Spectrul unui nou mega-scandal bantuie Wall Street-ul. Numele sau: "foreclosure-gate", sau scandalul exproprierilor. Pe banca acuzatilor se afla marile banci. Victime: toti americanii care si-au pierdut casele de la inceputul crizei financiare. In ultima perioada, scandalul exproprierilor abuzive nu inceteaza sa creasca in amploare, relateaza France 24.

Ne aflam in fata unui nou scandal demn de cel al crizei subprime sau este vorba de un epifenomen precum sustinerea bancilor din bani publici? Relevand, duminica, faptul ca anumite proceduri de expropriere au fost marcate de erori, Bank of America a pus paie pe focul unei polemici din ce in ce mai aprinse in Statele Unite.

De peste un an, bancile americane au relaxat procedurile de expropriere. Zeci de mii de persoane au fost expulzate din casele lor pe baza unor documente care sunt acum contestate.

In boxa acuzatilor, cele mai mari nume de pe Wall Street, precum JPMorgan, Bank of America sau Wells Fargo. Un nou scandal cu potential devastator pentru imaginea lumii financiare americane. In ultimele zile, bancile implicate repeta ca este vorba de simple erori tehnice fara nicio consecinta asupra legalitatii exproprierilor.

"Foreclosure-gate"

Presedintele SUA a afirmat sambata ca reforma finantelor pe care o promoveaza isi propune tocmai sa evite acest gen de scandaluri. Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a confirmat luni ca o ancheta federala va incerca sa determine daca specialistii in credite ipotecare au incercat sa ocoleasca reglementarile pentru a accelera expropierile.

Totul a inceput la sfarsitul lunii septembrie, cand un angajat al unei societati ipotecare a afirmat ca a semnat peste 10.000 de documente de expropriere, in special pentru JPMorgan, pe luna, fara insa a analiza continutul dosarelor. In aceste conditii, pare imposibil sa afirmi ca aceste decizii, care au privat zeci de mii de americani de locuintele lor de la debutul crizei, sunt corect fundamentate.

Din acel moment, a inceput o vanatoare a greselilor comise de lumea finantelor. Anchete au fost deschise in 50 de state. Un ultim exemplu vizeaza orasul New York, unde peste 4.000 de proceduri sunt puse sub semnul intrebarii din cauza unor indoieli legate de autenticitatea documentelor. Respectatul blog economic Naked Capitalism spune ca, probabil, peste 100.000 de proceduri ar putea fi ilegale.

Sabia lui Damocles

Pana in prezent, aceste nereguli in ordinele de expropriere merg de la un nume scris gresit pana la documente integral inventate. "Consecintele pentru economia americana ar putea fi dezastruoase", crede Christine Rifflart, specialist in SUA al Biroului francez pentru conjuncturi economice.

"Exproprierile nu scad doar valoarea unui bun, ci a unui cartier intreg", reaminteste economistul. Mai exact, aceste "erori" sau "fraude" ale societatilor ipotecare au contribuit la prabusirea pietei imobiliare pentru o lunga perioada de timp. "Iata, probabil, unul dintre motivele pentru care sectorul imobiliar american intampina in continuare dificultati, in conditiile in care activitatea economica demareaza", adauga Christine Rifflart.

In plus, apare spectrul judiciar al sabiei lui Damoclès deasupra capetelor bancilor implicate in noul scandal. FBI analizeaza posibilitatea de a deschide urmariri penale iar marile cabinete de avocatura se asteapta la o avalansa de actiuni in justitie impotriva bancilor care ar putea costa institutiile financiare, spun avocatii, pana la 700 de miliarde de dolari.