Volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a coborat cu 15,7% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderi lucrarilor de constructii noi si a lucrarilor de reparatii capitale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS). In luna iunie, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 46,7% fata de luna anterioara, insa a scazut cu 5,2% fata de aceeasi luna din 2009.

In primele sase luni, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut cu 15,7%, aceasta fiind determinata de reducerea cu 22,5% a lucrarilor de constructii noi (-22,5%) si cu 8,3% a lucrarilor de reparatii capitale. La lucrarile de intretinere si reparatii curente, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 5,8%.

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 16,0%.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la toate componentele astfel: la cladirile rezidentiale cu 34,0%, la cladirile nerezidentiale cu 22,4% si la constructiile ingineresti cu 0,8%.

In luna iunie, volumul lucrarilor de constructie a avansat cu 46,7% comparativ cu luna anterioara, crestere evidentiata pe toate elementele de structura. Astfel, lucrarile de reparatii capitale au urcat cu 67,7%, lucrarile de constructii noi cu 43,7%), iar lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 42,7%.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 79,4% la cladirile rezidentiale, cu 46,5% la constructiile ingineresti, in vreme ce la cladirile nerezidentiale avansul a fost de 25,8%.

Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o crestere de 16,6% in iunie comparativ cu luna anterioara.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu cu 5,2%, respectiv 8,5%.

Pe elemente de structura (serie bruta), s-a inregistrat o crestere la lucrarile de reparatii capitale cu 31,7%, in vreme ce lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 10,5%, respectiv 7,1%.

Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la urmatoarele componente: cladiri rezidentiale (-20,6%) si cladiri nerezidentiale (-8,0%). La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 4,7%.

Potrivit INS, constructiile noi reprezinta rezultatul acelor activitati care determina direct crearea de noi spatii (de locuit sau cu alta utilizare) sau crearea de noi structuri la constructiile civile existente.

Lucrarile de reparatii capitale la constructii existente reprezinta complexul de lucrari care se executa la cladiri si constructii existente dupa expirarea fiecarui ciclu de functionare prevazut in normativele tehnice si care au ca scop mentinerea caracteristicilor tehnico-economice ale constructiilor pe intreaga durata de serviciu normata.

Lucrarile de intretinere si reparatii curente la cladiri si constructii existente reprezinta ansamblul de operatii (zugravire, vopsire, repararea unor parti neinsemnate) ce se realizeaza la o constructie existenta pentru a asigura continuitatea folosirii ei, impiedicarea unei uzuri rapide si prelungirea duratei de functionare.