O cladire veche de peste o suta de ani de pe Calea Mosilor a fost demolata
Primaria sectorului 2 a autorizat demolarea cladirii pe 22 septembrie 2009. "La baza autorizatiei sta, pe langa proiect, expertiza tehnica (in care se specifica faptul ca planseul peste subsol este puternic degradat si ca, in timp, constructia a suferit numeroase modificari, desfiintari de pereti si mutari de goluri), alte avize, precum si avizul favorabil nr. 952/Z/28.07.2008 al Directiei Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti pentru demolarea tuturor corpurilor de cladire existente pe amplasament in vederea eliberarii terenului", ne-a informat Primaria sector 2.
"O casa ca aceasta putea fi integrata intr-o cladire noua. In mod normal nu ar fi trebuit demolata. A fost construita pe la 1890-1900 si este unul dintre imobile care a mai ramas din vechiul traseu al Caii Mosilor, inainte de a fi largit. Eu unul as fi incercat sa pastrez casa sau macar ceva din ea. Din punctul meu de vedere se preta a fi demolata doar daca se intentiona largirea strazii, in continuare. Iar, din ce am vazut eu, casa noua se racordeaza in dreapta cu o cladire retrasa, mai noua, iar in stanga, cu o alta cladire care este iesita in fata. E un pic ciudat, pentru ca nu se aliniaza cu cladirile noi, pentru largirea strazii. Nu este deontologic sa comentez. Spun cum as face eu", ne-a declarat arhitectul Adrian Craciunescu.
Pe terenul lasat liber de vechea casa, Consiliul Local sector 2 a aprobat initial un Plan Urbanistic de Detaliu care permitea construirea unei bloc cu parter si sase etaje (26 de metri), iar mai apoi un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc cu parter si noua etaje (31 metri). Arhitectul care a facut prima documentatie PUD este Marius Turcu, iar cel de-al doilea PUD este semnat de arhitectul Dragos Mihail. Pe Mosii Vechi majoritatea cladirilor au doua etaje. Langa cladirea demolata se afla un bloc portocaliu de sase etaje.
Calea Mosilor intre bd. IC Bratianu si bd. Carol este ansamblu monument istoric. In plus, alte 30 de case sunt clasate individual ca monumente istorice. De asemenea, strada Mantuleasa, care trece prin spatele constructiei, este clasata ca ansamblu monument istoric. Potrivit Regulamentului pentru Zone Protejate, inaltimea maxim admisa pe Calea Mosilor este de 13 metri. Peste inaltimea admisa se accepta realizarea a 2 niveluri retrase. Pe bd. Carol inaltimea maxim admisa este de 19 metri, plu alte doua etaje retrase.
Imobilul de pe Calea Mosilor nr. 160 a fost in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti pana in anul 2003, in 2004 fiind retrocedat lui Radu Aftalion, mostenitorul vechiului proprietar. De atunci a fost lasat in paragina, ca majoritatea caselor de pe Mosii Vechi.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Îşi merită soarta !
ne pricepem doar la can can...
parerea mea e ca decat cu darapanatura pt boschetari mai bine cu o cladire nou... problema e sa nu fie foarte inalta
ia incearca sa darimi o cladire de patrimoniu in Europa Occidentala.
Stii, civilizatia nu trece prin buldozer si miticii care vor sa distruga totul pentru un Audi...
Parerea mea: Daca iti place o cladire care imi apartine si vrei sa-ti clatesti ochii uitandu-te la ea, atunci scoate banul.
Cine vrea copaci si aer liber, sa mearga la padure !!
Orasul este pentru munca si somn.
Esti un taran venit cumva la oras ?
E placut sa ai o casa cu etaj si sa te trezesti apoi ca niste functionari corupti au dat autorizatie pentru constructia langa tine a unui bloc de 10-20 etaje
Dormi linistit baiete ! Cred ca altceva nu faci decat sa muncesti si sa dormi !
Muzeul este chiar orasul in sine.
Si ce nu se puteau pastra peretii exteriori ca fatada si in spate puteau sa faca un bloc si de 20 etaje. Arata frumos fatada veche asa cum s-au facut si la cladiri?
Se pare multi au capul degeaba.
De dormit poti dormi ca si cit ursul.
Drept munca ai putea da cu bita in pereti si cu muci in fasole.
Ce dracu, noi avem nevoie de cladiri istorice pentru a ne gasi identitatea?
Daca te duci in orasele din vest , sa spunem Viena , nu o sa vezi intre 2 cladiri de 2-3 etaje ca se ridica un bloc de 10 !
Iti dai seama ce nenorociti au fost cei care au construit cladirea asta care tocmai a fost daramata, pentru ca probabil la randul lor au daramat alta si mai veche? Ce frumos ar fi aratat acum orasele daca se pastrau colibele de acum 1000 de ani? :))
Cat timp sa tot fie reabilitate, ca oricum la primul cutremur mai serios sa pice, asta pentru ca oricat le-ar reabilita tot nu se compara cu ceva construit totusi de la 0?
Dar:
1) ar trebui amenda/puscarie pentru cine detine un astfel de obiectiv si nu-l intretine
2) ar trebui un pic controlati la averi si aia care aproba astfel de PUD-uri. 9 etaje in zona de 2. Desi poti zice ca-i destul de aproape de intersectia cu Armeneasca unde exista turnul ala maret. (apropo, parca tocmai s-a dat acu nici un an o ordonanta referitoare la diferentele astea intre ce exista si ce se doreste?)
Altceva: Trotuarul este extrem de ingust. Sa le vina ceva minte si sa-l latzeasca la minim 1,5m.
Nu numai acolo...
Pe de altă parte:
Direcţia de Cultură Bucureşti, condusă la vremea respectivă de Ştefan Damian, călăul patromoniului bucureştean, a mai făcut o victimă. Şi-a asigurat nepoţii şi strănepoţii.
Arhitectul Marius Turcu menţionat în articol s-a mai distins prin proiectarea unui turn de 14 etaje în zona Icoanei. S-o fi crezând Jean Nouvel de Dâmboviţa!
Aceste personaje nu pot ascunde în spatele aşa ziselor decizii luate cu profesionalism faptul că sunt nişte escroci ordinari.
sunt CEI CARE IAU SPAGA! e asa greu sa fie listati?