​LIVE TEXT: Asigurarea obligatorie a locuintelor: Peste 40.000 de polite incheiate si circa 2,8 milioane locuinte au fost listate in baza de date cu locuintele din Romania de la 15 iulie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 16 septembrie 2010, 9:14 Economie | Imobiliar


Peste 40.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor au fost incheiate in doua luni de la inceperea acestui proces in Romania (15 iulie), un ritm normal avand in vedere ca a fost perioada de concedii, a declarat joi Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in cadrul unui eveniment organizat de ZF. In procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, autoritatile administratiei publice locale, respectiv primarii, trebuie sa furnizeze catre baza de date a PAID lista cu informatii despre toate locuintele aflate in proprietate personala, iar oficialii PAID au spus ca pana acum au strans date pentru 2,8 milioane locuinte, din cele 8,5 milioane de locuinte inregistrate la Institutul National de Statistica.

HotNews.ro a transmis LIVE Text principalele declaratii ale evenimentului:Angela Toncescu, Presedinte CSA:

 • la 2 luni de la intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii a locuintelor s-au incheiat peste 40.000 de polite, ceea ce e un ritm normal avand in vedere ca aceasta perioada a fost una de concedii.
 • Sistemul are cateva carente speram ca modificarile sa fie adoptate cat mai repede in Parlament. Cea mai importanta modificare este legata de despagubiri. Mai precis, modificarea vizeaza ca PAID, care acum incaseaza primele, de asigurare, sa efectueze si despagubirile, deoarece asiguratorii nu au rezervele constituite.
 • sistemul informatic al PAID si al celor 13 societati actionare PAID functioneaza
 • sumele asigurate sunt de 10.000 si 20.000 de euro, iar primele anuale sunt de 10 si respectiv 20 euro. Sunt sume de protectie sociala si cu care in caz de dauna se poat incepe constructia caselor avariate.
 • sunt sume mici care nu cred ca afecteaza bugetele
 • la expirarea politei facultative de asigurare a locuintei, potrivit legii, reincheierea acestei polite facultative se va face in franciza inclusiv de societatile care nu sunt membre PAID.
 • Piata asigurarilor din Romania in primele sapte luni din 2010: Pe total piata s-au inregistrat prime brute subscrise de 5,076 miliarde lei, in scadere cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 • Pe segmentul asigurarilor generale s-au inregistrat prime brute subscrise in valoare de 4,115 miliarde lei, in scadere cu 6,4% fata aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, piata aasigurarilor de viata a crescut cu 6,4%
 • In primele sapte luni din acest an, pe piata asigurarilor s-au platit daune de 2,7 miliarde lei.

Sever Georgescu, director stiintific Institutul national de Cercetare -Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila "Urban-Incerc":
 • Romania se afla intr-o zona foarte seismica din Europa, iar zona Vrancea este principala sursa seismica din tara.
 • In orasele din zona predispusa la cutremure de Vrancea este expusa circa 35% din populatia tarii, respectiv peste 66% din populatia tarii

Marius Bulugea, presedinte PAID:
 • perioada de doua luni nu este de referinta. Va pot spune ca sunt in momentul de fata peste 40.000 de polite vandute
 • functinam cu 12 angajati, este posibil sa mai fie angajati inca 2-3 pana la finele anului.
 • Programul de reasigurare este plasat 100%, printre reasiguratorii participanti aflandu-se Swiss Re, Partner Re, Sirius, Kiln, Transatlantic Re si Sindicatele Lloyd's.
 • din 15 iul;ie si pana in prezent (45 de zile lucratoare) s-au subscris peste 40.000 de polite cu un ritm mediu zilnic de circa 900 de polite pe zi.
 • ritmul de emitere a crescut de la 100-200 polite pe zi la 1200-1500 de polite zilnic
 • pentru a ne atinge obicetivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm zilnic de circa 4000 de polite zilnic
 • 89% din politele subscrise sunt de tip A si 73% au fost subscrise in mediul urban
 • toate cele 13 companii de asigurari actionare PAID au emis polite primele 3 fiind Astra, Generali si Groupama.
Radu Mircea Popescu, consilier PAID, despre Baza de Date cu locuintele din Romania:

 • PAID a solicitat sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor pentru a obtine de la Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT), prin intermediul institutiei Prefectului, lista locuintelor de pe raza fiecarei localitati
 • Aceasta actiune a inceput la data de 15 iunie, iar pana acum au raspuns in formatul solicitat (document Ecel cu 32 de coloane) un numar de 637 de localitati, din care 26 de municipii, 74 de orase, si 537 de comune, dintr-un total de 3227 de UAT, adica 20%, reprezentand 2,8 milioane locuinte, adica 22% din numarul total de locuinte potrivit INS.
 • cele mai bune rezultate le au judetul Mures (55 localitati), Bistrita-Nasaud (42 de localitati), Satu-Mare (37 localitati) si Valcea (33 localitati). La polul opus se situeaza judetul Dambovita (0), Giurgiu (3) si Ialomita (3).
 • dupa data de 20 septembrie 2009, se va solicita din nou MAI sprijin pentru impulsionarea raportarilor catre PAID.
 • estimam ca in 12 luni vom avea operationala aceasta baza de date


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4875 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  abuz (Joi, 16 septembrie 2010, 9:30)

  dragon [anonim]

  Nimeni nu te poate obliga sa-ti asiguri casa daca nu vrei asa cum nimeni nu te poate obliga sa-ti faci CASCO. Asa cum nimeni nu te poate obliga sa-ti faci asigurare de viata. Doar asigurarile pentru terti au justificare si pot fi obligatorii. Restul e abuz.
 • +6 (8 voturi)    
  Nu, nu este o taxa, este doar o alta "afacere" (Joi, 16 septembrie 2010, 9:36)

  valisa [utilizator]

  Este doar o alta afacere de-a politicienilor.
  Este inadmisibil ca statul sa ma oblige sa inchei asigurare de locuinta cu o anumita firma privata (vedeti lista societatilor acreditate). Nicaieri in lume nu exista aceasta impunere. Daca tot s-a gandit statul sa ma oblige sa inchei o astfel de asigurare, atunci trebuia sa mi se dea si libertatea (asa cum este normal cand este vorba de bunurile personale) sa aleg eu firma de asigurari.
  Cata mizerie in aceasta tara....
 • +6 (6 voturi)    
  De ce in limita a 20.000 eur? (Joi, 16 septembrie 2010, 9:46)

  Vlad [anonim]

  Atat valoreaza locuintele acum? Nu stiam. Pai au scazut mult preturile, inseamna...

  E bine de stiut ca cu acesti bani ne vom putea cumpara o locuinta noua in caz de catastrofa (Doamne fereste!) si nu vom ramane pe drumuri...
 • +4 (6 voturi)    
  un alt abuz (Joi, 16 septembrie 2010, 9:53)

  Xman2k [utilizator]

  Sunt deacord ca trebui facut ceva in privinta calamitatilor dar la cate TAXE si inpozite platim de unde o sa mai platim si asigurari de locuinte.....
 • +7 (9 voturi)    
  Nu am nevoie de aceasta asigurare (Joi, 16 septembrie 2010, 9:56)

  Gabi [anonim]

  Eu stau in Brasov la bloc. In Brasov cutremurele nu se simt asa tare (nu stiu sa se fi daramat vreun bloc), alunecari de teren in nici un caz, inundatii (nu curge nici un rau, parau asa aproape, plus ca stau la etajul 2 in bloc de beton). Oare pentru ce ma obliga sa ma asigur!??
  • +3 (5 voturi)    
   Simplu.. (Joi, 16 septembrie 2010, 10:28)

   Amad [anonim] i-a raspuns lui Gabi

   Cu banii luati de la tine, de la mine...in general de la cei de la oras, unde nu sunt inundatii, alunecari, vor reface casele din chirpici ale celor de pe marginea apelor. Prostirea pt. voturi se face cel mai usor. Vor veni la sfarsit si se vor bate cu pumnul in piept ca le-au facut case ...pe banii nostri.
 • +4 (4 voturi)    
  oare nu inteleg io ? (Joi, 16 septembrie 2010, 10:00)

  the [utilizator]

  in plin capitalism salbatic, legea concurentei este inabusita de legea monopolului ?
  Adica PAID este singura si unica firma pe care ar trebui s-o aleg, ca sa-mi asigur casa, fara o posibilitate de comparatie la alte societati de asigurare ???
  poate n-am inteles bine si ma lamureste cineva ...
  • -4 (4 voturi)    
   Monopol ? haha (Joi, 16 septembrie 2010, 10:26)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui the

   PAID = Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor , societate comercială constituită prin asocierea a 13 companii de asigurări ( Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum )
   Nu mai vorbiti in necunostinta de cauza.
   • +3 (3 voturi)    
    Vorbesti aiurea-n tramvai (Joi, 16 septembrie 2010, 11:06)

    valisa [utilizator] i-a raspuns lui Dan

    Chiar nu vezi ce firme sunt in PAID? Nici una serioasa. De ce crezi ca marile firme de asigurari nu au vrut sa se inscrie? Pentru ca pute!
    • -1 (1 vot)    
     usor ! :) (Joi, 16 septembrie 2010, 14:31)

     gigel [anonim] i-a raspuns lui valisa

     castigurile din aceasta forma de asigurare sunt foarte mici. acesta este motivul pt care nu intrat si alti "grei" :) gen Alianz sau Asirom
  • 0 (4 voturi)    
   Clarificari. (Joi, 16 septembrie 2010, 10:40)

   Amad [anonim] i-a raspuns lui the

   Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) este o societate comercială constituită prin asocierea a 13 companii de asigurări.
   Iti inchipui ca daca vine un cutremur de 8 grade si se darama la greu ca nu vor putea sa plateasca cei 20.000 la toti care deschid dosar de dauna?
   Va fi precum fondul de pensii. Platesti iar cand vei avea nevoie(sper sa nu..) nu mai sunt bani lichizi. Banii incasati acum vor fi investiti ''inteligent''. Pt. a-i transforma in lichiditati trebuie sa lichideze brusc investitiile in actiuni, obligatiuni, etc.. Piata nu va putea prelua o asa mare oferta deci...se va prabusi.
   • -1 (1 vot)    
    Bravo. Bine zis (Vineri, 17 septembrie 2010, 7:08)

    mike [anonim] i-a raspuns lui Amad

    Exact ca tine a gandit si ala care a inventat RE-asigurarea.

    Ai dedus tu, dar nu ai dedus pana la capat.
  • -1 (3 voturi)    
   nu ai inteles bine... (Joi, 16 septembrie 2010, 10:53)

   matrixu [anonim] i-a raspuns lui the

   Exista acest PAID care face asigurarea obligatorie in limita a 20.k euro pentru despagubire dar nimeni nu iti sta impotriva dorintei de a face o asigurare de casa la orice firma vrei tu. Din ce am inteles eu esti obligat sa ai o asigurare la casa. Ca este cea minima si obligatorie la PAID sau ca e una la valoarea casei e la alegerea ta.
   • +3 (3 voturi)    
    Tu nu ai inteles bine. (Joi, 16 septembrie 2010, 11:20)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui matrixu

    Chiar daca faci o asigurare facultativa a casei, esti obligat s-o faci si pe cea obligatorie, chiar daca ai sau nu nevoie de ea.
    Chestia asta e un abuz nemaiintalnit, nicaieri in lume nu exista asa ceva, sa te oblige sa cumperi o asigurare, daca nu vrei, daca nu esti expus la riscurile respective sau daca ti le asumi.
    E doar o noua escrocherie marca PDL.
    Eu unul nu fac nici o asigurare, sa-i vedem cine vine sa ma amendeze.
 • -4 (4 voturi)    
  Mai cititi prieteni! (Joi, 16 septembrie 2010, 10:22)

  Black Dwarf [utilizator]

  Este un lucru bun ceea ce s-a intamplat cu constituirea PAID! PAID este intradevar un exemplu despre solidaritate si culmea este ca voi il blamati !
  O sa va schimbati impresia in momentul in care doamne fereste se va ivi o calamitate de proportii! Numai bine....
 • +3 (3 voturi)    
  sa ne asociem (Joi, 16 septembrie 2010, 10:22)

  tyty [anonim]

  pana nu ne facem o asociatie care sa ne protejeze de talhariile statului, vorbim degeaba. asa ceva trebuie sa ajunga la curtea europeana a drepturilor omului, dar talharii ne tin ocupati (munca multa, bani putini, scandaluri, manipulari si tzatze la tv) sa nu putem face nimic. sper sa citeasca asta si vreun avocat specializat...si capabil sa faca ceva
 • +3 (3 voturi)    
  Alta gogomanie... (Joi, 16 septembrie 2010, 10:40)

  Pantera Roz [utilizator]

  Asigurari fortate...Ca "donatiile obligatorii" de la PDL...Sa se asigure pedelistii,daca tot "doneaza" la ordin.Iar cei care VOR sa se asigure,din motive obiective-e foarte bine,s-o faca,e chiar indicat.Dar nu toti,asa la gramada.Eu nu ma asigur.O sa-mi dea primarul amenda?Pai cine il mai alege,dragul de el,daca se apuca sa faca vanatoare de neasigurati prin respectabila noastra urbe?!
 • +3 (3 voturi)    
  Eterna si fascinanta... (Joi, 16 septembrie 2010, 10:44)

  Relu [anonim]

  ...Romanie: un abuz atribuit fara licitatie unui monopol, in baza unui lobby de bisnitari.
 • +4 (4 voturi)    
  Asigurarea bligatorie... (Joi, 16 septembrie 2010, 10:57)

  costea [anonim]

  Ne-au vandut en gros la companiile de asigurari .
  O noua bir pe capul roamnilor.
 • -3 (3 voturi)    
  Normal (Joi, 16 septembrie 2010, 11:16)

  Cocolina [anonim]

  fiecare locuinta ar trebui sa fie asigurata!
  In toate tarile Europei fiecare locuinta TREBUIE sa fie asigurata.
  Si eu cand am cumparat apartamentul aici in Italia,prin lege a trebuit sa imi fac asiguarare,desi poate nu voiam,dar nu m-a intrebat nimeni ce si cum-asa e legea...
  • +3 (3 voturi)    
   Libertatea de alegere (Joi, 16 septembrie 2010, 11:34)

   valisa [utilizator] i-a raspuns lui Cocolina

   Eu nu sunt de acord cu aceasta asigurare obligatorie. Dar, daca tot ma obliga statul sa o fac, atunci, eu ca proprietar sa am LIBERTATEA de a alege firma de asigurari. Si nu sa imi fie impusa. Locuinta este proprietatea personala si conform Constitutiei Romaniei, am dreptul sa dispun de ea asa cum doresc. Nu mi se poate ingradi acest drept.

   Si uite asa, hotii Romaniei prospera...
  • +3 (3 voturi)    
   Eh... (Joi, 16 septembrie 2010, 11:37)

   Relu [anonim] i-a raspuns lui Cocolina

   ... eu in Anglia nu a trebuit sa-mi asigur casa. E drept ca majoritatea isi asigura casa, insa nu este obligatoriu. Cand statul te obliga, se numeste ca iti dicteaza. Cand iti dicteaza se numeste ... ia sa vedem daca si Cocolina poate sa isi dea seama cum se numeste.
 • +2 (2 voturi)    
  o sa fie (Joi, 16 septembrie 2010, 11:50)

  caragiale [anonim]

  Daca nu vor fi reglementate clar si strict. va fi o afacere INFLORITOARE asa cum este cea de pe piata auto a asigurarilor.

  Asa cum in piata auto in fiecare an cresc cotizatiile obligatorii , pornirea va fi cu sume mici , dar an de an o sa ajungem sa platim sume tot mai mari.
  probabil in beneficiul firmelor private, ca statul s-a spalat de mult pe maini , chitzaie ca nu are bani si ca e un administrator prost.

  In schimb face economie de bani de la pensionari si ..bugetarii care chiar muncesc , si nu-si ohihnesc fdul prin agentii si ministere.
 • -2 (2 voturi)    
  take it easy baby, vb lu' Morrison (Joi, 16 septembrie 2010, 15:02)

  abc [anonim]

  cam toate comentariile de aici sunt facute in lipsa informatiilor si par rau intentionate.
  pe scurt, sa incerc sa va ajut cu cateva clarificari (deoarece cunosc fenomenul indeaproape):
  - nu e singura forma de asigurare obligatorie din RO
  - nu este singura tara unde se formeaza un pool de asigurare
  - polita se poate face la orice firma de asigurare implicata in acest pool
  - nu sunt implicate toate firmele de asigurari din RO deoarece castigurile tind spre 0 (doar costurile de administrare reprezinta jumatate din prima incasata pe o astfel de polita)
  - "politicul" in aceasta afacere fct in folosul cetateanului

  daca mai aveti nevoie de inf sau mai exista neclaritati, o sa incerc sa va raspund aici, in limita timpului meu.

  Stima !
  • 0 (2 voturi)    
   deja asigurare (Joi, 16 septembrie 2010, 17:30)

   florin [anonim] i-a raspuns lui abc

   si ce se intampla in cazul in care am deja o asigurare facuta la cumpararea locuintei printr-un credit ipotecar?
   daca trebuie sa o fac si pe cea obligatorie, care este logica?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by