Dupa ce au stat mai bine de doi ani descoperite, ruinele Hanului Greci si ale Hanului Serban Voda au fost din nou acoperite cu pamint. Doar o mica parte din Hanul Serban Voda va fi acoperita cu sticla pentru a putea fi admirat in permanenta de trecatori. Primaria Capitalei a luat aceasta decizie deorece, lasate fara niciun fel de protectie in fata intemperiilor naturii, ruinele de secol XVII-XVIII se degradau. Ramasitele celor doua hanuri au fost lasate la suprafata timp de aproape doi ani, fiind acoperite de gunoaie. Initial s-a discutat ramasitele celor doua hanuri sa fie acoperite in totalitate cu sticla.

Hanul Greci in august 2010Foto: Florin Balteanu

S-au platit circa 3 milioane de euro pentru lucrari

Hanul Greci in 2008

Hanul Greci in 2008

Foto: Florin Balteanu

In 2006, Primaria Capitalei a semnat un contract cu firma Sedesa pentru reabilitarea Centrului Istoric. Anul trecut, primarul Sorin Oprescu a reziliat contractual cu aceasta firma, fiind nemultumit de evolutia lucrarilor. Pana la acesta data in cadrul proiectului de reabilitare a Centrului Istoric, Primaria Capitalei a platit circa 3.300.000 euro. Anul acesta s-a incheiat un contract de punere in conservare a lucrarilor cu firma Apolodor si un contract de consultanţă cu asocierea Ove Arup & Partners International Ltd si Tecnic Consulting Engineering Romania.

Consultantul va inspecta si verifica proiectele de execuţie şi lucrările finalizate, urmand ca in cursul lunii septembrie 2010 sa intocmeasca documentatiile de atribuire in vederea demararii procedurii de licitatie publica pentru desemnarea constructorului care va finaliza lucrarille ramase de executat.

De asemenea, consultantul va superviza viitoarele lucrari, pana la finalizarea tuturor strazilor din zona pilot. Se estimeaza ca lucrarile de executie se vor relua la sfarsitul lunii octombrie 2010.

Stadiul lucrarilor din Centrul Istoric

Hanul Serban Voda in 2009

Hanul Serban Voda in 2009

Foto: Florin Balteanu

Potrivit Primariei Capitalei, Strada Lipscani a fost finisata partial intre Smardan si Victoria. Pe Strada Lipscani, intre Smardan si Selari, au inceput lucrarile de descarcare arheologica. Strada Smardan este finalizata in proportie de 90%. Strada Franceza si strazile Tonitza, Postei si Sf. Dumitru, in jurul Bisericii Sf. Dumitru, au fost finalizate din punct de vedere al reabilitarilor de retele si sistem rutier. Strada Gabroveni si Pasajul Francez au fost finalizate din punct de vedere al lucrarilor arheologice.

Hanul Serban Voda in august 2010

Hanul Serban Voda in august 2010

Foto: Florin Balteanu

Fotografii de Florin Balteanu