Mediafax citeaza noul raport al DTZ Echinox. Dupa anii de exuberanta si de "totul creste", tonul raportului este mult mai rezervat si mai pesimist in ce priveste Romania. Citez din raport: "Avand in vedere numarul redus de tranzactii pe parcursul anului 2009 si in prima jumatate din 2010, Romania este clasificata ca o "piata rece" in functie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania si Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care ofera atractivitate limitata investitorilor. Aceasta situatie este rezultatul mentinerii unei diferente semnificative intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor", scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Acest lucru se reflectă şi în dominarea sectorului de retail pe piaţa tranzacţiilor din România. Pe de altă parte, lipsa tranzacţiilor pe piaţa birourilor indică faptul că este nevoie ca preţurile să scadă în continuare pentru ca acest sector să fie atractiv, având în vedere că riscul perceput în legătură cu piaţa românească rămâne acelaşi".

Desi au scazut semnificativ fata de pretul maxim din 2008, activele imobiliare sunt inca supraevaluate. Putinele tranzactii care se mai fac sunt doar pentru active premium, la preturi reduse.

Blocarea tranzactiilor este mult mai dramatica decat pare. Finantarile real-estate pentru developeri sunt quasi-blocate, in timp ce retailul traieste doar prin "Prima Casa". Efectul cel mai brutal va fi asupra garantiilor bancare, evaluate in scadere. Implicit, va fi nevoie de provizioane mai mari si de bani in plus pentru a pastra solventa sistemului.

Deja putem deschide de doua noi concepte: pretul minim si pretul de echilibru.

Care este pretul minim pana unde vor scadea? In mod evident, exista un pret, mai mare decat zero, cand imobiliarele vor fi ieftine si tranzactiile se vor debloca. Ca va fi 50 eur/mp sau 500 eur / mp ramane de vazut. Este bine de stiut si in cat timp se va ajunge la minime, teoria populara fiind "in tot atat timp cat i-a trebuit sa creasca".

Urmatoarea oprire este un interval al preturilor de echilibru, care fundamental, pe termen lung va fi determinat de puterea de cumparare si de perspective. Indraznesc sa cred ca experienta recenta nu va mai permite o noua febra a imobiliarelor, cel putin timpul acestei generatii.

Teoria spune ca in ce priveste activele nu exista preturi de echilibru, ci doar episoade de crestere si scadere - boom / bust. Sper doar ca va veni ziua cand imobiliarele vor redeveni un domeniu plicticos, cu randamente usor peste inflatie in rezidential.

Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.