Ioan Andreica, secretar de stat MDRT: Vechimea necesara atestarii auditorilor energetici s-ar putea reduce de la 10 la 5 ani
623 de auditori autorizati in prezent, alti 100 de auditori sunt asteptati in perioada urmatoare
"In timp foarte scurt, speram in cel mult o saptamana, printr-un ordin al ministrului vom reduce numarul de ani vechime necesari pentru profesia de auditor, de la 10 ani la cinci ani, pentru a accelera procesul de crestere a numarului de auditori. Sigur ne referim la facultati de specialitate de constructii, de instalatii, energetica. De asemenea, incercam sa facilitam accesul si celor care au facultate de mecanica dar au masterat sau doctorat in acest domeniu si a profesat", a precizat Ioan Andreica, in cadrul unui eveniment pe teme imobiliare realizat de portalul imobiliar Imopedia.ro.
Potrivit oficialului din ministerul dezvoltarii, in prezent sunt 623 de auditori energetici, din care peste 100 sunt in Bucuresti.
"Speram, dar asta nu inseamna sa-i producem pe banda, ca intr-o luna, o luna si jumatate sa se mai autorizeze circa 100 de auditori", a mai spus Andreica.
Daca blocul este reabilitat termic sau are certificat energetic nu va mai fi nevoie de plata unui certificat energetic pe apartament
Modificarile ce vor fi aduse prin ordinul ministrului Elena Udrea vor preciza faptul ca nu va mai fi nevoie de certificat energetic pe apartament, in cazul blocurilor reabilitate termic sau in cazul in care exista un certificat energetic pe intreg blocul de locuinte, asa cum au in prezent o parte din noile blocuri de locuinte.
"La toate locuintele noi care au deja certificat energetic, chiar daca e un certificat global, pe bloc, dar si la blocurile reabilitate termic, o sa permitem ca proprietarul sa nu mai trebuiasca sa plateasca un alt certificat pe apartament", a mentionat Ioan Andreica.
Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie 2010, daca Guvernul aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia, propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a cerut la sfarsitul anului trecut amanarea termenului de aplicare a legii, spunand ca masura ar ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si ar bloca piata. De asemenea, UNNPR argumenta amanarea si prin capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici de a raspunde solicitarilor, lista acestora fiind extrem de redusa. Daca in Bucuresti sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, iar in alte judete nu exista niciun auditor.
Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat; eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009. Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Toti inginerii am facut in facultate si cursuri de instalatii, pe care le-am trecut cu succes ( cei care am facut facultatea inainte de "89, chiar am facut carte ).
Avand o pregatire tehnica este destul de usor sa asimilezi cunostintele necesare acestei noi profesii. Astfel s-ar oferi ocazia reconversiei profesionale a celor ale caror domenii de activitate au intrat in declin.
Nu credeti?