Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, se afla la un pas de betonare. Spatiul verde, in suprafata de circa 3.000 de mp, a fost retrocedat anul trecut de primarul Sorin Oprescu, iar proprietarul cere acum Primariei sectorului 3, administratorul parcului, sa desfiinteze spatiul verde.

Parcul Emil GirleanuFoto: HotNews.ro

Parcul a fost retrocedat pe 9 iunie 2009 unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

De cateva zile Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: „Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului „Emil Garleanu” (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren, locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta”.

Parcul este amenintat inca din 2007, cand Arhiepiscopia Bucurestilor a obtinut autorizatie pentru construirea unei biserici pe o bucata din parculet. Locatarii au cerut in instanta anularea autorizatiei, pentru a-si recupera parcul. In acest moment procesul este pe rol.

Acum, cand au vazut ca ar putea ramane fara tot parcul, sunt disperati:

„Nu pot sa-mi imaginez cum va fi fara parc aici. Suntem disperati. E singurul loc unde putem iesi sa luam o gura de aer curat si sa stam pe o banca. Daca acest parc dispare, cel mai apropiat spatiu verde de noi este parcul Tineretului, care este la cateva statii de tramvai. Mult prea departe ca batranii si copiii mici sa mearga pana acolo. Ati vazut ca Arhiepiscopia a imprejmuit deja bucata de parc unde vor sa faca biserica si au scos bancile. Ne judecam cu ei sa anulam autorizatia de construire. Noi nu vrem biserica acolo”, ne-a spus Maria Camper, locatara in unul dintre blocurile de langa parculet.

Si biserica vrea o bucatica din parc
Si biserica vrea o bucatica din
parc
De aceeasi parere este si Tanta Zinati, o alta locatara. „Am ramas fara cuvinte. Pe langa faptul ca vor sa faca biserica, cu trei clopotnite si casa mortuara la cativa metri de blocul nostru, acum vor sa ne ia tot parcul. Ne vom opune vehement. In acest parc vin zilnic 150 de copiii, nu mai punem la socoteala si batranii. In plus, mai avem si 7-8 persoane imobilizate in scaunul cu rotile, care chiar nu se pot duce in alta parte. Cum vedeti, nu mai avem niciun parc in zona si e pacat ca, dupa ce s-au cheluit atatia bani pentru amenajarea lui, acum sa-l desfiinteze. Vom ataca in instanta dispozitia de primar prin care s-a retrocedat terenul. Daca vin sa demoleze ce e aici, ne legam de copaci”, spune femeia.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca ii va sustine pe locatari in actiunile lor de a proteja parcul. „Cred ca a fost o lipsa de comunicare intre Primaria Capitalei si Primaria sectorului 3. Cred ca Primaria sectorului 3 a intarziat trecerea parcului in documentatiile de urbanism, iar Primaria Capitalei, inainte de a da terenul, nu a trimis o echipa la fata locului sa constrate ca este spatiu verde. Oricum, fiind spatiu verde amenajat proprietarul nu poate construi nimic pe el. Noi ii vom sprijini pe locatari sa pastreze parcul”, a declarat Trifu.

Parcul Emil Girleanu 2
Parcul Emil Girleanu 2
Foto: HotNews.ro
Proprietarul terenului s-a interesat deja la Primaria sectorului 3 ce poate construi pe teren. Institutia i-a raspuns printr-un Certificat de Urbanism ca autorizarea constructiilor in zona nu este posibila, chiar daca pe Planul Urbanistic General figureaza ca zona a locuintelor colective, deoarece terenul este spatiu verde amenajat. Ordonanta de urgenta 114/2007 specifica in articolul 71: „Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, spune ca nu poate face mare lucru pentru a salva parcul deoarece nu are parghiile necesare, dar ii va propune primarului Sorin Oprescu sa faca un schimb de terenuri cu beneficiarul.

“Proprietarul ne-a somat sa eliberam terenul si este foarte agresiv in solicitarea sa. Chiar ne-a dat in judecata ca sa ne oblige sa ridicam de pe teren locurile de joaca si vegetatia. Vrea sa construiasca ceva acolo. Noi i-am spus ca nu poate construi nimic fiindca este spatiu verde. Pe mine m-a mirat ca primarul Sorin Oprescu, care a spus in campanie ca va proteja spatiile verzi, a semnat o astfel de dispozitie. Inainte de a decide retrocedarea, Comisia de aplicare a Legii 10 trebuia sa trimita pe cineva la fata locului sa vada ce este pe teren. La noi in sector mai sunt vreo 20 de spatii verzi retrocedate, care probabil vor avea aceeasi soarta. Ii vom trimite primarului general o lista cu aceste cazuri si ii vom propune sa le dea oamenilor terenuri in alta parte”, ne-a declarat Liviu Negoita.

Nu avem inca o pozitie oficiala a primarului general, Sorin Oprescu. Articolul va fi actualizat cind vom primi aceasta pozitie.