Dupa o scadere de 30-50% in ultimul an si jumatate, preturile locuintelor din Bucuresti – si din marile orase de altfel – au ajuns la un nivel sustenabil si fundamentat economic, fiind evident faptul ca nu mai au unde sa scada.

Pornind de la acest “adevar” sustinut de foarte multe persoane implicate in fenomenul numit “piata imobiliara”, sa facem o comparatie intre Bucuresti si München.

In Romania, venitul mediu net a fost de 350 euro in luna decembrie si cum in Bucuresti veniturile sunt mai mari, probabil ca un bucurestean castiga in medie aproximativ 600 de euro net sau 2.500 lei (sunt generos, nivelul corect este in jurul a 2.000 de lei).

Mai departe, o familie medie are nevoie si de o locuinta medie, respectiv de un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70-80 mp situat intr-o zona medie, nici prea aproape de centru, dar nici la periferia Bucurestiului. Cat costa o asemenea locuinta?

Aproximativ 90-100.000 de euro, pret ce reprezinta echivalentul a 150-160 de venituri lunare medii nete, raport absolut “corect” pentru o capitala europeana asa cum este Bucurestiul.

Acum, sa vedem cum stau lucrurile in München, unul dintre orasele cu cel mai inalt standard de viata din lume si de asemenea, unul dintre cele mai scumpe orase din Germania.

In anul 2008, salariul mediu brut lunar al unui angajat german din sectorul industrial a fost de 41.500 de euro, insa tinand cont atat de faptul ca aceasta medie este trasa in jos de fostele landuri est-germane, cat si de faptul ca intr-un oras ca München salariile sunt peste medie, cel mai probabil un angajat münchenez castiga ~45.000 de euro pe an, ceea ce inseamna 3.750 euro brut pe luna sau 2.400 euro net, respectiv de patru ori cat un bucurestean.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.