Proprietarii cladirilor cu fatade degradate ar putea fi obligati sa-si repare imobilele in 6 luni din momentul in care primaria face inventarul caselor darapanate si ii notifica sa faca reparatii, potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii. In cazul in care proprietarii nu respecta aceasta decizie, lucrarile de renovare a fatadelor vor fi executate, cu forta, cu finantare de la Primarie, urmand ca institutia sa-si recupereze ulterior investitia de la proprietari.

Foto:

Sanctiunile pentru proprietarii care nu respecta legea pot ajunge pana la 10.000 lei, iar pentru primarii care nu o aplica, pana la 15.000 lei. Proprietarii care isi renoveaza fatadele nu vor plati impozitul pe cladire pentru anul in care se desfasoara reparatia.

Click pe foto pentru o galerie de imagini cu case desfigurate de renovari

Proiectul de lege a fost dezbatut la Grupul de Dialog Social, arhitectii ajungand la concluzia ca aceasta lege face orasului mai mult rau decat bine.

"Intr-adevar, sunt zeci de cladiri cu fatadele foarte degradate. Au fost si cazuri cand bucati de tencuiala din aceste imobile au cazut pe trotuar, punand viata trecatorilor in pericol. Pentru blocurile de la periferie sau cele fara valoare arhitecturala este un proiect bun. Pentru monumente si pentru zonele protejate este insa un dezastru. Multi dintre proprietarii acestor cladiri nu vor avea bani sa plateasca restauratori sa le repare si vor chema "mesteri" priceputi la toate care vor strica toate ornamentele acestor imobile (brauri, ancadramente, bosaje, profile, balcoane, logii, aticuri, bovindouri). Si, pot sa va spun ca avem o multime de astfel de exemple, chiar inainte ca proprietarii sa fie obligati sa repare fatadele. In plus, am vazut ca, pentru multi, repararea fatadei si eficientizarea termica a cladirii inseamna sa puna polistiren pe fatada si tamplarie PVC cu rame de plastic. Or, daca faci asta la o cladire monument sau o casa din zonele protejate, e ca si cum ai demola-o. Isi pierde valoarea", a declarat arhitectul Dan Marin, unul dintre organizatorii dezbaterii de la GDS.

Si Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului Culturii, este de aceeasi parere, propunand exceptarea din lege a monumentelor si a imobilelor din zone protejate.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, sustine ca acest proiect trebuie sa se aplice pentru toate fatadele deoarece rolul sau este de a infrumuseta peisajul urban. "Nu vor iesi catastrofe daca proiectul este coordonat de un arhitect, asa cum am spus noi. Orice lucrare pe care ne-ati aratat-o este avizata, are autorizatie de construire. Nu ar trebui sa se intample sa se dea un aviz, o autorizatie pe un proiect ca acela. Asta o fac primariile", a spus ministrul.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, prezent la eveniment, a apreciat ca proiectul de lege supus dezbaterii "e o intentie foarte buna", care, insa, "se transforma de fapt intr-o lege inaplicabila". "Eu sunt convins ca in multe dintre aceste case locuiesc oameni cu niste venituri extrem de mici sau sunt case care mai apartin Primariei Municipiului Bucuresti si fie nu au fost restituite proprietarilor, fie sunt in litigiu... Cum sa investesti in ele? Statul n-a investit 50 de ani in ele", a subliniat Chiliman. In plus, primarul a mentionat ca nu i se poate cere unui proprietar sa isi reabiliteze fatada in sase luni, deoarece autorizatia de construire necesara, chiar si in regim de urgenta, nu se obtine mai devreme de acest termen.

Elena Udrea a precizat ca acolo unde sunt cazuri sociale, unde proprietarii au un venit mai mic decat salariul net mediu lunar, primaria se poate ocupa din fonduri proprii de reabilitare. "In cazul monumentelor istorice, nici nu putem sa le permitem celor care au o astfel de proprietate valoroasa sa nu faca nimic cu ea - sa o tina si sa o lase sa se faca praf", a spus Udrea.

Ea a mai mentionat ca si in alte tari proprietarii sunt obligati sa isi intretina fatadele si ca nu toata lumea isi poate permite sa stea in orice casa doar pentru ca a mostenit-o. De aceeasi parere sunt si ONG-istii: "In Londra (UK) primaria impune proprietarilor sa intretina fatada imobilului. Daca proprietarul nu o face, primaria are competenta sa il someze si apoi sa emita un ordin prin care se fac lucrari de catre municipalitate, pe cheltuiala proprietarilor, plus o amenda. Primaria nu permite proprietarilor de case istorice (neclasate, dar considerate ca au valoare ambientala) sa le zugraveasca in alte culori decit culorile originale sau cit mai apropiat de aceste culori. Nu permite inlocuirea ferestrelor si a usilor cu PVC, nu permite modificarea balcoanelor sau altor elemente decorative. Orice abatere se sanctioneaza cu amenzi mari. In plus valoarea de piata a unei case istorice prost restaurata (PVC, culori neadecvate, elemente decorative lipsa) scade foarte mult. Pe de alta parte, proprietarii sunt constienti de aceste obligatii din momentul in care perfecteaza actul de vinzare-cumparare, la care se adauga un document in care sunt inscrise sarcinile asupra imobilului din punct de vedere al primariei (pentru primarie fatada face parte din spatiul public). Documentul precizeaza nu numai daca imobilul este monument ci si daca se afla intr-o zona protejata sau daca se afla in aproprierea unor monumente istorice. In caz ca proprietatea se afla intr-un imobil condominium, parte integranta a actului de cumparare este 'leasehold-ul', un document unde se stipuleaza toate responsabilitatile pe care le va avea in calitate de co-proprietar, printre care face parte si contributia financiara la intretinerea fatadei. Romania nu este insa Anglia si un proiect de restaurare a fatadelor nu poate avea succes decit daca sunt bine gindite toate aspectele procesului de obtinere a unei proprietati, conservarea patrimoniului construit, aspectul financiar, drepturile si obligatiile proprietarilor. Este nevoie de o abordare integrata", ne-a explicat Roxana Wring, presedintele asociatiei PRODOMO.