Peste 5 milioane euro, platiti pentru daunele la locuintele si bunurile asigurate facultativ, in urma inundatiilor

Asigurarea obligatorie a locuintelor: Peste 75.000 de polite au fost incheiate in 63 de zile de la demararea acestui proces

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2010, 11:45 Economie | Imobiliar


Marius Bulugea
Foto: AGERPRES
Peste 75.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor au fost incheiate in 63 de zile de la inceperea acestui proces in Romania (15 iulie), cu un ritm mediu de circa 1.200 de polite pe zi, a declarat marti Marius Bulugea, presedintele PAID, compania care emite aceste polite. In continuare, peste 80% dintre locuinte nu sunt asigurate, iar pentru atingerea obiectivelor ar trebui sa se ajunga la 4.000 polite emise pe zi, a mai spus Bulugea.

Datele prezentate de seful PAID arata ca in baza de date cu toate locuintele aflate in proprietate personala din tara, au fost listate pana acum date pentru 3,8 milioane locuinte, din cele 8,5 milioane de locuinte inregistrate la Institutul National de Statistica.

"Cu sprijinul MAI in baza de date a locuintelor din Romania am reusit sa strangem date pentru circa 3,8 milioane de locuinte, in urma informatiilor transmise de autoritatile administratiei publice locale din 1044 de localitati. Cele mai multe date au fost transmise de autoritati publice din Mures, Olt si Bistrita-Nasaud. Exista insa si localitati care nu sunt informatizate si va trebui gasita modalitatea ca informatiile sa fie expuse in format electronic, dar estimam ca in circa 12 luni tot ce se poate transmite se va transmite", a declarat marti Marius Bulugea, presedintele PAID, in cadrul unui forum dedicat asigurarilor de locuinte organizat de MediaXprimm.

Bulugea a mai precizat ca din cele peste 75.000 de polite incheiate pana acum 89% au fost pentru locuinte de tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 11% pentru locuinte de tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

De asemenea, din totalul politelor incheiate pana in prezent, 75% au fost incheiate in mediul urban, in timp ce restul s-au incheiat in mediul rural. Toate cele 13 companii de asigurari au incheiat polite de asigurare obligatoriie a locuintelor, primii trei asiguratori care au vandut cel mai mult fiind Astra, Generali si Groupama.

 • Angela Toncescu, presedinte CSA: Peste 5 milioane euro s-au platit pentru daunele la locuintele si bunurile asigurate facultativ, in urma inundatiilor

Prezenta la eveniment, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a tinut sa asigure ca societatile de asigurari isi respecta obligatiile de plata in cazul daunelor, dand ca exemplu despagubirile platite pentru locuintele si bunurile asigurate facultativ, in urma inundatiilor din aceasta vara.

"Pentru a exemplifica faptul ca societatile de asigurare din Romania isi respecta obligatiile de plata asumate fata de asigurati prin contractele de asigurari facultative incheiate, va voi prezenta cateva cifre privind daunele la locuinte si bunuri avizate in urma inundatiilor produse in ultima perioada. Astfel, conform raportarilor transmise de societati la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pana la inceputul lunii curente, asiguratorii au avizat circa 4500 dosare de daune. Pentru acestea au platit deja asiguratilor peste 5 milioane de euro, alte 15,5 milioane de euro fiind reprezentate de rezervele de daune constituite si care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor", a spus Angela Toncescu.

Incepand din data de 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sunt obligati ca in sase luni sa-si faca o asigurare obligatorie, polita care acopera doar trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

De asemenea, proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7856 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Bun... (Marţi, 12 octombrie 2010, 12:16)

  black [anonim]

  asigurarea asta e obligatorie , dar daca nu platim, ce se intimpla: primim amenda direct de la primarie ("in conf. cu..." bla-bla ,de la 100 la 500 lei cica sau primim o instiintare de plata a asigurarii ?
  • +3 (3 voturi)    
   buna observatie (Marţi, 12 octombrie 2010, 12:32)

   gheo [anonim] i-a raspuns lui black

   cred totusi ca vine amenda, nu cred ca exista in regulamentul de punere in aplicare un mecanism prin care sa-ti vina 'factura' si sa fii obligat sa o achiti o data cu impozitele...
   este o idee buna asta cu asigurarile dar e aplicata romaneste:
   zonele inundabile nu sunt asigurate. valoarea despagubirii e fixa si pentru cei care au o casa cat de cat nu vor primi suficient nici cat sa refaca un sfert din ea. nu exista obligativitatea reasigurarii din partea asiguratorului si in caz de vreun seism puternic pur si simplu nu vor avea banii necesari sa despagubeasca pe toata lumea. si dupa statistica, in maxim 3 pana la 7 ani o sa vina un cutremur serios de peste 7 grade.
   ar fi trebuit aplicat un sistem mai destept, gen Japonia. acolo asigurarile de locuinte sunt obligatorii in sistem 'tier' in functie de valoarea proprietatii si riscul zonei.
   deocamdata pare o metoda de a mai stoarce niste bani...
   • -2 (2 voturi)    
    Hai sa vorbim (Marţi, 12 octombrie 2010, 12:39)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui gheo

    Hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba.
    1. Consideri ca ai o locuinta care valoreaza peste 20.000 Eur si vrei sa fii asigurat si pentru alte riscuri in afara celor din polita obligatorie? Cine te opreste sa-ti inchei o asigurare facultativa?
    2. Exista reasigurator
   • +1 (1 vot)    
    Inca o observatie... (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:00)

    Cosmin [anonim] i-a raspuns lui gheo

    PAID-ul a fost gandit, in opinia mea, ca o modalitate de a scoate bani pentru despagubiri de la marea majoritate a proprietarilor care au locuintele in zone de risc foarte mic. In acest fel, statul scapa de plata despagubirilor pentru cei care au construit in zone de risc mare, trecand-o in sarcina celorlalti.
  • 0 (0 voturi)    
   asigurare (Marţi, 12 octombrie 2010, 21:38)

   man70u [anonim] i-a raspuns lui black

   ai primit instiintare de la primarie ca trebuie sa platesti asigurarea?uite ce zice legea.......
   art.19.............
   2) PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au incheiat contracte de asigurare obligatorie a locuintelor si valoarea primei obligatorii datorate de fiecare.

   (3) Primarul, prin compartimentul de specialitate al acestuia, va trimite in termen de 3 zile de la data primirii listei scrisori de instiintare cu confirmare de primire catre debitori; contravaloarea acestor trimiteri postale se va debita trimestrial catre PAID.


   asa ca cine nu a primit instiintare poate sa stea linistit..............parerea mea....
 • +5 (5 voturi)    
  E hotie pe fata. (Marţi, 12 octombrie 2010, 12:54)

  gv [utilizator]

  E hotie pe fata.
  Nici nu ma gandesc sa-mi fac nici o asigurare, daca-mi asum riscul respectiv (oricum inexistent in zona in care locuiesc), obligatia asta de a plati o taxa (de fapt e o taxa, nu o asigurare) e aberanta, si neconstitutionala.
  Asigurarea poate fi obligatorie doar privind pagubele pe care le produci catre terti.
  • 0 (0 voturi)    
   corect, trebuie diferentiat! (Miercuri, 13 octombrie 2010, 10:53)

   Cristian ioan [anonim] i-a raspuns lui gv

   evident ca nu se poate aplica nediferentiat pe toata tara, riscurile sunt mult diferite, si ca tip, si cantitativ.
   Astfel, aici in Bucuresti cutremurul este o certitudine (se implinesc in curand 40m de ani), in schimb inundatii nu insemna decit ca vecinul de la 8 a uitat robinetul deschis ...
 • 0 (0 voturi)    
  Obligatorie dar pana la un punct (Marţi, 12 octombrie 2010, 18:08)

  Andrei [anonim]

  Ideea este buna dar nu in totalitate, daca vreau sa imi fac o asigurare facultativa de 50.000 euro care sa acopere toate riscurile nu ar trebui sa mai platesc asigurarea obligatorie, asa fac 2 asigurari 20.000 obligatorie si 30.000 facultativa, platesc de 2 ori, iar la un incendiu de exemplu iau bani mult mai putini si doar de pe asigurarea facultativa, in cazul acesta asigurarea obligatoriu este o taxa in plus nu ajuta proprietarii.
  • 0 (0 voturi)    
   exact! (Miercuri, 13 octombrie 2010, 10:50)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   da, hotie pe fata - este necesara asigurare, dar daca eu imi fac una facultativa, de ce sa mai platesc pt aceasta obligatorie, care oricum imi da o suma ridicola?
  • 0 (0 voturi)    
   informati-va corect ! (Marţi, 19 octombrie 2010, 15:56)

   luiza [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   daca vrei sa faci o asigurare facultativa de 50.000 euro,vei avea asigurata locuinta la intreaga valoare de 50.000 euro(nu 30.000 cum zici ) ,doar ca in caz de dauna toatala ( sa zicem) din cele 3 cauze : cutremur,alunecare de teren sau inundatii , vei fi despagubit cu 20.000 de euro de la PAID si restul de 30.000 de euro de societatea la care ai polita facultativa ! Iar daca ai dauna totala din incendiu (explozie ) vei primi 50.000 euro din polita facultativa ! Daca doresti o polita facultativa de 50.000 de euro ( cu cea obligatorie inclusa ! ) am o oferta de 50 euro pe an ,unde iti sunt asigurate si bunuri in valoare de 5.000 euro -gratuit !Si inca ceva : si locuintele din zone inundabile pot fi asigurate obligatoriu !
 • 0 (0 voturi)    
  asigurari obligatorii (Miercuri, 13 octombrie 2010, 12:21)

  Vasile [anonim]

  Problema este ca oamenii nu au bani, nu ca nu ar intelege necesitatea de a'si(?) asigura casele, bunurile, vietile, etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by