Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor a raportat o pierdere financiara de 6,7 milioane lei in primele noua luni ale acestui an, in usoara scadere fata de o pierdere de 7,4 milioane lei inregistrata in urma cu trei luni, arata datele prezentate vineri de companie. In primele noua luni din acest an, Impact a contractat doar 100 de locuinte, inclusiv rezervari (67 de vanzari si 33 inchirieri) fata de 150 de locuinte in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care actualul context economic a determinat cresterea timpului de luare a deciziei de cumparare de locuinte si chiar amanarea acesteia pe o perioada nedeterminata.

Din cele 100 de locuinte contractate de Impact in primele noua luni ale acestui an, au fost predate pana acum 80 de locuinte.

"Partea buna este ca operatiunile din ultimele trei luni genereaza profit, pierderea majora fiind generata de cheltuielile financiare, in principal cheltuieli cu dobanzile. Subliniem ca avem toate creditele achitate fara restante sau intarzieri de plata", a declarat Carmen Sandulescu, director executiv Impact SA.

Chiar daca disponibilitatile banesti au scazut odata cu diminuarea vanzarilor si a profitului, dezvoltatorul si-a dublat lichiditatea. Acest lucru s-a datorat, pe de o parte, reesalonarii unui imprumut in valoare de 12,8 milioane euro la Piraeus Bank si, pe de alta parte, faptului ca Impact detine un portofoliu de active pentru a asigura achitarea datoriilor curente.

Impact sustine ca datoriile pe termen scurt s-au redus in primele 9 luni cu 56% fata de perioada similara a anului trecut, pe de o parte ca urmare a aprobarii de catre Piraeus Bank a restructurarii creditului de investitii si a facilitatii non-cash acordate, iar, pe de alta parte, datorita platii ratelor scadente la credite. In acest context, dezvoltatorul imobiliar aminteste de "decizia surprinzatoare" din 8 iulie, prin care Tribunalul Bucuresti a admis deschiderea procedurii de insolventa la cererea unei firme din Ploiesti (n.a. Romconstruct).

"De altfel, in data de 11 august, Curtea de Apel Bucuresti a si suspendat-o provizoriu prin sentinta irevocabila. Solutionarea definitiva a cauzei urmeaza sa fie hotarata odata cu recursul inaintat de Impact", a mai anuntat compania.

Impact Developer & Contractor SA, infiintata in 1991 prin subscriptie publica, este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Compania a dezvoltat pana acum in 5 orase 16 zone rezidentiale. Portofoliul este completat cu 25.000 de metri patrati de birouri si spatii comerciale, precum si de servicii de administrare complexe.