Proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor: Asiguratorul nu mai poate refuza plata despagubirii daca nu este instiiintat timp de 60 de zile de la prejudiciu

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 18 martie 2010, 18:18 Economie | Imobiliar


 documente
(18 Mar 2010) PDF, 43KB
(18 Mar 2010) DOC, 131KB
Asiguratorii nu vor mai avea dreptul de a refuza plata despagubirilor la politele de asigurare obligatorie a locuintelor in cazul in care nu au fost instiintati de catre asigurati timp de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor transmis HotNews.ro de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Modificarile mai vizeaza faptul ca locuintele din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sa nu poata fi asigurate pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.

Proiectul de modificare a legii 260/2008 propune abrogarea articolului 21 din actualul act normativ, care ar fi dat dreptul asiguratilor sa refuze, in anumite conditii, plata despagubirii.

  • Abrogarea articolului 21:

"Asiguratorii au dreptul sa refuze plata despagubirilor în cazul în care, în termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii prevazuti la art. 18 nu au înstiintat asiguratorul despre acest fapt si daca din acest motiv nu s-au putut determina cauza producerii riscului asigurat si întinderea prejudiciului".

  • Locuintele din cladiri cu grad I de risc seismic, asigurate doar in urma reconsolidarii

O alta modificare propusa vizeaza locuintele situate in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, aspect care nu este tratat in prezenta lege. Astfel, proiectul propune ca la articolul 11 din lege sa fie introdus urmatorul aliniat:

"(3) Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, nu se asigura pentru nici unul din riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor".

  • Plata despagubirilor se va face direct de PAID

O modificare importanta este si cea referitoare la faptul ca plata despagubirii ar urma sa se faca direct de catre Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, si nu de catre companiile de asigurari, cum se specifica acum in lege (modificarea articolului 19, alin. 4).

" (4)Plata despagubirilor se va face direct de catre PAID in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor", va specifica noul aliniat modificat.

Oficialii CSA au anuntat miercuri la o intalnire pe tema asigurarii obligatorii a locuintelor ca Legea 260/2008, desi in vigoare, mai are inca aspecte neclare si ca CSA impreuna cu ministerul de Interne au pregatit un proiect de modificare a acestei legi, proiect care a intrat deja in traseul de avizare.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea incepe sa fie aplicata de la 1 iulie 2010, desi autoritatile spun ca nu pot furniza in prezent o data certa. Demararea incheierii de polite in sistem mai are de trecut doua obstacole: crearea unei baze de date cu toti proprietarii de locuinte din tara si stabilirea regulilor contractului de reasigurare.

Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2848 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by