Un nou bloc construit la limita legalitatii pe strada Paleologu lasa vecinii fara lumina

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 1 iulie 2010, 12:42 Economie | Imobiliar


Autorizatia de constructie
Foto: Hotnews
Consiliul Local sector 3 a aprobat la sfârşitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc cu sapte etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului, lipit de o construcţie de trei etaje. Mai multe familii din clădirea vecină vor rămâne fără lumină, deoarece noua constructie le acoperă ferestrele. Primăria Capitalei spune că Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului este ilegal. Cu toate acestea, pe şantier se lucrează de zor, construcţia crescând de la o zi la alta.

Consiliul local sector 3 a aprobat la sfârsitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 7 etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului. Noua construcţie are o înălţime dublă faţă de blocul vecin. Terenul are 487 mp, iar beneficiarul este Jurita Voislava. Noul edificiu este lipit de un bloculeţ interbelic cu trei etaje care are ferestre exact pe partea unde se va construi noua clădire.

Vecinilor din clădirea veche le va intra lumina în casă doar printr-o curte de lumină de mai puţin de 2 mp, prevăzută în dreptul ferestrelor la clădirea veche. În iunie 2009, Primăria Sectorului 3 a eliberat şi autorizaţie de construire pentru blocul de 7 etaje. Disperaţi că vor rămâne fără lumină, vecinii s-au adresat Primăriei Capitalei, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Ministerului Culturii.

Din răspunsul trimis de Primăria Capitalei reiese că Planul Urbanistic de Detaliu, prin care s-a aprobat construirea noului bloc, nu respectă Legea urbanismului: „Din verificarea documentaţiei prezentate s-a constatat că PUD str. Zborului, nr. 11 a fost aprobat cu nerespectarea Legii 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales a articolului 32 ce prevede în mod expres că “prin Planul Urbanistic de Detaliu se stabilesc reglementări noi numai cu privire la distanţele laterale şi posterioare ale parcelei”. Or, pentru reglementări noi cu privire la funcţiunea zonei, înălţimea maxim admisă, coeficientul de utilizare al terenului, coeficientul de ocupare al terenului (…), acestea se vor stabili prin Plan Urbanistic Zonal. Având în vedere cele de mai sus, ne-am adresat Prefectului Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru a analiza situaţia prezentată să a face demersurile în vederea anulării PUD-ului”.

Cu alte cuvinte, Consiliul local şi Primăria sectorului 3  aveau voie să aprobe doar distanţele la care va fi amplasat blocul nou faţă de clădirile vecine. În schimb, instituţia ar fi încălcat Regulamentul de Zone protejate şi a aprobat modificarea înălţimii clădirii de la 16 la 32 metri, a Coeficientului de Ocupare al Terenului de la 65 la 78 la sută, iar a Coeficientul de Utilizare a terenului de la doi la aproape 8. Or, conform Legii urbanismului, indicatorii urbanistici prevăzuţi de Regulamentul de Zone Protejate puteau fi modificaţi doar de Consiliul General al Municipiului Bucureşti printr-un Plan Urbanistic Zonal.

În plus, Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului de şapte etaje nu are aviz de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a Municipiului Bucureşti, aviz obligatoriu deoarece terenul se află în zonă protejată.

De asemenea, Autorizatia de construire este antedata. Astfel, asa cum rezulta din cuprinsul autorizatiei, aceasta a fost emisa la data de 01.06.2009, iar taxele aferente autorizarii au fost platite de-abia la data de 10.11.2009. Potrivit Legii nr. 50/1991, astfel cum erau in vigoare in iunie 2009, dovada achitarii taxelor trebuie facuta la data depunerii documentatiei.

Familiile din clădirea care va rămâne fără lumină au cerut în instanţă anularea autorizatiei de construire şi constatarea nelegalităţii Planului Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea PUD-ului. Procesul se va judeca în septembrie.

Ce spun părţile implicate?

Ecaterina Radu, vecină:  “Nemulţumirea noastră este că, după ce se va construi blocul, nu vom avea lumină în camera de zi. În plus, arhitecta nu a ştiut să ne spună cum va rezolva problema acoperisului pentru că, lipindu-se de blocul nostru, trebuie să ne demoleze acoperisul. Dupa cum stiti, clădirea lor este mult mai înaltă. În plus, este o ilegalitate. Nu au aviz de la Ministerul Culturii, de la Ministerul Sănătăţii. Sperăm ca instanţa să facă dreptate”.

Cristina Coman, vecină: “ Scopul nostru nu este să nu construiască. Vrem doar să facă acea curte de lumină mai mare, ca să avem şi noi parte măcar de puţin soare. Am cumpărat acest apartament în urmă cu putine luni, fără să ştim ce se face alături. Ne plăcea tocmai pentru că aveam lumină toată după-amiaza în camera de zi. Acum ne judecăm. Să vedem ce se întâmplă”.

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3 al Capitalei: “Clădirea nouă are o înălţime echivalentă cu clădirea vecină de care se lipeşte la calcan. Construcţia veche are calcan, ceea ce îi garantează proprietarului parcelei vecine dreptul la construire. Calcanul arată că alături a fost o altă construcţie, care a căzut la bombardament. Între cele două construcţii era curtea de lumină, care va râmâne şi acum. Vecinilor nu le convine că se construieşte, dar când trăieşti în oraş şi ai un teren liber alături, asta e. Ştiu că s-au adresat instanţei, dar au pierdut. Am două sentinţe care spun că autorizaţia de construire respecta toate legile din ţara românească”.

Madalina Eisenstat, avocata locatarilor care rămân fără soare: „Iniţial am făcut plângere prealabilă la Primăria sectorului 3. Ni s-a răspuns că nu se mai poate face nimic deoarece actul a produs efecte juridice. Între timp, clienţii mei au cerut în instanţă suspendarea executării actului administrativ. La fond am pierdut, dar am făcut recurs şi aşteptăm să se judece în iulie. După ce Primăria sectorului 3 ne-a răspuns la plângerea prealabilă, am intentat al doilea proces, cerând instanţei să constate nulitatea PUD-ului şi să anuleze autorizaţia de construire”.

Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul: „Ce se întâmplă la sectorul 3, la domnul arhitect Dumitraşcu, este de mult de domeniul penalului. Nici nu mai avem ce să discutăm, cand ajung să dea o autorizaţie de construire care nu are aviz de la Ministerul Culturii, cu toate că terenul se află într-o zonă protejată. În plus, autorizaţia este antedatată. S-a plătit taxa pentru autorizare la câteva luni după ce Primăria sector 3 o eliberase. Taxa trebuie plătită înainte de emiterea actului. Asta ca să nu mai vorbim că o clădire aşa de înaltă strică coerenţa ansamblului. Se încalcă regulametul de Zone Protejate”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4189 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  mda... (Joi, 1 iulie 2010, 12:51)

  me [anonim]

  in romanica, legea e pentru prosti...
  bine ca am magistratii pensii si salarii imense si isi fac datoria invers proportional cu cat castiga...
 • +3 (3 voturi)    
  Abuz similar si in str. Logofat Luca Stroici nr. 1 (Joi, 1 iulie 2010, 13:47)

  dana [anonim]

  Acelasi lucru se intampla si in cazul constructiei din str. Logofat Luca Stroici nr. 13, un bloc de 5 etaje, care se ridica in aceste zile lipit de calcanul blocului din Logofat Luca Stroici nr. 11, privand de lumina si aer toate apartamentele care au livingul, bucatariile si baia mica pe acel tronson.

  Diferenta este ca, in acest caz, NICIODATA nu a existat acolo o constructie veche, lipita la calcan.

  Au fost dintotdeauna 5 castani imensi, foarte vigurosi, care au fost defrisati in 2008, pe o canicula cumplita, precum si cateva cladiri cu un singur nivel (vechiul centru militar al sectorului 2, vechiul sediu al 'fortelor de munca' al sectorului 2).

  Mi-e teama ca lacomia si coruptia ne depasesc cu totul, intr-un stat complet neputincios, care nu-si apara cetatenii.

  Dana
  • +2 (2 voturi)    
   Logofat Luca Stroici nr. 13 (Joi, 1 iulie 2010, 13:55)

   dana [anonim] i-a raspuns lui dana

   Subiectul introdus de mine este:
   Abuz similar si in str. Logofat Luca Stroici nr. 13 !!!
   Dana
 • 0 (0 voturi)    
  in romania niciodata nu stii ce cumperi si la ce s (Joi, 1 iulie 2010, 14:25)

  Emilia [anonim]

  peste tot se fac tot felul de c-tii ce nu au de aface cu stilul respectiv de arhitectura cu autorizatii date pe spaga sau pe baza de clientela de partid etc ASA ne -au distrus tara acesti imbecili! ar trebui toate demolate !Nu am vazut pina acuma un dezvoltator imobiliar cu o idee de arhitectura si de ordine de urbanism !Sint niste incompetenti !Fac blocuri in nestire ! de ce nu dezvolta o zona undeva la periferie sa faca un oras de suburbie cu absolut toate utlitatile din oras ! FILIALE de scoli universitati spitale banci etc!sa faca in centru suburbiikor fikialele din oras toate !chiar cladiri moderne de sticla de tip zgirie nori DAR nu in centrul istoric ! e teribil ce fac primariile peste tot !AR trebui sa demoleze tot ca nu tin cont de nimeni si de nimic !toti sint niste incompetenti ai clientelei politice !Nu au planuri urbanistice respectind normele legale si de confort !
 • +1 (1 vot)    
  tara lu' papura voda.... (Joi, 1 iulie 2010, 15:01)

  lili [anonim]

  De la A la Z.....
 • +1 (1 vot)    
  Constructia din Log.Luca Stroici,nr.13,sector 2 (Joi, 1 iulie 2010, 20:09)

  Calina [anonim]

  In Log.Luca Stroici, nr.13, sect.2 se construiesc 2 cladiri, una de 28 de m inaltime, care nu tine cont de nimic d.p.d.v.legal. Bani sa iasa. Zona este protejata, blocul de care se lipeste este construit in 1935 si trebuie consolidat in urma seismelor din 1940 incoace, dar arhitectul, "baiat destept "sau "fata desteapta", a dat tot ce a putut el da pt. ca acolo construieste un italian, nu? Ce conteaza lege, istorie, demnitate! Vorbe in vant. Face ceva pe ele de principii. Si el , si cine a dat aviz favorabil PUD -ului, pt. ca PUZ aprobat, legal, nu exista in acest caz. Poate se autosesizeaza cineva competent si profesionist ! Ce daca blocul din log.Luca Stroici, nr.11, cade la urmatorul cutremur.De altfel ,d-ul.italian ne-a zis ca trebuia sa ne mutam cand am aflat ca a cumparat el trenul. Poate asta se vrea, sa cada blocul nostru, terenul este nepretuit, centrul Bucurestiului, cu monument istoric vis-a-vis, casa d-lui. Celibidache, compozitor si dirijor roman, vestit.
  Noi am ales primarul sect.2 ca sa ne fereasca de ileagaliati si de probleme de acest fel, ca noi , sa muncim , sa-i platim taxele si impozitele, dar oare ce l-o fi facut pe dansul si pe consilieri sai minunati ,sa aprobe acest PUD ? Mai ales ca toate autorizatiile trebuiau luate de la Primaria mare, fiind zona protejata 39 !
 • 0 (0 voturi)    
  Andreea Marin si Stefan Banica fac la fel... (Joi, 8 iulie 2010, 9:26)

  citizen [anonim]

  ...construind, in str. Emanoil Porumbaru 31, un imobil de locuinte si birouri de 4 etaje, privand locatarii din blocuruile vecine de insorire.
  Studiul de insorire nu a fost efectuat, desi legea o prevede, iar vecinii nu au fost informati.
  Si nu este singura ilegalitate din acest proiect al zanisoarei si al rocker-ului, amplasat in zona protejata 59 - parcelarea Jianu, cu criterii (teoretic) stricte de urbanism.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by