Un imobil vechi de aproape 100 de ani de pe Calea Mosilor colt cu bd. Carol a fost demolat, dupa ce a stat vreme de cativa ani in paragina. Lucrarile au inceput in urma cu cateva zile, muncitorii punand la pamant mai bine de trei sferturi din cladire. In loc se va construi un bloc de noua etaje. Pe Calea Mosilor sunt 30 de cladiri monument istoric.

Cladirea demolata de pe Calea MosilorFoto: Hotnews

Primaria sectorului 2 a autorizat demolarea cladirii pe 22 septembrie 2009. "La baza autorizatiei sta, pe langa proiect, expertiza tehnica (in care se specifica faptul ca planseul peste subsol este puternic degradat si ca, in timp, constructia a suferit numeroase modificari, desfiintari de pereti si mutari de goluri), alte avize, precum si avizul favorabil nr. 952/Z/28.07.2008 al Directiei Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti pentru demolarea tuturor corpurilor de cladire existente pe amplasament in vederea eliberarii terenului", ne-a informat Primaria sector 2.

"O casa ca aceasta putea fi integrata intr-o cladire noua. In mod normal nu ar fi trebuit demolata. A fost construita pe la 1890-1900 si este unul dintre imobile care a mai ramas din vechiul traseu al Caii Mosilor, inainte de a fi largit. Eu unul as fi incercat sa pastrez casa sau macar ceva din ea. Din punctul meu de vedere se preta a fi demolata doar daca se intentiona largirea strazii, in continuare. Iar, din ce am vazut eu, casa noua se racordeaza in dreapta cu o cladire retrasa, mai noua, iar in stanga, cu o alta cladire care este iesita in fata. E un pic ciudat, pentru ca nu se aliniaza cu cladirile noi, pentru largirea strazii. Nu este deontologic sa comentez. Spun cum as face eu", ne-a declarat arhitectul Adrian Craciunescu.

Pe terenul lasat liber de vechea casa, Consiliul Local sector 2 a aprobat initial un Plan Urbanistic de Detaliu care permitea construirea unei bloc cu parter si sase etaje (26 de metri), iar mai apoi un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc cu parter si noua etaje (31 metri). Arhitectul care a facut prima documentatie PUD este Marius Turcu, iar cel de-al doilea PUD este semnat de arhitectul Dragos Mihail. Pe Mosii Vechi majoritatea cladirilor au doua etaje. Langa cladirea demolata se afla un bloc portocaliu de sase etaje.

Calea Mosilor intre bd. IC Bratianu si bd. Carol este ansamblu monument istoric. In plus, alte 30 de case sunt clasate individual ca monumente istorice. De asemenea, strada Mantuleasa, care trece prin spatele constructiei, este clasata ca ansamblu monument istoric. Potrivit Regulamentului pentru Zone Protejate, inaltimea maxim admisa pe Calea Mosilor este de 13 metri. Peste inaltimea admisa se accepta realizarea a 2 niveluri retrase. Pe bd. Carol inaltimea maxim admisa este de 19 metri, plu alte doua etaje retrase.

Imobilul de pe Calea Mosilor nr. 160 a fost in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti pana in anul 2003, in 2004 fiind retrocedat lui Radu Aftalion, mostenitorul vechiului proprietar. De atunci a fost lasat in paragina, ca majoritatea caselor de pe Mosii Vechi.