Judecatoria Sectorului 2 a decis pe 5 iulie demolarea unui bloc de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu. Pe terenul din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122, Primaria Sectorului 2 a emis in aprilie 2008 autorizatie de construire pentru un imobil de 6 etaje. Beneficiarii autorizatiei sunt Busuioc Andrei Horia si Cucu Victor. Potrivit instantei, constructorul si beneficiarii nu au respectat autorizatia si au construit un imobil de 10 etaje, cu amprenta la sol mult mai mare.

Blocul de pe Aurel VlaicuFoto: Hotnews

"Controalele Inspectoratului de Stat in Constructii si ale Directiei de Control a Primariei Municipiului Bucuresti au sesizat ilegalitatea si au dispus incadrarea constructiei in parametrii autorizatiei. Intrucat amprenta la sol este mult mai mare decat cea permisa de autorizatie, acest lucru nu se poate realiza decat prin desfiintarea totala a constructiei. In urma acestor procese verbale, Primaria Sectorului 2 a inceput la 26.08.2009 un proces la Judecatoria Sectorului 2 contra constructorului Chirita Ion, care, din punct de vedere juridic, pana la receptia lucrarii este beneficiarul cladirii. Institutia solicita incadrarea constructiei in parametrii autorizatiei. Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Siturilor (Pro-Do-Mo) a intervenit in proces in sprijinul Primariei Sectorului 2. Prin decizia din 05.07.2010, Judecatoria Sectorului 2 a decis incadrarea imobilului in parametrii autorizatiei, adica demolarea totala a constructiei. Daca ar fi construit ilegal doar etajele in plus, acestea puteau fi demolate fara a afecta restul constructiei. Pentru ca amprenta cladirii la sol este mult mai mare, trebuie demolat tot. Altfel nu are cum sa respecte parametrii autorizatiei", ne-a declarat Dorina Banisor, reprezentanta asociatiei PRO_DO_MO. Decizia Judecatoriei sectorului 2 nu este este definitiva si irevocabila, paratul putand face recurs.

Pana acum, instanta nu a mai decis desfiintarea niciunei cladiri proprietate privata. Legea permite asa zisa intrare in legalitate, iar instantele obliga primariile sa fie de acord cu o constructie pe care initial au refuzat-o, adica sa emita o noua autorizatie de construire pentru cladirea ilegala.

Datorita posibilitatii de intrare in legalitate, cartiere superbe ale Bucurestiului au fost distruse, fara ca nimeni sa poata face mare lucru. Mai mult, daca un astfel de investitor "destept" a facut un bloc de zece etaje intre case, ilegal, vecinii vor si ei acelasi lucru, deoarece constructia lui a devenit legala si s-a creat astfel un nou regulament de construire.

Numai in sectorul 2, de la inceputul anului pana in prezent, Consiliul local a legalizat 4 constructii. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti au ajuns anul trecut aproximativ 10 cazuri de legalizare printre care o constructie de pe bd. Primaverii, nr. 55. Aici proprietarul a ridicat doua etaje fara autorizatie.