Valorile orientative ale proprietatilor imobiliare pentru Municipiul Bucuresti si Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman, dupa care se ghideaza notarii publici la incheierea tranzactiilor imobiliare, se vor reduce cu 10% incepand cu 1 septembrie, a anuntat luni seara Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Decizia este motivata de "evolutia pietei imobiliare din tara in primele 7 luni ale anului 2010 ca urmare a influentei recesiunii economice".

Conform informatiilor UNNPR, ghidul privind valorile orientative a fost elaborat la sfarsitul anului 2009, potrivit prevederilor Codului fiscal, de societatile Euro-Expert si Expert Valuation pentru Camera Notarilor Publici Bucuresti, si este aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2010, fiind comunicat tuturor birourilor notariale, instantelor judecatoresti si directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice din Municipiul Bucuresti si Judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman.

  • 2010 - pentru prima data cand notarii ajusteaza de mai multe ori preturile orientative ale  proprietatilor din Bucuresti si judetele limitrofe

Alin Briceag, purtator de cuvant al UNNPR, sustine ca in acest an este pentru prima data cand notarii au facut ajustari la valorile din acest ghid de preturi.

"Acest ghid se reactualizeaza anual, iar in cazul ghidului pe 2010 pentru Bucuresti si judetele limitrofe, elaborat la sfarsitul anului trecut, este pentru prima data cand Conducerea Camerei Notarilor Publici Bucuresti hotaraste sa faca ajustari ale valorilor cuprinse in document", a declarat pentru HotNews.ro Alin Briceag, purtator de cuvant al UNNPR.

Potrivit acestuia, "in acest ghid notarii verifica daca pretul declarat de vanzator e mai mic sau cel putin egal cu cel din document, documentul fiind elaborat in incercarea evitarii evaziunii fiscale, in conditiile in care multi vanzatori de proprietati declarau un pret mult mai mic decat cel din realitate".