Elena Udrea: Chiriasii din locuintele ANL vor putea sa-si cumpere casele dupa un an. Guvernul a aprobat si programul "10 case pentru specialisti"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2010, 13:34 Economie | Imobiliar


Chiriasii din locuintele ANL vor putea sa-si cumpere casa doar dupa un an, in urma unei modificari in Guvern a Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Astfel, locuintele inchiriate se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum 1 an de inchiriere neintrerupta, a declarat ministrul dezvoltarii si turismului Elena Udrea. Pana acum termenul era de trei ani.

Fondurile obtinute din vanzarea acestor locuinte vor fi directionate catre construirea de noi locuinte prin ANL. Elena Udrea a amintit ca actualul Guvern a promis ca vor fi construite 100.000 de locuinte in actualul mandat. Udrea sustine ca vor fi vandute 22.000 de locuinte prin ANL, fapt care va atrage la buget circa 500 de milioane de euro. "Din 22.000 de locuinte am putea construi alte 22.000 de locuinte", a spus Udrea.

Valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, si reprezinta valoarea de inlocuire diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia. Valoarea de inlocuire a locuintelor care urmeaza a fi vandute, precum si actualizarea anuala se realizeaza prin ordin comun al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice.

Programul "10 case pentru specialisti" va fi derulat prin ANL

Guvernul Romaniei a mai aprobat si hotararea privind Programul „Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”. Programul urmeaza a fi derulat prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in urma propunerilor primite de la autoritatile administratiei publice locale, cu finantare din surse ale bugetului de stat alocate cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
 • Programul prevede construirea a cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt inregistrate mai multe cereri in acest sens. Locuintele urmeaza a fi distribuite spre inchiriere tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei. Cele 10 locuinte urmeaza a fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor si asistentilor medicali si politistilor, acolo unde este cazul.
 • Autoritatile locale vor pune la dispozitie loturi de teren de minimum 500 mp pentru construirea fiecarei locuinte. Casele vor avea suprafata construit desfasurata de 100 mp pentru locuintele cu 2 camere, respectiv de 120 mp pentru locuintele cu 3 camere. Utilitatile si dotarile tehnico-edilitare se vor realiza prin obiective de investitii promovate de consiliile locale ale comunelor, in corelare cu programul de constructie de case pentru specialisti sau prin includerea in programe specifice derulate de MDRT.
 • Inchirierea locuintelor construite prin acest program se va face in conditiile prevazute de Legea locuintei, terenul aferent urmand a fi dat in folosinta gratuita chiriasului. Acolo unde se considera oportun, consiliile locale pot hotari achitarea chiriei din bugetele locale, in conditiile legii. Contractele de inchiriere vor fi valabile exclusiv pe timpul desfasurarii activitatii profesionale a beneficiarilor in comunitatea respectiva. Casele construite prin program vor apartine exclusiv domeniului public si nu vor putea fi vandute.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3679 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  pe banii contribuabilor (Marţi, 23 februarie 2010, 13:40)

  AGrecu [utilizator]

  toti fii si rudele de politicieni locali isi vor putea cumpara locuinta la fractiune de pret.
  • -1 (3 voturi)    
   de care culoare politica? (Marţi, 23 februarie 2010, 14:35)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui AGrecu

   si gasesti intr-o comuna 15 politiciani locali (in afara de primar si viceprimar)??? vorbim de ZONE RURALE, nu de Voluntari, Pipera, Floresti (CJ) etc
   • +2 (2 voturi)    
    Zone rurale (Marţi, 23 februarie 2010, 16:03)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui naiv

    Ti se pare ca Pipera e vreun oras? :)
  • 0 (0 voturi)    
   oops (Marţi, 23 februarie 2010, 20:31)

   CTP [anonim] i-a raspuns lui AGrecu

   ar putea sa-si faca un test de sarcina
   nici nu stie ce pierde
   posibil 10 specialisti
 • +2 (4 voturi)    
  nu e bine asa (Marţi, 23 februarie 2010, 13:51)

  andi [anonim]

  eu as fi propus sa le deprecieze pe perioada constructiei cu 50% si apoi sa le vanda imediat celor care n-au saracii o casa:)
 • 0 (10 voturi)    
  Aprobare Nutzy spaima arabilor (Marţi, 23 februarie 2010, 14:00)

  nutzy spaima revolutiei [utilizator]

  Este scandalos cum se aproba in guvern propunerile nefondate ale amantei blonde.
  Ce absolvent de facultate va merge in comune dupa traiul de la oras.
  Invatamantul romanesc promoveaza si va promova nonvalorile avand in vedere ca totul este pe bani si pe traditie de familie
  .Cum poate o minte stralucita de la tara cu doi parinti care traiesc din cultivarea pamantului sa studieze superior indiferent de cat va citi si studia.
  In plus din Ardeal si din Bucovina au plecat si austriecii care de la 1800 cultivau valorile nu diletantii si amatorii
  • +3 (5 voturi)    
   . (Marţi, 23 februarie 2010, 14:36)

   Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui nutzy spaima revolutiei

   Sa stii ca sunt persoane capabile care ar dori sa mearga la tara sa predea sau sa se ocupe de sanatatea oamenilor, insa lipsa facilitatilor ii impiedice.
 • 0 (6 voturi)    
  SCANDALOS (Marţi, 23 februarie 2010, 14:03)

  cristian [anonim]

  Nu au nici un pic de rusine..
  Este o discriminare infioratoare .
  Va trebui sesizata curtea constitutionala
 • 0 (4 voturi)    
  asa da!! (Marţi, 23 februarie 2010, 14:04)

  sorin [anonim]

  Pai da, daca tot a vrut sa desfinteze alocatiile atunci trebuia sa puna ceva in loc. Acum se vede "rafinamentul" comentariilor de sustinere.
 • +1 (7 voturi)    
  Matematica portocalie! (Marţi, 23 februarie 2010, 14:07)

  vio [anonim]

  Conform cifrelor publicate, un apartament ANL se va vinde cu 23.000E. iar din banii obtinuti se construiesc acelasi numar de aparatmente.

  Cum va construi Udrea un apartament cu 23.000E???Pune bani de la ea?
  • 0 (2 voturi)    
   stii cifre? (Marţi, 23 februarie 2010, 14:33)

   curios-prudent [anonim] i-a raspuns lui vio

   daca nu platesti teren, utilitati, bransamente, drumuri, construind la tzara, ocolind sistemul amvic, este destul de posibil. Pentru mine Voluntari si Pipera nu e la tzara. La Cta, cu fundatiile facute tot de primarie, Mazare face blocuri cu 500E/mp. Ia calculeaza!
  • -1 (1 vot)    
   raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 15:34)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui vio

   Nu inteleg atata ura si dispret din parte celor care postati cate un anunt, ce va faceti sa credeti ca pretul normal al unui apartament ar fi 50-60-70 de mii de euro?, daca s-ar vinde mai scump a-ti castica voi ceva??, de ce sa nu credem ca asta ar fi pretul cu care se poate construi un apartament la ora actuala,? suntem obisnuiti cu preturi dictate si facute de piata va-ti intrebat vreo data cine e piata??, piata in care preturile sunt facute de cei care au interes, consider ca la nivelul de trai din Romania de acum si asa e pret mare, e problema voastra daca va-ti amanetat viata pentru urmatorii 20-30 de ani sa cumparati un amarat de apartament iar cei care beneficiaza de naivitatea voastra se lafaiesc stiu eu prin ce luxuri, asa ca fiti mai constructivi si mai degraba bucurativa de o astfel de initiativa, asa e in viata nu poti sa-i multumesti pe toti.
   • 0 (2 voturi)    
    problema e ca... (Marţi, 23 februarie 2010, 20:21)

    taranistu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    ...in blocurile ANL e plin de pile de partid (e). O spun fara sa ma ascund, inclusiv din PNTCD. Sunt oameni care s-au invartit in asa fel incat sa ia in chirie apartamente ANL. Au facut cum au putut sa se incadreze in baremuri, dar la urma urmei a contat pilele politice, nu numai de la PDL ci si PNL sau PSD. Acum, acestor invartiti o sa le faca Udrea un cadou de vreo 30 000 euro. De ca asa repede? Macar sa astepte 5 ani, cum era prevazut initial...
   • 0 (0 voturi)    
    contra-raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:32)

    ..... [anonim] i-a raspuns lui anonim

    e adevarat ca preturile din piata libera sunt cam exagerate, dar de ce se faca vanzare directa catre niste persoane a caror calitate nu reclama acest lucru (procent mare de pile, nu de oameni simpli)? mie cine imi da ceva la pret redus?

    NU ERA MULT MAI CORECT SA SE FACA LICITATIE???? Asa ar avea puterea sa influenteze si piata libera. In conditiile de acum, efectul pe piata libera ar putea fi chiar si nul fiind un joc de 'club privat' ;)
 • 0 (6 voturi)    
  revoltator! (Marţi, 23 februarie 2010, 14:12)

  io [anonim]

  magarie pe fata si jaf din banul public ...
  adica sa stea toti "specialistii" lu' peste prajit in case la cheie, cu 500mp teren?
  adica eu sa stau la bloc, sa-mi renovez singur apartamentul, sa-l reabilitez termic, si sa subventionez unor bugetari casa cu teren si utilitati?
  am inteles ca se doreste sprijinirea initiativei private in mediul rural , pentru deschiderea unor unitati de procesare si depozitare a produselor agricole ...
  in nici un caz sa aruncam banii ca sa dam case la cheie la toti politaii, care la sat nici nu fac nimic toata ziua.
  la mine in sat, singura activitate de "outdoor" a sefului de post e statul in birt toata ziua, sau pe banca in statia de autobuz.
  adica dupa ce au primit masini "de serviciu", cu care se plimba in civil toata ziua fara nici o jena, ca sa-si rezolve problemele personale, acuma le mai da si locuinta ?
  ca ce chestie?
  unde mai e egalitatea de sanse, daca unii muncesc ca prostii sa-si faca o situatie, in timp ce altii primesc totul moca?
 • +2 (2 voturi)    
  ANL-ist cu proptele (Marţi, 23 februarie 2010, 14:27)

  chirias [anonim]

  Ar trebui sa le poata vinde chiar inainte sa le cumpere ....sa bage doar diferenta in buzunar,ce sa se mai oboseasca ... cum au restituit si proprietatile...
 • +1 (1 vot)    
  Statul se immpune (Marţi, 23 februarie 2010, 14:28)

  Demigod [utilizator]

  Doar e criza. Dispar JOB-uri, se creeaza altele noi. Daca nu sunt suficiente, creem un program in care sa se simta bine "oamenii nostri".

  E o aberatie. Un feudalism regandit, care totusi va da rezultate bune. Ceea ce e trist... :(
 • +2 (2 voturi)    
  discriminare (Marţi, 23 februarie 2010, 15:41)

  traiasca base si amanta [anonim]

  si eu am studii superioare
  dar nu imi da statul nimic
  ba din contra imi ia cat poate
  am credit la banca pentru apartament aproape cat salariul
  si ma chinui sa supravietuiesc
  dar de nu sunt politai, preot sau hot de doctor. a mai este o diferenta: lucrez la privat pe care il doare in pix daca am cu ce sa platesc mai departe.
  pentru tineri ca noi nu se face nimic
  tot pentru puturosii de bugetari pentru care tot noi platim
  de ce nu se fac camine? nu case pe suprafete minime de 500mp
  deci noi o sa le platim salariul, noi de fapt o sa platim chiria pentru ei, noi platim construirea lor si politai stau la baruri, profesorii se duc 3-4 ore la scoala si in particular mediteaza copii, iar doctorii sunt incopetenti si spagari. ce sa mai zicem de pleava societatii popii(cei mai mari hoti)
  ROMANIA PE CARE O CONSTRUIESTE BASE
  DRAQ VA MAI VOTEAZA
  • 0 (0 voturi)    
   offf.. (Miercuri, 24 februarie 2010, 12:43)

   un politist puturos... [anonim] i-a raspuns lui traiasca base si amanta

   Pai de plans e foarte usor...si de asteptat ca Guvernul sa faca aia si ailalta ...sunt politist,dar nu am putut lua locuinta ANL...desigur ca nici nu m-am inhamat la un credit imens pe toata viata,ca doar nu s idiot...deocamdata platesc o chirie rezonabila-600 ron si caut,impreuna cu sotia,idei pentru a face bani de o casa...
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:48)

   citel [anonim] i-a raspuns lui traiasca base si amanta

   Pai esti prost d-aia, nu se vede? Cum de tu nu simti?
 • +2 (4 voturi)    
  ANL (Marţi, 23 februarie 2010, 15:45)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Apartamentele ANL au ajuns întotdeauna la pilele politicienilor. NU categoric pentru astfel de locuinţe! De ce să fie ajutaţi unii tineri iar alţii nu?! Vreţi să ajutaţi, construiţi locuinţe, închiriaţi-le tinerilor 5, 10 ani, ca să aibe timp să-şi facă propria locuinţă.
  Case construite de stat la ţară, altă aberaţie...le mai plătim şi conectarea la reţeaua de electricitate, le mai plătim şi chiria... Ne întoarcem la comunism?!
  • 0 (0 voturi)    
   de acord! (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:41)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca Ardeleanu

   poate ca la tara ar trebui ceva stimulare, dar nu in felul acesta.
   chiar nimeni nu realizeaza ca acest proiect cu ridicarea de case la sat este foarte asemanator cu reabilitarea si construirea de scoli (care acum s-au inchis). cine garanteaza ca nu vor sta goale sau ca nu vor fi vandute ca ANLurile pe nimic unor oportunisti?

   In prima faza e zic ca proiectul e cerut de firmele de constructii fiindca nu mai pot face bani in conditiile actuale asa ca un contract cu statul pica foarte bine. ce conteaza utilitatea finala? important e ca se consuma niste bani, ca au creat o masura de stimulare. d-aia RO e la coada vacii! banii se arunca pe apa sambetei;)
 • 0 (2 voturi)    
  chirias ANL (Marţi, 23 februarie 2010, 21:27)

  Lucian [anonim]

  Dragilor, sunt chirias ANL intr-un orasel din Maramures, lucrez la privat, si sincer salarul abia daca ne ajunge sa traim decent. Nu cred ca pretul de 23.000 E e un pret prea mic. Sincer, am avut un puctaj foarte bun, si fara sa ajut cu numic. E drept ca stau in bloc si persoana care au legaturi la primarie si care si-au depus cereri pt ANL de acum 6 ani, cand nici nu era vb de asa ceva... dar pot sa spun ca apartamentele s-au luat destul de corect.

  Nu va ganditi ca peste tot se intampla ca si in Buc. Sa stiti ca si oameni simplii reusesc sa se bucure de aceste locuinte!
  • +1 (1 vot)    
   cat de corect? (Miercuri, 24 februarie 2010, 2:48)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   chiar tu o spui ca nu e 100% corect. intr-un oras mai mare cu mai multi pretendenti la ocazii procentajul acesta scade si mai tare. probabil la Buc este apogeul.

   pentru oameni normali, simpli nu ma deranjeaza asa tare (desi trebuie sa recunosti ca nu e tocmai corect fiindca mie nimeni nu-mi da nimic, dar fie..), insa pentru toti favorizatii..NO WAY. pur si simplu nu sunt de acord si ma gandesc sa fac chiar si ceva sesizari....
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE LA CABLU-TV (Miercuri, 24 februarie 2010, 13:53)

  TITI [anonim]

  Stiati ca RDS-RCS face reclama mincinoasa ???
  TV+NET+TEL FIX+TEL MOBIL = 52 lei
  Cele doua telefoane lipsesc de 3 luni in Cluj Napoca !!
  .Chiar si la incheierea contractului se lauda cu oferta ,
  Iar de a doua zi incep tromboanele cu lipsa telefoanelor !!
  Rusine lor ! Cereti inainte telefoanele !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by