Bancherii estimeaza ca piata imobiliara s-ar putea relansa in 2011, anticipand un avans al numarului de tranzactii incepand din ultimul trimestru al acestui an. Totodata, acestia spun ca si creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari ar putea creste in anul urmator, dupa ce in primele sapte luni ale anului acestea s-au ridicat la 200 milioane de lei.

"Ne asteptam ca in trimestrul patru numarul de tranzactii sa creasca, iar in 2011 sa asistam la o relansare a pietei", a declarat Stefan Coroianu, directorul directiei de credit retail din BCR, la lansarea portalului imobiliar www.bcrimobiliare.ro.

De asemenea, Dragos Stoian, directorul directiei finantari imobiliare din BCR, a spus ca se poate discuta de o crestere si pe segmentul corporate, dupa ce in primele sapte luni ale acestui an valoarea creditelor acordate dezvoltatorilor pe segmentul rezidential s-a ridicat la 200 milioane de lei.

"Se vede o imbunatatire, in sensul in care piata incepe sa isi revina si reapar vanzarile. ... Putem discuta de o crestere pe segmentul corporate in 2011. E greu insa de spus cat va fi, deoarece depinde de capacitatea si disponibilitatea dezvoltatorilor", a declarat Dragos Stoian.

El a mai spus ca in prezent exista o cerere mai mare pentru apartamentele care pot fi achizitionate prin programul Prima Casa si pentru cele care se afla intr-o locatie buna, adica sunt in apropierea mijloacelor de transport, a scolilor si gradinitelor.

Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker: Imobilele scoase la vanzare la un pret cu 15% mai mic decat al pietei au sanse de 90% sa se vanda

Reprezentantii agentiilor imobiliare mai arata ca imobilele scoase la vanzare la un pret cu 15% mai mic decat al pietei au sanse mai mari de a fi vandute.

"Imobilele scoase la vanzare la un pret cu 15% mai mic decat al pietei au sanse de 90% sa se vanda, decizia cumparatorului de a achizitiona o casa fiind determinata in proportie de 80% de pretul acesteia", a spus Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei imobiliare Coldwell Banker, in cadrul aceluiasi eveniment.

Portalul imobiliar www.bcrimobiliare.ro este dedicat ofertelor de locuinte ale agentiilor si dezvoltatorilor imobiliari, acestia putand sa isi posteze gratuit ofertele pe site, dupa semnarea unui parteneriat cu BCR.

Reprezentantii bancii au aratat la lansarea portalului ca, pe langa oferta de locuinte din toate judetele tarii, clientii vor avea la dispozitie si informatii utile despre procedurile de achizitie, ofertele de finantare si de asigurare a locuintelor.

Stefan Coroianu a explicat ca in prezent exista aproximativ 800 de oferte pe site si anticipeaza ca numarul acestora va ajunge la 20.000 pana la finele anului viitor.

"BCR a incheiat parteneriate cu 170 de agentii si 90 de dezvoltatori imobiliari. Pentru anul viitor ne propunem cresterea acestui numar la 270 de parteneriate cu agentiile imobiliare si 140 cu dezvoltatorii imobiliari", a adaugat Coroianu.

El a mai precizat ca persoanele care isi gasesc o locuinta prin intermediul acestui site pot sa opteze si pentru solutiile de finantare ale altor banci.