Kelemen Hunor, ministrul Culturii, nu a aprobat avizul privind PUZ-ul pentru Palatul Stirbei
"Am trimis inapoi la Comisia Nationala, la Sectiunea de urbanism, acum cateva minute, pentru reanalizarea documentatiei in ceea ce priveste PUZ (pentru constructia de la Palatul Stirbei - n.r.). Momentan, cat imi dau eu seama, nu este in concordanta cu PUZ-ul, deci sunt depasite cateva cote, mai ales cota de ocupare a suprafetei si cea de inaltime pare depasita un pic si vreau sa-mi spuna Comisia, Sectiunea de urbanism, daca aceste depasiri sunt in limitele admisibile legale. Vreau sa am aceasta parere a Comisiei", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Culturii.
La inceputul lunii octombrie, mai multe ONG-uri au protestat in fata MCPN, semnaland faptul ca pe 19 august 2010, de la Cabinetul primului-ministru, a fost trimisa adresa 3798/KH catre Ministerul Culturii. In urma acestei adrese, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a rediscutat in sedinta din 29 septembrie 2010 proiectul respins in noiembrie 2009, cu modificari minore. Contrar deciziei din noiembrie 2009, de data aceasta, Comisia a propus ministrului Culturii avizarea PUZ-ului.
Istoricul unui proiect controversat
Conform Planului Urbanistic General, in spatele Palatului Stirbei se putea construi o cladire cu un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 1,8, iar pe partea dinspre Calea Victoriei, de 5. Inaltimea maxima admisa era de 22 de metri.
In primavara anului trecut, Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, a semnat un aviz de urbanism prin care li se permitea investitorilor sa construiasca pe 70 la suta din teren, cu un CUT de 4,5 si inaltime maxima de 40 de metri. Ulterior, pentru aceasta propunere a primit si aviz de oportunitate.
La sfarsitul lunii septembrie 2009 Sectiunea de Urbanism a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii a avizat favorabil proiectul cu conditia ca Procentul de Ocupare al Terenului sa nu fie mai mare de 65%, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului, de 4,5. Inatimea cladirii care se vede din Calea Victoriei sa nu depaseasca 37,65 m, iar cea dinspre strada Budisteanu, 17,5 m.
Joi, 28 octombrie 2010, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a sustinut ca Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, ar fi facut lobby pentru Planul Urbanistic Zonal care propune construirea unui bloc de 40 de metri inaltime in spatele palatului, monument istoric.
Pentru a fi discutat in Consilul General al Municipiului Bucuresti, proiectul mai are nevoie de aviz de la Ministerul Culturii.
Controversata afacere Palatul Stirbey: un aviz care ar putea costa Ministerul Culturii 6 milioane de euro
Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, despre blocul de la Palatul Stirbey: "Un consilier al premierului Emil Boc a facut lobby pentru acest proiect"

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Iar in legatura cu satele din judet, nu trebuie luate ca etalon cele tiganesti prezentate de media la inundatiile din 2005-2006. Cele romanesti, formate prin improprietarirea soldatilor de la 1876, satele vechi pescaresti sau cele formate in urma transhumantei, nu sunt mai prejos ca alte localitati specific-romanesti din Muntenia.
In concluzie: daca toti am avea un pic din caracterul lui Moromete, am fi poate mai sus.
Bucurestiul e deja celebru prin incalcarea grosolana a oricaror procente de ocupare a terenului sau a oricaror coeficienti de utilizare a terenului, cum de altfel e celebru prin usurinta cu care cei din primarii (sefii serviciilor de urbanism impreuna cu consilierii locali) voteaza orice, daca o cere vreun barosan.
Luand in considerare faptul ca nick-ul tau este "arhitectu", nu cred ca mira pe nimeni opozitia ta isterica la gestul ministrului ROMAN al Culturii, pe care tu il numesti "ungur imbecil". Oricum, pe langa verticalitatea recunoscuta a edililor din Romania, e bine ca mai ai o calitate: ca nu esti rasist!
In toate tarile civilizate zonele vechi sunt protejate. Nu numai ca nu ai voie sa contruitesti de-a-n boulea, dar trebuie sa respecti specificul zonei la orice modificare.
Daca ai fi iesit putin din tara ti-ai fi dat seama.
Motivele sunt multe - dar in primul rand aceste zone definesc personalitatea unui oras si, in cele din urma, atrag bani. In unele cazuri multi bani.
Teoretic si la noi exista aceasta protectie, din pacate insa spaga si totalul dezinteres al ceror care raspund de domeniu o face inplicabila.
Eu unul ma bucur ca exista cineva care sa faca ceva practic impotriva parvenitilor, spagarilor si pupincuristilor care tind sa faca din Bucuresti un talcioc.
Iar daca esti si arhitect, asta spune cam tot despre "profesionalismul" tau. Schimba-ti meseria ca ai gresit-o.
Rusine romanilor, ca au ajuns ungurii sa aiba grija de patrimoniul lor cultural si istoric! O natiune care nu-si mai respecta istoria, cultura si traditiile se pregateste, inconstient, sa dispara cu totul. Adio, Romania!
Ca politicieni, sunt probabil printre cei mai corupti la noi. Dar asta nu e ceea ce conteaza.
Planul nu a fost aprobat pentru ca s-a facut presiune. Ministrul s-a spalat pe maine si l-a trimit la o comisie (atentie, nu l-a respins - doar ca nu l-a aprobat... inca).
Aici e clar meritul organizatiilor care au facut presiuni de ceva vreme pe acest subiect.
Tara asta se va vindeca atunci cand ministrii ca Paleologu o sa intrebe la faze similare "Ce-i cu tine Andreea aici? Mergi te rog la treaba ta..." si cand lu' alde Vass ii va crapa obrazul de rusine la aflarea unor asemenea detalii in presa si isi va da demisia.
Cat timp vom functiona pe principiul "cainii latra ursul merge" vom ramane o natiune, o tara de mana a 10-a.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/cea-mai-veche-linie-de-cale-ferata-din-romania-va-fi-desfiintata-203241.html
Astia distrug TOT !
Un gainat cu mot, asta-i Bucurestiul, dar ii al nostru si hidosenia lui ii da tot farmecul!
In cazul de fata unii se inflameaza degeaba. In spatele palatului Stirbei erau deja blocuri inalte. Palatul asta nu este amplasat pe cimp sau in vre-o margine de Bucuresti ci la Piata Universitatii. Daca il privesti, in spatele lui se vad numai blocuri mai mult sau mai putin inalte. Deci refuzul acestui Hunor este gratuit. Pe de alta parte afacerea este a doamnei Vass consiliera lui Boc. De aia s-a bagat madam in politica : ca sa faca bani prin afaceri dirijate de la inaltimea functiei sale.
A doua: ia mai mergeti voi pe la Londra (exemplu City), pe la New York (catedrala St. Patrick) unde constructii vechi si mici stau bine merci linga constructii noi si inalte; se poate si exista exemple si in Bucuresti destule;
A treia: daca lumea ar fi procedat asa cum vor toti nostalgicii astia acum am sta in pesteri;
A patra; s-a uitat vreunul din nostalgici ce in jurul palatului Stitbei acum? Petrom, blocuri, MEC. Alea va plac? Ati protestat la momentul respectiv, nu e vorba numai de vremea comunismului, multe sunt facute inainte de razboi!
Dl Stolojan a avut, ca prim ministru, in 1992, sarcina de a transforma "blue eyes team"ul lui Caraman in clasa mijlocie si, mai apoi, clasa de varf a societatii...Banuiesc eu ca nici proprietarii de la Hotnews nu sunt...usa de biserica!
Si succes in continuare!