Ministerul Finantelor intentioneaza sa extinda programul Prima Casa pentru mai multe persoane fizice care se asociaza in vederea constructiei de locuinte. In acest fel, se creeaza posibilitatea extinderii plafonului de garantare oferit de stat, a explicat joi ministrul Sebastian Vladescu.

El a explicat ca Guvernul nu poate acorda garantii de stat constructorilor sau dezvoltatorilor, pentru ca acestea ar fi considerate ajutoare de stat: "Fiind o schema dedicata indivizilor, suntem acoperiti si nu va exista nicio intarziere in program".

"Incercam sa sustinem cetatenii care vor sa construiasca. Existau pe vremuri in Romania celebrele plombe, grupuri de oameni care isi construiau un bloculet intr-o anumita zona (...) Ca vor fi 10 sau 25 de oameni care se asociaza, va fi decizia lor", a precizat Vladescu.

Prin aprobarea acestui program, "sectorul bancar va putea sustine constructia de locuinte", a precizat ministrul Finantelor.

"Ne gandim ca in cazul asocierilor sa ducem plafonul (de garantare) undeva catre 75.000 de euro. Pentru indivizi ramane 70.000 de euro si pentru locuinte vechi ar putea sa ramana 60.000 de euro".

Schema Prima Casa va ramane in continuare valabila pentru persoane fizice.