Langa Ambasada Frantei, cladire monument istoric de pe strada Biserica Amzei, ar putea rasari un complex de cladiri cu o inaltime maxima de circa 40 de metri. Proiectul a fost prezentat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei, primul for care dezbate amplasarea celor mai importante constructii din Bucuresti.

Terenul pe care ar urma sa se construiasca blocurile se afla pe strada Biserica Amzei la nr. 21-23, la doar cativa metri de gardul Ambasadei Frantei. Pe acest teren se afla inca un monument, casa Otetelesanu (construita la sfarsitul secolului XIX), care va fi pastrata, constructiile noi ridicandu-se in spatele acesteia, pana in bulevardul Dacia.

Potrivit arhitectului Sorin Gabrea, unul dintre actionarii firmei de proiectare Western Outdoor care a elaborat proiectul si, totodata, seful Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, cladirile vor adaposti spatii comerciale, birouri si locuinte. In incinta acestui complex va fi amenajat un traseu pietonal care sa lege strada Biserica Amzei de bulevardul Dacia. Pietonii vor putea parcurge acest traseu la interior, pe la parterul cladirilor, sau la exterior, prin gradinile care vor fi amenajate.

Membrii Comisiei au considerat oportun pentru oras acest proiect, urmand ca proiectantul sa mai aduca o serie de studii despre impactul cladirii asupra imaginii zonei, pentru obtinerea avizului de oportunitate. Avizul de oportunitate este primul pas in aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Perspectiva proiectului
Perspectiva proiectului
Foto: HotNews.ro
Zona dintre Piata Romana, Bulevardul Dacia si Bulevardul Magheru este protejata, in acest perimetru aflandu-se foarte multe cladiri monument si constructii de secol XIX. Numai pe strada Biserica Amzei se afla 12 cladiri monument. Potrivit regulamentului de zone protejate, parte din Planul Urbanistic General, inaltimea maxim admisa pentru aceasta zona este de 16 metri, nu de 40, iar constructiile noi nu trebuie sa afecteze specificul zonei.

La inceputul acestui an, reprezentantii Ambasadei Frantei si-au aratat nemultumirea fata de autorizarea presupus ilegala a unei terase langa gardul ambasadei, cerand in instanta anularea autorizatiei de construire.

„Ambasada Frantei in Romania este, in prezent, victima unei decizii ilegale a primarului sectorului 1, dl Andrei Chiliman, ce autorizeaza construirea une terase-bar, deschisa non-stop, in apropierea imediata a zidului incintei Ambasadei Frantei, in strada Biserica Amzei nr.19. Pe langa impactul asupra linistii si securitatii necesare exercitarii misiunii diplomatice, constructia incriminata ar fi trebuit sa ia in considerare si calitatea de monument istoric a imobilului care gazduieste misiunea diplomatica, iar decizia de autorizare ar fi trebuit sa fie supusa spre autorizare Primarului General al Capitalei. In plus, aceasta decizie este afectata si de alte ilegalitati. Dupa ce a facut apel, pe cale verbala si scrisa, catre primarul sectorului 1 pentru revizuirea pozitiei, Ambasada Frantei, in virtutea Conventiei de la Viena, a solicitat protectia autoritatilor romane. Prin urmare, Ambasada a sesizat Ministerul Afacerilor Externe care, la randul sau, a sesizat Prefectul Municipiului Bucuresti. Acesta, dupa examinarea argumentelor Ambasadei, a facut demersurile necesare in vederea anularii autorizatiei de constructie, printr-o actiune in justitie inregistrata la Tribunalul din Bucuresti pe 20 ianuarie, a carui termen a fost fixat pentru 30 aprilie", se arata intr-un comunicat trimis de ambasada.

In paralel, Ambasada a decis sa se alature actiunii Prefectului pentru a-si apara drepturile.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman a sustinut ca autorizatia de construire pentru respectiva terasa a fost emisa cu respectarea legislatiei din Romania.