"Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) ar putea da in urmatoarele 7 zile un ordin prin care se va stabili ca vechimea necesara atestarii auditorilor energetici sa scada de la 10 ani la 5 ani, iar pentru blocurile care au deja certificate energetice si pentru cele reabilitate termic sa nu mai fie necesare certificate pe apartament”, a declarat miercuri Ioan Andreica, secretar de stat in MDRT.

623 de auditori autorizati in prezent, alti 100 de auditori sunt asteptati in perioada urmatoare

"In timp foarte scurt, speram in cel mult o saptamana, printr-un ordin al ministrului vom reduce numarul de ani vechime necesari pentru profesia de auditor, de la 10 ani la cinci ani, pentru a accelera procesul de crestere a numarului de auditori. Sigur ne referim la facultati de specialitate de constructii, de instalatii, energetica. De asemenea, incercam sa facilitam accesul si celor care au facultate de mecanica dar au masterat sau doctorat in acest domeniu si a profesat", a precizat Ioan Andreica, in cadrul unui eveniment pe teme imobiliare realizat de portalul imobiliar Imopedia.ro.

Potrivit oficialului din ministerul dezvoltarii, in prezent sunt 623 de auditori energetici, din care peste 100 sunt in Bucuresti.

"Speram, dar asta nu inseamna sa-i producem pe banda, ca intr-o luna, o luna si jumatate sa se mai autorizeze circa 100 de auditori", a mai spus Andreica.

Daca blocul este reabilitat termic sau are certificat energetic nu va mai fi nevoie de plata unui certificat energetic pe apartament

Modificarile ce vor fi aduse prin ordinul ministrului Elena Udrea vor preciza faptul ca nu va mai fi nevoie de certificat energetic pe apartament, in cazul blocurilor reabilitate termic sau in cazul in care exista un certificat energetic pe intreg blocul de locuinte, asa cum au in prezent o parte din noile blocuri de locuinte.

"La toate locuintele noi care au deja certificat energetic, chiar daca e un certificat global, pe bloc, dar si la blocurile reabilitate termic, o sa permitem ca proprietarul sa nu mai trebuiasca sa plateasca un alt certificat pe apartament", a mentionat Ioan Andreica.

Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie 2010, daca Guvernul aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia, propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a cerut la sfarsitul anului trecut amanarea termenului de aplicare a legii, spunand ca masura ar ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si ar bloca piata. De asemenea, UNNPR argumenta amanarea si prin capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici de a raspunde solicitarilor, lista acestora fiind extrem de redusa. Daca in Bucuresti sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, iar in alte judete nu exista niciun auditor.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat; eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009. Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.