nu iti permit sa faci o escavare mai mare de 8-10 metrii adancime de la cota zero. intr-o alta ordine de idei, zona e una splendida cu o infrastructura superba si mai ales noua, si cu case ce au sub ele terenuri MARI, cu deschideri MARI. se pot si incendia totusi toate casele astea ocupate abuziv de tigani drogati, iar dupa acea sa incerci un parteneriat public privat cu consiliul local da e munca multa, dai in penal si ca sa scapi din penal iti iau astia tot de pe tine si nu prea se risca lumea. in orice caz zona are cel mai mare potential din tot Bucurestiul si toti cei ce construim o stim.
 • +6 (6 voturi)    
  praf si pulbere (Marţi, 9 februarie 2010, 21:26)

  mitica [anonim]

  a facut primaria sectorului 1 cu zonele asa-zis protejate. Din unele nu se mai cunoaste aproape nimic -vezi Primaverii, Em. Porumbaru. Altele sunt intr-o cumplita agonie, Domenii de exemplu. Incet si sigur nu mai ai ce proteja acolo. Clucerului, Aleea Alexandru, la fel. Primaria a cheltuit sume frumoase pe studiile alea de zone protejate si tot Primaria le anuleaza prin PUZ-uri la bucata. Ce protectie, care protectie? Se numeste URBANISM.
 • +5 (5 voturi)    
  CRI-MI-NALI!!! (Marţi, 9 februarie 2010, 21:34)

  StefanB52 [utilizator]

  Un prieten din Olanda a cumparat o casa veche intr-un catun, nu in Amsterdam. Are doua albume de poze cu lucrarile de renovare. Nu a avut voie sa strice nici un cm de tencuiala originala, totul a fost protejat cu niste strauri speciale si retencuit peste.Nici o caramidar sparta sau ciobita nu a fost inlocuita ci protejata si adaugita.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e banul la cine trebuie (Marţi, 9 februarie 2010, 22:15)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui StefanB52

   Asta se intampla la noi. Cei ce au banul, nu au si cultura necesara sa stie ce sa faca cu el. Iar specialistii care ar trebui sa-i orienteze si sa-i sfatuiasca sa aleaga ce este normal sa aleaga, le joaca jocul ca manelistul la nunta cand asteapta nashul sa-i lipeasca banu' pe frunte.
   Eu am credinta ca, prin legi, haosul asta va fi oprit pana la urma. Dar o sa dureze -multe cladiri monument nu vor rezista. Deja legile impuse de UE incep sa isi resimta efectul si la noi-acum nu se mai dau autorizatii pentru cladiri turn in zone istorice.
 • +3 (3 voturi)    
  traditie (Marţi, 9 februarie 2010, 21:55)

  bucur [anonim]

  Elitele noastre care au facut cunoscuta Romania ,au fost decimate in timpul comunistilor.Acum ne conduc neocomunistii proveniti din esalonul doi al PCR. Cum toata societatea romaneasca sufera din cauza nepriceperii conducatorilor alesi pe criterii politice,bineinteles ca si-n domeniul patrimoniului urbanistic isi facde cap samsarii imobiliari care nu alt scop decat castigul imediat cu orice risc.Nu-i intereseaza cum o sa arate orasul pentru ca nu inteleg mare lucru din istorie si arhitectura.Asa se intampkla cand societatea civila nu este ichegata si nu reactioneaza.Doamne scapa-ne de acesti monstrii ai banului !
 • +4 (4 voturi)    
  Sa fie blestemati (Marţi, 9 februarie 2010, 21:57)

  ndamus [anonim]

  Sa fie blestemati!
 • -4 (8 voturi)    
  Mora 15 (Marţi, 9 februarie 2010, 22:19)

  dan [anonim]

  Sunt intru totul de acord cu cei care cer incetarea demolarilor monumentelor arhitecturale,DAR.
  Am locuit timp de 20 de ani la Grigore Mora 13,deci gard in gard cu 15.Casa aceea era departe de a fi un monument arhitectonic.Inca din anii 50 era o paduchelnitza,locuita de un numar indefinit de proaspatzi absolventzi ai Scolii de Securitate,babe,etc.Inca de atunci era scorojita si se auto darama,probabil ca s-a furat mult la constructzia ei..Era,probabil,cea mai urata si darapanata casa de pe Grigore Mora.Paguba-n ciuperci. Problema este ce hidosenie se va construii in schimb!
  • +2 (4 voturi)    
   tesutul, tesutul (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:44)

   Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Inteleg ce spuneti, dar trebuie sa renuntam la ideea ca numai monumentele trebuie salvate. Trebuie salvat tesutul orasului. Iar casa de la nr. 15, asa cum se vede din poza, nu era urita deloc. Trebuia sa isi asume proprietarii/sa fie obligati sa isi asume curatarea si renovarea ei. Da, costa, dar merita. Cu nici un pret nu trebuie sa dispara atmosfera si specificul orasului. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine.
 • +3 (3 voturi)    
  O ticalosie! (Marţi, 9 februarie 2010, 22:33)

  ValT [utilizator]

  Oare nu putem face nimic sa-i oprim?
 • +3 (3 voturi)    
  Functionari corupti (Marţi, 9 februarie 2010, 23:59)

  Dan [anonim]

  Eu cred ca la mijloc e manaria functionarilor si primarilor corupti care primesc spaga si dau autorizatii ilegale... foarte simplu... cel care darama vrea sa faca un bloc cu apartamente si sa traiasca din chirii... sau sa-si faca o vila monstruoasa de beton pe care un asa zis arhitect o proiecteaza beat, chior sau legat la ochi...
 • +3 (3 voturi)    
  TRIST (Miercuri, 10 februarie 2010, 0:16)

  eu [anonim]

  TRIST!!!!!
  revoltator!!!
  tara de ratati! fara valori
  am vazut un documtar la nemti, in care o studenta romanca inventaria intr-o baza de date poze cu diferite case vechi cu arhitectura unica din bucuresti.
  si povestea fata ce se face in romania.....pt ei e incredibil cum poti sa distrugi in halul asta valorile si discrepanta asa mare intre cladiri, cand normal se pastreaza o linie arhitecturala intr-un cartier sau o zona de locuinte.
  intr-o casa veche in germania nu ai voie nici macar sa schimbi usile vechi din casa....daca iti iei in chirie o asemenea casa
 • +2 (2 voturi)    
  foto:Romulus Berna haha!! (Miercuri, 10 februarie 2010, 0:56)

  ana [anonim]

  cand domnul Romulus Bena va mai dori sa posteze vreo imagine, sa fie atent sa nu mai incadreze si programul de street view. e penibil!
  • +1 (1 vot)    
   poza de pe norc.ro (Joi, 11 februarie 2010, 10:24)

   Romulus Bena [anonim] i-a raspuns lui ana

   Draga Ana,

   Eu am facut poze in timpul demolarilor, din care Catiusa a postat una, dar poza din fata casei nu am avut. Asa ca mi-am pozat de pe norc.ro, site pe care se mai pot vedea case demolate in 2008-2009. Nu a fost in intentia mea sa ascund niciun streetview, sursa e norc.ro .
 • +1 (1 vot)    
  Voi miticii o meritati (Miercuri, 10 februarie 2010, 8:37)

  Anti-mitic [anonim]

  Adevarul e o ca o meritati. Eu nu am vazut oras cu un mai mare nivel al indolentei, nesimtirii si nepasarii pe cap de locuitor. E incredibil.

  De la voi pleaca totul...e pacat.. acolo se iau toate deciziile.. in colcaiala aia de viermi si serpi.. si din pacate sunteti atat de multi asa, incat cei dintre voi care merita altceva sunt sufocati ...
  • 0 (2 voturi)    
   patriotismul local (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:48)

   Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Anti-mitic

   Lasati, domnule, patriotismul local! Nu avem timp si de asa ceva! Mai bine ne-ati sustine pe noi, sufocatii, decit sa va risipiti energiile cu anti-regatenisme de prost gust. Daca nu iubim Bucurestiul si miticismul, atunci sa le desfiintam naibii, sa bagam buldozerul in el de trecut, nu?!
  • +2 (2 voturi)    
   Imigranti (Miercuri, 10 februarie 2010, 12:57)

   Mitica [anonim] i-a raspuns lui Anti-mitic

   Stii ceva, noi miticii bucuresteni sunt axfisiati de provincialii nesimtiti, care fac in Bucuresti tot ce le era rusine sa faca in satul natal. Ne lovim de nesimtirea, tupeul si parvenitismul vostru peste tot. Lucrez in Bucuresti si sunt minoritar la mine in birou. Imi sunt simpatici provincialii pana incep sa critice capitala - dragilor, Bucurestiul este cum este si gratie voua, iar daca nu va place, carati-va acasa ca nu avem nevoie de voi. Abia acum are si Bucurestiul un primar nascut si crescut in Bucuresti - ca o fi bun sau nu, vom vedea. In final, savuraza, te rog, o expresie de capitala - "Hai sictir".
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Miercuri, 10 februarie 2010, 20:03)

    stupidu [utilizator] i-a raspuns lui Mitica

    vad ca balcanismele gen "sictir" le scrii corect da' in rest mai pune mina pe-o carte, vezi sa nu te "axfisiezi". Hai pa, "savuraza" viata de capitala!
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru acest tip de animale! (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:22)

  Dan [anonim]

  Cred si sunt sigur ca nu sunt singurul care gandeste asa, ar trebui ca aceasta specie sa fie ingramadita in puscarii - condamnati la munca silnica pe viata.
  Ce sa-i faci cand spaga data de un analfabet cu dare de mana unor flamanzi deveniti si ei analfabeti la randul lor.
  Ce putea sa ingaime Nea Achim. A luat banutii si acum lacunele legislative sunt de vina.
  Tovarasul Oprescu ce mama naibii pazeste (o avea cota parte si el)?
  O alta vina apartine si carnatilor de arhitecti care cu relatii la arhitectul sef al capitalei sau in alte birouri, se umilesc in fata analfabetilor care-i platesc pentru a construi in diverse locuri Protejate cum ar spune edilii.
  Spaga sa traiasca, iar fiscul sa-i controleze putin la averi pe domnii arhitecti - sa vezi ce impozite ar fi trebuit sa plateasca dumnealor. Ehee.....
 • +1 (1 vot)    
  nu e graba (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:24)

  anonim [anonim]

  parerea mea... si spun din nou... parerea mea... este ca ar trebuii lasat totul in paragina si dupa o vreme demolat si dupa aceea construit monstrii hidosi din beton fier si sticla, iar peste 40 de ani cand copii generatiei "productive" acum in forta se vor uita la poze facute in anii 40 vor ramane cu o intrebare in cap... sa nu va mire daca va vor condamna... si vor vrea sa va stearga din istorie si din memorie.... banul distruge omul... si mai ales omul distruge omul...
 • +2 (2 voturi)    
  taraba bucuresti (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:38)

  imobiliarul [anonim]

  Pai e ca la piata. Avem marfa pe taraba - case. Vine clientul, se uita si alege. La piata criteriile sunt foarte exacte. Ce este pe taraba, aia se vinde.
  La piata de case, vine clientul, guler alb, om cu bani si informat. Cumpara ce are omul pe taraba, o casa parter sau parter si etaj cu oarecare teren. Vanzatorul mai nevoias, habar n-are ca clientul e mare scamator. Ia casa omului,si ... o pune in joben. Da cu bagheta in stanga si in dreapta, si scoate din joben cel putin un P+4 (sunt exemple cu P+24) pe tot terenul. Profit pe masura...
  vocabular: joben=primarie; bagheta=numerar; asistent scamator=urbanist, arhitect; masinisti=functionari, comisii de tot felul, cultura, mediu... lumini=erau stinse...
  APRINDE BA, CAREVA, LUMINA!
  Daca piesa ar fi cenzurata, casele ar sta bine merci la locul lor. Derogarea de la regulament le darama! Loc este berechet sa se dezvolte orasul si fara sa stricam ce avem, dar lacomia ucide omenia si Romania. Nimic din toate astea nu are de a face cu dreptul de proprietate care nu trebuie identificat cu dreptul de a face specula.
 • +3 (3 voturi)    
  Cateva idei... (Miercuri, 10 februarie 2010, 9:45)

  Soarecele de carton [anonim]

  1. In fotografia de dupa demolare observ niste obiecte ce par a fi carti. Daca sunt cu adevarat carti, si au fost ucise impreuna cu imobilul, pot spune ca parvenitismul incult a invins.
  2. Casa de vis-a-vis are amenajat un garaj insa accesul spre el nu e deszapezit iar masina e trasa in poarta pe care se sprijina un tomberon. Asta imi spune ceva despre viitorii proprietari ai imobilului daramat.
  3. Sa nu uitam ca multi cetateni ai Bucurestiului au fost luati din batatura bordeielor si bagati in astfel de case acum vreo 50 de ani. Si au fost adusi din toate coltzurile tzarii, inclusiv din Zona Libera de Mitici. Deci multi mitici de astazi isi au obarsia in Zona mentionata mai sus. Partea proasta ca cei adusi erau persoane bune pentru modelarea Omului Nou.
  4. Bucurestiul de azi este un conglomerat de mitici munteni, olteni, moldoveni, dobrogeni si ardeleni. Asa ca nu isi are rostul complexul de superioritate din partea romanilor de peste munti. Sa nu uitam ca un mitic pe nume Mihai fiul lui Patrascu i-a eliberat de jugul grofilor si tot niste mitici au murit la Marasesti pentru libertatea non-miticilor de la Vest.
 • +1 (1 vot)    
  Trebuie sa se autosesizeze DNA (Miercuri, 10 februarie 2010, 10:48)

  junglaincaretraim.blogspot.com [anonim]

  in cazuri din astea. Cred ca se primesc spagi grase pentru autorizatiile acestea de demolare. Dar cine sa se autosesizeze cand toti sunt "mana-n mana" ?
 • +1 (1 vot)    
  vor darama tot (Miercuri, 10 februarie 2010, 11:53)

  george [anonim]

  nu va mai faceti griji..aceasta fauna sociala va daram tot ce este de calitate. Ne meritam soarta din plin!
  • 0 (2 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:04)

   Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui george

   De ce sa merit eu asta? Pe mine ma doare aproape fizic orice distrugere de felul acesta? De ce oamenii normali trebuie sa sufere mereu din cauza anormalilor?
 • -2 (2 voturi)    
  Stie cineva ce presupune o consolidare? (Miercuri, 10 februarie 2010, 12:07)

  Florin [anonim]

  Exista doua aspecte: 1. cel legal si 2. cel al opiniei colective.
  2. Opinia colectiva erte indusa de arhitecti. Ei au fost scoliti ca lucrurile vechi sunt valoroase. Si oamenii preiau ce aud asa ca oile.
  O cladire din perioada interbelica a fost realizata dupa standardele de atunci. Si nu e vorba numai de exigenta de stabilitate si rezistenta sau de celelalte exigente descrise de Legea 10/1995. Ci si de conceptia de atunci privind confortul. De exemplu atunci toate casele aveau sufragerie. Acum conceptia functionala e total diferita, nu mai exista sufragerie.
  Si pana la urma consolidarea presupune camasuirea elementelor verticale de rezistenta, asadar micsorarea suprafetelor utile. Iar costurile sunt mai mari comparativ cu realizarea unei cladiri de la zero. Ca sa nu mai vorbesc de dificultatea executiei, de modificarile de proiect pe parcursul executiei, adica disp de santier. Si pana la urma cu ce efect? Ca sa fie satisfacut arhitectul de "identitatea orasului". Sa fie satisfacut de piata Unirii. Si mai ales de mag Unirea. Ca da bine cu reclamele alea pe el.
  Si in principiu fronturile stradale sunt studiate asa incat sa arate bine urbea. Tot de arhitecti. Ei fac asa numitele documentatii de urbanism si amenajare (PUG, PUZ, PUD, inclusiv regulamentele aferente). Si in primarii tot arhitectii le supun aprobarii alesilor. Apoi tot ei, arhitectii, elibereaza certificatele de urbanism si autorizatiile de constr/ desfiintare.
  1. Daca cetateanul a depus cererea inainte de 6 oct a carui an? Asta nu precizeaza articolul. Dar in 19 martie 2006 Legea 50/1991 stabilea clar care sunt competentele de eliberare a autorizatiilor. Daca e vorba de 6 oct 2009 atunci arhitectul sef, secretarul sect 1 si primarul sectorului 1 au incalcat legea. Este de datoria prefectului sa intervina (v L215/2001 a administratiei publice locale). Iar potrivit art 26, lit i din L50 eliberarea acelei autorizatii este contraventie si trebuie sanctionata.
  • +1 (3 voturi)    
   arhitectii nu sint cum crezi (Miercuri, 10 februarie 2010, 12:24)

   Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Nu, draga Florin! Daca arhitectii ar respecta arhitectura traditionala, nu am fi ajuns aici. Imaginea ta este gresita. Majoritatea sint scoliti in cultul pentru inovatie si utilitarism. Stai linistit! Cei care se preocupa, cit de cit, de patrimoniu sint o infima minoritate.
   Si da, draga Florin, stim ca recuperarea patrimoniului costa mai mult decit sa construiesti de la 0. Dar nu ti se pare ca merita? Daca Occidentul ar fi gindit ca tine, nu mai aveam astazi orasele minunate care reprezinta cu adevarat gindirea si estetica europeana. Uneori merita sa platesti ca sa ai o identitate, nu doar ca sa ai confort. Si ce confort o fi ala in beton si sticla, Dumnezeu stie... N-ai decit sa te bucuri matale de asa confort!
 • 0 (0 voturi)    
  Ciocoi vechi si noi! (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:43)

  Cetateanul saturat de demagogie [anonim]

  Adica ciocoi de dinainte de "revolutie" si cei de dupa, i-a durut totdeauna stiti dvs. unde de noi si de tara. Si n-au avut nici un interes sa mai stie cineva cum arata Romania in perioada interbelica, la apogeul ei si cum arata Micul Paris. Au tot inetresul sa se zica "povesti de adormit copii" pentru ca acest nivel nu au fost in stare sa-l atinga niciodata. Dupa ei nu trebuie sa mai ramana nimic, care ar putea aduce aminte de vremurile pe care ei sunt incapabili sa le reediteze. Dupa ei trebuie date jos "astfet de cocioabe" care ocupa pretiosi metrii patrati, sa se ridice "marete palate" pentru baronii de astazi, dupa gusturi gen "regele" Cioaba sau "imparatul" Iulian. Pentru interesele vreunui baron nici un sacrilegiu nu este inadmisibil. Pentru tara, pentru "prostime" mai este timp, pot sa mai astepte. De douazeci de ani ne duc cu presul ca vor face o catedrala. Au facut concursuri, au mutat-o pe hartie de colo, colo. N-au bagat de seama ca si asta a fost unul din motivele piederii credibilitatii unui partid. Daca mai trag de timp si-o va pierde si al
 • 0 (0 voturi)    
  INCONCEVABLE ! (Miercuri, 10 februarie 2010, 18:53)

  Guillaume Froger [anonim]

  Astept de multi ani sa mai vin sa visitez Bucuresti.
  Acum mi-e frica sa ajung la voi prea tirziu...
  Me doare burta !
 • -1 (1 vot)    
  Adams Family (Duminică, 14 noiembrie 2010, 2:52)

  Kingstar [anonim]

  Au demolat casa familiei Addams...saracii lilieci, au ramas fara cuib...bullshit!!! Numai romanii au asemenea nostalgii prosteti, aflati bai tata, ca un oras evolueaza, se demoleaza si se construieste, nu poti locui intr-o darapanatura...viitorul a inceput deja, curand vor cadea toate rupturile de paianta si scanduri de la 1900 toamna.
 • -1 (1 vot)    
  G. Mora 15, bijuterie? (Duminică, 19 februarie 2012, 13:01)

  Gheorghe [anonim]

  Suntem saraci, nu avem bani de sanatate si vreti sa consilidam case vechi, putrede, insalubre, de nelocuit. Nu avem spitale și sistemul sanitar este de mila si avem pe ce sa consolidam niste daramaturi.
  Nu va suparati, sunt de acord sa consolodam o casa valoroasa dar, nu avem bani pentru a consolida orice casă. Mai ales că, consolidarea costa enorm iar la asta se mai adauga intretinere periodica mare.
  Am locuit 40 ani in zona, casa se afla langa vila principesei Ileana si vizavi de casa in care a locuit Anton Moisescu. Puțin mai incolo este vila in care a locuit poetul Eugen Jebeleanu cu familia, mai incolo vila fam. Caragea, vila fam. Gheorghe Petrescu (Pantiusa) si Ana Toma, apoi vila fam. Florescu, etc.
  Casa de la nr. 15, insa, era o daramatura, nu vad statutul de bijuterie arhitectonica, si nu vad de ce ar fi meritat renovarea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by