“Astazi, la Comisia de Administratie publica s-a introdus pe ordinea de zi suplimentara proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 114/2007, privind protectia spatiilor verzi. In cadrul dezbaterii, articolul 71 care interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, nu a fost aprobat in forma initiala ci a fost votat un amendament care l-a modificat complet si l-a golit de continut. Colegii din Comisie, cu exceptia grupului PNL si cred ca a UDMR, au votat pentru adoptarea acestor modificari. Autoritatea locala va trebui sa le dea autorizatie de construire proprietarilor acestor terenuri, si atunci zeci de hectare de spatii verzi vor fi distruse. Speram ca peste doua saptamani, cand proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, sa convingem colegii sa il trimita inapoi la Comisia de Administratie publica pentru a fi reintrodus textul initial al articolului 71. Aceasta lege ar fi utila daca ar exista aceste registre ale spatiilor verzi. Cum ele nu exista si nu mai este nici articolul 71, toti cei care au terenuri pe spatiile verzi vor profita de acest vid si vor putea defrisa si construi”, ne-a declarat deputatul PNL Lucia Ana Varga, membra in Comisia pentru Administratie publica.
Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, spune ca aceasta modificare legislativa este o crima impotriva oxigenului si o contributie inconstienta la proliferarea noxelor. “Inainte sa apara Ordonanta 114/2007, dispareau 110 ha de spatii verzi pe an. Daca va fi adoptata in aceasta forma, ne vom intoarce la situatia de acum trei ani. Este un genocid impotriva populatiei urbane. Ne vom organiza si vor iesi in strada sute de oameni. Ne vom proteja oxigenul. Sunt oripilat. Nu ne-a spus nimeni, nimic. Nu ne-a intrebat nimeni nimic. A fost pusa pe furis pe ordinea de zi”, spune acesta.
Text initial:
Art. 71. - (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.
Text modificat:
Art. 71
(1) Protectia si dezvoltarea retelei de spatii verzi din localitati constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice.
(2) Administrarea spatiilor verzi inventariate si evidentiate in registrele locale ale spatiilor verzi, intocmite de autoritatile administratiei publice locale, se face cu respectarea legislatiei specifice privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.
(3) Registrele locale ale spatiilor verzi, prevazute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform legislatiei specifice din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului.
(4) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura si lucrari publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, ca parte integranta a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei.
Spatii verzi amenintate in Bucuresti
Daca actul normativ va fi adoptat in forma propusa marti de Comisia pentru Administratie publica din Camera Deputatilor, se va da liber la betonare pentru urmatoarele spatii verzi:
- 5.000 mp din Parcul Bordei;
- pe jumatate din Pepiniera Petricani ar putea aparea un mall;
- baza sportiva Spartac;
- 9.000 mp din Parcul Circului;
- cateva hectare din parcul Tineretului;
- parculete dintre blocuri
- Strandul Tineretului
- Fostele Stranduri Tei si Floreasca
- Peninsula din Lacul Baneasa
- Cuva Lacului vacaresti
- 12 ha din Parcul Titan
- Bazele sportive de pe Lacul Grivita
- Parcul Operei
- Parcul Verdi
Componenta comisiei:
Boiangiu Victor - PD-L
Bordeianu Dan Indep.
Buican Cristian PNL
Buta Sorin Gheorghe PD-L
Cantaragiu Bogdan PD-L
Ciocan Gheorghe PSD+PC
Dusa Mircea PSD+PC
Fenechiu Relu PNL
Gherasim Vasile PD-L
Iorgus Zanfir PD-L
Longher Ghervazen Minoritati
Macaleti Costica PSD+PC
Marinescu Antonella PSD+PC
Nica Dan PSD+PC
Oltean Ioan PD-L
Pieptea Cornel PNL
Ratoi Neculai PSD+PC
Seres Dénes UDMR
Soporan Vasile Filip Indep.
Stan Nicolae PD-L
Taga Claudiu PNL
Timpau Radu Bogdan PNL
Uricec Eugen Constantin PD-L
Varga Lucia-Ana PNL
Vladoiu Aurel PSD+PC
Zamfirescu Sorin Stefan PD-L
Zgonea Valeriu Stefan PSD+PC
Bobes Marin PD-L
Presedintele Comisiei este Sulfina Barbu (PDL), iar vicepresedinte Calin Ion (PSD + PC).
Este un exemplu cum in plina criza ei isi vad de treaba .Solidaritate pe naiba!
Solidaritatea e pentru prosti, smecherii fac smecherii ca de aia sunt smecheri.
Atat timp cat nu ne pasa de ce e in jurul nostru, de oamenii de langa noi de mediul in care traim nu trebuie sa avem pretentia ca altcuiva fie el si guvern sa ii pese de noi.
E simplu ceea ce oferi e ceea ce primesti inapoi.
Mi-as dori ca in momente de astfel de decizii miselesti ale alesilor, cand ajung acasa sa le pice toti dintii din gura, asa ca in reclama aia cu paradontoza.
Sau poate de-ar exista o echipa de ninja, buni samariteni, care in astfel de zile minunate, seara sa-i vizitezi sa-i cheleasca in gura.
Sigur alta data s-ar gandi de doua ori cand ar vota sau incerca pe ascuns manevre impotriva celor care i-au ales.
Ca in rest, de vorbele noastre, ale presei, ale oricui, nu le pasa.
Asta fac nenorocitii astia in spatele "democratiei" si nimeni nu-i poate trage la socoteala.
Pentru ca daca stam cu miinile-sin fara sa FACEM CEVA, nu se va-ntimpla nimic de la sine!!!
Hai sa folosim acest mijloc de comunicare pentru ceva folositor copiilor si nepotilor nostri in loc sa ne tot vaitam si sa asteptam ca altii sa ne "faca ordine in casa"
Ce-ar fi sa ne apucam de "curatenie"???
Turnati betoane, tot de la firmee oranj, ca e pe banii statului si paltim noi, grasii.
Buna dimineata!
Am aflat in aceasta seara ca in calitate de presedinta a comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor tocmai ce ati parafat mutilarea parcurilor, a spatiilor verzi din capitala.
(ma refer la modificarea singurei legi care mai proteja spatiile verzi - Ordonanta de Guvern nr. 114/2007, lege ce interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi prin scoaterea din actul normativ a unei prevederi, dand astfel unda verde la betonarea parcurilor si a altor spatii verzi).
Dumneavoastra, in calitatea arogata de specialist in domeniu, considerati justa inlesnirea inlocuirii spatiilor verzi cu betoane ori asfalturi ori alte constructii? Daca da (desi nu cred), aveti si o explicatie pertinenta in acest sens?
Cu speranta ca nu veti duce la capat acest ecocid, va rog sa reveniti asupra deciziei comisiei si sa refaceti respectiva lege, in sensul protejarii neconditionate a tuturor spatiilor verzi din Bucuresti? Si nu numai?
Multumesc!
PS: Nu se numeste asta netezirea drumului intru jefuirea bunurilor publice???? Nu aveti dumneavoastra in special, si colegii dumneavoastra parlamentari in particular, nicio responsabilitate a deciziilor gresite luate?
Informatiile aparute in data de 12 mai 2010, despre modificarile aduse de Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echiliru ecologic, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114 / 2007, contin o serie inadvertente care se impun clarificate.
Prin urmare, consideram necesar a face urmatoarele corectii:
1. Comisia a adoptat OUG 114 care are raport de respingere de la Senat.
2. OUG 114/ 2007 a fost introdusa pe ordinea de zi a sedintei din data de 11 mai 2010 cu respectarea articolului 50 din Regulamentul Camerei Deputatilor. Ordinea de zi suplimentara a fost supusa votului membrilor Comisiei si a fost adoptata cu unanimitate de voturi.
3. In plus, in 27 aprilie 2010, in cadrul sedintei comisiei au fost distribuite amendamentele aduse acestui act normativ, pentru o prima lectura a membrilor comisiei.
4. Articolul 71 al OUG 114/2007 a fost modificat in baza urmatoarele argumente:
a. Interdictia schimbarii destinatiei spatiilor verzi era sub incidenta dublei reglementari, fiind prezenta atat in OUG 114/ 2007, care modifica Legea cadru in domeniul protectiei mediului, cat si in Legea 24/ 2007 privind reglementarea si administratea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor. Dubla reglementare este interzisa potrivit normelor de tehnica legislativa potrivit articolului 14 din Legea 24/2000. Mai mult, dubla reglementare a acestei prevederi trebuia eliminata, intrucat producea obstacole chiar in implementarea interdictiei in sine.
b. Prin urmare, interdictia schimbarii destinatiei spatiilor verzi nu a fost eliminata din legislatia de mediu din Romania, ea regasindu-se in Legea 24/2007, la articolul 18, acestea fiind legea speciala pentru protejarea spatiilor verzi.
d. Mai exact, in Legea 24/2007 sunt prevazute: interdictia schimbarii destinatiei spatiilor verzi, precum si sanctiunile pentru incalcarea acestei interdictii, aplicate persoanelor fizice si juridice; obligatiile persoanelor fizice si juridice in domeniu; obligatia autoritatilor de a realiza registre locale ale spatiilor verzi si sanctiunile pentru nerealizarea acestora.
5. In plus, OUG 114/2007 a generat dificultati si confuzii in aplicare, deoarece textul ordonantei nu continea definitia clara a termenului “spatiu verde”, lacuna remediata prin amendamentele votate in sedinta comisiei, din data de 11 mai.
In concluzie, mentionam ca interdictia de a schimba destinatia spatiilor verzi nu a fost eliminata din legislatia de mediu din Romania si ca in continuare in Romania nu se poate construi pe spatiile verzi. Spatiile verzi sunt protejate in continuare, intr-o lege – Legea 114/2007 - care reglementeaza in detaliu interdictii, obligatii si responsabilitati pentru persoane fizice si juridice, precum si sanctiuni pentru incalcarea legii.
Sa traiti bine, domnilor!
Bineeeeeee!
nu-i de ajuns ca bucurestiul e capitala europeana cea mai dens populata, de peste 3 ori densitatea parisului si ca avem mai putina verdeata decat capitalele africane din zona saharei, acum vor sa taie tot ce a mai ramas.
oricum jupanii nu mai locuiesc in oras ci la margine si au gradini si chiar parcuri...
Oare nu s-a gandit nimeni sa prevada despagubiri pentru proprietarii de terenuri declarate zone verzi fara acordul lor??? Ei ce vina au, de ce sa fie sacrificata munca lor de o viata pentru binele comunitatii, in timp ce marii mahari construiesc abuziv prin parcuri?
credeti ca degeaba a fost ministru al mediului?
2 Soporan Vasile Filip Indep.
1 Longher Ghervazen Minoritati
1 Boiangiu Victor PD-L
2 Buta Sorin Gheorghe PD-L
3 Cantaragiu Bogdan PD-L
4 Gherasim Vasile PD-L
5 Iorgus Zanfir PD-L
6 Oltean Ioan PD-L
7 Stan Nicolae PD-L
8 Uricec Eugen Constantin PD-L
9 Zamfirescu Sorin Stefan PD-L
10 Bobes Marin PD-L
1 Buican Cristian PNL
2 Fenechiu Relu PNL
3 Pieptea Cornel PNL
4 Taga Claudiu PNL
5 Timpau Radu Bogdan PNL
6 Varga Lucia-Ana PNL
1 Ciocan Gheorghe PSD+PC
2 Dusa Mircea PSD+PC
3 Macaleti Costica PSD+PC
4 Marinescu Antonella PSD+PC
5 Nica Dan PSD+PC
6 Ratoi Neculai PSD+PC
7 Vladoiu Aurel PSD+PC
8 Zgonea Valeriu Stefan PSD+PC
1 Seres Dénes UDMR
nu credeti ca ar trebui sa incepem usor usor sa le dam foc la case?
Stie cineva cum poate fii contestata public si legal aceast proiect de modificare al legii? Cred ca este momentul sa ne implicam, iar caile legale ar putea fi cele mai la indemana.
Sunt si eu revoltata de aceasta decizie impotriva noastra a tuturor, o decizie care are doar rolul de a umple buzunarele celor din comisie si a unor apropiati de-ai lor.
Daca vreti spatii verzi plantati copaci, curatati parcurile, dar nu pe terenurile PROPRIETATE PRIVATA.
Nu vine nimeni sa va spuna voua ce aveti voie si ce nu aveti voie sa faceti , la voi in casa !
Va lasati condusi de interesul altora si sunteti manipulati fara sa va dati seama.
Cred ca situatia noastra difera (cel putin a mea) de cea a parcului Bordei pentru ca terenurile noastre sunt spatii verzi datorita acestor legi si a planului urbanistic general si nu au plantatii de arbori.
Tot scandalul asta de la parcul Bordei a plecat !
Nu vreau sa ma intelegeti gresit mai oameni buni, noi nu taiem copaci, pur si simplu am cumparat un teren pe care acum cativa ani puteam construi si acum nu putem construi.
Sunt bani munciti cinstit cu care am cumparat terenul si care s-au dus pe apa sambetei.
Platesc si acum credit la banca !
M-am saturat sa stau in cutia astea de beton, vreau sa traiesc la curte, sa construiesc o casa pentru copii mei.
Va rog sa intelegeti ca se incalca dreptul la proprietate, nici macar sa imprejmuiesti terenul nu poti pentru ca te amendeaza !
In schimb, amenzi pentru cei ce arunca gunoaie pe terenurile noastre nu dau !
Pe langa legea 114 exista si legea 24 in care sunt alte reglementari.
Studiati un pic legile, eu am facut-o de nevoie.
Legea asta, daca se modifica, nu permite constructiile in parcuri.
Atata timp cat nu se defineste clar termenul de spatiu verde vor fi probleme.
Dupa cum observati, printre voi sunt si persoane care au muncit cinstit, au cumparat un teren pe care vor sa construiasca o casuta si care sunt afectate de aceasta lege. (exceptand legea 24)
Consider ca, in momentele astea delicate, ar trebui sa avem totusi alte prioritati si ca exemplu va pot da masurile pe care acest guvern minunat le pune in aplicare.
Pentru Marina: poti face un plan urbanistic zonal (sau plan urbanistic de detaliu) pentru terenul tau numai ca trebuie sa gasesti persoana potrivita. De ce spun asta ? Din cauza faptului ca pentru 700mp nu se prea baga nimeni, din cauza pretului foarte mic si a autorizatiilor, nu mai vorbesc de timpul in care vei primi raspunsul ne/favorabil, 6-8 luni chiar si un an.
Banuiesc ca terenul pe care l-ai cumparat provine dintr-o parcela mai mare care a fost lotizata in urma unui puz. Acest proiect cred eu ca a avut si scoaterea din circuitul agricol si terenul pe care l-ai cumparat s-a transformat in intravilan construibil, pe toata durata de valabilitate a puzului si dupa expirarea lui in intravilan neconstruibil din cauza acestor legi: 24 si 114 si a planului urbanistic general.
Aceste legi sunt trecute in certificatul de urbanism de catre primarii si impiedica proprietarul de teren sa poata obtine autorizatia de constructie pe terenul
sau.
Daca terenul tau a fost trecut in registrul spatiilor verzi de catre primarie, ar trebui sa dai primaria in judecata si sa primesti despagubiri.
Ca si tine si ca multi altii, nu avem de ce sa contribuim cu terenurile noastre, de buna voie si nesiliti de nimeni, pentru aceste registre ale spatiilor verzi.
Pur si simplu, nu ma intereseaza cati mp de verdeata sunt pe cap de locuitor atata timp cat mie mi se incalca dreptul la proprietate.
Acord asistenta juridica pentru infiintarea unei asociatii daca legea va continua sa impiedice exarcitarea dreptului de proprietate privata.
P.S.Eu accept schimbul de proprietati cu organizatiile "ECOLOGISTE" sau orice persoana "interesata de mediu".