Mai mult, dupa modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, din data de 16 octombrie 2009, autorizatiile de constructie pe zonele protejate trebuie eliberate de Primaria Capitalei, nu de Primariile de sector. Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, spune insa ca institutia era in drept sa emita aceasta autorizatie.
„Daca cetateanul a depus cerea de eliberare a autorizatiei inainte de data de 16 octombrie, aceasta este rezolvata de unitatea la care a fost depusa, in acest caz de Primaria Sectorului 1”, a explicat acesta. Referitor la faptul ca pe aceasta constructie se putea interveni partial, insa nu putea fi demolata in intregime, Alex Ichim nu ne-a furnizat nicio informatie. Acesta a acuzat doar lacunele legislative, care duc la distrugerea orasului.
![]() |
Casa din Grigore Mora 15 demolata Foto: Romulus Bena |
![]() |
Bucurestiul vechi, distrus de lacunele legislative
Aproape in fiecare saptamana prezentam demolarea sau distrugerea unei case din Bucurestiul vechi. Acest lucru este posibil atat din cauza lacunelor legislative, cat si din cauza nerespectarii brumei de legislatie pe care o avem. Desi se discuta de ani buni de completarea Legii monumentelor si de finalizarea studiilor de zone protejate, care ar pune la adapost multe dintre casele vechi, care acum nu au nicio protectie, nimeni nu a facut absolut nimic. Cel putin prin nepasare si ignoranta, rezultand o complicitate a celor care ar trebui sa apere interesul public cu samsarii imobiliari.
HotNews.ro va prezinta principalele lacune legislative care au reiesit din cazurile pe care le-am prezentat pana acum:
* monumente de importanta nationala sunt lasate sa se autodemoleze pentru a face loc unor constructii noi. Din nefericire, pana acum nicio instanta nu a dat vreo sentinta care sa-i condamne pe acesti proprietari, desi Legea 422/2001 spune clar ca distrugerea unui monument constituie infractiune. Cel mai elocvent exemplu este Moara lui Asan, monument de clasa A, care este mutilat zilnic. Desi aceasta situatie este cunoscuta de mai bine de 5 ani si au fost facute mai multe sesizari la Politie si nu numai, pana acum nu s-a intamplat nimic. Aceasta problema trebuie lamurita pentru ca autorii mutilarii monumentelor sa fie pedepsiti si astfel sa fie descurajat fenomenul.
* zeci de case din zonele protejate sunt demolate, acestea fiind lipsite de orice protectie. Numai in ultimele luni au fost puse la pamant cateva constructii foarte valoroase: bd. Aviatorilor, nr. 92, str. Roma, nr. 46, Eremia Grigorescu, nr. 1, iar acum Grigore Mora, nr. 15 (desi aceasta casa era inventariata si se putea interveni doar partial pe ea). In urma cu patru ani, Primaria Capitalei a inceput un studiu de detaliere a zonelor protejate. Astfel, fiecare imobil era inventariat si capata un grad de protectie in functie de valoarea sa (grad de protectie ridicat-nedemolabil, grad de protectie mediu-se poate interveni partial, grad de protectie scazut-se poate demola). Prima etapa a acestui studiu, pentru 12 zone din cele 98 de zone protejate din oras, a fost aprobata la inceputul anului trecut. Din nefericire, din informatiile pe care le detinem, acest studiu nu a mai fost continuat pentru restul de 86 de zone protejate. Si chiar daca se va continua, in ritmul acesta, pana va fi continuat, nu va mai ramane mare lucru de protejat. Solutia ar fi ca autoritatile centrale sa impuna primariilor un termen limita pana la care aceste studii sa fie finalizate. Fara aceste studii, primariile nu il pot impiedica pe proprietar sa demoleze o casa care nu este monument, dar se afla intr-o zona protejata.
* monumentele individuale sunt recunoscute de instante, dar ansamblurile de monumente nu. Astfel, cladirile din aceste ansambluri nu beneficiaza de protectie. Aceasta situatie am intalnit-o la Policlinica Batistei. Aceasta problema trebuie lamurita din punct de vedere legislativ.
Pacat de Bucuresti, va ajunge un fel de Rotterdam sau de New York copiat si de prost gust. Nu stiu sincer ce s-a intamplat cu arhitectii nostri, ca numai la constructii timpite le sta mintea. O sa vina vremea cand ne vom deplasa numai printre sticla si fier. Viitor luminos... Ce nu a reusit Ceausescu, din pacate duc la indeplinire acesti oameni goi si fara simt istoric, estetic, moral, fara mandrie nationala, fara patrimoniu de valori sau de constiinta.
poate unii au copii si o sa li se faca rusine de rusinea alora. macar 1%, si tot conteaza.
plus ca vecinii si parintii o sa inteleaga exact de unde au masini si case atat de babane din leafa lor amarata de bugetari.
apoi, poate o sa inteleaga si ANI si politia, manca'o'ar mama pe ea de politie care ne apara pe noi de rele...
Ar fi intr-adevar extrem de util in a lasa generalitatile deoparte si a veni cu lucruri concrete: numele celor responsabili cu incalcarea legilor in primul rand, fie ei din aparatul functionaresc, politic sau din mediul privat (pers. fizice sau firme, administratorii lor). Poate ca cercetarea jurnalistica ar trebui sa treaca dincolo de constatari, la actiune.
Vis-a-vis de Scoala Centrala, o firma greceasca, Raptis Kavouras, a cumparat casele de pe str Icoanei, numerele 2-8. Pe site-ul lor (http://www.rk-development.com/index.php?lang=erom) e marcata ca data de incepere a executiei lucrarilor de construit birouri/imobile: 2010. Despre distrugerea patrimoniului istoric, de memorie, cultural si arhitectural al Bucurestilor nu se mentioneaza nimic...
Si, iarasi: care primar al Bucurestiului de dupa 90 este nascut, crescut, culturalizat in Bucuresti?!?...
ce mama dracu, parca suntem intr-un film prost... toata lumea urla ca nu e bine, scriem / citim articole si nu se intampla nimic
hai dracu sa le spargem geamurile la case, la masini la ceva
stam asa si ne lamentam, astia nu stiu de frica nimanui
Nu trebuie multi :)
in naivitatea mea cred ca undeva pe prcursul actelor le trebuieste o stampila, a unui functionar care n-are S classe... e un amarat care crede c-o sa se imbogateasca cu cateva mii de euro...
acolo ar trebui sa lucram... la oamenii cu stampile
multumesc.
Cred ca sunt bune sugestiile de mai sus - trebuie aflat cine anume a autorizat, cine sunt superiorii directi si daca erau in cunostinta de cauza. E bine ca exista cai formale de atac, dar acestea, in fata unui grup de interese organizat, nu au intotdeauna succes. Si atunci raman caile informale, care nu reprezinta altceva decat o reactie fireasca a comunitatii impotriva acestui gen de acte. Nu vorbesc de violenta, dar publicitatea agresiva ar fi un prim pas.
ce, imi dati bani voi astia ce va dati pe spate cu de grija monumentelor, ca sa o renovez si sa va placa cand treceti pe acolo? aveti voi grija de ea? imi da statul bani sa intretin monumentul? ha?
o dau jos si imi fac ce vreau cum vreau; bine, sa zicem ca pot fi obligat sa-mi fac o anume fatada, cu firide, ingerasi, capete de leu si copii d-aia care se p*sa, ca sa fie in stilul ala de acu 100 de ani, asta mi se pare ok dar in rest frate, avem pretentii de monumente si de bucuresti vechi dar suntem rupti in fund.
trebuie sa invatati ca obrazul subtire se tine cu cheltuiala; pana atunci sa mergem mai inchisi asa
Crezi ca nu exista bani in Romania pentru a restaura case? Glumesti? Cati bani se pierd din fondurile europene, cati bani delapideaza oligarhia post-ceausista, cati bani se arunca de catre primari analfabeti pentru pomeni electorale ?
In al doilea rand, intelegi gresit notiunea de proprietate. Atunci cand proprietatea "ta" e purtatoarea unui bagaj cultural a carui importanta trece de un prag dat, nu e numai proprietatea ta, ci si a comunitatii. Poti sa dispui de ea, dar supunandu-te unor reguli. Altfel, notiunea de patrimoniu nu are sens.
Probabil ca pentru tine acest bagaj cultural nu e decat un moft pe care si-l permit snobii cu bani din tarile civilizate. Nu realizezi ca bogatia acelora e o consecinta a acumularilor culturale si nu sursa lor.
Astfel de situatii sunt o groaza in zona garii de nord, dar eu nu vad alta solutie decat o darami.
E adevarat ca cineva profita mai mult decat ar trebui de pe urma unor astfel de situatii, dar oricum ai pune problema astfel de case tot trebuie daramate.
Iar eu unul, sunt de parare ca decat sa ramana asa pana cad singure ( si mai cad si pe cineva) si sa arate bucurestiul jalnic, mai bine le dam jos.
Eu am credinta ca, prin legi, haosul asta va fi oprit pana la urma. Dar o sa dureze -multe cladiri monument nu vor rezista. Deja legile impuse de UE incep sa isi resimta efectul si la noi-acum nu se mai dau autorizatii pentru cladiri turn in zone istorice.
Am locuit timp de 20 de ani la Grigore Mora 13,deci gard in gard cu 15.Casa aceea era departe de a fi un monument arhitectonic.Inca din anii 50 era o paduchelnitza,locuita de un numar indefinit de proaspatzi absolventzi ai Scolii de Securitate,babe,etc.Inca de atunci era scorojita si se auto darama,probabil ca s-a furat mult la constructzia ei..Era,probabil,cea mai urata si darapanata casa de pe Grigore Mora.Paguba-n ciuperci. Problema este ce hidosenie se va construii in schimb!
revoltator!!!
tara de ratati! fara valori
am vazut un documtar la nemti, in care o studenta romanca inventaria intr-o baza de date poze cu diferite case vechi cu arhitectura unica din bucuresti.
si povestea fata ce se face in romania.....pt ei e incredibil cum poti sa distrugi in halul asta valorile si discrepanta asa mare intre cladiri, cand normal se pastreaza o linie arhitecturala intr-un cartier sau o zona de locuinte.
intr-o casa veche in germania nu ai voie nici macar sa schimbi usile vechi din casa....daca iti iei in chirie o asemenea casa
Eu am facut poze in timpul demolarilor, din care Catiusa a postat una, dar poza din fata casei nu am avut. Asa ca mi-am pozat de pe norc.ro, site pe care se mai pot vedea case demolate in 2008-2009. Nu a fost in intentia mea sa ascund niciun streetview, sursa e norc.ro .
De la voi pleaca totul...e pacat.. acolo se iau toate deciziile.. in colcaiala aia de viermi si serpi.. si din pacate sunteti atat de multi asa, incat cei dintre voi care merita altceva sunt sufocati ...
Ce sa-i faci cand spaga data de un analfabet cu dare de mana unor flamanzi deveniti si ei analfabeti la randul lor.
Ce putea sa ingaime Nea Achim. A luat banutii si acum lacunele legislative sunt de vina.
Tovarasul Oprescu ce mama naibii pazeste (o avea cota parte si el)?
O alta vina apartine si carnatilor de arhitecti care cu relatii la arhitectul sef al capitalei sau in alte birouri, se umilesc in fata analfabetilor care-i platesc pentru a construi in diverse locuri Protejate cum ar spune edilii.
Spaga sa traiasca, iar fiscul sa-i controleze putin la averi pe domnii arhitecti - sa vezi ce impozite ar fi trebuit sa plateasca dumnealor. Ehee.....
La piata de case, vine clientul, guler alb, om cu bani si informat. Cumpara ce are omul pe taraba, o casa parter sau parter si etaj cu oarecare teren. Vanzatorul mai nevoias, habar n-are ca clientul e mare scamator. Ia casa omului,si ... o pune in joben. Da cu bagheta in stanga si in dreapta, si scoate din joben cel putin un P+4 (sunt exemple cu P+24) pe tot terenul. Profit pe masura...
vocabular: joben=primarie; bagheta=numerar; asistent scamator=urbanist, arhitect; masinisti=functionari, comisii de tot felul, cultura, mediu... lumini=erau stinse...
APRINDE BA, CAREVA, LUMINA!
Daca piesa ar fi cenzurata, casele ar sta bine merci la locul lor. Derogarea de la regulament le darama! Loc este berechet sa se dezvolte orasul si fara sa stricam ce avem, dar lacomia ucide omenia si Romania. Nimic din toate astea nu are de a face cu dreptul de proprietate care nu trebuie identificat cu dreptul de a face specula.
2. Casa de vis-a-vis are amenajat un garaj insa accesul spre el nu e deszapezit iar masina e trasa in poarta pe care se sprijina un tomberon. Asta imi spune ceva despre viitorii proprietari ai imobilului daramat.
3. Sa nu uitam ca multi cetateni ai Bucurestiului au fost luati din batatura bordeielor si bagati in astfel de case acum vreo 50 de ani. Si au fost adusi din toate coltzurile tzarii, inclusiv din Zona Libera de Mitici. Deci multi mitici de astazi isi au obarsia in Zona mentionata mai sus. Partea proasta ca cei adusi erau persoane bune pentru modelarea Omului Nou.
4. Bucurestiul de azi este un conglomerat de mitici munteni, olteni, moldoveni, dobrogeni si ardeleni. Asa ca nu isi are rostul complexul de superioritate din partea romanilor de peste munti. Sa nu uitam ca un mitic pe nume Mihai fiul lui Patrascu i-a eliberat de jugul grofilor si tot niste mitici au murit la Marasesti pentru libertatea non-miticilor de la Vest.
2. Opinia colectiva erte indusa de arhitecti. Ei au fost scoliti ca lucrurile vechi sunt valoroase. Si oamenii preiau ce aud asa ca oile.
O cladire din perioada interbelica a fost realizata dupa standardele de atunci. Si nu e vorba numai de exigenta de stabilitate si rezistenta sau de celelalte exigente descrise de Legea 10/1995. Ci si de conceptia de atunci privind confortul. De exemplu atunci toate casele aveau sufragerie. Acum conceptia functionala e total diferita, nu mai exista sufragerie.
Si pana la urma consolidarea presupune camasuirea elementelor verticale de rezistenta, asadar micsorarea suprafetelor utile. Iar costurile sunt mai mari comparativ cu realizarea unei cladiri de la zero. Ca sa nu mai vorbesc de dificultatea executiei, de modificarile de proiect pe parcursul executiei, adica disp de santier. Si pana la urma cu ce efect? Ca sa fie satisfacut arhitectul de "identitatea orasului". Sa fie satisfacut de piata Unirii. Si mai ales de mag Unirea. Ca da bine cu reclamele alea pe el.
Si in principiu fronturile stradale sunt studiate asa incat sa arate bine urbea. Tot de arhitecti. Ei fac asa numitele documentatii de urbanism si amenajare (PUG, PUZ, PUD, inclusiv regulamentele aferente). Si in primarii tot arhitectii le supun aprobarii alesilor. Apoi tot ei, arhitectii, elibereaza certificatele de urbanism si autorizatiile de constr/ desfiintare.
1. Daca cetateanul a depus cererea inainte de 6 oct a carui an? Asta nu precizeaza articolul. Dar in 19 martie 2006 Legea 50/1991 stabilea clar care sunt competentele de eliberare a autorizatiilor. Daca e vorba de 6 oct 2009 atunci arhitectul sef, secretarul sect 1 si primarul sectorului 1 au incalcat legea. Este de datoria prefectului sa intervina (v L215/2001 a administratiei publice locale). Iar potrivit art 26, lit i din L50 eliberarea acelei autorizatii este contraventie si trebuie sanctionata.
Si da, draga Florin, stim ca recuperarea patrimoniului costa mai mult decit sa construiesti de la 0. Dar nu ti se pare ca merita? Daca Occidentul ar fi gindit ca tine, nu mai aveam astazi orasele minunate care reprezinta cu adevarat gindirea si estetica europeana. Uneori merita sa platesti ca sa ai o identitate, nu doar ca sa ai confort. Si ce confort o fi ala in beton si sticla, Dumnezeu stie... N-ai decit sa te bucuri matale de asa confort!
Acum mi-e frica sa ajung la voi prea tirziu...
Me doare burta !
Nu va suparati, sunt de acord sa consolodam o casa valoroasa dar, nu avem bani pentru a consolida orice casă. Mai ales că, consolidarea costa enorm iar la asta se mai adauga intretinere periodica mare.
Am locuit 40 ani in zona, casa se afla langa vila principesei Ileana si vizavi de casa in care a locuit Anton Moisescu. Puțin mai incolo este vila in care a locuit poetul Eugen Jebeleanu cu familia, mai incolo vila fam. Caragea, vila fam. Gheorghe Petrescu (Pantiusa) si Ana Toma, apoi vila fam. Florescu, etc.
Casa de la nr. 15, insa, era o daramatura, nu vad statutul de bijuterie arhitectonica, si nu vad de ce ar fi meritat renovarea.