Se trezesc bancile: apartamentele vechi sunt evaluate la jumatate din pretul cerut de proprietari
Practic, bancile par sa realizeze ca pana acum au gresit acceptand drept garantie imobile vechi si supraevaluate, iar acum sufla si in iaurt.
Nu stiu daca informatia prezentata este adevarata sau nu, insa daca este adevarata, inseamna ca atunci cand mergi la banca si soliciti un credit de 60-70.000 de euro pentru a cumpara un apartament vechi, ai toate sansele sa afli ca banca nu iti da mai mult de 30-40.000.
Ce se va intampla cu piata imobilelor vechi in acest caz? Daca proprietarii vor continua sa tina la pret, nu vor mai putea vinde decat cu banii jos pentru ca altfel, cei care doresc sa cumpere pe credit trebuie sa depuna un avans de 40-50%. Cati au asemenea resurse financiare?
Pe de alta parte, exista un stoc mare de locuinte noi construite in ultimii doi ani ce stau inca nevandute, iar pana cand acestea nu vor fi absorbite de piata, dezvoltatorii vor avea o …jena sa contruiasca ansambluri rezidentiale la preturi mai mici. In aceste conditii, proprietarii de apartamente vechi nu prea au concurenta.
Totusi, nu stiu de ce am impresia ca in urmatoarele 12-18 luni vom asista la scaderi de preturi de cel putin 10-15% pe segmentul imobilelor vechi…
PS: sa nu uitam ca peste 3-4 luni va veni si noul indice imobiliar de la INS care va lamuri niste lucruri…

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
De ce nu au luat aceste masuri cand preturile erau la 60-70 mii de E? Acu poate lumea mai cumpara si apart vechi si noi... mai putin deh ca criza, dar mai mult decat deloc.
dupa aceasi logica un apartament nou nu valoreaza nici 20 % din pretul cerut deoarece calitatea si materiallel folosite sant de cacaco....interesant!...o banca prin definitie presupune ca acepta anumite riscuri...dar la noi ca la nimeni...
Pai sigur ca nu e, pretul e dat de raportul dintre cerere si oferta. Mai precis, cererea solvabila si oferta reala, pentru ca daca bunul si banii nu sunt tranzactionate, pretul astfel stabilit nu are nici-o insemnatate. E ca si cum eu m-as targui pentru o masina pe care propietarul nu vrea sa o vanda si eu nu am oricum bani sa o cumpar - orice pret as stabili este nesemnificativ.
Asa ca pretul real este influentat de cei care au banii. Nu te obliga nimeni sa te duci la banci, si nimic nu obliga bancile sa-si asume riscuri ca sa-ti fie tie bine.
Bancile o sa cada una cate una daca nu mai dau credite.
Din moment ce la apartamentele noi nu au scazut deloc sau aproape deloc preturile si diferenta intre unul vechi si unul nou e dublu sau mai mult, cati isi permit sa cumpere noi?
Nu cred ca o sa mai scada nici la cele vechi, pentru ca asta e fondul locativ... mai mult de 90% sunt construite in anii '70-'80.
Pai asa oricine poate fi evaluator.
Atunci cand banca avea interesul sa dea credit, venea evaluatorul si supraevalua imobilul. Acuma cand banca nu vrea sa dea credit il subevalueaza.
Cine pierde omul care vrea si el un apartament.
Noroc cu prima casa 1 sau 2 ca au mai tin (inca) sus preturile (bancile nu sunt asa interesate in evaluare ptr ca nu isi asuma prea multe riscuri ptr ca statul plateste in caz de neplata...)
Nu ar trebui sa luati credit pe 20-30 de ani. Oamenii se plictisesc, se despart sau se inmultesc...nimic nu e neschimbat pe 20-30 de ani. Nici macar veniturile.
In tarile vestice exista un indice imobiliar. Numai ca la ei exista stabilitate pe piata. Salarii cinstite, venituri sigure, cutremure lipsa, si doar 30-50% doritori s devina proprietari. Iar bancile lor evaluaza altfel riscurile, nu ca si camatarii din Romania- ce-si spun banci comerciale si traiesc din imprumuturi date statului!
Dar...atentie, evaluatorii NU SUNT ANGAJATII bancilor! Sunt independenti, niste firmulite cu 2-3 angajati, care se ocupa de asa ceva. Cand te duci la banca ti se da o lista de evaluatori folositi de banca, trebuie sa lucrezi cu unul din ei. Deci, posibil sa le impuna niste praguri, pentru evaluari.
sunt broker de credite, si anul asta am avut o singura evaluare (din 35) sub pretul din antecontract.
fiti seriosi, documnetati-va, mai puneti mana pe o carte si apo aruncati "bombe de presa"
Nu mai inghititi ce scriu toti pe bloguri, asa cum li se pare lor din sufragerie.
Uite ce zice autorul:
"Nu stiu daca informatia prezentata este adevarata sau nu, insa daca este adevarata, ..."
:-))))))))) Nu stie daca informatia e adevarata, dar o prezinta :-)))))))))))