Brezoianu, Academiei, Amzei, Artur Verona sunt printre cele mai vechi străzi din oraş şi printre cele mai frumoase, gratie monumentelor care le le străjuiesc şi atmosferei de epocă pe care o respiră. Cu toate că au un potenţial uriaş, ele sunt folosite ca imense parcări publice. La fel şi cele mai importante pieţe ale oraşului: Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Constituţiei. Dacă vrei să faci o plimbare pe acolo, este aproape imposibil din cauza maşinilor parcate pe trotuar, a zgomotului şi poluării făcute de traficul intens.

Foto:

Toate au devenit arene de luptă între oameni şi maşini. În alte ţări civilizate, străzile vechi şi pieţele publice sunt transformate în pietonale cu benzi pentru biciclişti şi terase la parterul clădirilor. Transcedental Urban Bucureşti, un proiect conceput de mai multe birouri de arhitectură din Bucureşti în 2007, propune transformarea mai multor străduţe din centrul oraşului în pietonale, redându-le astfel oamenilor.

Traseul TUB leagă Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu centrul Capitalei. Porneşte de la Muzeul National de Arta Contemporana, trece prin Parcul Izvor, pe strada Brezoianu, Lutherană, Piaţa Amzei, ajunge la Grădina Icoanei prin strada Verona apoi se întoarce la Piaţa Revoluţiei. De aici merge pe strada Academiei, prin Centrul Istoric, Piaţa Unirii si de acolo spre Piaţa de Flori, pe strada George Georgescu.

În piaţetele aflate pe traseul TUB-ului vor fi amenajate pieţe publice unde vor avea loc zilnic evenimente culturale (spectacole, recitaluri, concursuri etc). Pentru realizarea "camerelor urbane" sunt vizate următoarele zone:

o Camera „Podul”- zona vechiului pod Mihai Voda;

o Camera „Piata turistica”- Piata Amzei;

o “Camera de ambianta” - str. Arthur Verona – Gradina Icoanei - Piata Lahovari;

o “Camera de cultura clasica”- Piata G. Enescu si Piata Revolutiei;

o Camera academica”- Universitatea Bucuresti, Univ de Arh Ion Mincu;

o „Camera istorica”-Centrul istoric;

o „Camera de entertainment si cultura populara”- Piata Unirii;

o „Camera de cultura alternativa”- Calea Rahovei, Piata de Flori, Str. Uranus;

o „Camera de cultura contemporana” - MNAC.

„Bucurestiul astazi este un oras cu centrul sufocat. Bucurestiul astazi e un oras care are nevoie de spatii publice intr-un sistem coerent urban. Bucurestiul astazi are nevoie de o reinventie la nivel structural spre a deveni un pol de atractie intr-o competitie europeana la nivelul oraselor. Bucurestiul are nevoie de viziuni asumate de toate partile, viziuni pe termen lung de 10-20 de ani, care pot fi preluate de la o legislatura la alta. Proiectul TUB (Transcentral Urban Bucuresti) propune o regandire a zonei centrale din Bucuresti si propune orasului un prim pas in construirea unei marci identitare a Bucurestiului. Proiectul TUB isi propune un traseu alternativ pentru centrul orasului, separat de sistemul carosabil si implementabil prin folosirea infrastructurii existente. Initiativa porneste din necesitatea de a regandi spatiul public bucurestean, transformand zona centrala intr-un adevarat sistem de “camere urbane” legate de un traseu de pietoni si biciclisti”, spune Mario Kuibuş, arhitect la unul dintre birourile de proiectare care au gândit TUB-ul.

Proiectul a fost cumpărat de Primăria Capitalei la sfârşitul anului trecut cu suma de 100.000 de euro, fiind atribuit prin încredinţare directă. „L-am achiziţionat prin încredinţare directă deoarece este vorba de drepturi de autor. Nu puteam face licitaţie pe ideea lor. În plus, înainte de a-l cumpăra proiectul a fost adoptat de Consiliul General. Acum am lansat în licitaţie Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru centrul Capitalei, o strategie despre cum trebuie să se dezvolte zona centrală a oraşului, iar unul dintre proiectele care va fi integrat în strategie este TUB-ul. Facem această strategie pentru a accesa bani europeni pentru realizarea acestor proiecte”, ne-a declarat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.