Procesele curg garla in curtea Primariei sector 2. Institutia este data din nou in judecata pentru ca ar fi avizat ilegal si a autorizat o constructie care aduce prejudicii vecinilor si distruge Bucurestiului de altadata. De aceasta data, s-a dus sa-si caute dreptatea in instanta o Asociatie de proprietari de pe strada Logofat Luca Stroici, nr. 11 (in spatele strazii Vasile Lascar).

Foto:

Locatarii s-au adresat judecatorilor, nemultumiti ca langa bloculetul lor, o cladire de 4 etaje din perioada interbelica, va aparea o constructie de 8 etaje care ii lasa fara lumina. Si vecinii care locuiesc la doua numere mai incolo, intr-o casa parter, au cerut sa le faca dreptate instanta deoarece noua cladire se va ridica la doar 3 metri de locuinta lor. Zona este protejata datorita constructiilor valoroase care se afla acolo si aspectului general.

Blocul de 8 etaje a fost aprobat de Consiliul Local sector 2, in septembrie 2007, prin hotararea nr. 127. Aceasta hotarare are la baza aviz de urbanism, emis de Primaria sector 2 si aviz de la Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti. Autorizatia de construire a fost emisa in mai 2008, iar lucrarile de construire au inceput la inceputul acestui an. Beneficiarul constructiei este Nusco Imobiliara.

„Primavara au inceput sa sape fundatia. Nu ni s-a cerut acordul, cu toate ca se lipesc de cladirea noastra: Ba chiar ne-au luat in bataie de joc si ne-au spus ca trebuia sa ne mutam cand am auzit ca vin ei aici. In plus, nu ne-a informat nimeni despre ce se va construi aici. In 2007 a venit un domn care ne-a informat ca va taia copacii de pe teren. Erau niste castani superbi care ajungeau in casa. Atunci ne-au spus ca fac un cartier de vile si isi cer scuze pentru disconfortul creat: ni s-au parut de buna credinta si nu ne-am mai interesat. Trebuie sa va mai spun ca pe teren erau doua case vechi, foarte frumoase, pe care le-au demolat. Ne deranjeaza ca ramanem fara lumina si ca acest mastodont va distruge farmecul zonei. Noi ne-am mutat aici tocmai pentru acest lucru”, ne-a declarat Adriana Revecu, unul dintre membri Asociatiei de Proprietari de pe Logofat Luca Stroici, nr. 11.

Dupa ce au inceput lucrarile, oamenii s-au plans Primariei sectorului 2, cerand ajutorul. Institutia le-a spus ca este perfect legal ce se intampla acolo. Ulterior s-au adresat Inspectoratului de Stat in Constructii care le-a spus ca Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat constructia este ilegal.

„PUD-ul „Strada Logofat Luca Stroici, nr. 13, sector 2”, a fost aprobat cu nerespectarea prevederilor legale, incalcandu-se dispozitiile: art 32 (3) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, cu modifiarile si completarile ulterioare, prin care se precizeaza ca modificarile aduse “regimului de construire, functiunii zonei, inaltimii maxim admise, coeficientului de utilizare al terenului si retragerii fata de cladirile de aliniament se stabilesc prin Planuri Urbanistice Zonale”. Cu toate acestea, nicio institutie nu a uat nici o masura sa opreasca lucrarile. Vazand asta, oamenii s-au adresat instantei.

„Am facut demersuri la toate institutiile statului: Primaria sector 2, Primaria Capitalei, Parlament, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Mediului, Politie, Pompieri. Doar ISC ne-a spus ca este ilegal, dar nu a facut nimeni nimic pentru a opri lucrarile. Asa ca ne-am adresat instantei. Avem trei cai de atac: Avocatul Poporului, Ordonanta prezidentiala, si am atatact PUD-ul in contencios administrativ. Avem termen in septembrie. Speram sa rezolvam ceva. Noi cerem demolarea constructiei. Nu pretindem sa nu se construiasca nimic pe teren, e terenul omului, dar vrem ca ceea ce face sa respecte regulamentul zonei si sa nu ne afecteze proprietatea”, ne-a povestit Mariana Kiss, presedinta Asociatiei de proprietari.

Instantei i s-au adresat si vecinii de la numarul 17-19, care locuiesc intr-o casa cu parter, iar blocul se construieste langa ei. „Din cauza lor mi s-a crapat casa, mi s-a facut zob. Nu mai am lumina, nu mai am nimic. Asta a facut domnul Neculai Ontanu! Sa vina aici sa vada! Cer in instanta sa-mi repare casa si sa construiasca doar cat le permite legea, adica o cladire cu inaltimea de 13 metri, nu de 28”, ne-a declarat Elena Necula, vecina de la numarul 19.

Consiliul local sector 2 a aprobat prin Planul Urbanistic de Detaliu de pe Logofat Luca Stroici, nr.13, urmatorii indicatori urbanistici: Procent de Ocupare al terenului: 50 la suta, Coeficient de Utilizare al Terenului: 3,5, inaltime maxima: 28 metri. Conform regulamentului zonei protejate, se puteau aproba urmatorii indicatori: Procent de Ocupare al terenului: 50 la suta, Coeficient de Utilizare al Terenului: 1,8, inaltime maxima: 13 metri.

Strada Logofat Luca Stroici este una dintre stradutele tipice Bucurestiului de altadata. Se intinde intre Bulevardul Dacia si Bulevardul Carol, traversand centrul orasului.

Alte procese impotriva Primariei sector 2 si Consiliului Local sector 2

  • Asociatia Salvati Bucurestiul si Frontul Negustoresc au atacat in instanta PUD-ul in baza careia se ridica mall-ul de peste Piata Obor (la parter va avea si piata) si autorizatia de construire.
  • Asociatia Prietenii scolii Centrale si Salvati Bucurestiul au atacat in instanta PUD-ul in baza caruia s-a aprobat turnul de 14 etaje din fata scolii Centrale. Au castigat la fond, acum se judeca recursul.
  • Prefectura si Salvati Bucurestiul au atacat in instanta PUD-ul in baza caruia s-a construit blocul de 4 etaje de pe strada Icoanei 11-13. Au castigat la fond, urmeaza sa se judece recursul.