Dupa aproape un an de fluctuatii minore de la o luna la alta, devine tot mai evident faptul ca preturile apartamentelor au intrat pe o noua panta descendenta. Conform indicelui calculat de imobiliare.ro pe baza unui numar de 10.341 de oferte introduse in sistem de proprietari sau agentiile imobiliare, in luna iulie pretul pe metru patrat la nivel national a scazut cu 1% fata de iunie, scaderea din ultimele doua luni ajungand la 3,8%. Fata de decembrie 2009 preturile sunt cu 6,3% mai mici, iar fata de iulie 2009 cu 6%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pe orase insa scaderile sunt mai mari:

  • in Bucuresti, pretul mediu a scazut de la 1302 euro/mp in mai la 1245 euro in iulie, scaderea fiind de 4,4% (-2.4% in ultima luna). Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 5,7%, iar pretul celor noi cu doar 1,4%, ceea ce arata ca dezvoltatorii inca mai tin de preturi in ciuda celor 10.000 de apartamente care stau nevandute de mai bine de un an. La calculul pretului mediu pentru Bucuresti au fost luate in considerare 17.540 de oferte.
  • in Timisoara, pretul pe metru patrat a ajuns in iulie la 851 de euro, cu 2,6% sub cel din iunie si cu 13.3% sub cel din iulie 2009. Cel mai mult a scazut pretul cerut de proprietari pentru apartamentele cu trei camere, acesta ajungand la 801 euro/mp, ceea ce inseamna ca pe un apartament de 60 mp proprietarii cer in medie un pret mai mic de 50.000 de euro. Numarul ofertelor luate in considerare a fost de 1.440.
  • in Brasov, pretul mediu a scazut cu 3,2% in iulie si a ajuns la 907 euro/mp, in Iasi scaderea a fost de 1,9%, in Constanta de 1,4%, iar in Cluj preturile au crescut cu 0,1%. Clujul este singurul oras in care, conform calculelor imobiliare.ro, preturile au ramas relativ stabile in ultimele 12 luni.

Avand in vedere faptul ca nu discutam despre preturile reale de tranzactionare ci despre cele cerute de proprietari, preturile medii mentionate mai sus nu sunt extrem de relevante pentru cei care doresc sa cumpere o locuinta.

Mult mai relevant este insa trendul, iar cifrele arata ca piata imobiliara se confrunta cu un nou val de scaderi.

PS: si datele calculate de Renderman pe baza anunturilor de vanzare postate pe situl anuntul.ro arata ca in Bucuresti, intre iunie 2009 si iunie 2010, pretul mediu a scazut cu aproximativ 6%.

Citeste si comenteaza pe khris.ro.