Cum a inceput procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania: Polite emise gratuit, propuneri de modificari legislative, reasigurare fara acoperire integrala si o baza de date cu doar 10% din totalul locuintelor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 15 iulie 2010, 16:03 Economie | Imobiliar


Nebuloasa in procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania
Foto: Hotnews
Incepand de joi, 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sunt obligati ca in sase luni sa-si faca o asigurare obligatorie. Si cei care au asigurare facultativa vor fi obligati, ca la expirarea contractului respectiv, sa-si faca asigurare obligatorie a casei. Doar azi, asiguratorii au emis gratuit polite, dar procesul a inceput desi se asteapta aprobarea in Parlament a unor modificari legislative necesare functionarii corecte a acestui sistem, contractul de reasigurare nu ofera, momentan, acoperire integrala, iar baza de date cuprinde informatii pentru doar 10% din numarul total de locuinte proprietate personala din Romania.

Joi, 15 iulie, autoritatile au organizat in Bucuresti, un eveniment in care au lansat procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania. Reprezentantii a 13 asiguratori, membri fondatori ai societatii comerciale care va gestiona acest sistem, respectiv, PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor) ofereau, doar azi, celor prezenti posibilitatea incheierii gratuite de polite obligatorii de locuinte. Generali sustine ca a reusit sa incheie prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor din Romania pentru secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, prezent la acest eveniment.

 • Inundatiile din ultima luna, motivul indicat pentru lansarea unui proces care are inclusiv nevoie de modificari legislative

Prezenta la eveniment, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a tinut sa precizeze ca ne aflam in "al optulea an de la emiterea primului proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor. Primul proiect de lege, din 2002, prevedea constituirea unui asigurator de stat care sa administreze riscurile de catastrofa. S-a renuntat la aceasta solutie, iar legea aflata astazi in vigoare se poate aplica prin eforturile financiare realizate de cele 13 companii private".

De ce a demarat astazi?

"Inundatiile puternice din ultima luna au determinat PAID sa demareze activitatea de emitere a politelor, chiar daca pachetul de modificari la Legea 260/2008 nu a iesit inca din parlament"
, a precizat Toncescu.

Marius Bulugea, presedintele PAID, a mentionat ca spera ca "aprobarea pachetului de modificari legislative sa fie facuta imediat dupa vacanta parlamentara".

Marinela Nemes, directorul general al directiei generale juridice in cadrul CSA, a precizat pentru HotNews.ro ca "cea mai importanta modificare legislativa este cea referitoare la faptul ca despagubirile sa se faca de PAID nu de catre asiguratori. Nu pot face ei plata pentru ca nu ei retin primele ci le vireaza automat la PAID. Nefacandu-si rezerve si netinand aceste prime nu pot fi obligati la plata despagubirilor".

 • O alta problema: Contractul de reasigurare nu ofera in prezent acoperire integrala

Desi prezenta lege a asigurarii obligatorii a locuintelor a fost aprobata inca din 2008, procesul nu demarase inca si pentru ca nu fusese incheiat contractul de reasigurare fara de care nu se puteau vinde politele. Oficialii PAID au mentionat joi ca acest contract a fost semnat. Sefa CSA sustine insa ca in prezent nu este oferita acoperire integrala prin contractul de reasigurare.

"Stim ca se vor face speculatii pe faptul ca PAID isi incepe azi activitatea. N-as putea sa va dau explicatii de ce azi se lanseaza polita de asigurare obligatorie. Din toate informatiile pe care le am de la PAID stiu ca azi aceasta societate si-a negociat contractul de reasigurare fara de care n-ar fi fost posibila lansarea astazi a acestei polite si este in curs de derulare si a fost plasat in proportie de 50%. Sigur ca probabil pana la sfarsitul lunii septembrie plasamentele vor fi de 100% si PAID va avea acoperirea necesara prin contractul de reasigurare", a spus Angela Toncescu.

Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul PAID, a precizat pentru HotNews.ro ca incepand de saptamana trecuta au fost semnate contracte de reasigurare cu 14 mari reasiguratori.

"In sistemul reasigurarilor nu te reasiguri la o singura firma. Incepand de saptamana trecuta, PAID a incheiat contracte cu mai multi reasiguratori de top. Sunt din primii 20 reasiguratori din lume, iar pana in prezent am incheiat contracte cu circa 14 reasiguratori. Cu fiecare firma se incheie un contract pe o anumita suma deci o anumita parte din totalul acoperirii care trebuie cumparat",
a explicat Radu Popescu.

 • Baza de date contine momentan informatii despre peste 10% din locuintele aflate in proprietate personala din Romania

Un alt element important in acest proces este sistemul informatic, despre care PAID sustine ca a devenit functional si poate fi utilizat pentru emiterea electronica a politelor de catre toate cele 13 companii de asigurare.

In procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, autoritatile administratiei publice locale, respectiv primarii, trebuie sa furnizeze catre baza de date a PAID lista cu informatii despre toate locuintele aflate in proprietate personala, inclusiv a celor cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in respectiva unitate administrativ-teritoriala. Informatiile trebuie sa specifice numele si prenumele sau denumirea proprietarului si, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic si din registrul agricol.

Baza de date, implementata de firma Essential Systems, care a folosit tehnologii Microsoft si infrastructura hardware IBM, are in prezent informatii pentru peste 10% din totalul locuintelor din tara.

"Cu ajutorul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), pana in prezent am reusit sa strangem in baza de date peste 10% din numarul total al locuintelor si daca pastram acest ritm probabil ca intr-un an de zile vom ajunge undeva la 60-70% din numarul total de locuinte proprietate personala, care ar insemna intre 5-6 milioane de locuinte. Probabil in anii urmatori aceasta baza de date va fi completa",
a spus Marius Bulugea, presedintele PAID.

Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.

 • Primariile vor fi obligate sa vireze din bugetele locale prime de asigurare pentru circa 400.000 de proprietari de locuinte, asistati social

Potrivit legii pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie revine in sarcina autoritatilor locale si a bugetelor proprii.

Marius Bulugea sustine ca este vorba de circa 400.000 de proprietari de locuinte, asistati social.

"In ce priveste numarul de locuinte cu asistati social, la nivel de tara sunt in jur de 5% din proprietari, respectiv in jurul a 400.000 de proprietari. Pentru acestia intr-adevar administratiile locale din bugetele locale trebuie sa bugeteze sume care sa fie destinate impreuna cu lista acestor asistatilor catre PAID", a mai spus Bulugea.

 • UPDATE: Ce se intampla cu cei care au asigurari facultative pentru locuinte?

Marinela Nemes, director al directiei juridice in CSA, sustine ca cei care au incheiate polite facultative pentru locuinte vor fi nevoiti sa-si faca si asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea scadentei politei facultative.

"In situatia in care se detine o asigurare facultativa aceasta este valabila pana la scadenta ei, un an de zile, urmand ca toti sa-si faca asigurare obligatorie dupa expirarea scadentei de la asigurarea facultativa. Daca se face asigurare obligatorie desi un proprietar are si una facultativa, aceasta intra in vigoare la ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie iar daca se produce riscul asigurat, sa spunem - o inundatie, se vor primi 20.000 de euro daca se incadreaza la suma asigurata de 20.000 pe asigurarea obligatorie, iar diferenta pana la valoarea exacta a casei se va recupera din asigurarea facultativa", a explicat Nemes.

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008) proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10899 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Alta lege (Joi, 15 iulie 2010, 16:17)

  xyz [anonim]

  Daca unei legi ii lipseste mijlocul de a fi impusa celor care nu vor sa o respecte, atunci legea respectiva, conform standardelor internationale in drept, se numeste lege 'romaneasca'. :)

  'constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop'

  Il astept pe Ontanu cu imputernicitii lui sa ma controleze. Sunt curios cum o vor face.
  • +3 (3 voturi)    
   @alta lege (Joi, 15 iulie 2010, 16:31)

   lm [anonim] i-a raspuns lui xyz

   "Il astept pe Ontanu cu imputernicitii lui sa ma controleze. Sunt curios cum o vor face"
   simplu:se uita in baza de date si daca nu ti-ai facut polita de asigurare ai o amenda de 500 ron
   • +3 (5 voturi)    
    Corect (Joi, 15 iulie 2010, 16:42)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui lm

    Asa este, o sa platesca amenda cand plateste impozitul.
    E foarte simplu cand gandesti. Cand nu gandesti, ca prieteneul de mai sus o dai la mistocareala.
  • +1 (1 vot)    
   Asteapta pana la cutremur (Vineri, 16 iulie 2010, 16:25)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui xyz

   Cutremurele mari din Vrancea au loc cam la 40 de ani. Ultimul care a omorat vreo 1000 de oameni si a daramat si destule blocuri in Bucuresti a fost in 1977. Tu poti sa-l astepti pe Ontanu si sa contezi pe norocul ca vine el intai si nu cutremurul. Poate esti norocos, poate nu..
 • +2 (6 voturi)    
  Foarte tare (Joi, 15 iulie 2010, 16:21)

  Iulia [anonim]

  Cine are polita facultativa incheiata pe 30 de ani ce face? :)))) nu mai incheie polita obligatorie decat peste 30 de ani.
  • +2 (2 voturi)    
   Credit ipotecar (Vineri, 16 iulie 2010, 10:19)

   O natie de ca ca o [utilizator] i-a raspuns lui Iulia

   Polita nu este facuta pe 30 de ani, ea doar fiind obligatorie pe 30 de ani. Polita in sine are durata de 1 an si se reinnoieste inainte de scadenta. Ne-au tras-o asa ca dormiti linistiti.
 • +8 (8 voturi)    
  Bani moca (Joi, 15 iulie 2010, 16:24)

  BX [anonim]

  Bani din piatra seaca. Din nou...
  • 0 (0 voturi)    
   Ca de obicei (Duminică, 18 iulie 2010, 9:11)

   Alex One [anonim] i-a raspuns lui BX

   De unde dracu vor plati primariile asigurare pentru 400.000 de asistati cand ei n-au bani nici de salarii ? Se va auto amenda primarul ? Desi intentia este buna, treaba e 100% romaneasca ! Legea a intrat in vigoare desi modificarile n-au fost votate, reasigurarea nu acopera integral riscul iar baza de date e o zecime din total. Dar daca l-a luat gura pe dinainte pe marele jucator, s-a facut si tampenia asta. Asteptam sa vina la Moraru si sa declare cu inconstienta obisnuita, "am gresit " !
 • +8 (8 voturi)    
  Asigurarea obligatorie (Joi, 15 iulie 2010, 16:28)

  Observer [anonim]

  E o porcarie sa mai inkei inca o asigurare obligatorie din moment ce eu am o asigurare facultativa mult mai complexa, ce include si furtul din locuintza, daune produse de vecini, etc., iar locuintza este asigurata la valoarea reala de piatza, nu la 20mii Eur. Avand aceasta asigurarea facultativa complexa, statul n-are nici o obligatzie fatza de mine in caz de distrugere a locuintzei, deci nu intzeleg rostul a inca unei asigurari, inafara de acela de a ma mai jecmani de inca 20 Eur.
  • -1 (5 voturi)    
   Ai citit? (Joi, 15 iulie 2010, 16:47)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Observer

   Ai citit articolul? Din comentariu nu s-ar zice. Reia-l si ai sa afli raspunsul la nedumerirea ta.

   Daca ai facultativa nu te obliga nimeni sa inchei obligatoria. Cand expira facultativa vei incheia obligatorie si facultativa peste cea obligatorie ca sa fii protejat la valoarea de piata. Pretul la facultativa va scadea pentru ca se diminueaza riscul. Tu responsabil care te asiguri nu vei plati nimic in plus, vor plati in plus aia care nu se asigura daca se poate spune asa. E foarte bine. Vine inundatia sa nu mai astepte sa-i ridice statul casa sa si-o ridice singur. Nu si-a asigurat-o sa fie sanatos.
   • +8 (8 voturi)    
    si daca vine inundatia... (Joi, 15 iulie 2010, 17:03)

    mslliviu [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    Eu ce fac, ma duc cu barca in doua locuri sa imi recuperez paguba? E aiurea rau prevederea asta... In plus cam elimina notiunea de concurenta pe piata asigurarilor de locuinte.
    Si pot pune linistit pariu cu Base & Boc ca o sa mai dea bani si in viitor celor care nu si-au asigurat casele (mai ales in anii pre-electorali).
    • -1 (3 voturi)    
     de ce elimina concurenta? (Joi, 15 iulie 2010, 17:24)

     unu [anonim] i-a raspuns lui mslliviu

     Toti asiguratorii au fost invitati sa participe la PAID. Au participat cei care au vrut. Cei care n-au participat, o pot face oricand.
   • +3 (5 voturi)    
    LOL (Joi, 15 iulie 2010, 17:21)

    Lilith [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

    Eu as zice ca tu n-ai citit articolul. Asigurarile facultative se fac pe 1 an de zile. Cand a expirat anul cu pricina iti faci asig obligatorie fie ca vrei s-o pastrezi pe cea facultativa fie ca nu.
    Eu de ex am casa luata cu credit, am asigurare la casa si nu pot renunta la ea. Si o sa mai platesc o asigurare complet aiurea.
    • -2 (4 voturi)    
     LOL (Joi, 15 iulie 2010, 17:29)

     Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Lilith

     Eu as zice sa recitesti comentariul meu.
     Matale cand reinnoiesti polita facultativa vei avea o reducere pentru ca polita va avea acoperire mai mica.
     Acum sa zicem ca platesti prima pentru 70.000 EUR pentru cutremur, la reinnoire vei plati pentru 50.000 EUR pentru ca 20.000 EUR sunt acoperiti de polita obligatorie, deci in final vei plati acelasi lucru nicidecum mai mult.
     • +2 (4 voturi)    
      Alexandru, am o intrebare. (Vineri, 16 iulie 2010, 4:37)

      iosiP [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

      Si nu, nu este nici retorica si nici ironica - chiar sunt nelamurit.
      Deci, am o asigurare pentru 70.000 EUR cu firma care mi-a oferit cele mai bune conditii (poate ca am platit si un broker de asigurari ca sa obtin maximul de beneficii/prima minima). Atunci cind asigurarea expira o reinnoiesc pentru 50.000 EUR iar pentru restul ma asigur la una dintre firmele "autorizate", care imi ofera conditii mai proaste (ca doar n-am de ales).
      Pai de ce nu-mi pot reinnoi polita initiala iar daca vine cineva in control sa-i bag polita de 70.000 EUR sub nas, sa ma mai scuteasca...?
      • +2 (2 voturi)    
       Facultativa (Vineri, 16 iulie 2010, 11:51)

       Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui iosiP

       O reinnoiesti tot pentru 70.000 Eur dar va avea fransiza de 20.000 Eur la cutremur. Astfel prima de asigurare la facultativa va fi mai mica pentru ca scade riscul.
       Per total ar trebui sa platesti la fel AOL+facultativa.
      • +1 (1 vot)    
       Asigur-o tot la 70.000 EUR (Vineri, 16 iulie 2010, 16:54)

       DevilFish [anonim] i-a raspuns lui iosiP

       Pana sa apara noile polite cu noile cote de prima in special de la firmele care nu sunt in PAID dar si din partea celor care sunt iti recomand sa o asiguri tot la 70.000. Ai mare grija sa fie asig. la valoarea reala ca sa nu intrii in subasigurare.
       La a 2-a intrebare nu poti pt. ca exista o lege in vigoare pe care trebuie sa o respecti. Asta e... o sa platim toti ca si la RCA ca sa nu ramana nenorociti doar unii dintre noi.
   • +1 (1 vot)    
    si daca e sub ? (Vineri, 16 iulie 2010, 19:35)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    si pt o valoare mai mica? am o garsoniera de 6.000 euro si mai e si cu credit ipotecar. daca e ceva ia banca 6.000 si iau eu 4.000? sau mi se face un apartament de 10.000? daca am obligatorie mai trebuie facultativa? poti sa faci si obligatorie si facultativa? adica la masina ai putea face 2 CASCO-uri??
  • 0 (2 voturi)    
   Daca ai sigurare acutlativa (Joi, 15 iulie 2010, 16:55)

   Octav [anonim] i-a raspuns lui Observer

   ... nu numai ca nu te obliga nimeni sa inchei si o asigurare obligatorie, ci mai mult ca sigur ca vei fi si refuzat de catre asigurator.

   Pentru asigurarea de bunuri nu se pot incheia contracte avand acelasi obiect. Asiguratorul de obicei solicita informarea cu privire la existenta mai multor asigurari incheiate pentru acelasi bun ,atat la incheierea contractului cat si pe parcursul executarii acestuia, si de obicei refuza incheierea asigurarii pentru un bun deja asigurat.

   Asadar, se pare ca cei care au locuinte achizitionate prin credit ipotecar, pt care banca a impus incheierea unei asigurari de locuinta, nu sunt afectati de aceasta lege, atata timp cat creditul lor este in derulare (de obicei asigurarea se incheie pe acceasi durata ca si creditul).
   • +2 (2 voturi)    
    nu e asa (Joi, 15 iulie 2010, 17:25)

    Lilith [anonim] i-a raspuns lui Octav

    Asigurarea este pe 1 an de zile. Dupa se prelungeste.
    Iar in articol zice altceva, eu zic sa citesti cu atentie declaratia aia pe care o citeaza astia.
    Poate n-am inteles eu bine ce vrea sa zica. Dar si mie mi se pare ca vor obliga pe toata lumea cu sau fara asigurare sa o faca pe asta.
    • +2 (2 voturi)    
     De fapt, nu prea se stie cum e (Joi, 15 iulie 2010, 17:54)

     Octav [anonim] i-a raspuns lui Lilith

     Juridic vobind, nu poti asigura acelasi bun de doua ori. Indiferent de ce tipul de bun asigurat. Asta pentru ca nicaieri in lumea asta nu esti despagubit de doua ori pentru aceeasi dauna.

     Pe principiul asta rezulta ca nu iti poti asigura locuinta atata timp cat ai un credit in derulare, credit venit la pachet cu o asigurare de locuinta (impusa de banca atunci cand s-a incheiat creditul). Acest tip de asigurare se incheie pana la achitarea integrala a creditului, nu pe un an. Si e o asigurare facultativa - nimeni nu obliga vreun cetatean roman sa ia vreun credit, nu ?

     Daca asigurarea obligatorie e impusa cu forta, si pentru persoane care au asigurari facultiative, sau asigurari venite la pachet cu creditul bancar, acesta e un abuz tipic romanesc. Persoana in cauza nu va primi niciodata daune de pe a doua asigurare (adica cea obligatorie).
     • +2 (2 voturi)    
      Asigurarea "dubla" (Vineri, 16 iulie 2010, 11:48)

      Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Octav

      Nu ai asigurare dubla. Ai asigurare pentru un risc (obligatorie) si asigurare pentru riscuri suplimentare (facultativa), se completeaza nu se dubleaza.

      Ai dauna 2.000 Eur in urma unui cutremur te despagubeste PAID (asigurarea obligatorie). Ai dauna de 25.000 Eur te despagubeste PAID 20.000 Eur si 5.000 asigurarea facultativa. AOL e asigurare de prim risc.
      Nu te despagubeste 20.000 PAID si 25.000 facultativa.
      Pretul facultativei va scadea pentru ca va avea riscuri mai mici.
     • 0 (0 voturi)    
      Poti sa ai cate vrei... (Vineri, 16 iulie 2010, 16:43)

      DevilFish [anonim] i-a raspuns lui Octav

      Juridic vorbind, poti sa ai cate polite vrei. Poate unul dintre asiguratori da faliment si nu ramai cu buza umflata. Daca ai dauna ori risti puscaria si nu declari ca ai asigurare in alta parte, ori declari si ti se plateste proportional cu suma asigurata (daca difera) de la fiecare asigurator.
   • +3 (3 voturi)    
    hahahahahahahahahahah (Vineri, 16 iulie 2010, 8:22)

    tirtau [anonim] i-a raspuns lui Octav

    ce ai ma ?nu ai vazut ca si daca ai facultativa ,aia tot obligatorie e (dupa ce expira cea actuala,la reinnoire e musai si obligatoria )de cand sunt astia la putere totul e OBLIGATORIU,adica noi ne schimbam chilotii de 10 ori pe zi ,ptr ca nenorocitii ne rup curu cu legile lor OBLIGATORII(dar interesante ptr ei) .....in ROMANICA statul fura cu legea in mana ...dramatic este ca nici opozitia nu-i mai controleaza .......oare vom avea din nou un decembrie insangerat...........uau.....
   • 0 (0 voturi)    
    Cred ca visezi. (Vineri, 16 iulie 2010, 16:46)

    DevilFish [anonim] i-a raspuns lui Octav

    Adica un broker sau oricine iti vinde polita, taxandu-te cu aceeasi cota de prima chiar crezi ca nu-i convine sa subscrie riscul stiind ca in caz de dauna plateste probabil jumatate din dauna? Gandeste-o logic...
 • +4 (4 voturi)    
  Pai, de ce nu ne mira??!!! (Joi, 15 iulie 2010, 16:38)

  lili [anonim]

  Tipic romanesc.... Nu stiu nimic in Romania de ani buni care sa fi fost facut asa cum trebuie, cand trebuie, de cine trebuie..... Amatorism periculos deja....
 • +8 (8 voturi)    
  Taxa mascata in Polita de Asigurare (Joi, 15 iulie 2010, 16:38)

  Victor [anonim]

  Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Exista orase (si sate) intregi in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN FEL DE BENEFICII ! Era mai utila si o asigurare impotriva meteoritilor. Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul unei parti a populatiei Romaniei, cea care este expusa riscurilor asigurate.
  • +5 (5 voturi)    
   Elemente tehnice ale asigurarilor (Joi, 15 iulie 2010, 17:41)

   tibirk [anonim] i-a raspuns lui Victor

   O prima conditie este aceea ca producerea fenomenului (evenimentului) - pentru care se incheie asigurarea - sa fie posibila, deoarece un anumit bun nu este amenintat de nici un fel de risc, asigurarea acestuia nu devine necesara. In acelasi timp este necesar sa se aiba in vedere faptul ca fenomenul (evenimentul) care se produce in mod frecventsi pe scara larga nu poate fi acceptat drept risc asigura, deoarece o eventuala cuprindere a sa in asigurare ar necesita plata de catre asigurat a unor prime de asigurare apropiate sau egale ca marime cu valoarea pagubelor respective.Intr-o asemenea situatie, este greu de presupus ca o persoana ar putea fi interesata sa incheie o asigurare. Totodata, fenomenul (evenimentul) este necesar sa aiba o anumita regularitate in produceresi un grad de dispersie cat mai mare pe teritoriu, fiindca in caz contrar nu se poate manifesta interesul pentru asigurarea lui si nu se poate constitui nici mutualitatea necesara formarii unui fond de asigurare de dimensiuni corespunzatoare.
   A doua conditie se refera la faptul ca fenomenul (evenimentul) trebuie sa aiba in toate cazurile un caracter intamplator. Aceasta inseamna ca pentru a se putea incheia o anumita asigurare nu este admisa existenta nici unei posibilitati a partilor participante la asigurare de a cunoaste bunurile care vor fi supuse actiunii fenomenului (evenimentului), nici intensitatea acestuia si nici momentul ivirii lui.

   PAID-ul nu respecta aceste elemente tehnice ale asigurarilor
 • +6 (6 voturi)    
  abuziv (Joi, 15 iulie 2010, 16:41)

  viscu [utilizator]

  Asigurarea obligatorie a locuintelor este un abuz menit dirijeze fonduri catre asiguratori si ceva maruntis la buget. Odata ce se plateste impozit pe locuinte statul trebuie sa le asigure un nivel acceptabil de securitate si protectie ( stavilare, poduri, canale, pompieri, etc ) altfel nu se justifica impozitul. Daca cineva vrea sa-si asigure suplimentar locuinta este optiunea lui si n-ar trebui sa fie o obligatie. In cazul masinilor RCA este obligatorie deoarece folosesc drumurile publice dar simpaticii nostri politicieni au obligat pana si posesorii de tractoare sa-si ia carte verde. Nu sunt decat niste slugi patetice ale centrelor de putere si ale multinationalelor. Asteptam noile taxe pe aer, lumina solara/lunara, caldura solara, natura, apa, si ce le-o mai trece prin capetele seci
 • +5 (5 voturi)    
  politele facultative (Joi, 15 iulie 2010, 16:49)

  andrei [anonim]

  Cei ce au polite facultative in vigoare pot sa le prelungeasca automat in fiecare an zic eu asa cum orevede contractul si astfel scapa de ineptia asta. De fapt aceasta polita obligatorie nu e altceva decat un fond de solidarietate la care suntem toti obligatisa contribuim pentru ca statul sa poata despagubi anual victimele inundatiilor. Sunt curios daca va rezista acest fond la urmatorul mare cutremur ce pandeste dupa colt. Atunci vor fi tragedii cu adevarat iar pagubele materiale uriase.
  • +1 (1 vot)    
   abia astept!! (Joi, 15 iulie 2010, 17:12)

   ksm [anonim] i-a raspuns lui andrei

   @viscu: si tramvaiele au Carte Verde!!
  • +1 (3 voturi)    
   Statul (Joi, 15 iulie 2010, 17:25)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Statul nu are nicio treaba cu fondul. Statul se asigura ca nu va mai fi nevoit sa despagubeasca ca pana acum.
   Prin state n-am vazut niciunul ingrijorat ca vine tornada si-i ia toata munca. E ingrijorat sa scape cu viata. La noi cand vine viitura multi nu vor sa plece si-si pun gratuit viata in pericol.
   • +2 (2 voturi)    
    O mica nuanta (Vineri, 16 iulie 2010, 15:45)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    "Statul se asigura ca nu va mai fi nevoit sa despagubeasca ca pana acum."
    De fapt, statul se asigura de altceva. Se asigura doar ca va plati despagubirile din banii altora.
    Cauze:
    -- Defrisari ilegale, haotice. Replantari, zero.
    -- Ciordeala en masse la capitolul diguri, stavilare, canale de drenare.
    -- Impotenta institutionala ("nu vrea nea' Costica sa ne dea 100mp din terenul lui, asa ca n-avem ce face, abandonam ideea de-a mai construi un dig de 10 milioane de euro...").
    -- Interese personale ("mai bine le inunda amaratilor astora cocioabele decat sa pierd eu zece tone de peste din crescatorie," sau "las'ca dalele/pietrisul asta sunt bune si pentru aleea mea din curte").
    Efecte:
    -- Inundatii si...
    -- ...despagubirile care urmeaza.

    In loc sa se ocupe de cauze (deh, e greu, ar trebui ca unii sa-si miste cururile, altii sa renunte la contracte grase cu statul...), statul prefera sa trateze efectele.
    Cum ziceam, cu banii altora -- ai alora, multe milioane, care de fapt n-au riscurile respective.
   • +1 (1 vot)    
    P.S. Uitai (Vineri, 16 iulie 2010, 15:50)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    ... de faptul ca, in loc sa-i despagubeasca un an da si unul nu, sau sa-i ameninte cu (ne)asigurarea, onor statul ar trebui sa le spuna alora care se incapataneaza sa construiasca la nesfarsit in zone inundabile ca povestea asta -- cu despagubirea -- merge o singura data.
    Dar, stiti, e regula aia -- un om, un vot -- si nu vrem sa-i suparam prea tare pe votanti... Asa ca-i punem sa se asigure "obligatoriu", iar noi ailalti o sa le platim cate 10,000 euro in fiecare an par...
  • +6 (6 voturi)    
   Hotii naibii (Joi, 15 iulie 2010, 17:37)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Hm, deci pe langa "taxa de solidaritate pentru inundatii" despre care am auzit ca se va introduce, avem acum si asigurarea obligatorie ?

   Hai no, ca nu mai e de stat in Romanica. Ultimul plecat sa stinga lumina, ca electricitatea costa, si e criza ...
   • +4 (4 voturi)    
    re: hotzii (Joi, 15 iulie 2010, 19:26)

    esop [anonim] i-a raspuns lui Vasile

    LOOOL mai Vasile draga, pai fugi de draku si dai de tata-su. In Occident exista de mult asigurarea obligatorie... Ma mir ca romanashii din conducerea tzarii nu au introdus-o mai demult, ca sint bani gratis venitzi pe tava pt stat si oricum asigurarea nu va acoperi mai nimic, dar trebuie sa citesti cu atentie scrisul marunt...

    Hehehe, asta ca sa nu mai zica una lume ca Romania nu intra in rindul lumii...(ce-i drept cu fundul inainte).
 • +4 (4 voturi)    
  Asigurare pentru locuinta ipotecata (Joi, 15 iulie 2010, 17:06)

  Alex [anonim]

  Cand locuinta este ipotecata asigurarea este obligatorie. Saptamana asta, o doamna de la Astra incerca sa ma convinga ca, trebuie facuta pe langa asigurarea in favoarea bancii, inca o asigurare (cea despre care se vorbeste in articol). La intrebarea, ce se intampla in caz de catastrofa, mi s-a raspuns ca banca isi ia banii din asigurarea facuta in favoarea lor si eu imi iau banii din asigurarea obligatorie. Din cate stiu asa ceva nu este posibil.
 • +4 (4 voturi)    
  INCA O TAXA DE SMECHER (Joi, 15 iulie 2010, 17:21)

  Iulia [anonim]

  impozitul pe un ap. e in mediu vreo 300 lei. ce face statul roman in schimb pentru banii astia??? o parte din bani ar trebui pusi intr-un fond exact pentru a ajuta pe idiotii care isi fac casa in albia raului.
  • -2 (2 voturi)    
   Impozit (Joi, 15 iulie 2010, 17:31)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Iulia

   S-ar zice ca tu nu platesti impozit. Impozitul mediu la un apartament nu e nicidecum 300 lei.
 • +2 (2 voturi)    
  Asigurarea obligatorie (Joi, 15 iulie 2010, 18:26)

  mircea [anonim]

  intrebare:
  de ce prima de asigurare nu este incasata direct de primarii odata cu impozitul pe cladiri?astfel toti banii incasati ar intra in fondul paid si nu s-ar mai plati milioane de euro unor agenti.
  raspuns: pentru ca se poate fura sub forma comisionului cel putin 14.000.000 euro din acest fond de oameni bine plasati.
  • 0 (2 voturi)    
   Calcul (Vineri, 16 iulie 2010, 11:59)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Cum ti-au dat tie 14 milioane?
   Daca se asigura toate locuintele din Romania comisionul e de maxim 12 milioane. Nu exista nicio asigurare obligatorie care sa penetreze 100% si asa nu va face exceptie.

   Nu ti se pare normal sa se plateasca comision pentru reteaua de distributie? Nu ti se pare normal sa se amortizeze in vreun fel resursa umana, hartia, tonerul etc.? Vrei sa se faca munca voluntara?

   Sincer, sunt unii pe aici care vorbesc ca sa nu adoarma.
   • +1 (3 voturi)    
    D-le Alexandru... (Vineri, 16 iulie 2010, 16:11)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    Nu va enervati asa de tare. Antevorbitorul dvs. propusese doar o alternativa de colectare.
    Una care, mie unuia, mi se pare ca are reale merite -- mai ales in contextul in care si asigurarea asta tot un fel de impozit este.
    Dvs. v-a sarit brusc tandara si, fireste, ati atacat persoana, nu ideea.
    Aproape ca s-ar putea crede ca lucrati in asigurari...
 • +2 (2 voturi)    
  asigurare (Joi, 15 iulie 2010, 19:11)

  marian [anonim]

  Ai mei au o casa la tara, unde nu sunt inundatii, cutremure sau alunecari de teren, singurul risc posibil este cel de incendiu care nu este acoperit....
  ==> inca o taxa de 20 de euro
 • +3 (3 voturi)    
  he he he (Joi, 15 iulie 2010, 22:39)

  adi [anonim]

  eu mi-am luat casa in ungaria. nu stiu boaba ungureste da nici nu am de platit impozit. vand apartamentul si fac naveta 20 km. nu le dau un leu la excrocii astia de tembelii astia
 • +1 (1 vot)    
  Dar pentru cetatenii romani din strainatate? (Joi, 15 iulie 2010, 23:46)

  Capsunarul [anonim]

  Ca si alte milioane de romani, sunt cetatean roman cu docmiciliul in strainatate. Am o proprietate in Romania, in prezent asigurata cu polita facultativa. Cand trebuie sa inchei asigurarea obligatorie, cum o fac fara sa calatoresc in tara peste ocean?

  Poate HotNews.ro publica un site, ceva al PAID? Am cautat cu Google dupa "Paid", dar din motive evidente sunt prea multe rezultate (351 de milioane).

  Multumesc.

  P.S. In general vorbind, estimand numarul romanilor in strainatate la 3 milioane din totalul initial de 23 de milioane (14%), in ce fel adopta Parlamentul legile pentru a facilita romanilor plecati o interactiune eficienta cu toate institutiile statului pe care le creaza prin legi? Pot incheia asiguarea cu PAID prin Internet? (Si asa se laudau cu calculatoare IBM cu Windows la PAID)
  • 0 (0 voturi)    
   Asigurarea (Vineri, 16 iulie 2010, 12:03)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Capsunarul

   PAID nu vinde polite direct. Asiguratorii din PAID vand polite. O sa inchei asigurarea cum o inchei si pe cea facultativa. Pentru aia te deplasezi peste ocean?
 • +1 (1 vot)    
  lansare oficiala (Vineri, 16 iulie 2010, 9:55)

  cetatean [anonim]

  multumim ca anuntati un eveniment la o zi dupa ce a avut loc.sunt curios cine a beneficiat de acele asigurari gratuite ca noi prostimea nu cred.de ce nu anuntati un eveniment, oricare ar fi el, inainte cu o zi sa putem participa si noi daca dorim???
  • 0 (0 voturi)    
   Gratis (Vineri, 16 iulie 2010, 12:05)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui cetatean

   Pai ce vroiai sa se faca coada de la Inter pana la Unirii? A fost gratuita pentru participanti/invitati.
 • +1 (1 vot)    
  dreptul cetateanului (Vineri, 16 iulie 2010, 12:04)

  laur [anonim]

  Nu este constitutional sa obligi cetateanul sa faca asigurare de casa - adica sa-l obligi sa mai dea bani dupa ce ca nu are suficienti. Cei care nu fac asigurare sa nu primeasca despagubiri cand li se duce casa.
 • 0 (0 voturi)    
  Romanul e prost si inconstient asa ca voi toti (Sâmbătă, 24 iulie 2010, 23:33)

  asigurat [anonim]

  Romanul e ca deobicei prost si incapatanat si pana nu i se baga cu forta pe gat o asigurare nu intelege ca daca vine apa si ii casa statul nu are bani sa ii dea sa isi faca alta.Asta e motivul pentru care aceasta lege a intrat in vigoare.Dar ca deobicei multi inconstienti vorbesc ca sa se afle in treaba nestiind ca aceasta lege a fost facuta de niste oameni care s-au gandit bine la consecintele unor dezastre.Le doresc tuturor celor prosti si incapatanati sa li se darame casa si sa mai primeasca si amenda 500 RON ca nu si-au asigurat casa sa vad atunci ce fac ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by