Pe fondul evolutiei negative a pietei imobiliare

Notarii reduc cu 10% preturile orientative ale proprietatilor imobiliare din Bucuresti si judetele limitrofe, incepand cu 1 septembrie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 31 august 2010, 10:12 Economie | Imobiliar


Valorile orientative ale proprietatilor imobiliare pentru Municipiul Bucuresti si Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, dupa care se ghideaza notarii publici la incheierea tranzactiilor imobiliare, se vor reduce cu 10% incepand cu 1 septembrie, a anuntat luni seara Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Decizia este motivata de "evolutia pietei imobiliare din tara in primele 7 luni ale anului 2010 ca urmare a influentei recesiunii economice".

Conform informatiilor UNNPR, ghidul privind valorile orientative a fost elaborat la sfarsitul anului 2009, potrivit prevederilor Codului fiscal, de societatile Euro-Expert si Expert Valuation pentru Camera Notarilor Publici Bucuresti, si este aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2010, fiind comunicat tuturor birourilor notariale, instantelor judecatoresti si directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice din Municipiul Bucuresti si Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman.  

 • 2010 - pentru prima data cand notarii ajusteaza de mai multe ori preturile orientative ale  proprietatilor din Bucuresti si judetele limitrofe

Alin Briceag, purtator de cuvant al UNNPR, sustine ca in acest an este pentru prima data cand notarii au facut ajustari la valorile din acest ghid de preturi.

"Acest ghid se reactualizeaza anual, iar in cazul ghidului pe 2010 pentru Bucuresti si judetele limitrofe, elaborat la sfarsitul anului trecut, este pentru prima data cand Conducerea Camerei Notarilor Publici Bucuresti hotaraste sa faca ajustari ale valorilor cuprinse in document", a declarat pentru HotNews.ro Alin Briceag, purtator de cuvant al UNNPR.

Potrivit acestuia, "in acest ghid notarii verifica daca pretul declarat de vanzator e mai mic sau cel putin egal cu cel din document, documentul fiind elaborat in incercarea evitarii evaziunii fiscale, in conditiile in care multi vanzatori de proprietati declarau un pret mult mai mic decat cel din realitate".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3983 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  praf in ochi (Marţi, 31 august 2010, 10:15)

  Imobiliarix [anonim]

  Reducerea ar trebui sa fie de 40% deoarece aceasta este marja de scadere a preturilor. 10% este o mare abureala.
  Hotia continua.
  • +2 (8 voturi)    
   sarim peste notari (Marţi, 31 august 2010, 10:43)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Imobiliarix

   Se fac chitante de mana, semnate si cu toate datele din buletin intre cele doua parti, se declara pe proprie raspundere pretul tranzactiei si se face tranzactia fara notari.
   In Europa, tranzactiile se fac fie si prin strangere de mana, proba cu martori fiind arhisuficienta in caz de nevoie. Tranzactiile facute in scris, olografe, cu acordul partilor si sub declaratia de nefortare-neobligare sunt recunoscute oricand de justitia europeana.
   Notarii ar trebui sa inteleaga ca in loc de 100 lei taxe, sunt buni si 1 leu taxe, daca mai vor sa existe pe piata!
   • +1 (1 vot)    
    si daca moare martoru' intre timp (Marţi, 31 august 2010, 18:28)

    george [anonim] i-a raspuns lui mircea

    unde mai exact in europa proprietatea privata este tratata cu atita usurinta doar o stringere de mina ?
    Eu stiu un loc unde totul se face prin Solicitori (avocat fara drept de reprezenrtare in instanta)
    De cele mai multe ori partile nu se vad fata in fata ..
    ====
    Iti vind eu tie o proprietate , tu imi dai banii , su iti dau o chitanta de mina si aducem si martorul tau si unu de la mine ..
    Dupa ce iti iau banii si iti dau cheile , m-a intorc in casa si te intrebi ce vrei cind bati la usa ..
    Tu ai posibilitatile:
    1. s-a ma bati mar si sa intri peste mine in case, exista sansa sa te ranesti si tu dind cu mine de pereti ...,
    2. s-a ma dai in judecata cu unde ai chitanta si martorii .. Intre timp martorul meu vine cu alta poveste ..
  • +1 (3 voturi)    
   exact asta m-a frapat si pe mine! (Marţi, 31 august 2010, 11:17)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Imobiliarix

   Da ieri citeam ca preturile la imobiliare au scazut de la 31% la Cluj si pina la 45% aici in Capitala, deci o reducere de 40% era mult mai aproae de realitate!

   pe de alta parte, in orice domeniu, 10% este un discount semnificativ, dar nu considerabil, decisiv.

   Sa fim seriosi, preturile apartamentelor s vilelor sunt mari, cine are bani sa cupmpere "ceva"cu 70.000 E, va putea sa cumpere si la pretul de 77.000 E, asa ca nu vad ce mare afacere este reducerea de 10%!
   • 0 (0 voturi)    
    furaciune (Miercuri, 1 septembrie 2010, 2:57)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    oricine isi da seama ca e furaciune de la stat. Intrebare.... a facut vreodata statul altceva?
 • +1 (1 vot)    
  Concluziile specialistilor: criza imobiliara va ma (Marţi, 31 august 2010, 10:46)

  neluimobiliareu [anonim]

  Miercuri, 11 august 2010, a avut loc o dezbatere de analiza a evolutiilor imobiliare din primele sase luni ale anului 2010. Experti imobiliari, jurnalisti, reprezentanti unor fonduri de investitii imobiliare si economisti de renume au participat la dezbaterea PRETURI SI EVOLUTII PE PIATA IMOBILIARA DIN ROMANIA ( 2010-2012 ).

  Preturile continua sa scada vertiginos. Bancile se asteapta in 2011 la preturi de 20.000 de euro pentru garsoniere

  Prima concluzie care s-a impus din analiza datelor furnizate de primarii, notariate si societati imobiliare este aceea a devalorizarii rapide a patrimoniului imobiliar. Cele mai mari scaderi la preturi ( cu 50% ) s-au inregistrat pe segmentul terenuri. Inghetarea pietii, dificultatile investitiilor imobiliare, inghetarea creditelor toate au redus dramatic cererea pe segmentul terenuri actualmente preturile la terenurile centrale se cifreaza la cc. 60-100 de euro coborand pana la 20 de euro pe metru patrat la periferie.

  Alta zona ce se devalorizeaza rapid este aceea a locuintelor in blocurile vechi care au pierdut la randul lor peste 50% din valoare in ultima perioada si suntem departe de afi atins nivelul minim.

  Expertii bancari au apreciat ca bancile considera ca in 2011 preturile pentru apartamente vor fi in jurul a 20.000 de euro garsoniera, 30-50.000 apartamentele cu 2 camere si 50.000 apartamentele cu 3 camere. Facturile la intretinere din iarna anului 2010/2011 se anunta a fi decisive in a imipinge spre o prabusire rapida preturile in acest domeniu.

  Segmentul Case si Vile: Preturi in cadere libera

  Zona Case si Vile este cea mai sensibila la prabusirea preturilor si la climatul economic, deoarece intretinerea este greu de suportat in perioade de criza economica. Locuintele din zonele altadata vedete, cum ar fi zona Nord, au pierdut peste 60% din valoare, locuintele din zona Pipera, Baneasa, Otopeni, care atingeau 300.000 de euro inainte crizei, au scazut la 100.000 de euro in prezent.

  Singurele relativ ferite de deprecie
  • 0 (0 voturi)    
   idee (Miercuri, 1 septembrie 2010, 3:02)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui neluimobiliareu

   toti cei care vor sa vanda acum, sunt cei care nu mai au bani, deci si-au depasit potentialul. Au vrut sa arate ceva, fara sa aiba substanta. Proprietatile din nord vor reveni. Nu la aceleasi preturi, dar pe la vreo 70% din valoarea din 2008. Cei cu bani nu sunt afectati.
 • 0 (0 voturi)    
  scaderea asta e aplicata la pretul in euro (Marţi, 31 august 2010, 10:47)

  mircea [anonim]

  dar daca am fi sa luam in lei - care de altfel e si moneda nationala - treburile sunt tot pe acolo.
 • +2 (4 voturi)    
  A B U R E A L A ! ! ! (Marţi, 31 august 2010, 12:07)

  Tetelu [anonim]

  In Iulie 2009 an cumparat un apartament cu 2 camere la suma de 59,000 Euro, iar taxa platita a fost aferent unui pret de tranzactionare de 68,000 EURO.. ca asa avea misiou contabil in tabel... SI DE ATUNCI NU AU MAI SCHIMBAT TABELELE... acum un vecin a vindut cu 51000EUR... daca bovinele au scazut cu 10%,... insemna ca de la 68 mii acuma tabelul zice 61200 adica cu 20% mai mare de cit realitatea!

  DOUAZECI LA SUTA!!!! Asta e caz clar.... negru pe alb nu baliverne nu nimica...

  PROTECTIA CONSUMATORULUI DE CE NU INTERVINE..? De ce sunt amaritii fortati sa pleateaxa taxe mai mari..?
  • 0 (0 voturi)    
   amaratii? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 3:04)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Tetelu

   cand platesti 59 de mii de euro, nu mai esti amarat, in viziunea fiscului si a 70% din forum, care vor sa "LI SE DEA"
 • +3 (5 voturi)    
  notarii... (Marţi, 31 august 2010, 12:39)

  alter_ego [anonim]

  nu reprezinta decat o mica mafie si ei, nimic altceva.
  si-au facut singuri legea notarilor, in asa fel incat sa nu trebuiasca sa dea socoteala nimanui, isi protejeaza sistemul lor de casta, incat sa nu aiba concurenta reala, si practica aceleasi tarife nesimtite, stabilite dupa bunul lor plac.
  sunt notari care au facut in cativa ani averi fabuloase fara sa miste un deget, si nu-i intreaba nimeni ce impozite au platit...
  • 0 (0 voturi)    
   dsadas (Marţi, 31 august 2010, 17:31)

   mike [anonim] i-a raspuns lui alter_ego

   dupa ultima propozitie e limpede cat de duce capul si cat cunosti subiectul...notarii sunt printre putinii care nu se pot sustrage de la plata impozitului, pentru ca fiecare hartie semnata are valoare autentica si trebuie inregistrata. din moment ce hartia respectiva e inregistrata trebuie sa se si plateasca impozit. daca n-ar inregistra actul atunci te-ai putea sterge cu hartia aia la cur.
   • 0 (0 voturi)    
    Casta privilegiata (Marţi, 31 august 2010, 23:29)

    Naiv [anonim] i-a raspuns lui mike

    Nu se sustrag dar practica preturi aberante, au dedus ani de zile, case si masini direct pe cheltuieli si nu-i lasa si pe avocati sa se dezvolte.
    Ca sa nu mai vorbim de taxe pe valoare( model Romanica...) si nu pe documente intocmite.....La scaderi imobiliare de 50% aplica un praf in ochi de 10%.
    De ce taxe la valoare????
   • 0 (0 voturi)    
    esti aburit (Miercuri, 1 septembrie 2010, 3:07)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui mike

    care este diferenta intre un act de 1000 de "bani" si 1 milion? De ce platesc procent si nu tarif fix? Este diferenta de munca?
  • 0 (0 voturi)    
   Numai aberati la comentarii (Marţi, 31 august 2010, 22:06)

   Anna [anonim] i-a raspuns lui alter_ego

   Draga alter ego daca esti asa frustrat de ce nu emigrezi in Congo sau ceva de genul? ia nu ne mai plictisi, macar notarii stiu carte, au facultati, dar analfabetii care fura de sparg sau au dat spagi uriase la stat? te trezesti asa aiurea in tramvai
   • 0 (0 voturi)    
    aberatii, cu doi "i" (Miercuri, 1 septembrie 2010, 7:18)

    alter_ego [anonim] i-a raspuns lui Anna

    Draga mea Anna, dupa tonul tau artagos as spune mai degraba ca frustrarile sunt de partea ta.
    Iar felul cum folosesti limba romana tradeaza un pic ce "facultati" posezi...
    Acelasi lucru referitor si la tonul, limbajul si tafna domnului Mike.
    In rest, ramane cum am stabilit...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by