Zeci de organizatii noguvernamentale vor cere, luni, liderilor partidelor parlamentare sa isi exprime public opinia fata de propunerea de modificare a OUG 114/2007, in baza careia ar putea fi permisa construirea pe suprafetele care nu fac parte din registrul spatiilor verzi.

O solicitare similara va fi trimisa si Ministrului Mediului, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres si semnat de presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, dar si de alte 50 de ONG-uri, printre care Alianta Civica, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Grupul pentru Dialog Social, Ordinul Arhitectilor din Romania, Societatea Academica din Romania, Transparency International.

In scrisorile adresate liderilor grupurilor parlamentare, ONG-urile solicita ca formatiunile respective sa nu voteze modificarea OUG 114/2007 in forma propusa de Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor.

  • "OUG 114/2007 prevede interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi urbane. Prin modificarea propusa de Comisia de administratie publica, se prevede interzicerea schimbarii destinatiei doar pentru spatiile verzi din registrul spatiilor verzi al localitatilor. Dar 95 - 98% din localitati nu au intocmit inca registrul spatiilor verzi, deci prevederea este pentru moment goala de continut", se arata in scrisoarea respectiva.
  • De asemenea, se mentioneaza ca marea majoritate a localitatilor din Romania sunt departe de recomandarea europeana de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. "Prin modificarea prevederilor OUG 114/2007 ne vom intoarce la situatia din anii 2005 - 2007, cand mii de hectare de spatii verzi urbane s-au pierdut prin construirea in parcuri si pe spatiile verzi", se arata in aceeasi scrisoare.

Reprezentantii organizatiilor noguvernamentale au precizat ca vor fi prezenti la Camera Deputatilor in momentul dezbaterii, care ar putea avea loc luni sau miercuri, si vor solicita sa asiste la desfasurarea lucrarilor.