In orasele moderne, constructiile ocupa din ce in ce mai mult loc, betonul castigand teren in fata spatiilor verzi. Cum verdele nu mai are loc la sol, oamenii de stiinta si peisagistii s-au gandit sa-l mute pe peretii si pe acoperisurile cladirilor. Fie ca e vorba de cladiri imbracate in iedera, gradini verticale (pe peretii cladirilor) sau copaci plantati pe acoperis, gradinile verticale pot fi admirate in Paris, Londra, Viena, Tokio. In Romania, prima gradina verticala va aparea la Targu Mures, pe peretii unui mall din centrul orasului. In rest, ne multumim cu case imbracate in iedera si gradini amenajate pe acoperis.

Casa cu iedera in centrul BucurestiuluiFoto: Hotnews

Gradini verticale

La Bucuresti inca nu s-au facut, dar la Paris, Londra sau Viena gradinile amenajate pe peretii unei cladiri (gradinile verticale) nu mai sunt chiar o noutate. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este gradina verticala de pe Quai Branly Museum din Paris. Muzeul este proiectat de celebrul architect Jean Nouvel, iar gradina a fost amenajata de Patrick Blanc, celebrul botanist care a dezvoltat acest sistem (verticalgardenpatrickblanc.com).

Proiectul din Targu Mures

Proiectul din Targu Mures

Foto: Hotnews

In Romania, una dintre primele gradini verticale va aparea la Targu Mures, pe peretele unui complex comercial din centrul orasului. "Avem un proiect care implica amenajarea unui astfel de perete verde la Targu Mures. Preia un concept de curti si case vechi care aveau foarte mult verde in spate. Ne-am gandit sa facem asta in memoria caelor care au disparut. Pentru acest sistem am vorbit chiar cu Patrick Blanc si urmeaza sa ne faca o propunere cu plante care sa reziste conditiilor climatice de aici. Costa cam 700.000 de euro pentru un perete de 200 de metri patrati. De ce sunt extraordinare gradinile verticale? In primul rand pentru ca idea de natura incepe sa lipseasca din marile orase. Apoi pentru ca natura poate deveni finisaj pentru o constructie. Poate deveni arta. Da o alta dimensiune oraselor", declara Mario Kuibus, arhitectul care proiecteaza mall-ul din Targu Mures.

Peretii verzi

Daca faci o plimbare prin Bucurestiul vechi vezi o multime de case imbracate in iedera. Unele au doar un perete verde, altele sunt verzi in intregime. Nu sunt chiar gradinile verticale din Paris, dar sunt o solutie decenta si ieftina folosita in mediul autohton pentru infrumusetarea calcanelor (peretii fara ferestre) si a caselor care nu au o arhitectura foarte frumoasa.

Desi ideea a fost pusa in practica inca din perioada interbelica, peisagistii spun ca este folosita cu succes si in zilele noastre si este la mare cautare. In plus, acum nu trebuie sa mai astepti 20 de ani ca sa creasca iedera si sa-ti imbrace casa, ci o poti lua gata crescuta.

Casa acoperita de iedera in Bucuresti

Casa acoperita de iedera in Bucuresti

Foto: Hotnews

"In marile orase, aproape nimic nu mai are loc la orizontala, iar calcanele din ce in ce mai inalte si inestetice sunt o problema curenta. In aceste conditii, acoperirea peretilor cu iedera sau cu alte plante agatatoare reprezinta o optiune convenabila pentru solutionarea acestei probleme. Pentru ghidarea plantei este de preferat sa se foloseasca un grilaj sau un suport independent de perete. Pe langa efectul estetic vizibil de infrumusetare, aceste plante pot favoriza patrunderea insectelor in locuinta iar daca sunt fixate direct de perete, in timp, pot duce la craparea tencuielii. O solutie moderna o reprezinta panourile verzi cu plante gata crescute, care pot fi asamblate foarte usor in gradina, obtinandu-se imediat efectul dorit", explica Sorina Rusu, peisagist.

Copaci pe acoperis

Cum metrul patrat de teren este scump in Capitala si la sol nu prea mai ramane loc pentru amenajarea unei gradini, in conditiile in care trebui sa-ti parchezi si masina, spatiile verzi si copacii se muta pe acoperis si pe terasele constructiilor. Dincolo de necesitatea de a avea spatiu verde, aceasta moda este una extrem de costisitoare pentru moment.